«Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην οικονομική γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Στον υπότιτλο σημειώνεται «Ήδη πριν από την κρίση του κοροναϊού η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Τώρα η ύφεση εξαφανίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μια δοκιμασία για τον συντηρητικό πρωθυπουργό».

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ παρατηρεί: «Ο κοροναϊός θα μπορούσε να ρίξει την Ελλάδα στην ύφεση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της

 

ΕΕ. Η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας για τους Έλληνες το 2020 κατά 9,7% και μια αύξηση της ανεργίας στο 19,9% σε σχέση με το 9% του μέσου όρου στην ΕΕ. Το ΔΝΤ αναμένει για τους Έλληνες ανεργία της τάξεως του 22,3%. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα πλησιάζει τους αριθμούς από την εποχή της οικονομικής κρίσης».

Και συνεχίζει:

«Τον Φεβρουάριο υπήρχαν ακόμη ελπιδοφόρα μηνύματα από την ελληνική αγορά εργασίας: το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 16,1%. Ένα φρικτό ποσοστό, με βάση τον μέσο όρο της ΕΕ 6,5 τοις εκατό, αλλά για την Ελλάδα ήταν το χαμηλότερο ποσοστό σε σχεδόν εννέα χρόνια. Αλλά όταν η κρατική στατιστική υπηρεσία ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία στις 7 Μαΐου, η κατάσταση είχε ήδη αλλάξει δραματικά. Τον Απρίλιο, 211.500 εργαζόμενοι είχαν καταχωρηθεί ως άνεργοι, αύξηση 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

»Σύμφωνα με μια μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), περίπου 580.000 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους προσωρινά ή μόνιμα έως τον Ιούλιο του 2020. Το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο προβλέπει ότι 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα φέτος από την ύφεση κορονοϊού, μέσω απολύσεων ή βραχυπρόθεσμης εργασίας. Αυτό θα ήταν σχεδόν το ήμισυ όλων των απασχολούμενων. Το Επιμελητήριο αναμένει να χαθούν 390.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους.

»Ο Κορονοϊός θα μπορούσε να βυθίσει την Ελλάδα σε ύφεση πιο βαθιά από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ: ​​Η Κομισιόν προβλέπει ότι οι Έλληνες θα δουν την οικονομική τους παραγωγή να μειώνεται κατά 9,7% και το ποσοστό ανεργίας να ανεβαίνει το 2020 στο 19,9%, από εννέα τοις εκατό κατά μέσο όρο στην ΕΕ . Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, δηλαδή 22,3%..

»Η Ελλάδα πλησιάζει ξανά τα ποσοστά ανεργίας της εποχής της οικονομικής κρίσης. Η κρίση έφερε στη χώρα τη βαθύτερη και μακρύτερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε σωρευτικά κατά 30% μεταξύ 2008 και 2013. Το καλοκαίρι του 2013 η ανεργία έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών, 27,7%. Μόνο τον Απρίλιο του 2018 το ποσοστό έπεσε ξανά κάτω από το 20%.»

Όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής πλέον κρίσης από την κυβέρνηση, η εφημερίδα γράφει:

«Όπως και στην περίπτωση της πανδημίας του κοροναϊού, ο Μητσοτάκης βασίζεται για την ανάκαμψης της οικονομίας στις εισηγήσεις των ειδικών. Για τη διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για βοήθεια, συμβουλεύεται μια ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων, το λεγόμενο ‘συμβούλιο των σοφών της οικονομίας’. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Κύπριος οικονομολόγος βραβευμένος με Νομπέλ Σερ Κρίστοφερ Πισαρίδης, ο οικονομολόγος Δημήτρης Βαγιάνος από το London School of Economics και ο καθηγητής Οικονομίας Κωνσταντίνος Μεγκίρ από το πανεπιστήμιο του Γέιλ. … Ο κοροναϊός ως ευκαιρία: ο πρωθυπουργός βλέπει στο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ‘ένα εργαλείο για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας’».

Πηγή: Deutsche Welle