Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 11 Απρ 2024
Φωτιά στα μπατζάκια ιδιοκτητών 2.000.000 ακινήτων
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Βαρύ χαράτσι προβλέπει ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας για τους κατόχους οικημάτων εντός ή πλησίον δασών και αστικών πάρκων-αλσών εάν δεν συντάξουν άμεσα μελέτες ● Ποινικές ευθύνες και στους δήμους σε περίπτωση πυρκαγιάς στον αστικό ιστό.

Πιστή στο δόγμα της συγκάλυψης/μετάθεσης των δικών της ευθυνών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην εφαρμογή του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας για 2 εκατομμύρια ακίνητα εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, βάσει του οποίου οι ιδιοκτήτες τους απειλούνται με πρόστιμα εάν δεν συντάξουν άμεσα μελέτες και οι δήμοι φορτώνονται με ποινικές ευθύνες στην περίπτωση που κάποια πυρκαγιά χτυπήσει αστικό ιστό.

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας θεσπίστηκε στις 19 Μαΐου 2023, την τελευταία ημέρα πριν από τις πρώτες εθνικές εκλογές, και έκτοτε ουδείς φαίνεται πως ασχολήθηκε μέχρι που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θυμήθηκε φέτος στις 15/3 ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή με προθεσμία την 31η Μαρτίου 2024. Εκτοτε, οι αντιδράσεις που προκαλούνται έχουν επιφέρει μικρές παρατάσεις στις προθεσμίες εφαρμογής και το ΥΠΕΝ με χθεσινή ανακοίνωση εμφανίζει ένα σκηνικό ελαφράς υπαναχώρησης, χωρίς όμως να αλλάζει κάτι ουσιαστικό στο νομικό πλαίσιο. Οι προβλέψεις του Κανονισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

● ΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΦΟΡΑ: Την υποχρέωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν Εντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας, Τεχνική Εκθεση και Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας. Πρόκειται για κτίρια που υπάρχουν μέσα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, μέσα σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις και μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και αστικών περιοχών. Περιλαμβάνονται όμως και τα ακίνητα που βρίσκονται σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια όλων των παραπάνω εκτάσεων. Υπολογίζεται χονδρικά ότι αφορά έως και δύο εκατομμύρια ακίνητα πανελλαδικά.

● ΜΕΛΕΤΕΣ: Κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να εντοπίσει τον αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα που θα αναλάβει να εξετάσει τα κριτήρια επικινδυνότητας του ακινήτου (ανάλογα με την περιοχή και τη διαμόρφωση του χώρου). Στη συνέχεια συντάσσεται, επίσης από ειδικό επιστήμονα, η Τεχνική Εκθεση στην οποία περιλαμβάνονται η περιγραφή του ακινήτου, τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, οι απαραίτητες προσβάσεις στο κτίριο, οι ζώνες προστασίας, ακόμη και οι δέουσες αποστάσεις των δέντρων. Οσοι έχουν ήδη προσπαθήσει να συντάξουν αυτά τα κείμενα, διαπιστώνουν ότι οι τεχνικοί που αναλαμβάνουν ζητούν τουλάχιστον 500 ευρώ για κάθε περίπτωση. Η Τεχνική Εκθεση δεν συντάσσεται εφάπαξ, αλλά πρέπει να επαναλαμβάνεται τα επόμενα χρόνια, ενώ το κόστος των μέτρων που μπορεί να προτείνεται ποικίλλει.

● ΥΠΟΒΟΛΗ: Στη συνέχεια ο κάθε ιδιοκτήτης υποβάλλει μια Υπεύθυνη Δήλωση ότι τηρεί τα μέτρα που περιλαμβάνει η Τεχνική Εκθεση. Θεωρητικά, όλα τα έντυπα θα πρέπει να υποβληθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία όμως δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Ετσι, καλούνται οι δήμοι να περάσουν εκείνοι τα στοιχεία, να πραγματοποιήσουν αυτοψίες και δειγματοληπτικούς ελέγχους στα ακίνητα της περιοχής τους και να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

 

● ΠΡΟΣΤΙΜΑ: Εάν δεν υποβληθεί Εντυπο Αξιολόγησης και Τεχνική Εκθεση, επιβάλλεται πρόστιμο στον ιδιοκτήτη ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου και την κατηγορία επικινδυνότητας, που ξεκινά από τα 0,10 ευρώ και φτάνει έως τα 0,50 ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 250 ευρώ. Εάν διαπιστωθούν λάθη και ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί, το πρόστιμο είναι επίσης 250 ευρώ, εάν διαπιστωθεί μη συμμόρφωση με τα μέτρα πυροπροστασίας, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 500 ευρώ. Εάν τα επόμενα χρόνια ο ιδιοκτήτης δεν υποβάλει την απαραίτητη δήλωση αλλά έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα πυροπροστασίας, προβλέπεται επίσης πρόστιμο 100 ευρώ.

● ΜΕΤΡΑ: Ο λογαριασμός για τις παρεμβάσεις που θα ζητά η Τεχνική Εκθεση μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα αλμυρός καθώς περιλαμβάνονται αντιπυρικά υλικά σε στέγες, πέργκολες και κουφώματα, αντικατάσταση υδρορροών και τεντών, μεταλλικές σήτες στα κουφώματα κ.ά. Επίσης οδοί πρόσβασης σε κάθε ακίνητο, σημεία υδροδότησης και φυσικά αυστηρό κλάδεμα ή και ολική κοπή δέντρων που βρίσκονται στον περίβολο του σπιτιού. Προβλέπεται ακόμη και η δημιουργία συμπαγούς περίφραξης γύρω από την ιδιοκτησία, που μπορεί να οδηγεί σε ένα τεράστιο κόστος και αλλοίωση του τοπίου χωρίς να προσφέρει ουσιαστική προστασία.

● ΔΗΜΟΙ: Εκτός από την καταχώριση των στοιχείων, αναλαμβάνουν την ευθύνη να ενημερώσουν τους δημότες, αλλά, επίσης, εάν περιλαμβάνουν οικισμούς που περικλείονται από δασικές ή δασώδεις εκτάσεις, να εκπονήσουν τις δικές τους Τεχνικές Εκθέσεις για διαβαθμισμένες περιμετρικές ζώνες προστασίας και σχέδια για την ασφαλή εκκένωση σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος.

Αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις ξέσπασαν από την πλευρά της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ, η οποία με επιστολή της προς τους υπουργούς Θ. Σκυλακάκη, Β. Κικίλια, Νίκο Ταγαρά και Χρ. Τριαντόπουλο δηλώνει πλήρη αδυναμία ανταπόκρισης σε ασφυκτικές προθεσμίες και θεωρεί αδιανόητη την επιβολή προστίμων. Ομοβροντία αντιδράσεων υπήρξε από συλλογικούς φορείς του τεχνικού κόσμου (ΓΕΩΤΕΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ), κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά) και την Ομοσπονδία Εργαζόμενων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ). «Από φιρμάνια η κυβέρνηση μας έχει χορτάσει» σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και καλεί τους εργαζομένους να απέχουν από ελέγχους και επιβολές προστίμων, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις στις Υπηρεσίες Πρασίνου από το 2009.

ΚΕΔΕ
Οι δήμαρχοι αρνούνται να φορτωθούν ευθύνες χωρίς πόρους και προσωπικό

Τη διαφωνία των δημάρχων να αναλάβουν την ευθύνη εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας χωρίς πόρους και προσωπικό εξέφρασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση που διατύπωσε ο α’ αντιπρόεδρος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: «Πρόκειται για “φύλλο συκής” που θα χρησιμοποιήσουν οι κρατικές υπηρεσίες εάν κάτι συμβεί μέσα σε αστικό ιστό», ανέφερε, υπαινισσόμενος ότι αφορά τη μεταβίβαση ευθύνης της κεντρικής κυβέρνησης για θέματα πολιτικής προστασίας. Ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε ότι ο κανονισμός σχεδιάστηκε από το ΥΠΕΝ εν κρυπτώ και χωρίς να ερωτηθούν οι δήμοι, ενώ περιλαμβάνει διαδικασίες πλήρως ανεφάρμοστες.

Η πλειονότητα των δημάρχων στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου κυριαρχεί το γαλάζιο χρώμα, τόνισε τις ελλείψεις του προσωπικού στο οποίο φορτώνονται οι ευθύνες που θέλει να διώξει η κεντρική κυβέρνηση ενόψει ενός καλοκαιριού που προμηνύεται πύρινο. Ο Σίμος Δανιηλίδης υπενθύμισε ότι μεταβιβάζονται στους δημάρχους συστηματικά αρμοδιότητες που επισύρουν ποινικές ευθύνες, όπως εκείνες για τους ναυαγοσώστες και τον καθαρισμό των περιφερειακών οδών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου δέχτηκε να διατυπωθεί και απειλή προσφυγής για λόγους αντισυνταγματικότητας κατά της εφαρμογής, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μέριμνα για οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, ενώ στο τελικό κείμενο το αίτημα είναι η αναστολή εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας για ένα έτος.

Παρατάσεις στάχτη στα μάτια από το ΥΠΕΝ

Ανακοινώνοντας νέες παρατάσεις στις προθεσμίες εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας, το ΥΠΕΝ επιχείρησε χθες να απαντήσει στο κύμα των αντιδράσεων. Συγκεκριμένα:

Για τα υφιστάμενα κτίρια, η προθεσμία για να υποβληθούν το Εντυπο Αξιολόγησης και η Τεχνική Εκθεση με τα συνοδευτικά τους στοιχεία μετακινείται στις 10 Μαΐου 2024 και η Δήλωση Εφαρμογής στις 10 Ιουνίου 2024.

Για τους οικισμούς, οι δήμοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν το Εντυπο Αξιολόγησης και την Τεχνική Εκθεση ως προς τη διαμόρφωση άκαυστης ζώνης και τυχόν διαβάθμιση αυτής περιμετρικά των ορίων του οικισμού έως τις 26 Μαΐου 2024.

Το ΥΠΕΝ παραπέμπει επίσης σε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης εξαγγέλλει και χρηματοδοτικό πρόγραμμα 30 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, σε οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις εντός υψηλών δασών στις περιοχές ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Ακόμη, ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνει ότι για την αντιπυρική περίοδο του 2024 απαιτούνται η εξασφάλιση καθαρής πρόσβασης στο ακίνητο, κλάδεμα και καθαρισμός φυτών, τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, μεταφορά επικίνδυνων υλικών σε κλειστό χώρο, σύνταξη από τους ιδιοκτήτες του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, δηλαδή μιας λίστας ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση πυρκαγιάς, στην οποία καταγράφονται οι απαραίτητες ενέργειες πριν από την εκκένωση του κτιρίου, καθώς και ο τρόπος διαφυγής των χρηστών από το ακίνητο σε ασφαλές μέρος.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου