Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 16 Οκτ 2020
Επενδύσεις, ένα χρυσό “εμβόλιο” για κάθε κρίση
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ο ρόλος αναπτυξιακών πόρων για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της πανδημίας – Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και το παράδειγμα της «Ελληνικός Χρυσός»

Η απότομη επιδημιολογική στροφή και επιστροφή της πανδημίας σε επίπεδα Μαρτίου έχουν φέρει τη χώρα σε νέο κρίσιμο σταυροδρόμι, παρατείνοντας και δυσχεραίνοντας τη διαχείριση δύο παράλληλων και αλληλένδετων κρίσεων: υγειονομικής και οικονομικής. Το τέλος της τουριστικής περιόδου, η οποία συστήθηκε ως «γη και ύδωρ» μα τελικά έδωσε οξυγόνο που δεν αρκεί για την βαθιά ανάσα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, έκλεισε την κάνουλα των εισροών και σε συνδυασμό με τη ραγδαία επιδείνωση της πανδημικής πορείας της χώρας δημιούργησε νέα κρίσιμη καμπή. Αυτή, με τη σειρά, της δίνει-ξανά- χαρακτήρα ζωτικής σημασίας στον ρόλο των επενδύσεων και των μακρόπνοων επενδυτικών πλάνων, συστήνοντας εκ νέου την αναγκαιότητα και αξιοποίησή τους ως εργαλεία ανάκαμψης.

Σε διάστημα μερικών μόλις ετών, η Ελλάδα καλείται να περάσει μεταξύ των συμπληγάδων της κρίσης, με τη διαφορά, ωστόσο, ότι η μία δεν είναι άγνωστη, αντιθέτως, είναι πρόσφατη. Η διδαχή της δεκαετίας που προηγήθηκε κατέδειξε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις ως αντίδοτο στην παρατεταμένη ύφεση και «παυσίπονο» στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, δημιουργώντας προκλήσεις για την προσέλκυσή και υλοποίησή τους.

Ο κοινός δρόμος της βιομηχανίας

Στο νέο δύσκολο μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα, οι επενδύσεις αποτελούν μονόδρομο, η βιομηχανία δίαυλος, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και η μεταλλευτική συνοδοιπόροι. Η βιομηχανική και γενικότερα η παραγωγική δραστηριότητα δημιουργούν νέους πόρους ανάπτυξης και αποτελούν τα ενδεδειγμένα μέσα για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση του ΑΕΠ και την δημοσιονομική ενθάρρυνση.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο μεταλλευτικός κλάδος αποτέλεσε σταθερή δύναμη που με υπευθυνότητα και καινοτομία στάθηκε όρθια, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και παράγοντας ευημερία στις κατά τόπους εθνικές και τοπικές οικονομίες.

Huffpost GR

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +21,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Η επίδοση αυτή συνέβαλε καθοριστικά ώστε η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα να ανακάμψει κατά 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο.

Ο ρόλος της «Ελληνικός Χρυσός»

Η «Ελληνικός Χρυσός» έχει δείξει και αναδείξει τον δρόμο και τη ζωτικότητα των επενδύσεων, (προ)πορευόμενη με συνέπεια στην οικονομική της δραστηριότητα. Με συνολικές επενδύσεις που αφορούν στα ενεργά μεταλλεία Ολυμπιάδας, Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών καθώς και σε κατασκευαστικές εργασίες για το έργο των Σκουριών και ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο μέχρι σήμερα, έχοντας αποφέρει έσοδα ύψους 375 εκατομμυρίων στο ελληνικό κράτος, 747 εκατομμυρίων από εξαγωγές, 892 εκατομμυρίων σε Έλληνες προμηθευτές.

JAMES HODGINS

Επενδύσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν τεράστια οφέλη, όχι μόνο για την οικονομία της χώρας, αλλά και για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών – συγκεκριμένα η Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας απασχολεί 1.650 εργαζόμενους, με 9 στους 10 να προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη, προσφέροντας 348 εκατομμύρια σε μισθούς, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές, 22 εκατομμύρια σε πρωτοβουλίες & δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, και 130 εκατομμύρια σε τοπικούς εργολάβους και προμηθευτές.

 
 
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου