Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 06 Σεπ 2023
Ακρίβεια / Εκτός ελέγχου οι τιμές σε γάλα, τυρί και αυγά στην Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Στην πρώτη θέση της ακρίβειας στην κατηγορία τροφίμων γάλα-τυρί-αυγά βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. με βάση την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Με βάση τα στοιχεία του 2022, όταν ο Δείκτης Ισοτιμιών Αγοραστικής Δύναμης στην Ε.Ε. των 27 ισούται με 1, στην Ελλάδα διαμορφώνεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ήτοι σε 0,8, ενώ αντίθετα τόσο για την κατηγορία τρόφιμα όσο και για την κατηγορία γάλα-τυρί-αυγά ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία γάλα-τυρί-αυγά ο δείκτης στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και ανέρχεται στο 1,4. Όσον αφορά τον δείκτη τροφίμων, αυτός είναι στο 1,1, μέγεθος που φέρνει πάλι στη χώρα μας στις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. Σε υψηλά επίπεδα είναι και οι απόλυτες τιμές στο φρέσκο αγελαδινό γάλα.

Με βάση στοιχεία του Ιουνίου 2023, στο φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών προκύπτει ότι η Ελλάδα, με χαμηλότερη τιμή 1,12 ευρώ ανά λίτρο, είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα μετά την Εσθονία (1,39 ευρώ) και τη Σουηδία (1,21 ευρώ). Ως προς την υψηλότερη τιμή για την κατηγορία αυτή, η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22 ευρώ) μετά την Εσθονία (2,39 ευρώ). Το φθηνότερο φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά στην Ελλάδα, το οποίο κοστίζει 1,12 ευρώ/λίτρο, είναι ακριβότερο 128,6% σε σχέση με την Τσεχία (0,49 ευρώ/λίτρο), που είναι η φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη. Ενώ η τιμή στο φρέσκο πλήρες γάλα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ είναι υψηλότερη σε ποσοστό 31,8% έναντι της Λετονίας, που διατηρεί τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών πανευρωπαϊκά.

Δεν πέφτουν οι τιμές στο ράφι

 

Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., και στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε το 2022 μια μεγάλη αύξηση στις τιμές πώλησης γάλατος σε επίπεδο παραγωγού. Φυσικό επόμενο ήταν οι τιμές αυτές να επηρεάσουν την τιμή πώλησης του φρέσκου γάλατος στη λιανική αγορά και σχετικά γρήγορα να επηρεάσουν προς τα πάνω τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σε έξι ενδεικτικές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σουηδία), όπως αναφέρει η μελέτη, αν και πολύ παρόμοια στοιχεία ισχύουν για όλες τις χώρες της Ε.Ε., η αύξηση τιμής συνεχίζεται με πιο έντονο τρόπο κατά το 2022. Η κορύφωση παρατηρείται στο τέλος του 2022, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου έτους, ανάλογα με τη χώρα. Για παράδειγμα, η (μέση) τιμή παραγωγού στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2022 ήταν 59,60 λεπτά ανά κιλό. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι τιμές γάλατος (τιμές παραγωγού) είναι σταθερά ψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τα τουλάχιστον τελευταία είκοσι έτη.

Πληθωρισμός της απληστίας

Από κει και πέρα, με βάση την έρευνα, τα κέρδη συμμετείχαν κατά 50% στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, το εργατικό κόστος κατά 35% (το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) και οι φόροι κατά 15%. Όπως σημειώνει μάλιστα, αν και οι τιμές παραγωγού βρίσκονταν τον Ιούνιο του 2023 σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, η μείωση δεν έχει μεταφερθεί στον καταναλωτή ούτε καν σταδιακά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμα για συγκράτηση των επιχειρηματικών κερδών έχουν δώσει τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού εστίασε, στη σχετική του έκθεση που αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2023, λιγότερο στον έλεγχο των μισθολογικών αυξήσεων ως βασικής παραμέτρου μιας συνταγής κατά του πληθωρισμού και περισσότερο στα επιχειρηματικά κέρδη.

Οπως τόνισε, ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων παραμένει σε διψήφιο νούμερο, ενώ την ίδια ώρα το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας αντιμετωπίζει το 26,3% των Ελλήνων πολιτών, έναντι ποσοστού 22% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2022.

πηγη: https://www.avgi.gr


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου