Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Νοέ 2021
Ακίνητα / Αδρανής η κυβέρνηση στα οξυμμένα προβλήματα των ιδιοκτητών
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Την ώρα που πληθαίνουν τα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρατηρεί αδρανής το τσουνάμι των ανατιμήσεων που προκαλεί επιπλέον κόστος στην οικοδομή και αλυσιδωτά σε όλο το φάσμα των ακινήτων, που περιλαμβάνει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Προς το παρόν, η μοναδική «εξυπηρέτηση» που ήλθε το τελευταίο διάστημα από τις αρχές αφορά τους κατασκευαστές. Αυτοί, όπως διευκρίνισε με εγκύκλιο η ΑΑΔΕ, έχουν την ευκαιρία να ανακαλέσουν το τυχόν προηγούμενο αίτημά τους για αναστολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (σε περιπτώσεις προφανώς που κάτι τέτοιο τους ευνοεί) εάν δεν έχει εκδοθεί στο μεταξύ η απόφαση χορήγησης της σχετικής αναστολής.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου πέρυσι, βάσει του άρθρου 39 του ν. 4646/2019, ίσχυσε ο φόρος μεταβίβασης 3% αντί 24% ΦΠΑ παντού, με τη δυνατότητα αυτή έως τις 31.12.2022, με απώτερο σκοπό να αλλάξουν χέρια δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που παραμένουν απούλητα έως και 15 χρόνια τώρα (όσα δεν πρόλαβαν “άδειες χωρίς ΦΠΑ” ώς το 2005), ώσπου ήλθε η πανδημία και τα άλλαξε όλα.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται και ότι για όλες τις πωλήσεις κατοικιών κατά τη διάρκεια της αναστολής (είτε Α' κατοικίας είτε άλλες) πρέπει πρώτα να καταβληθεί ο φόρος του διακανονισμού με έκτακτη δήλωση και στη συνέχεια να υποβληθεί δήλωση φόρου μεταβίβασης για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Ένταξη στο "Εξοικονομώ"

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν μακρά σειρά προβλημάτων, μερικά από τα οποία υπάγονται στα λεγόμενα «ηθικής τάξης». Με πιο ενδεικτικό παράδειγμα το «Εξοικονομώ». Ζητούν εν προκειμένω την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα της αναβάθμισης των ενοικιαζομένων κατοικιών, αλλά και όσων κενών θα διατίθενται στη συνέχεια για κύρια κατοικία, με το ίδιο ποσοστό επιδότησης που προβλέπεται και για τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων. Θέτουν ζήτημα δηλαδή άνισης μεταχείρισης όσον αφορά το μειωμένο ποσοστό του 40% με το οποίο ουσιαστικά "τιμωρούνται" οι ενοικιαστές, ώστε να αναβαθμιστούν κατοικίες που διαμένουν ενοικιαστές - θύματα της "ενεργειακής φτώχειας".

Παράταση νέων αντικειμενικών

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ζήτησε από την κυβέρνηση την τρίμηνη παράταση της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης των βεβαιώσεων μηχανικών και της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων.

Συγκεκριμένα, κατά την ετήσια ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε με την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας στην Πάτρα, τονίστηκε ότι πρέπει άμεσα να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων για μεταβιβάσεις και ιδίως γονικές παροχές και δωρεές, λόγω του ότι, παρά τις προσπάθειες, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Όπως διευκρινίστηκε, η "πιστοποιητικοκρατία" παραμένει ανίκητη και απαιτείται πολύμηνη μαρτυρική κυριολεκτικά ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, ακόμη και για το πιο απλό συμβόλαιο.
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου