Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 27 Σεπ 2023
Με τυράκι την προσωπική διαφορά το νέο ασφαλιστικό
Κλίκ για μεγέθυνση















EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ



Οι διατάξεις του συζητιούνται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο • Πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές ασφαλισμένων που αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη

 

 
Πόσο θα είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς και ποια η κατ’ εκτίμηση αύξηση των συντάξεων ● Από πότε θα πάψει η κράτηση του 30% στις συντάξεις όσων έχουν παράλληλη απασχόληση ● Πώς θα γίνει το ξεκαθάρισμα των κατόχων ΑΜΚΑ ● Πόσο θα φορολογηθεί η σύνταξη από τα Επαγγελματικά Ταμεία.
Οποιος ή όποια συνταξιούχος έχει θετικό πρόσημο στην προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ (η καταβαλλόμενη σύνταξη είναι υψηλότερη από αυτή που θα έπαιρνε εάν ο υπολογισμός είχε γίνει με βάση τα όσα προβλέπονται στον νόμο), δεν έλαβε αύξηση και η σύνταξη που λαμβάνει δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.600 ευρώ θα λάβει μέχρι τις 31/12/23 ένα ειδικό εφάπαξ επίδομα, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, ανάλογα με την κατάταξή του στις εξής κατηγορίες συντάξεων:


● Εάν το συνολικό άθροισμα των κύριων συντάξεων που λαμβάνει είναι έως 700 ευρώ, το εφάπαξ ποσό θα είναι 200 ευρώ

● Εάν οι συντάξεις κυμαίνονται από 700 έως 1.100 ευρώ, το εφάπαξ ποσό θα είναι 150 ευρώ και

● Εάν κυμαίνονται από 1.100 έως 1.600 ευρώ, το ποσό που θα λάβει θα είναι 100 ευρώ.

Η ρύθμιση η οποία έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, κατά πάσα πιθανότητα στη σημερινή του συνεδρίαση, και να ψηφιστεί κατά πάσα πιθανότητα στις 11 Οκτωβρίου. Οι δικαιούχοι του επιδόματος υπολογίζονται σε 850.000 άτομα και η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό κυμαίνεται από 107 έως 110 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο, από το Δημόσιο ή τρίτους, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του ΕΦΚΑ.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση στις συντάξεις για την κάλυψη του πληθωρισμού, το ακριβές ποσοστό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Κατ’ εκτίμηση, όμως, δεν θα υπερβαίνει το 3,2% και θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου με τις συντάξεις Ιανουαρίου.

Η ρύθμιση για το επίδομα προσωπικής διαφοράς περιλαμβάνεται σε επικείμενο σχέδιο νόμου του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου το οποίο έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τα Επαγγελματικά Ταμεία και το δεύτερο, ασφαλιστικές διατάξεις, εκ των οποίων σημαντικότερες φαίνεται να είναι οι εξής:

● Επαναρύθμιση του καθεστώτος απασχόλησης των συνταξιούχων. Επαναφορά της κράτησης του 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται ή θα εργαστούν και θεσμοθέτηση μιας κράτησης 10% επί του ακαθάριστου μηνιαίου μισθού προς ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς συνταξιούχους, όσους συνταξιούχους εργάζονται με τίτλο κτήσης ή με εργόσημο. Για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι 50% με βάση την κλίμακα ασφαλιστικής εισφοράς που έχουν επιλέξει. Η ρύθμιση θα ισχύσει από την 1.1.2024 ενώ θα προηγηθεί άνοιγμα σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία νυν, μελλοντικοί ή ακόμη και εν δυνάμει -πριν από την οριστικοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης- συνταξιούχοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να εργαστούν.

● Δυνατότητα συνταξιοδότησης των οφειλετών του ΕΦΚΑ, με χρέη 20.000-30.000 ευρώ που δεν μπορούν μέχρι σήμερα να βγουν στη σύνταξη. Εφόσον οι καταθέσεις τους στα πιστωτικά Ιδρύματα δεν ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ, θα τους παρακρατείται το 60% της σύνταξης και θα λαμβάνουν το 40% αυτής μέχρι την εξόφληση της οφειλής τους. Ωστόσο, για να λειτουργήσει η ρύθμιση υπάρχει ακόμη ένας όρος: oι οφειλέτες να έχουν τουλάχιστον 20ετή ασφάλιση στον ΕΦΚΑ. Η κατοχή ακίνητης περιουσίας δεν θα αποτελεί κριτήριο.

● Aρση της ανισότητας που υπάρχει μεταξύ των ασφαλισμένων γυναικών στον ΕΦΚΑ με βελτίωση στη διάρκεια και στο ποσό για το επίδομα μητρότητας. Η ρύθμιση εξομοιώνει ποσά και ημέρες, ώστε να μην υπάρχει πλέον η μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα σε ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ, αυτοαπασχολούμενες και ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ (πρώην Ταμεία μισθωτών). Αδικημένες σε αυτήν την περίπτωση είναι οι μη μισθωτές και οι αγρότισσες. Η δε αύξηση του επιδόματος θα καλυφθεί από πόρους της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ).

● Ενοποίηση των διαφορετικών κανόνων που ισχύουν για τη θεμελίωση δικαιώματος και χορήγησης επικουρικής σύνταξης.

● Αναμόρφωση του καθεστώτος ίδρυσης των Επαγγελματικών Ταμείων τα οποία μπορούν τώρα να είναι και πολυκλαδικά και πολυεργοδοτικά. Η εποπτεία τους περνά στην Τράπεζα της Ελλάδος και το εισόδημα (η συμπληρωματική σύνταξη ή εφάπαξ) από αυτά θα φορολογείται με 10%-15%.

Περιορισμοί χρήσης ΑΜΚΑ από κατοίκους εξωτερικού

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η έκδοση της οποίας προβλεπόταν ήδη στον νόμο 4826/21 για το ΤΕΚΑ, θα προχωρήσει το «ψαλίδισμα» του ΑΜΚΑ για όλους όσοι χρησιμοποιούν τις νοσοκομειακές και ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, ενώ στην ουσία διαμένουν και εργάζονται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

«Η ρύθμιση δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο και δεν αφορά πρόσφυγες ή μετανάστες» διαβεβαιώνει ο Νίκος Μηλαπίδης, γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.». Προσθέτει δε ότι για τον εντοπισμό εκείνων οι οποίοι αξιοποιούν τον ΑΜΚΑ μόνο και μόνο για τις φτηνότερες υπηρεσίες του ΕΣΥ θα θεσμοθετηθούν 10 συγκεκριμένα κριτήρια, μεταξύ των οποίων και η φορολογική δήλωση, αλλά όχι μόνον αυτή.

Επίσης, μια σημαντική ρύθμιση είναι αυτή που αφορά τη δυνατότητα απασχόλησης των ανθρώπων που έχουν ήδη σύνταξη αναπηρίας αλλά οι διατάξεις των Ταμείων τους δεν τους επιτρέπουν να εργάζονται και όσοι λίγοι το πράττουν το κάνουν παράνομα. Τη ρύθμιση στηρίζει και η ΕΣΑμεΑ.
από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου