«Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

Και προσθέτει, «είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».

 

Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύονται ανά τρίμηνο.

Το Reuters ανέφερε ότι η πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών αναμενόταν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, ωστόσο, αυτή θα καθυστερήσει. Αιτία, όπως τόνιζαν πηγές στο πρακτορείο, είναι ο αργός ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

Σημειώνεται πως με βάση της συμφωνίας της Αθήνας με τους πιστωτές της περίπου 4,8 δισ ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών κρατών μελών της ευρωζώνης πρόκειται να επιστραφούν με εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

tvxs.gr