Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 21 Νοέ 2017
Απάντηση Ντράγκι σε Παπαδημούλη: Η σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται θετικά στις αγορές
Κλίκ για μεγέθυνση

«Βελτιωμένη σημαντικά η ελληνική οικονομία σε απασχόληση και ΑΕΠ. Έχουμε μείωση των spreads στο δημόσιο χρέος και θετική ανταπόκριση των αγορών στα μέτρα debt swap»

Τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντανακλάται θετικά στις αγορές, υπογράμμισε σήμερα o πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω η σχετική ερώτηση), σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο Μ. Ντράγι ανέφερε, ότι η συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο σε πραγματικά μεγέθη, όσο και σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και την απασχόληση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η συνεχής εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Ντράγκι τόνισε, ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται θετικά στις αγορές, σημειώνοντας ειδικότερα την «αξιοσημείωτη μείωση των spreads» και την θετική ανταπόκριση των αγορών για την προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων (swap) από την ελληνική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 17,1%, που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Ωστόσο, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους, γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση των καταθέσεων έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.

Εξάλλου, κληθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, να σχολιάσει τις αποκαλύψεις από τα Paradise Papers, της μεγάλης φοροδιαφυγής και πώς η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ο Μ. Ντράγκι απάντησε, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ. Τόνισε ωστόσο, ότι η ΕΚΤ συμφωνεί με τις προτάσεις για την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συννομοθέτες.

Τέλος, σχετικά με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εντοπίζει σημαντικά λάθη στον σχεδιασμό των τριών μνημονίων που υπέγραψε η Ελλάδα και που κατηγορεί την ΕΚΤ ότι δεν προσκόμισε τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, ο Μ. Ντράγκι απάντησε, ότι το Συνέδριο ζήτησε στοιχεία που ξεπερνούν τις αρμοδιότητές του.

«Η εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιορίζεται στην ανάλυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ και όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει ερωτήσεις που υπερβαίνουν την εντολή αυτή, η ΕΚΤ δεν μπορεί να απαντήσει, ειδικότερα όταν έχει να κάνει με τα στοιχεία που έχει δώσει στο Eurogroup και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» απάντησε ο Μ. Ντράγκι, ο οποίος πρόσθεσε, ότι στο πλαίσιο της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι υπήρξαν σφάλματα.

«Η αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών βασίζονταν πάντα σε μακροϋποθέσεις που είναι διαθέσιμες όταν γίνονται τα Asset Quality Reviews και τα στρες τεστς» ανέφερε ο Μ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τι ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, και στο πλαίσιο Οικονομικού Διαλόγου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είπε αναλυτικά τα εξής:

«Κύριε Ντράγκι,
σας καλωσορίζω και πάλι στην Επιτροπή μας. Θα ήθελα να σας θέσω ορισμένα ερωτήματα.
Το πρώτο αφορά στην χώρα μου, την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετέχει στους θεσμούς που εκπροσωπούν τους δανειστές. Τώρα τελευταία ακούμε θετικές προβλέψεις από την Κομισιόν κι από τον ESM για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Θα ήθελα να μου δώσετε τις δικές σας εκτιμήσεις, ως ΕΚΤ, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την προοπτική ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, και ιδιαίτερα, τη γνώμη σας για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά στις αποκαλύψεις αυτής της σκανδαλώδους μεγάλης φοροδιαφυγής μέσω των Paradise Papers. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί πριν μια εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για "βαμπίρ της φοροδιαφυγής" και είπε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα διαφάνειας, ανταλλαγής πληροφοριών, φορολογικής εναρμόνισης, διότι εκτός από τους φορολογουμένους, πλήττεται και η ευρωπαϊκή οικονομία, μέσω αυτή της σκανδαλώδους αποφυγής πληρωμής φόρων από τους υπερπλουσίους. Θα ήθελα την εκτίμηση τη δική σας, την εκτίμηση της ΕΚΤ, απέναντι σε αυτή τη φοροδιαφυγή και στο πώς μπορεί αυτή να αντιμετωπιστεί.

Και η τελευταία μου ερώτηση, αφορά στην έκθεση που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα από ένα θεσμικό όργανο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αξιολόγησε την πορεία εφαρμογής των μνημονίων στη χώρα μου, την Ελλάδα, κι εντόπισε πολλά λάθη στο σχεδιασμό με αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, και ένα έλλειμμα αξιολόγησης των κοινωνικών συνεπειών.

Στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει το ρόλο που έπαιξε η ΕΚΤ στα ελληνικά προγράμματα, επειδή αρνηθήκατε να δώσετε τις πληροφορίες που σας ζήτησε. Μπορείτε να μου σχολιάσετε αυτή την επισήμανση; Πώς απαντάτε στην κριτική του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρώπης;»

πηγη: left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου