Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 21 Μάι 2021
Γεγονότα:21 Μαΐου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 


  • 1924 - Μετά τη μεταπολίτευση του 1924 (κατάργηση της Βασιλείας και ανακήρυξη της Αβασίλευτης Δημοκρατίας) κατατέθηκε ψήφισμα στη Βουλή για την επανίδρυση της Γερουσίας, ως ενός νομοθετικού σώματος που θα αποτελεί φραγμό στην παντοδυναμία των πρωθυπουργών (21 Μαΐου 1924). Η Γερουσία αναβίωσε με το Σύνταγμα του 1927 και επανασυστήθηκε με τον νόμο 3786/1929, με σκοπό την περιστολή της παντοδυναμίας της Βουλής και την αρτιότερη επεξεργασία των νόμων, λόγω της σύνθεσής της.

    Στις αρμοδιότητες της Γερουσίας υπάγονταν η άρση των διαφωνιών Προέδρου της Δημοκρατίας και Βουλής, η σύμπραξη της Βουλής για την εκλογή του Ανώτατου Άρχοντα και την αναθεώρηση του Συντάγματος και η εκδίκαση των αδικημάτων του Πρωθυπουργού και των Υπουργών. Η σχέση μεταξύ των δύο παραγόντων της νομοθετικής εξουσίας ήταν τέτοια, ώστε να υφίσταται υπεροχή της Βουλής κατά την κατάρτιση των νόμων, χωρίς η Γερουσία να καθίσταται απλό συμβουλευτικό όργανο. Εξάλλου, κοινοβουλευτική ευθύνη των Υπουργών υπήρχε μόνο έναντι της Βουλής και όχι της Γερουσίας. Έτσι, η κυβέρνηση έπρεπε να απολαμβάνει μόνο της εμπιστοσύνης της Βουλής.

    Η Γερουσία αποτελείτο από 120 μέλη, εκ των οποίων τα 92 εκλέγονταν με καθολική ψηφοφορία, τα 18 από επαγγελματικές οργανώσεις και τα 10 από τη Βουλή και τη Γερουσία σε κοινή συνεδρίαση («αριστίνδην»). Η θητεία των γερουσιαστών ήταν εννεαετής και η σύνθεση της Γερουσίας έπρεπε να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια κατά το 1/3. Για να εκλεγεί κάποιος γερουσιαστής έπρεπε να έχει την ιδιότητα του έλληνα πολίτη, πλήρη πολιτικά και αστικά δικαιώματα και ηλικία τουλάχιστον 40 ετών.

    Στις 21 Απριλίου 1929 έγιναν οι πρώτες γερουσιαστικές εκλογές, τις οποίες προκήρυξε η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Οι βενιζελικές δυνάμεις («Κόμμα των Φιλελευθέρων », «Αγροτοεργατικό Κόμμα», «Προοδευτικοί», «Συντηρητικοί Δημοκρατικοί») θριάμβευσαν στην κάλπη, καθώς συγκέντρωσαν το 70,58% των ψήφων και εξέλεξαν συνολικά 78 γερουσιαστές. Η αντιβενιζελική παράταξη («Λαϊκό Κόμμα», «Ελευθερόφρονες», Ανεξάρτητοι Βασιλόφρονες) έλαβαν το 26,06% των ψήφων και συνολικά 12 έδρες. Το «Αγροτικό Κόμμα» με 1,66% των ψήφων εξέλεξε 2 γερουσιαστές, ενώ το ΚΚΕ με το 1,70% των ψήφων έμεινε χωρίς έδρα.

    Οι βενιζελικοί επικράτησαν και στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανανέωση του 1/3 των εδρών της Γερουσίας, εκλέγοντας 26 από τους 30 γερουσιαστές. Πρώτος πρόεδρος της Γερουσίας εξελέγη ο Αλέξανδρος Ζαΐμης και ακολούθησαν οι πρώην στρατιωτικοί Λεωνίδας Παρασκευόπουλος και Στυλιανός Γονατάς.

    Η Γερουσία καταργήθηκε την 1η Απριλίου του 1935, μετά την έκρηξη και καταστολή του βενιζελικού στρατιωτικού κινήματος του 1935, που επεδίωκε την επάνοδο στην εξουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Μετά την επάνοδο του βασιλιά Γεωργίου Β' και την επαναφορά του Συντάγματος του 1911 (Νοέμβριος 1935), η Γερουσία δεν ανασυστήθηκε, ως βενιζελικό δημιούργημα.


  • 1930  - Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού

 
  • 1941 – Β’ Π.Π. – Μάχη της ΚρήτηςΓερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε της Κρήτης.
  • 878 – Μετά από πολιορκία οκτώ μηνών, οι Συρακούσες καταλαμβάνονται από τους Αγλαβίδες της Ιφρικίγια.
  • 879 – Ο Πάπας Ιωάννης Η΄ δίνει τις ευλογίες του στον Μπράνιμιρ της Κροατίας και στον κροατικό λαό, αναγνωρίζοντας έτσι το κράτος της Κροατίας.

Meister der Reichenauer Schule 002.jpg

  • 996 – Ο 16χρονος Όθων Γ’ γίνεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Car Dušan, Manastir Lesnovo, XIV vek, Makedonija.jpg

  • 1349 – Ο Στέφανος Δουσάν θεσπίζει τον κώδικα του Δουσάν, το σύνταγμα της Σερβικής Αυτοκρατορίας.
  • 1403 – Ο Ερρίκος Γ΄ της Καστίλης στέλνει τον Ρουί Γκονθάλεθ ντε Κλαβίχο ως πρεσβευτή στον Ταμερλάνο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συμμαχίας μεταξύ του Ταμερλάνου και της Καστίλης εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

John III Sobieski of Poland.PNG

  • 1674 – Η αριστοκρατία εκλέγει τον Γιαν Σομπιέσκι βασιλιά της Πολωνίας και μέγα δούκα της Λιθουανίας.
  • 1809 – Κατά την πρώτη ημέρα της μάχης του Άσπερν-Έσλινγκ μεταξύ του αυστριακού στρατού με επικεφαλής τον αρχιδούκα Κάρολο της Αυστρίας και του γαλλικού στρατού με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Α’, ο γαλλικός στρατός επιτίθεται κατά μήκος του Δούναβη.
  • 1851 – Καταργείται η δουλεία στην Κολομβία.
  • 1863 – Ιδρύεται η Εκκλησία Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας.
  • 1864 – Τα Επτάνησα επανενώνονται με την Ελλάδα.

  • 1871 – Τα γαλλικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Παρισινή Κομμούνα και οι κάτοικοι της πόλης εμπλέκονται σε οδομαχίες. Μέχρι το τέλος της «Ματωμένης Εβδομάδας» σκοτώνονται χιλιάδες Κομμουνάροι.
  • 1879 – Πόλεμος του Ειρηνικού: Δύο χιλιανά πλοία που αποκλείουν το λιμάνι του Ικίκε (τότε ανήκε στο Περού) ηττώνται από δύο περουβιανά σκάφη στη ναυμαχία του Ικίκε.

  • 1904 – Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).
  • 1927 – Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ προσγειώνεται στο Παρίσι, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση χωρίς σταθμό πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Ιστορία.

  • 1932 – Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών.
  • 1986 – Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα.
  • 1997 – «Αισθητή βελτίωση σημείωσε η ελληνική οικονομία, καθώς επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης, ο πληθωρισμός έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών και ενισχύθηκε η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.» Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

President Suharto, 1993.jpg

  • 1998 – Ο δικτάτορας της Ινδονησίας Σουχάρτο παραιτείται.

  • 2005 – Η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «My number One», ερμηνευμένο από την Έλενα Παπαρίζου.
  • 2006 – Το Μαυροβούνιο αποφασίζει σε δημοψήφισμα με πλειοψηφία 55.5% την ανακήρυξή του σε ανεξάρτητο κράτος και τη διάλυση του ομόσπονδου κράτους της Σερβίας και Μαυροβουνίου.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου