Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 16 Μάρ 2024
Τα επιδόματα και η πραγματική ανεργία
Κλίκ για μεγέθυνση






Πόσοι είναι οι άνεργοι στην Ελλάδα; Eίναι 1.039.475 άτομα όπως λέει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ή είναι 500.459, περίπου στο 10,5%, όπως εκτιμά η ΕΛΣΤΑΤ; | EUROKINISSI
ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 
Γιατί ενώ μειώνεται η ανεργία και δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, αυτή η μείωση δεν αποτυπώνεται ούτε καν ως τάση στη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και, αντιθέτως, η απόκλιση ανάμεσα στο μέγεθος της ανεργίας που εμφανίζει η ΔΥΠΑ και σε αυτό της ΕΛΣΤΑΤ παραμένει σταθερά μεγάλη;

Ενα ερώτημα πλανιέται σχετικά με την πραγματική αποτύπωση της ανεργίας. Πόσοι είναι οι άνεργοι στην Ελλάδα; Eίναι 1.039.475 άτομα όπως λέει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ανεβάζοντας το ποσοστό σε πάνω από 22% ή είναι 500.459, περίπου στο 10,5%, όπως εκτιμά η ΕΛΣΤΑΤ με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού τον Ιανουάριο του 2024; Ποιος δείκτης ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Kαι γιατί ενώ μειώνεται η ανεργία και δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, αυτή η μείωση δεν αποτυπώνεται ούτε καν ως τάση στη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης; Aντιθέτως, η απόκλιση ανάμεσα στο μέγεθος της ανεργίας που εμφανίζει η ΔΥΠΑ και σε αυτό της ΕΛΣΤΑΤ παραμένει σταθερά μεγάλη.

Αν και υπάρχουν κοινωνικοί επιστήμονες και έγκριτοι οικονομολόγοι που υποβαθμίζουν την πρακτική σημασία των ποσοστών μείωσης των ανέργων με βάση τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και αποδεικνύουν ότι η μείωση της ανεργίας, τουλάχιστον σε ποσοστό 27%, οφείλεται όχι στο ότι αυξάνεται η απασχόληση, αλλά στο ότι μειώνεται το εργατικό δυναμικό της χώρας λόγω του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος (βλέπε άρθρο Σ. Ρομπόλη - Β. Μπέτση στο euro2day με τίτλο «Γιατί η μείωση της ανεργίας δεν είναι όπως φαίνεται;»), ενδέχεται για τη μεγάλη απόκλιση των δύο πηγών μέτρησης να επιδρούν δύο παράγοντες πολιτικής. Αιτίες που εμποδίζουν την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας και καθιστούν ερευνητικό άθλο την εξακρίβωση του πραγματικού ποσοστού ανεργίας. Κι αυτοί οι παράγοντες δεν σχετίζονται ούτε με την ποιότητα της στατιστικής έρευνας από την ΕΛΣΤΑΤ, ούτε με τις καταγραφές της ΔΥΠΑ.

Σχετίζονται με την απουσία συγκροτημένου σχεδίου για την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με την διπλή υποκατάσταση που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από τη μία πλευρά έχει υποκαταστήσει την ανάγκη σταθερής και αξιοπρεπούς απασχόλησης με τα εκατοντάδες προγράμματα προσωρινής εργασίας. Και ταυτοχρόνως υποκαθιστά, σε βαθμό που υπερβαίνει κάθε άλλη προηγούμενη -εκτός μνημονίων- κυβέρνηση, την ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος όχι από την εργασία αλλά με επιδόματα. Και μάλιστα σε σημείο τέτοιο που ήδη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 191.000, χωρίς να γνωρίζουμε εάν και κατά πόσο τους παρέχεται παράλληλα και δυνατότητα εργασίας, όπως ορίζει η αρχική λογική του προγράμματος που σχεδιάστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η υποκατάσταση αυτή προϋποθέτει να έχει εγγραφεί ο δικαιούχος στη ΔΥΠΑ. Για τη συμμετοχή του σε προγράμματα κοινωφελούς ή άλλης 8μηνης διάρκειας εργασίας στους δήμους ή στις περιφέρειες, μοριοδοτείται από το ΑΣΕΠ αν έχει προσκομίσει δελτίο ανεργίας.

Σε αυτούς τους παράγοντες, μιας επιδοματικής, μαζικά πελατειακής πολιτικής, που υποκαθιστά την εξασφάλιση ποιοτικής εργασίας (της μόνης που μπορεί να καταπολεμήσει τη φτώχεια στον πυρήνα της) με τα ανακυκλούμενα 8μηνα, οφείλεται η μαζική προσφυγή των ανθρώπων που δηλώνουν άνεργοι στη ΔΥΠΑ και που ενδεχομένως οι ίδιοι ή κάποιοι από αυτούς, αν εμπίπτουν στο στατιστικό δείγμα της ΕΛΣΤΑΤ, διστάζουν να αποτυπώσουν την πραγματική τους κατάσταση.

Οι συμβασιούχοι και τα... βράχια

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι μία από τις σημαντικές αιτίες που έκαναν την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή να χάσει παντελώς τον δημοσιονομικό έλεγχο και να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια ήταν η μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Χιλιάδων συμβασιούχων που είχαν παραχθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποιούσε κατά κόρον και πελατειακά Δημόσιο και ΔΕΚΟ.

Η ιστορία μοιάζει και πάλι να επαναλαμβάνεται με μια νέα γενιά συμβασιούχων που επεκτείνεται όλο και πιο γρήγορα. Με βασικό όχημα κυρίως τους δήμους και τα περίφημα 8μηνα, οι προσλήψεις προσωρινής και ανακυκλούμενης εργασίας, επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας την ανυπαρξία συγκροτημένης και σχεδιασμένης πολιτικής απασχόλησης. Από εργάτες καθαριότητας, τεχνικούς, οδηγούς, ακόμη και γιατρούς που προσλαμβάνονται για κάποιους μήνες, οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων, στην πλειονότητά τους, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ετοιμάζουν άλλοτε την έναρξη κι άλλοτε τη λήξη των συμβάσεων. Κι αυτό το κύμα αναμένεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο ενόψει των ευρωεκλογών προκειμένου να μην εκδηλωθούν σημάδια αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου