Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια νέα φούσκα στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης δείχνει να αναδύεται και πάλι δέκα χρόνια μετά την κρίση, που ξεκίνησε από τα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου για να περάσει στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να προκαλέσει τεράστιες συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η βουτιά των επιτοκίων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν βρεθεί κοντά στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος, είναι η βασική αιτία.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της UBS στην κορυφή της λίστας των πόλεων που διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο φιγουράρει το Μόναχο.  Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας και η σταθερή αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τη διάθεση επιχειρήσεων να επενδύσουν σε ακίνητα, απογείωσαν τις τιμές σε σημείο, που να μπορεί να θεωρηθεί μη βιώσιμο.

Ακόμη τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, η Φραγκφούρτη, το Άμστερνταμ και το Παρίσι βρίσκονται μεταξύ των επτά μεγαλουπόλεων, για τις οποίες οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος φούσκας. Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια το Λονδίνο δεν είναι σε αυτή την κατηγορία, σε μία σπάνια θετική επίπτωση από την έντονη αβεβαιότητα για το Brexit.

Η βρετανική πρωτεύουσα εξακολουθεί πάντως να βρίσκεται στην κλίμακα των υπερτιμημένων αγορών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν η Ζυρίχη, η Γενεύη, η Στοκχόλμη, αλλά και η Μαδρίτη, που πριν από έντεκα χρόνια είδε την φούσκα στην αγορά στέγης να σκάει και να οδηγεί το σύνολο της οικονομίας σε βαθύτατη κρίση.

Εκτός Ευρώπης, σε κίνδυνο φούσκας βρίσκονται το Χονγκ Κονγκ, αλλά και δύο πόλεις του Καναδά, το Τορόντο και το Βανκούβερ. Κοντά στη «ζώνη κινδύνου» είναι επίσης το Τόκιο της Ιαπωνίας, αλλά και δύο πόλεις των ΗΠΑ, το Λος Άτζελες και το Σαν Φρανσίσκο.

https://tvxs.gr