Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 20 Σεπ 2019
Ξεφουσκώνει ο ενθουσιασμός για την αύξηση κεφαλαίου τής Lamda
Κλίκ για μεγέθυνση
Ξεφουσκώνει ο ενθουσιασμός για την αύξηση κεφαλαίου τής Lamda

 

Αρνητικά αποτιμάται από την αγορά η αποχώρηση Fosun και Eagle Hills

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 20.09.2019, 11:51

 

Σε «μεγάλο πονοκέφαλο» εξελίσσεται η «εμβληματική», κατά την κυβέρνηση, επένδυση στο Ελληνικό, η οποία από την προεκλογική περίοδο έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή που θα σηματοδοτήσει τη στροφή προς την ανάπτυξη και θα δώσει το μήνυμα στις αγορές.

Η επίσημη αποχώρηση και των δύο ξένων κολοσσών, που συμμετείχαν στο επενδυτικό σχήμα, δεν μπορεί να μπει στην ίδια «ζυγαριά» με την προαναγγελθείσα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 650 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Lamda Development για να προχωρήσει μόνη της στην υλοποίηση του προγράμματος.

Πρόκειται για ποσόν που μόλις επαρκεί για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων για το τίμημα απόκτησης του Ελληνικού και την κάλυψη εξόδων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο, που είχε παρουσιάσει, περιλαμβάνει επενδύσεις της τάξης των 8 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας, ενώ αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διοχέτευαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Ελληνικό θα εξασφαλίσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5-7 δισ. μόνον κατά την πρώτη πενταετία.

Η αγορά, που έχει θεοποιήσει η Ν.Δ., υποδέχτηκε την εξέλιξη με δικαιολογημένη παγωμάρα. Ο ένας από τους ομίλους που αποχώρησαν από το Ελληνικό είναι η κινεζική Fosun, που ιδρύθηκε το 1992, με έδρα τη Σανγκάη, και είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα. Την περασμένη χρονιά είχε έσοδα της τάξης των 16,5 δισ. ευρώ και το ενεργητικό της ανέρχεται στα 99,1 δισ. ευρώ.

Στον τομέα του real estate δραστηριοποιείται η Eagle Hills, που εδρεύει στο Αμπου Ντάμπι και χρηματοδοτεί την κατασκευή ολόκληρων πόλεων στα Εμιράτα, σε άλλες αραβικές χώρες και τη Σερβία.

Αν η ηχηρή αποχώρηση είχε γίνει πριν από τις 7 Ιουλίου, η Ν.Δ. θα είχε βγει «στα κεραμίδια», κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί διώχνει τους ξένους επενδυτές. Χθες πάντως η μετοχή της Lamda έκλεισε με πτώση 3,25%, συνεχίζοντας το αρνητικό πρόσημο που έχει εδώ και τρεις μήνες.

«Η αποχώρηση των δύο ξένων επενδυτών από το Ελληνικό αποτελεί αρνητική εξέλιξη συνολικά για την οικονομία», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, και εκφράζει την ευχή να προχωρήσει η επένδυση και η Lamda Development να καταφέρει να βρει χρήματα για να γίνει το έργο.

«Αποδεικνύεται ότι η βιώσιμη ανάπτυξη θέλει σχέδιο. Οχι αποσπασματικές χάρες σε ημέτερους, με καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των όρων προστασίας του περιβάλλοντος», σχολίασε με νόημα και θύμισε ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει ρεκόρ ξένων επενδύσεων και παράλληλα έφερε την Ελλάδα στην κορυφή της ενεργοποίησης επενδύσεων στο πλαίσιο του «σχεδίου Γιουνκέρ».

Με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις, αποκτούν ενδιαφέρον δύο ημερομηνίες: η 4η Οκτωβρίου που έχει οριστεί ο διαγωνισμός για την άδεια καζίνο και η 10η Οκτωβρίου που θα γίνει η γενική συνέλευση της Lamda για την επικύρωση της απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου