Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2022
O Ρέγκλινγκ ήρθε στην Αθήνα να μας προειδοποιήσει γι’ αυτά που έρχονται
Κλίκ για μεγέθυνση

EDITORIAL

Ο επικεφαλής του ESM επισκέφτηκε τη χώρα μας και μίλησε για την επόμενη μέρα, χρησιμοποιώντας «μνημονιακό λεξιλόγιο» για να συνεννοηθούμε.


Δημήτρης Ραπίδης
Δημήτρης Ραπίδης
27.09.2022


Την υιοθέτηση μιας «συνετής δημοσιονομικής πολιτικής», με «επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023» και «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» θεωρεί ως τους σημαντικότερους παράγοντες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, μιλώντας στην «Καθημερινή».

Όλοι θυμόμαστε την ορολογία των μνημονιακών χρόνων, όταν ακούγαμε από παντού ότι η χώρα μας πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσες και να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα για να «βγει από τα μνημόνια» και να έχει «θετικές προοπτικές» η οικονομία μας. Όλοι θυμόμαστε ότι οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν τα έδωσαν όλα στους δανειστές και τοποτηρητές της ελληνικής οικονομίας, «ξεζουμίζοντας» τους πολίτες, βαθαίνοντας τη φτώχεια και την ανεργία, κορυφώνοντας τους κοινωνικούς αποκλεισμούς για να ικανοποιηθούν οι δανειστές και να έρχονται οι δόσεις από τον ESM. Όλοι θυμόμαστε τα δραματικά χρόνια που στιγμάτισαν τη ζωή μας, τις ζωές φίλων και συγγενών, της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που βίωσε το σοκ της χρεοκοπίας βαθιά στο πετσί της.

Η χώρα μας βρήκε από τα μνημόνια το 2018, αλλά οι συνέπειές τους βαραίνουν ακόμη τις πλάτες της κοινωνίας, κυρίως των πιο ευάλωτων στρωμάτων, της εργατικής τάξης και της νεολαίας, με τον κ. Ρέγκλινγκ να δίνει τον τόνο και να σημειώνει ότι «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι τα επόμενα τρίμηνα θα είναι δύσκολα», ότι «η ενεργειακή κρίση πρέπει να αντιμετωπισθεί βασικά σε επίπεδο κρατών» και πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί η δημιουργία ταμείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Σαφής όπως πάντα ο Γερμανός τεχνοκράτης, χρησιμοποιεί με προσοχή τις λέξεις για να ερμηνεύσει μία κατάσταση, συμμερίζεται τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες της Κομισιόν για το επόμενο διάστημα, προετοιμάζοντας τις ευρωπαϊκές κοινωνίες γι’ αυτά που έρχονται. Δεν έκανε όμως καμία αυτοκριτική για την προβληματική διαχείριση της ΕΕ στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, τη βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων και στην έλλειψη πλάνου.

Εδώ στη ROSA έχουμε γράψει επανειλημμένως τους προηγούμενους μήνες για τις ευθύνες της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και των κυβερνήσεων στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, ζητώντας ευρωπαϊκές, συλλογικές αποφάσεις από την ΕΕ, όπως επίσης και για τον κίνδυνο τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να βρεθεί ενώπιον σκληρών αποφάσεων στο δημοσιονομικό πεδίο. Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε νέο μνημόνιο, το οποίο ενδεχομένως να έχει άλλη ονομασία για να μην ξυπνά εφιάλτες, αλλά το μείγμα αναμένεται να είναι παρόμοιο: Σφιχτή δημοσιονομική διαχείριση, περικοπές, στασιμότητα σε μισθούς, αποδυνάμωση της καταναλωτικής δύναμης, υψηλό κόστος στέγασης. Μία πρώτη γεύση έχουμε ήδη πάρει από τη στεγαστική κρίση και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο η εκτίμησή μας είναι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία επέλεξε ο Κλάους Ρέγκλινγκ να έρθει και να μας προειδοποιήσει για την επόμενη μέρα, χρησιμοποιώντας «μνημονιακό λεξιλόγιο» για να συνεννοηθούμε. Ξέρει ο Γερμανός από τέτοια για να μην λέμε μετά ότι δεν γνωρίζαμε…

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου