Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 21 Μάρ 2019
Αποφασιστική κίνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Αύριο, Παρασκευή, 22 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - «Υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος», σχολιάζουν ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις

Αύριο, Παρασκευή, 22 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

«Σημαντική πρόοδο» βλέπει ο Μοσκοβισί

Στο μεταξύ, για "σημαντική πρόοδο" στις διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για το ζήτημα της νομοθεσίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη κάνει λόγο σε γραπτή του δήλωση ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

"Σε συνέχεια της εντολής που έδωσε το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βρίσκονται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2018" δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρισκεται η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

"Η επίτευξη μιας ισορροπημένης συμφωνίας σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο είναι κλειδί τόσο για τους πολίτες όσο και για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα" επισημαίνει και καταλήγει: "Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας τις επόμενες ημέρες, ενόψει του Eurogroup στις 5 Απριλίου".

«Πιθανή η συμφωνία στις 5/4»: Τι σχολίασαν νωρίτερα την Τετάρτη ευρωπαϊκές πηγές 

«Η πρόθεση στο τελευταίο Eurogroup ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ τού να προχωρήσουμε όσο γίνεται συντομότερα προς μία συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρουν από την πλευρά τους έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές, μετά τις αναφορές της ελληνικής πλευράς.

Με δεδομένη αυτή την πρόθεση, προσθέτουν, είναι πιθανόν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία.

Υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα.

Βεβαίως, διευκρινίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές, ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί, σημειώνουν.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πηγές τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Το πνεύμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι οι τράπεζες, οι κρατικές αρχές και η Επιτροπή όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί, αλλά η τελική απόφαση είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση. Επίσης σημειώνουν ότι εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί , έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.

Η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις. Εκτός από την ΕΚΤ, σημειώνουν, έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φώς για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Δ. Τζανακόπουλος: Για την κυβέρνηση η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας

Σημειώνεται επίσης ότι, την Τρίτη, στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το θέμα των κόκκινων δανείων και τη ρύθμιση των 120 δόσεω, είπε πως «για την ελληνική κυβέρνηση η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας»

Διευκρίνισε επίσης, ότι οι συζητήσεις αυτές δεν διεξάγονται στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής περιόδου», αλλά «οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις τράπεζες σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης συζητείται με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ ).

«Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή υπάρχουν διάφορες λεπτομέρειας τεχνικού χαρακτήρα, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία Η συζήτηση θα συνεχισθεί και έως 25 Μαρτίου οπότε συνεδριάζει το EuroWorking Group και στη συνέχεια θα νομοθετήσουμε», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

 
 
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου