Oι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές δεν το είπαν – ακόμη – ευθέως αλλά το κατέστησαν αρκούντως σαφές: Δεν θεωρούν καθόλου καλή ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι επιστροφές των κερδών από τα κρατικά ομόλογα για την έμμεση μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα – μια ιδέα, πάνω στην οποία η κυβέρνηση έχει στηρίξει όλες τις προσδοκίες για να «χωρέσει» στον προϋπολογισμό του 2020, ορισμένες τουλάχιστον, ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το μήνυμα εστάλη την Παρασκευή, μετά την συνεδρίαση του EuroWorkingGroup και μία ημέρα πριν από τις εξαγγελίες (;) Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, από υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο. Στην καθιερωμένη, άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων εν όψει του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, ο εν λόγω αξιωματούχος είπε ότι η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) δεν μπορεί να υπολογιστεί στο πρωτογενές πλεόνασμα σε μνημονιακούς όρους, καθώς εγγράφονται ήδη στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο EuroWorkingGroup της Πέμπτης ο έλληνας εκπρόσωπος έθεσε την προοπτική χρήσης των κερδών των ομολόγων για επενδύσεις, κάτι που όπως είπε επιτρέπεται από το πρόγραμμα και μπορεί να γίνει.

Όπως επισημαίνουν έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, στην ενημέρωση τονίστηκε επίσης «εμφατικά» ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε στο EuroWorkingGroup, και δεν μπορεί να ζητήσει, αναθεώρηση του στόχου του 3,5% για τα πλεονάσματα τουλάχιστον έως το 2021. «Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, η κυβέρνηση πρέπει πρώτα όχι μόνον να παρουσιάσει αλλά και να εφαρμόσει την πολιτική της», είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος αφήνοντας επίσης να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύονται οι τρέχουσες, δύσκολες, ισορροπίες στην Ευρώπη με βάση τις δηλώσεις Λαγκαρντ υπέρ των χαμηλότερων πλεονασμάτων.

Κυβερνητικές πηγές, παρά την σαφήνεια αυτών των μηνυμάτων, επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν χθες το βράδυ την δυνατότητα χρήσης των κερδών των ομολόγων για επενδύσεις ως «πρώτο βήμα στην συζήτηση για την μείωση των πλεονασμάτων». Πρακτικά ωστόσο,  κι εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή έως το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, το μήνυμα του ευρωπαίου αξιωματούχου σημαίνει ότι μπαίνει «πάγος» στις κυβερνητικές προσδοκίες για δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου το 2020 μέσα από την εγγραφή των κερδών των ομολόγων στα έσοδα του προϋπολογισμού, δηλαδή, μέσα από την αλλαγή του μοντέλου δόμησης και υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Την στόχευση αυτή έδειξε καθαρά, άλλωστε, και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο capital.gr πως απαιτείται «επικαιροποίηση της μεθοδολογίας προσδιορισμού του πλεονάσματος», καθώς ο πιστωτικός κίνδυνος για την χώρα είναι πλέον πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιδίωξη αυτή εξαρχής προσέκρουε στο γεγονός ότι οι επιστροφές των κερδών των ομολόγων έχουν ήδη συνυπολογιστεί στην συμφωνία για το χρέος, καθώς και στην θέση των Βρυξελλών πως αποτελούν έκτακτα και όχι μόνιμα «έσοδα», ως εκ τούτου δεν μπορούν να εγγραφούν στον τακτικό προϋπολογισμό. Χθες μάλιστα, οικονομικοί κύκλοι στην Αθήνα με βαθιά γνώση της συμφωνίας για το χρέος σημείωναν πως από την στιγμή που τα κέρδη των ομολόγων είναι εγγεγραμμένα σε κωδικούς που αφορούν την ρύθμιση και εξυπηρέτηση του χρέους, δεν μπορεί να γίνει «διπλή εγγραφή» τους και στα έσοδα.

Υπό τα δεδομένα αυτά, και πάντοτε υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση και συμφωνία στο Eurogroup, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η σημερινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου άπαντες αναμένουν την ανακοίνωση ενός τουλάχιστον «μέτρου-έκπληξη» σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει προεκλογικά για τα φυσικά πρόσωπα και όχι μόνον τις επιχειρήσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες χθες ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός θα δεσμευτεί για χορήγηση της λεγόμενης 13ης σύνταξης κάθε χρόνο – με επόμενη όμως καταβολή τον Δεκέμβριο του 2020 -, παρέμενε όμως άκρως αμφίβολο εάν θα υπάρξει ανάλογη δέσμευση είτε για άμεση μείωση του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή (από το 22% στο 9%), είτε για σταδιακή έστω μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

https://tvxs.gr