Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 20 Ιαν 2021
Έρευνα ΓΣΕΕ: Μείωση εισοδήματος για έξι στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Τραγική είναι η κατάσταση που αποτυπώνεται σε έρευνα της κοινής γνώμης της εταιρείας ALCO που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας στο πλαίσιο της αποτίμησης δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, την τηλεργασία. Μείωση εισοδημάτων για έξι στους 10 εργαζόμενους, που ξεπερνά το 30% σε πολλές περιπτώσεις. Τηλεργασία για τέσσερις στους 10 εργαζόμενους με αρνητική αξιολόγηση για το νέο αυτό είδος απασχόλησης. Και έντονη απαισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις στην εργασία τις αμοιβές και τη διατήρηση της απασχόλησης, αλλά και  την οικονομία εν γένει.

Μείωση εισοδημάτων για έξι στους 10 εργαζόμενους, που ξεπερνά το 30% σε πολλές περιπτώσεις. Τηλεργασία για τέσσερις στους 10 εργαζόμενους με αρνητική αξιολόγηση για το νέο αυτό είδος απασχόλησης. Και έντονη απαισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις στην εργασία τις αμοιβές και τη διατήρηση της απασχόλησης, για το επόμενο διάστημα. Αυτά καταγράφονται σε έρευνα της κοινής γνώμης της εταιρείας ALCO που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας στο πλαίσιο της αποτίμησης δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, την τηλεργασία.

Η έρευνα έγινε το χρονικό διάστημα 8 – 12 Ιανουαρίου 2021 σε δείγμα 1500 ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δείκτες εμφανίζουν επιδείνωση σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα τον Οκτωβρίου του 2020, καταγράφοντας τις αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα της ΓΣΕΕ:

  • Το 56% των εργαζομένων ανέφερε ότι είχε μείωση εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από αυτούς, το 22% δήλωσε απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δήλωσε απώλεια εισοδήματος από 21% έως 30%.
  • Το 48% των εργαζομένων που ανέφεραν μείωση εισοδημάτων, δήλωσαν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο εξάμηνο.
  • Το 40% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει εργαστεί με τηλεργασία στη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αξιολόγησαν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας, δηλώνοντας ότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της στην επαγγελματική και μισθολογική τους εξέλιξη, τα ωράρια εργασίας, την προσωπική τους ζωή και την ψυχική ισορροπία τους.

Συγκεκριμένα:

  • Το 65% των εργαζομένων αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους.
  • Το 54% αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους.
  • Το 54% αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την ψυχική ισορροπία τους.
  • Το 52% αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική ζωή τους.
  • Το 40% αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους.
  • Το 40% αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους.

Το 56% των ερωτηθέντων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα να εκφράζει απαισιοδοξία για την οικονομική πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο), με το 58% να εκφράζει απαισιοδοξία σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών του για το επόμενο εξάμηνο και με το 39% των εργαζομένων να εκφράζει απαισιοδοξία ως προς το αν θα κρατήσει τελικά τη δουλειά του.

Η έρευνα, καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας και επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας σε σχέση με τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματά τους. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω ευρημάτων η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση:

  • Να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένες ενέργειες την έντονη παραβατικότητα που παρατηρείται στην αγορά εργασίας η οποία μάλιστα εντείνεται.
  • Να προχωρήσει σε ενέργειες ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και των πληττόμενων εργαζομένων.
  • Να αποκαταστήσει και να ενισχύσει το θεσμό των ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Να αναπτύξει ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας, που αναπτύσσεται με άναρχο και άδικο τρόπο.
  • Να επαναφέρει τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τη δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό – που έχει να ανέβει δυο χρόνια.

«Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα εντείνονται. Σε αυτή την δύσκολη – από κάθε άποψη – συγκυρία, η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό, αποτελεί περισσότερο από ποτέ πλέον επιβεβλημένη κοινωνική αναγκαιότητα».

πηγη:https://thepressproject.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου