Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 27 Απρ 2023
Ανάπτυξη με φτώχεια και ανεργία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Τα τελευταία καταστήματα που είχαν μείνει ανοιχτά εκδιώχτηκαν το 2018 από την ιδιοκτήτρια Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία που ήθελε να προχωρήσει ένα νέο business plan. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα ρολά παραμένουν κατεβασμένα μπροστά από πατώματα άδεια.
 

H ακρίβεια είναι αυτή που στραγγαλίζει τα νοικοκυριά. Τη χρονιά που πέρασε, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός αυξήθηκε 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%.

Δεν τα γράφει και τα λέει η ΑΥΓΗ αυτά για να βγάλει μια επιθετική ανακοίνωση ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης κατά των δημοσιογράφων, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων όσοι υποστήριζαν τεκμηριωμένα ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στους μισθούς (δηλαδή μόνο στον κατώτατο) όχι μόνο δεν στήριξαν όσους αμείβονται με τα χαμηλότερα μεροκάματα, αλλά βύθισαν περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους που έχουν μισθό μεταξύ 800 και 1.100 ευρώ και οι οποίοι έχουν να δουν αύξηση πάνω από μια δεκαετία.

Πώς λέγεται αυτό μετά και τη φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών το 2022, όπως επίσης επιβεβαιώνει ο ΟΟΣΑ; Ραγδαία φτωχοποίηση των εργαζομένων και εισοδηματική υποβάθμιση των μεσαίων στρωμάτων.

Οπως καλό θα είναι να κρύψουν όλα τα ΜΜΕ την πολύ σημαντική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που καταγράφει το κρεσέντο αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον τεράστιο εμπαιγμό που έχει επιφυλάξει στους νέους και στις νέες της χώρας. Τι δείχνουν τα στοιχεία που αξιοποιούν τα δεδομένα της Eurostat για την ανεργία των νέων;

Οτι η (σημαντική) μείωση του ποσοστού ανεργίας που επικαλείται η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο αποτέλεσμα της μείωσης του εργατικού δυναμικού και όχι τόσο της αύξησης της απασχόλησης. Επιπλέον, ακόμα χειρότερα για τις νέες και τους νέους, οι θέσεις εργασίας μειώνονται σταθερά από το 2018 και μετά. Με άλλα λόγια, η μείωση της ανεργίας κυρίως των νέων είναι απολύτως εικονική. Το επιβεβαιώνει ο ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ, γιατί ακόμα δουλεύει στοιχειωδώς καταγράφοντας τους πραγματικά ανέργους.

Επίσης, να μην ακουστεί ότι έχουμε το διπλάσιο ποσοστό άνεργων νέων σε σύγκριση με την Πορτογαλία (!) αλλά και να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι το νεαρής ηλικίας εργατικό δυναμικό στη χώρα μας είναι κατά κανόνα υψηλής ειδίκευσης, δυστυχώς όμως το παραγωγικό και οικονομικό σύστημα της χώρας μας δεν προσφέρει ικανοποιητικό αριθμό θέσεων εργασίας υψηλών δεξιοτήτων.

Μην χαλάσουμε και το αναπτυξιακό αφήγημα του κ. Μητσοτάκη και κλονιστεί η πίστη των επενδυτών για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας...

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου