Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 07 Ιούλ 2021
Άλμα στις τιμές των προϊόντων έως και 17% – Αρκείται στο να καθησυχάζει η κυβέρνηση
Κλίκ για μεγέθυνση

 



Μπορεί άπαντες στην Κυβέρνηση να λειτουργούν καθησυχαστικά όσον αφορά στο ότι οι τιμές στα προϊόντα θα αποκλιμακωθούν τάχιστα, ωστόσο κάτι τέτοιο απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα… Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2021 καταγράφονται αυξήσεις11%  στο κρέας 17%, στα οπωροκηπευτικά 15%, στα όσπρια 8%, στη ζάχαρη και στα βρεφικά γάλατα 6%, στα τυριά και τα έλαια 5% και στα είδη ατομικής υγιεινής 1%.

Ωστόσο ιδιαίτερη δυσμενής είναι και η πληροφόρηση που έρχεται από τους Παγκόσμιους Οργανισμούς, καθώς το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων συνεχίζει να αυξάνεται. Μόλις τον περασμένο Μάιο το κόστος των τροφίμων έπιασε το ρεκόρ δεκαετίας. Από την άλλη ο δείκτης «Commodity Food and Beverage Monthly Price Index», των πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του ΔΝΤ παρουσίασε σε έναν μόλις χρόνο αύξηση 30%12. Το ίδιο συμβαίνει τόσο στα ναύλα των προϊόντων που μεταφέρονται (ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε κυρίως εισαγωγική χώρα).  Η ίδια αυξητική τάση παρατηρείται και  στην ενέργεια (η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να επιμεριστεί κατά το μεγάλο της ποσοστό στις παρεμβάσεις του νυν υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη που μετά την Ολυμπιακή, κατέστρεψε τη ΔΕΗ και αργότερα τον ΟΣΕ και ολοκληρώνει το έργο του με την καταστροφή του κόσμου της μισθωτής εργασίας).

Τεράστια αύξηση στις πρώτες ύλες οικοδομής και βιομηχανίας

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο βασικά υλικά της οικοδομής και της βιομηχανίας. Ο χάλυβας έχει εκτιναχθεί κατά 65% τους τελευταίους εννέα μήνες. Αυξηση κατά 50% καταγράφεται στις τιμές χαλκού. Άλλο ένα 38% αύξηση καταγράφουν οι τιμές  αλουμινίου. Το πολυπροπυλένιο έχει εκτιναχθεί κατά 78% (στα ίδια επίπεδα κινείται και το PVC), ενώ η ξυλεία καταγράφει αύξηση καρά 68%… Από την άλλη έχουν αυξηθεί τα μεταφορικά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η τιμή ενός κοντέινερ στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά 205% (σε απόλυτους αριθμούς από τα 1500 ευρώ στα 11.000 ευρώ).

Μειώνονται τα εισοδήματα αυξάνει κάθε χρόνο η φορολόγηση

Από την άλλη, σύμφωνα με την μελέτη του έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ), οι έλληνες θα πρέπει να εργάζονται 221 μέρες το 2021 (συμπεριλαμβανομένου του ελλείμματος  της Γενικής Κυβέρνησης) προκειμένου να πληρώσουν φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές. Σ’ αυτές τις δυσμενείς αν μη τι άλλο εξελίξεις, θα πρέπει να προστεθεί η μείωση των εισοδημάτων λόγω των παρεμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις (ελαστικό 10ωρο) και τα λουκέτα με τη συνεπαγόμενη αύξηση της ανεργίας μόλις αρθούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γενικού  Διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Ν.Βέττα, ο οποίος κατά την παρουσίαση την τριμηναίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία επεσήμανε ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν «μπει στην κατάψυξη» και όταν τελειώσουν θα διαπιστωθεί ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες και ότι θα υπάρξουν λουκέτα, καθώς και ότι κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο.

Όλα αυτά έχουν αποτύπωμα στις τιμές των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το φαινόμενο της ακρίβειας αναμένεται να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις το επόμενο διάστημα. Οι καταναλωτές θα κληθούν να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που θα πληρώνουν περισσότερα ενώ θα έχουν μικρότερες αποδοχές.

Παρότι υπάρχουν φωνές καθησυχασμού το ζήτημα είναι ότι πρόκειται απλώς για δεκανίκια σε ένα κυβερνητικό αφήγημα που πάσχει στρουθοκαμηλισμού (επιμένει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί το αγνοεί).

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του καθηγήτη και Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ Ν. Βέττα, ο οποίος χθες εξέφρασε τη μάλλον αισιόδοξη άποψη ότι ««Αναμένει κάνεις ότι κατά μέσο όρο πολλές από αυτές τις αυξήσεις τιμών θα εξισορροπηθούν ωστόσο πράγματι υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ειδικά αν αυξηθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα η ανησυχία είναι ότι για την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και του χρέους θα πρέπει να μεν έχουμε έναν «υγιή πληθωρισμό» αλλά μέσα στη ευρωζώνη για να μην χάνουμε ανταγωνιστικότητα θα πρέπει πάντα ο πληθωρισμός να μην είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό στο κέντρο της Ευρωζώνης. Αυτή είναι μία δύσκολη εξίσωση». Ωστόσο και εκείνος δεν έκρυψε την ανησυχία του…

πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου