Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ, με 158 ψήφους υπέρ και 140 ψήφους κατά.

Οι διατάξεις για να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες είχαν κατατεθεί, ως τροπολογία, στο νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών που ψηφίστηκε, επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του κατά πλειοψηφία.

Eπί της αρχής του νομοσχεδίου για τα πλαστικά, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: η ΝΔ ψήφισε «ναι», ο ΣΥΡΙΖΑ «παρών», το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «ναι», το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 ψήφισαν «όχι».

Η τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αμυρά για την παράταση ισχύος των κυκλοφοριακών μέτρων πέρασε κατά πλειοψηφία και τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: η ΝΔ ψήφισε «ναι», ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25 ψήφισαν «όχι», το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση ψήφισαν «παρών».

Για την τροπολογία επί των ιδιωτικοποιήσεων είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει κατά την ομιλία του στη Βουλή ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν διακηρυγμένη πολιτική της Ν.Δ., επισημαίνοντας οι τροπολογίες περιλαμβάνουν τεχνικές λεπτομέρειες για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί.

 

Ωστόσο σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την απόσυρσή τους.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο τέλος των τεσσάρων συνεδριάσεων στις Επιτροπές «να προαναγγέλλει την κατάθεση άσχετων τροπολογιών που τροποποιούν προηγούμενους νόμους της ΝΔ αλλά και προωθούν την πώληση δημόσιας περιουσίας που, όπως φαίνεται, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα του κυρίου Χατζηδάκη και της κυβέρνησης.

»Στις τροπολογίες όμως τίθενται και άλλα σοβαρά θέματα όπως η αδειοδότηση επενδύσεων ΑΠΕ, παρατάσεις αδειών έργων ΑΠΕ, διορθώσεις στο νόμο για την ηλεκτροκίνηση, διορθώσεις και αλλαγές στο νόμο για τους περιβαλλοντικούς αξιολογητές, διορθώσεις στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό και φυσικά ρυθμίσεις για τρεις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό ενώ στη Διάσκεψη των Προέδρων σχεδόν όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είχαμε ζητήσει και είχε εξασφαλιστεί ότι δεν θα κατατεθούν άσχετες και σοβαρές τροπολογίες», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «ετοιμάζεται σήμερα να ολοκληρώσει το εγκληματικό σχέδιό της για τη ΛΑΡΚΟ», ένα σχέδιο το οποίο «υλοποίησαν βήμα - βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και έχει στόχο την παραπέρα απαξίωση, την ιδιωτικοποίηση ακόμα και το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης».

Όπως επισήμανε το σχέδιο είναι εγκληματικό γιατί η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά μια «στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

πηγη:https://tvxs.gr