Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 27 Ιαν 2017
Eurogroup: Όλοι πιέζουν την Αθήνα να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

“Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα απ' όσο θα περίμενε κανείς”, παρατήρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωομάδας, αναγνωρίζοντας ότι τα έσοδα είναι μεγαλύτερα των αναμενομένων και υπάρχει “μεγάλη δυναμική” σχετικά με τα δημοσιονομικά.

 

O πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων, ωστόσο δε διευκρίνισε αν και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Ξεκαθάρισε πάντως πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν τίθεται κανένα θέμα αποχώρησής του.

 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως η σημερινή συζήτηση στο Eurogroup “μας επιτρέπει να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία”, και υπογράμμισε πως είναι αναγκαία μία καθολική συμφωνία για την Ελλάδα, που να περιλαμβάνει τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και τα δημοσιονομικά. “Ναι, χρειάζεται προσπάθεια, αλλά δεν είναι αδύνατη προσπάθεια. Δεν είμαστε τόσο μακριά”, ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως “κανένας δεν θέλει να πάμε προς τα πίσω”.

 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ακόμα πως "πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα", γιατί "ήδη πέτυχε θαυμαστά αποτελέσματα το 2016".

 

Στην έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέροντας ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν αθροιστική επίδραση της τάξεως του 20% περίπου στο ελληνικό ΑΕΠ έως το 2060. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η ελάφρυνση αυτή δεν είναι επαρκής για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Πιέζουν για "προληπτικά" μέτρα

 

Όσον αφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, στο πλαίσιο του σημερινού Eurogroup, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και ισχυρές πιέσεις προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να αποδεχθεί η κυβέρνηση τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για την περίοδο 2018-2020, όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απορρίπτοντας τις προτάσεις που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Πηγή

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου