Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 16 Μάρ 2024
Καταρρέει κομμάτι – κομμάτι το “αφήγημα” Μητσοτάκη: Εκτός επενδυτικής βαθμίδας άφησε την Ελλάδα η Moody’s
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Μια μονάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στην κατηγορία Βa1, διατηρεί η Moody’s το ελληνικό αξιόχρεο και αμετάβλητες τις προοπτικές της οικονομίας (stable outlook), ολοκληρώνοντας την περιοδική αξιολόγηση της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος ανάμεσα στους «Big 4», μετά τους Standard and Poors, DBRS και Fitch, που δεν έχει αποδώσει στο ελληνικό αξιόχρεο την επενδυτική βαθμίδα, αξιολογώντας τα ελληνικά ομόλογα ακόμα σε κατηγορία junk.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Επιπλέον, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς και περαιτέρω βελτιώσεις, όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα μέσω της διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης, θα χρειαστούν χρόνο.

Όπως εκτιμά η Moody’s, στην αναβάθμιση της οικονομίας θα μπορούσε να συμβάλλει η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής και της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση, σε συνδυασμό με την επιτυχή εφαρμογή των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο δικαστικό σύστημα, που θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς, ταχύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής ευρωστίας και την επεξεργασία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα στήριζαν μια υψηλότερη αξιολόγηση. Επιπλέον, μια ταχύτερη αλλαγή στην οικονομική δομή της Ελλάδας, που συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας θα ήταν θετική για την πιστοληπτική ικανότητα. Περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, μειώνοντας τη μεταβλητότητα της κερδοφορίας και φέρνοντας την ποιότητα του ενεργητικού και τους δείκτες κεφαλαιοποίησης πιο κοντά στο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, θα ήταν επίσης πιστωτικά θετικές.

Αντιθέτως, επιδείνωση της πιστοληπτικής της ικανότητας θα μπορούσε να προκύψει από μια αντιστροφή της πολιτικής που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια ή από ενδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος δεν αποδίδουν την αναμενόμενη ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημοσιονομική θέση της χώρας , επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις.

Ειδικότερα, ενδείξεις ότι είναι πιθανή μια διαρκής, ουσιαστική επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της γενικής κυβέρνησης, ενδεχομένως σε συνδυασμό με μια απότομη επιδείνωση της υγείας του τραπεζικού τομέα, θα προκαλούσαν αρνητική δράση αξιολόγησης. Μια κλιμάκωση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, θα οδηγούσε επίσης πιθανότατα σε πτωτικές πιέσεις στην αξιολόγηση.

Όσον αφορά στην τελευταία του απόφαση, κατά την τρέχουσα αξιολόγηση να διατηρήσει αμετάβλητη τόσο την πιστοληπτική ικανότητα όσο και της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο διεθνής οίκος, αναφέρει ότι στηρίζεται σε ένα σταθερό ιστορικό μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει οδηγήσει σε ορατές βελτιώσεις των θεσμών και της διακυβέρνησης, σε ισχυρότερες επενδύσεις και σε έναν υγιέστερο τραπεζικό τομέα.

Ωστόσο, παρά την αναμενόμενη μεγάλη μείωση, το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ υψηλό. Τούτου λεχθέντος, η ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους και το μεγάλο ταμειακό απόθεμα αποτελούν σημαντικά εξισορροπητικά στοιχεία. Η ελληνική οικονομία έχει αντέξει ικανοποιητικά την ενεργειακή κρίση και τα σημαντικά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ, σταθερό Ααα) καθώς και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Μαζί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αυτό θα συμβάλει στην άνοδο της δυνητικής ανάπτυξης και θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία.

Τα αδιέξοδα για την ελληνική οικονομία, αλλά και για κάθε νοικοκυριό, επιχείρηση και πολίτη που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του «Κόσμου», με αφορμή τις διαπιστώσεις της Moody’s.

Τη «Ν.Δ. του Μητσοτάκη, που “περιχαρής” έκανε λόγο για “success story”, εξαπατώντας τους Έλληνες», επικρίνει η Ελληνική Λύση, με αναφορές σε «ιλιγγιώδες δημόσιο χρέος, το έλλειμμα ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών που καταρρίπτει κάθε ρεκόρ…».

«Ο οίκος Moody’s διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε μη επενδυτική βαθμίδα, με μια τεκμηρίωση που επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις της Ελληνικής Λύσης αναφορικά με την πορεία της εθνικής οικονομίας.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος προειδοποιούσε, αλλά η Ν.Δ. του Μητσοτάκη «περιχαρής», έκανε λόγο για «success story», εξαπατώντας τους Έλληνες. Το ιλιγγιώδες δημόσιο χρέος, το έλλειμμα ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών που καταρρίπτει κάθε ρεκόρ, η ανισομερής στήριξη της οικονομίας στον τουρισμό, είναι τα δομικά προβλήματα για τα οποία μόνον η Ελληνική Λύση έχει παραθέσει συγκεκριμένες λύσεις.

Σύμφωνα με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, από τον «Κόσμο», «μια μέρα μετά τη μέρα του καταναλωτή, η Moody’s δείχνει τα αδιέξοδα για την Ελληνική οικονομία και άρα τα αδιέξοδα κάθε νοικοκυριού, επιχείρησης και πολίτη που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Τι είδε η Moody’s; Υψηλό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ανάγκη αλλαγών στο δικαστικό σύστημα και μια οικονομία που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε δυο ποδάρια – τον τουρισμό και τη ναυτιλία – και άρα είναι ευάλωτη σε κρίσεις.

Ο Έλληνας πολίτης δε χρειαζόταν τη Moody’s για να μάθει την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, απέναντι στην πλαστή πραγματικότητα που επιχειρεί να προβάλει η κυβέρνηση καθημερινά. Η οικονομική κρίση των δύο τελευταίων ετών, ο ενεργειακός πληθωρισμός που επηρεάζει το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας και οδηγεί σε μία αμείλικτη ακρίβεια, υποσκελίζουν κάθε ασθενική αύξηση στους μισθούς.

Η μέρα του καταναλωτή μας βρήκε για μία ακόμη φορά ευάλωτους, δίχως σχέδιο, ή απαντήσεις, με τις κρίσεις να γίνονται ευκαιρία για τους πολύ λίγους. Στο ξεκίνημα της Σαρακοστής, τα νοικοκυριά καλούνται για μία ακόμα φορά να ψάξουν στο υστέρημά τους για να αγοράσουν τα στοιχειώδη για την Καθαρά Δευτέρα.

Στη σημερινή πραγματικότητα, κανείς δεν πείθεται πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Αντιθέτως, οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι πως ο λάθος δρόμος είναι ζήτημα λάθος επιλογών από την ηγεσία της χώρας. Στον ΚΟΣΜΟ, είμαστε αφοσιωμένοι στην ανατροπή αυτής της πραγματικότητας».

 

Πηγή: efsyn.gr , thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου