Άμεσα απαντήσεις και διαφάνεια για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Kontra Channel, μετά την παραδοχή της κυβέρνησης πως χρησιμοποιεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της κρίσης του κοροναϊού, ενώ μέχρι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών υποστήριζε πως δεν έχουν πειραχτεί αυτά τα χρήματα και πως υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα. Συγκεκριμένα, μέσω διαρροών και όχι επίσημης ενημέρωσης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως έχουν αντληθεί περίπου 12 με 14 δισεκατομμύρια ευρώ για το Απρίλιο. 

Η εν κρυπτώ χρησιμοποίηση των ταμειακών αποθεμάτων που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αρχικά δια στόματος του Ευκλείδη Τσακαλώτου κάλεσε νωρίτερα τη ΝΔ να σταματήσει να κινείται με αδιαφάνεια

 

«Μας ελεγαν ότι είναι "αχρείαστο" ή ότι "δεν υπάρχει το μαξιλάρι". Ελεγαν ότι είναι η "μεγαλύτερη γκάφα" της οικονομικής επιστήμης ή ότι πρόκειται για "πλειοδοσία" όταν παρουσιάσαμε το σχέδιο μας για την αξιοποίησή του» ώστε να υπάρξει εμπροσθοβαρής ενίσχυση της οικονομίας, είπε ξεκινώντας τη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το «μαξιλάρι ασφαλείας» όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, και πρόσθεσε: 

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πηγαίνει με λογική "βλέποντας και κάνοντας" και αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά, σοβαρά και με διαφάνεια και δημόσια τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια. Και αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυνατότητα να σταθεί όρθια λόγω του μαξιλαριού που αφήσαμε. Αν δεν υπήρχε μπορεί να είχαμε χρεοκοπήσει και να μην το ξέραμε», ανέφερε και τόνισε:

«Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει με πλήρη διαφάνεια την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Μετά το Πάσχα θα προτείνω συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τα οικονομικά και θα ζητήσω από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει που ξοδεύτηκαν τα χρήματα. Το πως και το γιατί.

Εμείς ζητήσαμε να σπάσει ο κουμπαράς για να στηριχθεί η οικονομία, η κοινωνία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η εργασία. Η μομφή είναι για το σχέδιο... αν υπάρχει σχέδιο. Τι σχέδιο έχει και που πάνε τα χρήματα; Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανεί τώρα για να μας βάλει σε μνημονιακά προγράμματα αργότερα, θα βρει αντιμέτωπη όχι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

 

Σημείωσε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά όλα τα χρήματα αλλά 14 δισ. από αυτά με την έννοια της εμπροσθοβαρούς στήριξης, όπως κάνουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία. Ο «κουμπαράς» είναι συνολικά 37 δισ. Τα 16 δισ. είναι κλειδωμένο απόθεμα για τις αποπληρωμές των δανειακών μας υποχρεώσεων, εξήγησε. Επίσης υπενθύμισε ότι η κυβερνηση της ΝΔ με τη διαχείρισή της είχε οδηγήσει σε εκτροχιασμό την οικονομία πριν από την πανδημία του κοροναϊού. «Η εικόνα για την ελληνική οικονομία ήταν δυσάρεστη και πριν από την κρίση του κορονοϊού. Αφήσαμε ανάπτυξη 2,8%, ενώ τα δύο τελευταίο τρίμηνα του 2019 η ανάπτυξη είχε υποχωρήσει. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν δίνει λογαριασμό. Εχει υποχρέωση να το κάνει». 

«Γιατί δεν προχωρά στην στοχευμένη εκταμίευση ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες όταν θα επανεκκίνησει η οικονομία;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση του 10% που βλέπουν οι εκτιμήσεις τις τελευταίες μέρες μπορεί να είναι το καλύτερο σενάριο και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα». «Η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας είναι αναγκαία γιατί μετά αν η οικονομία πέσει σε βαθιά ύφεση θα είναι πολύ δύσκολο», τόνισε και πρόσθεσε: 

«Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με τρεις άξονες: ποσότητα μέτρων, ποιότητα μέτρων και το πότε θα γίνουν, η χρονικότητα των μέτρων. 14.3 δισ. ευρώ. Αν τα ίδια λεφτά δοθούν σε τρεις μήνες δεν θα φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες τότε». «Θα πρέπει να δοθούν τώρα για να κρατηθούν εν ζωή οι επιχειρήσεις», είπε, εκφράζοντας παράλληλα το φόβο ότι αν δεν υπάρξει άμεση ενίσχυση, «θα βρεθούμε να ζήσουμε σε μια χειρότερη περίοδο από εκείνη των μνημονίων». «Τέσσερα δισ. δίνει συνολικά η κυβέρνηση. Για ποιο λόγο μιλάει για 14 δις; Για ποιο λόγο μέχρι χθες δεν έλεγε τίποτα για το μαξιλάρι και τώρα μας λέει ότι το έχει ξοδέψει».

πηγη: