Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 13 Οκτ 2022
57% ακριβότερο το ρεύμα με το νέο σύστημα τιμολόγησης Μητσοτάκη - Τι απαντά το ΥΠΕΝ
Κλίκ για μεγέθυνση


14:15
| 13.10.2022

 

Σε απόλυτο κυβερνητικό φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση με το νέο σύστημα τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς όπως αποκάλυψε η ΡΑΕ, η τιμή του ρεύματος εκτινάχθηκε προς όφελος και πάλι των κερδοσκόπων - Το ΥΠΕΝ αρκέστηκε να απαντήσει ότι θα καταγράψει η ΡΑΕ τα υπερκέρδη και θα «ενημερώσει» το υπουργείο... - Νάσος Ηλιόπουλος: «Τα ρεκόρ ακρίβειας φέρουν υπογραφή Μητσοτάκη»

Όπως αποκαλύπτει η ΕφΣυν, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με επιστολή της προς τον υπουργό ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Θανάσης Δαγούμας, καταδεικνύει ότι το νέο σύστημα τιμολόγησης που παρουσιάστηκε πανηγυρικά από την κυβέρνηση σε αντικατάσταση της «ρήτρας αναπροσαρμογής» αντί να πετύχει μείωση των τιμών ενέργειας τις εκτόξευσε σε δυσθεώρητα ύψη.

Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα έδωσε τη δυνατότητα στους παραγωγούς ενέργειας να επιβάλουν αυξήσεις έως και 57% στην τιμή του ρεύματος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το παλιό σύστημα τιμολόγησης.

Εν ολίγοις, το νέο σύστημα τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ακόμα ένα δώρο προς τους κερδοσκόπους οι οποίοι αύξησαν τις τιμές και εισέπραξαν τις παχυλές επιδοτήσεις από το δημόσιο ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό  ότι η κρατική επιδότηση που πάει στους παραγωγούς ενέργειας κάλυψε τον προηγούμενο μήνα  το 82% της τιμής.

Η επιλογή του νέου συστήματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν στάχτη στα μάτια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και δίχτυ προστασίας στους κερδοσκοπικούς μηχανισμούς των παραγωγών ενέργειας που ανενόχλητοι εκτόξευσαν την τιμή του ρεύματος και καρπώθηκαν τις επιδοτήσεις.

Η απάντηση του ΥΠΕΝ: Θα καταγράψει η ΡΑΕ τα υπερκέρδη...

  
Με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που αναφέρεται στον νέο μηχανισμό τιμολόγησης και σε επιστολή της ΡΑΕ, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Η στοιχειώδης δεοντολογία ενός δημοσιεύματος για το ενεργειακό, προϋποθέτει την αποτύπωση των μη αμφισβητήσιμων στοιχείων για την κυβερνητική πολιτική, έτσι όπως αυτή προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας. Στην Συνέντευξη Τύπου της 6ης Οκτωβρίου 2022 προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξήγησε κι ανέλυσε τον μηχανισμό ανάκτησης των όποιων υπερεσόδων δημιουργούνται στον κλάδο της προμήθειας, εξ αιτίας των ακραίων μεταβολών στην χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι στο τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους, με την υποστήριξη της ΡΑΕ θα υπολογίζονται τα τυχόν υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας και θα ανακτώνται, προκειμένου να επιστρέψουν μέσα από τις επιδοτήσεις, στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Αυτονοήτως, λοιπόν, η ΡΑΕ καταγράφει τα όποια υπερέσοδα και ενημερώνει σχετικά το Υπουργείο».

Νάσος Ηλιόπουλος: «Τα ρεκόρ ακρίβειας φέρουν υπογραφή Μητσοτάκη»

Αναφερθείς στην επιστολή του επικεφαλής της ΡΑΕ προς τον υπουργό Ενέργειας,  ο Νάσος Ηλιόπουλος σημειώνει: «οι τιμές στην ενέργεια αντί να περιορίζονται ανεβαίνουν, μόνο τον Σεπτέμβριο η αύξηση στις τιμές έφτασε μέχρι και 57% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ακρίβειας πανευρωπαϊκά, όπως επιβεβαίωσε χθες και η έκθεση του Συνδέσμου Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ. Τα αρνητικά ρεκόρ ακρίβειας που ζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φέρουν υπογραφή Μητσοτάκη», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ολόκληρη η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου:

«Έξι μήνες τώρα η κυβέρνηση επιμένει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών.

Η επιστολή του επικεφαλής της ΡΑΕ προς τον υπουργό Ενέργειας, που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, είναι αποκαλυπτική.

Οι τιμές στην ενέργεια αντί να περιορίζονται ανεβαίνουν. Μόνο τον Σεπτέμβριο η αύξηση στις τιμές έφτασε μέχρι και 57% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική κυβέρνηση στον κόσμο που δημιούργησε μηχανισμό ελάφρυνσης, ο οποίος τελικά επιβαρύνει περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή της ακρίβειας πανευρωπαϊκά, όπως επιβεβαίωσε χθες και η έκθεση του Συνδέσμου Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ.

Απέτυχαν να προστατεύσουν τους πολίτες. Πέτυχαν να προστατέψουν τα υπερκέρδη των εταιρειών. Τα αρνητικά ρεκόρ ακρίβειας που ζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φέρουν υπογραφή Μητσοτάκη».

Με πληροφορίες από Αυγή και Εφημερίδα των Συντακτών

πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου