Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 25 Σεπ 2023
Μονόδρομος το «πρασίνισμα»
Κλίκ για μεγέθυνση















Τα κόστη μετάβασης είναι υψηλά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, όμως το κόστος της μη δράσης είναι υπερπολλαπλάσιο

 

 
Σύμφωνα με την έρευνα, το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει οδηγήσει σε μείωση παραγωγικότητας και κερδοφορίας το 77% των ελληνικών ΜμΕ (έναντι 65% του μέσου όρου), πάνω από το 60% θεωρούν ότι απειλεί τη βιωσιμότητά τους (έναντι 53%) και πάνω από το 66% έχουν προβεί σε αυξήσεις τιμών για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.
Συνωστισμός από τηλεοπτικές κάμερες παρατηρήθηκε το πρωινό του Σαββάτου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), που συνδιοργάνωσαν η ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, καθώς είχαν σπεύσει για την εναρκτήρια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Τα κανάλια αποχώρησαν αμέσως μετά, πριν ξεκινήσει η πρώτη θεματική ενότητα, με θέμα την πράσινη μετάβαση των μικρών επιχειρήσεων.


Η συζήτηση που ακολούθησε μπορεί να μην τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας όσο ο υποψήφιος (και νυν εκλεγμένος) πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης στην αποκαλούμενη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας είναι εξόχως διαφωτιστικά και όχι λιγότερο ανησυχητικά.

Ο Αντρέας Μπρίγκερ, διευθυντής Πολιτικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της SMEunited, της πανευρωπαϊκής οργάνωσης ΜμΕ που εκπροσωπεί 70 ενώσεις σε 30 χώρες, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη δυσοίωνη πρόβλεψη του Γερμανού υπουργού Υγείας Καρλ Λάτουερμπαχ, ότι «η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, σημαίνοντας τέλος εποχής».

Οπως είπε, τα κόστη της πράσινης μετάβασης είναι μεν υψηλά ειδικά για τις ΜμΕ, όμως το κόστος της μη δράσης είναι υπερπολλαπλάσιο. Ο ίδιος παρουσίασε πανευρωπαϊκή έρευνα του YouGov σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Τσεχία-Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία) για το πώς αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με την έρευνα, το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει οδηγήσει σε μείωση παραγωγικότητας και κερδοφορίας το 77% των ελληνικών ΜμΕ (έναντι 65% του μέσου όρου), πάνω από το 60% θεωρούν ότι απειλεί τη βιωσιμότητά τους (έναντι 53%) και πάνω από το 66% έχουν προβεί σε αυξήσεις τιμών για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Από την άλλη, συγκριτικά λιγότερες ελληνικές ΜμΕ υιοθετούν μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ. Το ελπιδοφόρο, σύμφωνα με την έρευνα, μήνυμα, είναι ότι ένα υψηλό ποσοστό από 66% έως 74% απαντά ότι θα προχωρούσε σε αυτά τα μέτρα, αν υπήρχαν επαρκή κίνητρα και εξέλιπαν διαχειριστικά εμπόδια.

Η Λίνα Κωνσταντοπούλου, διευθυντικό στέλεχος στη Eurochambres, την Ευρωπαϊκή Ενωση Επιμελητηρίων, ανέφερε ως εμπόδιο τον γραφειοκρατικό φόρτο που κουβαλάει μαζί της η Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Πράσινη Μετάβαση, καθώς έχουν ήδη ψηφιστεί 79 νομοθετικές διατάξεις και εκκρεμούν άλλες 600.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Βαγγέλη Αγγελάκη, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν καταλάβει το 99% του ηλεκτρικού δικτύου για τα φωτοβολταϊκά. Μάλιστα, οπως είπε, ενώ κατατέθηκε πρόταση από μικρές επιχειρήσεις των Τρικάλων για ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, η απάντηση ήταν αρνητική, με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο δίκτυο». Ο οποίος όμως βρέθηκε για την εγκατάσταση πάρκου φωτοβολταϊκών από μεγάλη εταιρεία σε έκταση 16.000 στρεμμάτων!

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου