Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 02 Νοέ 2023
Σαν σήμερα… 2 Νοεμβρίου
Κλίκ για μεγέθυνση



















 
Γεγονότα: 2 Νοεμβρίου σαν σήμερα…
  • 1823  - Σε μήνυμά του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε αναγνωρίζει το δικαίωμα των επαναστατημένων Ελλήνων στην ανεξαρτησία.
                                                 ***


  • Τα σύμβολα της Τέχνης, 1766, Μιννεάπολις, Institute of Art. Έργο τουΖαν Σιμεόν Σαρντέν [Jean Siméon Chardin, 2 Νοεμβρίου 1699 – 6 Δεκεμβρίου 1779]. Ήταν Γάλλος ζωγράφος, αριστοτέχνης της νεκρής φύσης και σκηνών του καθημερινού βίου (genre). Το 1728, μετά την La Raie (Η Ρίνα, είδος ψαριού) που ζωγράφισε, έγινε δεκτός στην Βασιλική Ακαδημία Ζωγραφικής και Γλυπτικής. Ζούσε πολύ μετρημένη ζωή, οι πελάτες του καθόριζαν την αμοιβή του, και ασχολούνταν ακόμα και με αποκατάσταση τοιχογραφιών.

***

 

Γεγονότα

  • 1755 Γεννήθηκε η βασίλισσα της Γαλλίας και σύζυγος του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄, Μαρία Αντουανέτα

  • 1789 – Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, εθνικοποιείται η περιουσία της εκκλησίας.
  • 1841 Εξέγερση πραγματοποιείται στην Καμπούλ του Αφγανιστάν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών, που το επόμενο έτος θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα
  • 1847 Ζορζ Σορέλ, Γάλλος κοινωνικός φιλόσοφος, γνωστός για την ταυτόχρονη υποστήριξη των Λένιν και Μουσολίνι, καθώς θεωρούσε ότι τόσο η ρωσική επανάσταση, όσο και ο ιταλικός φασισμός, αποτελούσαν παραδείγματα για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής «παρακμής». (Θαν. 29/8/1922)
  • 1868 – Η Νέα Ζηλανδία υιοθετεί επίσημα συγκεκριμένη ζώνη ώρας, η οποία πρέπει να τηρείται σε εθνικό επίπεδο.
  • 1882 – Η πόλη Όουλου (=Κάστρο του ποταμού Ούλε) στη Φινλανδία καταστρέφεται από πυρκαγιά. Σήμερα, με πάνω από 200.000 κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πόλη του Βορά και η 4η μεγαλύτερη στη χώρα, διάσημη για την πληθώρα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο
  • 1889 – Η Βόρεια και η Νότια Ντακότα γίνονται αντίστοιχα η 39η και η 40η πολιτείες των Η.Π.Α.
  • 1899 – Οι Μπόερς αρχίζουν την 118 ημερών πολιορκία του Λέιντισμιθ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Πολέμου των Μπόερς.
  • 1903 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της αγγλικής εφημερίδας «Daily Mirror».
  •  
  • 1906 Γεννήθηκε ο Ιταλός σκηνοθέτης Λουκίνο Βισκόντι https://www.youtube.com/watch?v=nPIj1tbWEDs - Λουκίνο Βισκόντι: Λουκίνο Βισκόντι (1906 – 1976) Ο «πατέρας» του κινηματογραφικού νεορεαλισμού . Ιταλός σκηνοθέτης, που επηρέασε με το έργο του πλήθος κινηματογραφιστών. Υπήρξε θεμελιωτής και βασικός εκφραστής του ρεύματος του νεορεαλισμού. Ο Λουκίνο Βισκόντι (Luchino Visconti) ήταν ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, από τους κορυφαίους και επιδραστικότερους της έβδομης τέχνης. Θεωρείται ο «πατέρας του νεορεαλισμού» στο χώρο του κινηματογράφου και με το έργο του επηρέασε πλήθος κινηματογραφιστών σ’ όλο τον κόσμο. Στις ταινίες του πρωταγωνίστησαν μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως η Σιλβάνα Μάνγκανο, η Κατίνα Παξινού, η Κλαούντια Καρντινάλε, ο Αλέν Ντελόν, ο Μπαρτ Λάνκαστερ, ο Χέλμουτ Μπέργκερ, ο Ντερκ Μπόγκαρντ και ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Επιβλήθηκε επίσης με τη σκηνοθετική του εργασία ως ανανεωτής του θεάτρου και της όπερας στα χρόνια που ακολούθησαν αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Ο Λουκίνο Βισκόντι, κόμης του Μοντρόνε, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 2 Νοεμβρίου 1906 και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της μεγαλούπολης του ιταλικού βορρά. Οι Βισκόντι στα χρόνια της Αναγέννησης ήταν ηγεμόνες του Μιλάνου και είχαν συμβάλλει στην ανάπτυξη των τεχνών στην πόλης τους. Ο ίδιος, από μικρός είχε μεγάλη εξοικείωση με τις τέχνες. Η μητέρα του Κάρλα ήταν προικισμένη μουσικός, ενώ ο πατέρας του Τζουζέπε προσλάμβανε καλλιτέχνες για να εμφανίζονται στο ιδιωτικό τους θέατρο. Επί δέκα χρόνια έπαιρνε μαθήματα βιολοντσέλου και για ένα διάστημα ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία. Ήταν επίσης κάτοχος στέρεης κλασικής παιδείας.  Το 1935 άρχισε η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο ως βοηθός του σημαντικού γάλλου σκηνοθέτη Ζαν Ρενουάρ, ο οποίος του πλούτισε την ευαισθησία στα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Η γνωριμία τους έγινε μέσω της κοινής τους φίλης Κοκό Σανέλ.

    Το 1942, μεσούντος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γύρισε την πρώτη του ταινία με τίτλο «Διαβολικοί Εραστές» («Ossessione»), βασισμένη στο αστυνομικό μυθιστόρημα του αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Κέιν «Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές» («The Postman Always Rings Twice»). Η δράση της ταινίας εκτυλίσσεται σε μια περιοχή της Ιταλίας στις όχθες του ποταμού Πάδου και ο Βισκόντι χρησιμοποιεί για ντεκόρ φυσικούς χώρους, κρυφές κάμερες κι έναν συνδυασμό από επαγγελματίες ηθοποιούς και ντόπιους κατοίκους για να προσδώσει μεγαλύτερη αυθεντικότητα στο έργο. Η ταινία αυτή προαναγγέλλει τη μεταγενέστερη νεορεαλιστική εργασία σκηνοθετών που προκάλεσαν διεθνές ενδιαφέρον, όπως ο Ρομπέρτο Ροσελίνι και ο Βιτόριο ντε Σίκα.

    Το 1948 γύρισε τη δεύτερη ταινία του «Η γη τρέμει» («La terra trema» ), με την οποία κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση και το Ειδικό Διεθνές Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η ταινία αυτή, ένα από τα αριστουργήματα του νεορεαλισμού, είναι μία σπουδή σε ντοκιμαντερίστικο στιλ με πρωταγωνιστές τους ψαράδες ενός χωριού της Σικελίας, του Άτσι Τρέτσα. Γυρίστηκε επί τόπου και χωρίς επαγγελματίες ηθοποιούς, με τη χρηματοδότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας, του οποίου ο Βισκόντι υπήρξε μέλος, και παρακολουθεί τη ζωή και τα προβλήματα των ψαράδων, την πάλη τους με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με τους μεσάζοντες που τους εκμεταλλεύονται.

    Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’50, ο Βισκόντι ήταν ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης που είχε διευρύνει τους ορίζοντές του σκηνοθετώντας παραστάσεις θεάτρου και όπερας. Αυτή η εμπειρία του θα χαρακτηρίσει έκτοτε το ύφος του και οι ταινίες του σταδιακά θα περάσουν από τον αυτοσχεδιασμό και τις ερασιτεχνικές ερμηνείες της νεορεαλιστικής περιόδου στο θεατρικό στιλιζάρισμα με καταγωγές από το λυρικό μελόδραμα.

    Το 1954 μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ένα μυθιστόρημα του Καμίλο Μπόιτο με τίτλο «Senso», όπου κυριαρχεί το θέμα της ταξικής προδοσίας με αφορμή ένα ερωτικό πάθος και τρία χρόνια αργότερα στην ταινία του «Λευκές Νύχτες» («Le Notti Bianche») διασκεύασε το ομώνυμο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, μεταφέροντας τη δράση του στη σύγχρονη εποχή. Η ταινία του αυτή χτυπήθηκε από την αριστερή διανόηση της εποχής του ως «εστετίστικη» και ήταν η πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση του Βισκόντι από τον συγκεκριμένο αυτό πολιτικό χώρο.

    Ίσως εξ αιτίας αυτού του λόγου θα αναζητήσει και πάλι τις νεορεαλιστικές ρίζες του στο κορυφαίο μελόδραμα «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του» («Rocco e i suoi fratelli», 1960), μία ιστορία της προσαρμογής μιας οικογένειας του αγροτικού Νότου στον βιομηχανικό Βορρά της Ιταλίας. Η ταινία έχει ως κεντρικό πρόσωπο τη μάνα, την οποία ερμηνεύει συγκλονιστικά η Κατίνα Παξινού.

    Ο Βισκόντι συνέχισε να αντλεί έμπνευση από τη λογοτεχνία και το 1963 μετέφερε στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα του Τζουζέπε Τομάζι ντε Λαμπεντούζα «Ο Γατόπαρδος» («II Gattopardo»), με ήρωα έναν παραδοσιακό αριστοκράτη με φιλελεύθερες πεποιθήσεις, χαρακτήρα με τον οποίο ο σκηνοθέτης της παρουσίαζε πολλές ομοιότητες. Το 1967 ήταν η σειρά του μυθιστορήματος του Αλμπέρ Καμί «Ο Ξένος» («Il Straniere» o ιταλικός τίτλος). Ο Βισκόντι μετέφερε το εμβληματικό έργο του νομπελίστα συγγραφέα με μεγάλη πιστότητα, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται στην επιμονή της χήρας του Καμί να μην επιτρέψει την ελεύθερη απόδοσή του.

     

    Ακολούθησε η ταινία «Οι Καταραμένοι» («La Caduta degli Dei», 1969), με θέμα την άνοδο του Ναζισμού στη Γερμανία, ιδωμένη μέσα από τις μηχανορραφίες μιας οικογένειας βιομηχάνων χάλυβα που αποδέχεται με ιδιοτέλεια τον ναζισμό. Το 1971 γύρισε την ταινία «Θάνατος στη Βενετία» («Morte a Venezia»), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Μαν, με ήρωα ένα μεσήλικα συνθέτη που αφήνεται στην ενατένιση της ομορφιάς ενός 15χρονου αγοριού, με φόντο τη Βενετία που πλήττεται από επιδημία χολέρας. Η βιογραφική ταινία για τον βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο Β’ «Το Λυκόφως των Θεών» («Ludwig»), συμπληρώνει τη «Γερμανική Τριλογία» του Βισκόντι.

    Το κινηματογραφικό του έργο θα ολοκληρωθεί με τις ταινίες «Η γοητεία της αμαρτίας» («Gruppo di Famiglia in un Interno», 1973) και «Ο Αθώος» («L’ Innocente», 1976), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το θάνατό του.

    Ως σκηνοθέτης του θεάτρου, ο Βισκόντι γνώρισε στο ιταλικό κοινό τα έργα Γάλλων και Αμερικανών συγγραφέων, όπως των Ζαν Κοκτώ, Ζαν Πολ Σαρτρ, Άρθουρ Μίλερ, Τενεσί Ουίλιαμς και του Έρσκιν Κάλντγουελ. Είχε συγκροτήσει ένα θίασο ρεπερτορίου, ο οποίος του προμήθευσε τους ηθοποιούς των μεταγενέστερων ταινιών του.

    Στα χρόνια της δεκαετίας του ‘50 ο Βισκόντι ανέβασε όπερες που είχαν διεθνή αναγνώριση, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας. Με έναν συνδυασμό ρεαλισμού και θεάματος σημείωσε καλλιτεχνικές επιτυχίες με τα έργα «Τραβιάτα» του Βέρντι (1955), «Η Υπνοβάτις» (1955) του Μπελίνι και «Ντον Κάρλος» (1958) του Βέρντι.

    Ο Λουκίνο Βισκόντι δεν έκρυψε ποτέ την ομοφυλοφιλία του. Ανάμεσα στους εραστές του συγκαταλέγονται ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι και ο ηθοποιός Χέλμουτ Μπέργκερ. Δεινός καπνιστής υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 1972, αλλά συνέχιζε να καπνίζει πάνω από 100 τσιγάρα την ημέρα. Ένα δεύτερο εγκεφαλικό στις 17 Μαρτίου 1976 σήμανε το βιολογικό τέλος του σπουδαίου δημιουργού.
  • 1909 – Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης η αδελφότητα Λάμδα Χι Άλφα (ΛΧΑ).
  • 1911 Γεννήθηκε ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979
  • 1912 – Α΄ Βαλκανικός πόλεμος: το Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό απελευθερώνει το Άγιο Όρος.
  • Σαν

    1913  Σαν σήμερα 2 Νοεμβρίουγεννήθηκε ο Οδυσσέας Ελύτης (πραγματικό όνομα Οδυσσέας Αλεπουδέλης). Ενας από τους σημαντικότερους Ελληνες ποιητές. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Το πρώτο ποίημα του Ελύτη, με τίτλο «Του Αιγαίου», δημοσιεύτηκε στα «Νέα Γράμματα» το 1935. Το 1939 τυπώνει τους «Προσανατολισμούς», την πρώτη ποιητική του συλλογή. Με την έναρξη του πολέμου βρίσκεται στο μέτωπο ως ανθυπολοχαγός και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του όταν προσβλήθηκε από κοιλιακό τύφο. Το 1943 κυκλοφόρησε «Ο Ηλιος ο Πρώτος», ενώ από το 1945 συνεργάζεται με το περιοδικό «Τετράδιο» όπου και πρωτοπαρουσίασε το «Ασμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας». Η μεγάλη τομή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη γίνεται το 1959 με την έκδοση του «Άξιον Εστί», κορυφαία στιγμή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Μετά την επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος (1967), το «Άξιον Εστί» έγινε σύμβολο αντίστασης κατά της εξουσίας. Έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου του 1996.
  • 1913 Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός, Burt Lancaster (Μπαρτ Λάνκαστερ ‑πέθανε το 1994)
  • https://www.youtube.com/watch?v=LiOwtGrqduE
  • 1914 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

  • 1917 – Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα, οι Εβραίοι να αποκτήσουν κράτος στην Παλαιστίνη». Θα μείνει στην ιστορία ως Διακήρυξη Μπάλφουρ, πάνω στην οποία θα βασιστεί η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
  • 1920 – Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο KDKA του Πίτσμπεργκ στην Πενσυλβάνια ξεκινά την εκπομπή του ως ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός. Στην πρώτη του εκπομπή μεταδίδει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 1920.
  • 1922 Το 2ο έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (Κομμουνιστικού) αποδέχεται τους 21 όρους εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή.
  • 1930 – Ο Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ στέφεται αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.
  • 1931 Δημοσιεύεται στο «Νέο Ριζοσπάστη» η Έκκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς όλα τα μέλη του ΚΚΕ, στην οποία γινόταν ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και της ιδιαίτερης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στο εργατικό κίνημα.
    Η ΕΕ της ΚΔ καταδίκασε τη φραξιονιστική πάλη στο ΚΚΕ και κάλεσε τα μέλη του να παλέψουν αποφασιστικά κατά του φραξιονισμού και να ενωθούν γύρω από τη νέα καθοδήγηση του Κόμματος.
  • 1936 – Η Βρετανική Εταιρεία Μεταδόσεων (BBC) ξεκινά το BBC Television Service, την πρώτη παγκοσμίως υπηρεσία “υψηλής ευκρίνειας” (τότε οριζόταν στις τουλάχιστον 200 γραμμές). Το 1964 μετονομάστηκε σε BBC1.
  • 1940 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: πρώτη μέρα της μάχης Ελαίας – Καλαμά μεταξύ των Ελλήνων και των Ιταλών. Ο ελληνικός στρατός καταδιώκει τους ιταλούς στο αλβανικό έδαφος. Ενενήντα νεκροί και 209 τραυματίες είναι ο απολογισμός των αεροπορικών βομβαρδισμών των ιταλών σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λάρισα, Βόλο, Χανιά και Κόρινθο.
  • 1946 – Ιδρύεται η ομάδα μπάσκετ των θρυλικών Boston Celtics, που προήλθε από τη συγχώνευση των ομάδων Providence και Steam Rollers.
  • 1946 Με απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης κλείνει η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», ενώ ο συντάκτης της Καραγιόζης καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά. Εκδίδεται ο «Συμφιλιωτής», επίσημο όργανο του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ Μακεδονίας-Θράκης.

Howard Hughes 1938.jpg

  • 1947 – Στην Καλιφόρνια, ο σχεδιαστής Χάουαρντ Χιουζ εκτελεί την παρθενική (και μοναδική) πτήση του Hughes H-4 Hercules, του μεγαλύτερου αεροσκάφους με σταθερά πτερύγια που κατασκευάστηκε ποτέ.
  • 1948 Ο Δημοκρατικός, Χάρι Τρούμαν, εκλέγεται 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
  • 1949 Ύστερα από σκληρές διαβουλεύσεις στη Χάγη, η Ινδονησία γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
  •  
  • 1950 Πέθανε ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925

    bernand

    1950 Πέθανε ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925
  • bernand

    1958 

    1958 Η Ασφάλεια διεξάγει επιδρομή στα γραφεία των Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη και συλλαμβάνει 44 συνδικαλιστές.
  • mitropoulos1960 Πέθανε ο Έλληνας αρχιμουσικός και συνθέτης, Δημήτρης Μητρόπουλος

  • 1960 – Βρετανικό δικαστήριο αθωώνει την Penguin Books καθώς αποφαίνεται ότι το βιβλίο του Ντ. Χ. Λώρενς Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι δεν είναι ανήθικο.
  • 1960 – Θεμελιώνεται στην Πάτρα το εργοστάσιο ελαστικών της εταιρίας Πιρέλι-Ελλάς.
  • 1961 – “Εμπαιγμό του λαού και πρόκληση αποτελεί η συνέχιση του ισχυρισμού περί γνησιότητας των εκλογών, κατόπιν των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εις τα στρατιωτικά τμήματα, όπου το σύνολο περίπου των ψήφων έλαβε η Ε.Ρ.Ε.”, δηλώνει ο Γεώργιος Παπανδρέου.
  • 1963 Για πρώτη φορά γίνονται δεκτές στο Βατικανό από τον Πάπα πέντε γυναίκες ως αντιπρόσωποι στη 2η Σύνοδο του Βατικανού.
  • 1964 – Καταθέτοντας νομοσχέδιο για το πολεοδομικό, η κυβέρνηση κάνει λόγο για οριστική λύση στο πρόβλημα των αυθαιρέτων και προειδοποιεί ότι, στο εξής, όλα τα αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται.
  • 1964 – Ο βασιλιάς Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας καθαιρείται από οικογενειακό πραξικόπημα και αντικαθίσταται από τον ετεροθαλή αδελφό του, Φαϊζάλ.
  • 1965 – Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Ανδρέα Παπανδρέου και κατά νόμο υπεύθυνος της εφημερίδας Νέος Ανένδοτος Δημήτρης Μαρούδας καταδικάζεται σε πεντάμηνη φυλάκιση και στέρηση της δημοσιογραφικής ατέλειας για προσβολή του Θρόνου.
  • 1965 – Ο 31χρονος κουάκερος Νόρμαν Μόρισον αυτοπυρπολείται έξω από το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση των ναπάλμ στον Πόλεμο του Βιετνάμ.
  • 1967 – Παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών Παύλος Οικονόμου – Γκούρας.
  • 1973 Μπροστά στο ογκούμενο κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων η Χούντα υπόσχεται «ελεύθερες εκλογές» στα πανεπιστήμια μετά τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και ότι θα κάνει δεκτά και τα επιμέρους αιτήματά τους. Οι φοιτητές ωστόσο δεν ξεγελιούνται και απαιτούν την άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών.
  • 1975 Πέθανε ο Ιταλός σκηνοθέτης και συγγραφέας, Πιερ Πάολο Παζολίνι (Pier Paolo Pasolini).

    Πολυσχιδής δημιουργός - σκηνοθέτης, ηθοποιός, ποιητής, πεζογράφος, σεναριογράφος και δοκιμιογράφος - ο Πιερ Πάολο Παζολίνι (Pier Paolo Pasolini) υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πνευματικές μορφές της σύγχρονης Ιταλίας. Κατεξοχήν εκφραστής της αμφισβήτησης της εποχής του, προκαλούσε σκάνδαλο με κάθε του ταινία και συχνά τα έργα του απαγορεύτηκαν και κατασχέθηκαν.

    Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι γεννήθηκε στη Μπολόνια στις 5 Μαρτίου 1922, τη χρονιά που ανέβηκε ο Μουσολίνι στην εξουσία. Ο πατέρας του, Κάρλο Παζολίνι, ήταν κατώτερος αξιωματικός του πεζικού, γόνος παλιάς οικογένειας της Ραβένας, της οποίας κατασπατάλησε τη μικρή περιουσία και κατετάγη στο στρατό ως μοναδική λύση. Η μητέρα του, Σουζάνα Κολούσι, ήταν δασκάλα και καταγόταν από οικογένεια εύπορων αγροτών, από την Καζάρσα του Φρίουλι, ακριτική περιοχή της Ιταλίας στα σύνορα με τη σημερινή Σλοβενία.

    Οι σπουδές, η εργασία ως καθηγητής και η κατηγορία για αποπλάνηση ανηλίκου

    Ο Πιερ Πάολο σπούδασε ιστορία της τέχνης και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως καθηγητής στο γυμνάσιο του Βαλβασόνε, ενός μικρού χωριού κοντά στην Καζάρσα. Εκεί μελέτησε τον Μαρξ, τον Φρόιντ και τον Γκράμσι και προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ διαμόρφωσε και τις προσωπικές του επιλογές, μεταξύ των οποίων και η ομοφυλοφιλία. Παράλληλα άρχισε να γράφει ποιήματα στην τοπική διάλεκτο του Φρίουλι, τα οποία συγκέντρωσε σ’ ένα τόμο που εξέδωσε το 1954 με τον τίτλο «La Meglio Giuventù» («Η καλύτερη νιότη»).

    To 1949 κατηγορήθηκε για αποπλάνηση ανηλίκου και αποπέμφθηκε από το σχολείο και από το κομμουνιστικό κόμμα. Εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του στη Ρώμη, όπου ξεκίνησε μια νέα ζωή στους φρενήρεις ρυθμούς της μεγαλούπολης. Στην ιταλική πρωτεύουσα ήρθε σε επαφή με την περιθωριακή νεολαία των συνοικιών της, η οποία αποτέλεσε το υλικό για τα δύο πρώτα μυθιστορήματά του «Τα παιδιά της ζωής («I ragazzi di vita», 1955) και «Μια βίαιη ζωή» («Una vita violenta», 1959).

    Η ενασχόληση με τον κινηματογράφο: τα σενάρια και οι ταινίες

    Την εποχή εκείνη άρχισε ν’ ασχολείται και με τον κινηματογράφο, στην αρχή ως σεναριογράφος σε ταινίες των Μάουρο Μπολονίνι, Φεντερίκο Φελίνι, Φραντσέσκο Ρόζι και του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι). Η πρώτη σκηνοθετική του δουλειά ήταν η ταινία «Ακατόνε» («Accattone», 1961), μεταφορά του μυθιστορήματός του «Μια βίαιη ζωή» και ακολούθησε η ταινία «Μάμα Ρόμα» («Mamma Roma», 1962) με θέμα και αυτή το λούμπεν προλεταριάτο της Ρώμης.

    Στο κινηματογραφικό του έργο ξεχωριστή θέση έχουν οι ταινίες «Τα κατά Ματθαίον Πάθη» («II vangelo secondo Matteo», 1964, ειδικό βραβείο του Φεστιβάλ της Βενετίας), στην οποία αποκαθιστά την απλότητα και την αυθεντικότητα του ευαγγελικού μηνύματος, «Οιδίπους Τύραννος» («Edipo Re», 1967) και «Μήδεια» («Medea», 1969) με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας, στις οποίες παρουσιάζει με μια νεωτεριστική ματιά τους αρχαιοελληνικούς μύθους. Ο Παζολίνι ήταν θαυμαστής της αρχαίας τραγωδίας και του αρχαιοελληνικού λόγου και μάλιστα είχε προτείνει σε άρθρο του το 1959 τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα ιταλικά σχολεία ακόμα και σε βάρος των λατινικών.

    Την ίδια περίοδο γύρισε τις ταινίες κοινωνικής κριτικής «Θεώρημα» («Teorema», 1968) και «Χοιροστάσιο» («Porcile», 1969), στις οποίες κατέδειξε τα αδιέξοδα της σύγχρονης αστικής κοινωνίας. Ακολούθησαν τρεις ταινίες του εμπνευσμένες από αντίστοιχα λογοτεχνικά έργα: «Το Δεκαήμερο» («II Decameron», 1971, αργυρή άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου), «Οι ιστορίες τού Καντέρμπουρυ» («I racconti di Canterbury», 1972, χρυσή άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου) και «Χίλιες και μία νύχτες» («II fiore delle mille e una notte», 1974, ειδικό βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών).

    «Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα»

    Η τελευταία του ταινία «Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα» («Salo e le 120 giornale di Sodoma», 1975), στην οποία απεικόνισε τα έσχατα όρια της φρίκης του φασισμού λίγο πριν από την πτώση του, ήταν μία αλληγορική αναφορά στην «Κόλαση» του σύγχρονου κόσμου.

    Όλα αυτά τα χρόνια ο Παζολίνι συνέχισε να γράφει ποίηση και δοκίμια και να συνεργάζεται με λογοτεχνικά και πολιτικά έντυπα της Αριστεράς.

    Η δολοφονία του

    Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι δολοφονήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1975 στην παραλία της Όστια από ένα νεαρό εκπορνευόμενο ομοφυλόφιλο, τον 17χρονο Πίνο Πελόζι (1958-2017), ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία. Η δολοφονία του προκαλεί μέχρι σήμερα συζητήσεις και αμφισβητήσεις, καθώς παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο επρόκειτο για έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου ή για έγκλημα με πολιτικές προεκτάσεις, που είχε οργανωθεί από ομάδα ακροδεξιών.

  • 1976 Ο Τζίμι Κάρτερ εκλέγεται 39ος πρόεδρος στις ΗΠΑ. Είναι ο πρώτος πρόεδρος από νότια πολιτεία από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου.
  • 1977 -Πρωτοφανής νεροποντή πλήττει την Αττική, με 22 νεκρούς, εκτεταμένης διάρκειας συσκότιση και ανυπολόγιστες ζημιές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. 17 νεκροί και εκτεταμένες ζημίες και στον Πειραιά.
  • 1978 Επιστρέφουν στη Γη, μετά από 139 μέρες και 14 ώρες στο Διάστημα, οι δύο Σοβιετικοί κοσμοναύτες του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ 6».
  • 1980 – Σημειώνεται ρεκόρ 8 δοκαριών στον ποδοσφαιρικό αγώνα Άρη-ΟΦΗ (4-0) (7 ο Άρης, 1 ο ΟΦΗ).

  • 1982 – Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • 1983 – Από φωτιά στη σήραγγα Σαλάνγκ του Αφγανιστάν πεθαίνουν 2.000 και πλέον Σοβιετικοί.
  • 1991 – Εκτόξευση ρουκέτας κατά λεωφορείου των ΜΑΤ. Ένας αστυνομικός σκοτώνεται και άλλοι έξι τραυματίζονται μετά από εκτόξευση ρουκέτας σε λεωφορείο των ΜΑΤ. Την ευθύνη αναλαμβάνει, με προκήρυξή της, η 17 Νοέμβρη.

Bartolomew I.jpg

  • 1991 – Ενθρονίζεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄.
  • 1994 – Στην Αίγυπτο, πεθαίνουν 500 άτομα, στην πόλη Ντουρούνκα στην περιοχή Ασιούτ, 400 χλμ. νότια του Καΐρου, από έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων.
  • 1995 – Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότια Αφρική.
  • 1995- Αρχίζει το πειραματικό πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
  • 1998 – Ο ΟΤΕ γίνεται η πρώτη ελληνική επιχείρηση που φιγουράρει στη Γουόλ Στριτ (Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης).
  • 1998 – Στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, υπογράφεται ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο της Γουινέας Μπισσάου Νίνο Βιέιρα και στον ηγέτη των ανταρτών, Ανσουμάνε Μανέ.
  • 1999 – Το Μαυροβούνιο υιοθετεί ως 2ο επίσημο νόμισμα το γερμανικό μάρκο.
  • 1999 – Πρώτη απονομή του Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» από την UNESCO (απονέμεται σε 3 περιοχές, στην κοιλάδα Βινάλες της Κούβας, στο υπαίθριο μουσείο Πεντβάλ της Λιθουανίας και στο Πάρκο Ελίσα στην Ιεριχώ).
  • 1999 – Το ΝΒΑ προκειμένου να βελτιώσει το θέαμα ανακοινώνει σειρές αλλαγών στους κανονισμούς και την εισαγωγή ντόπινγκ κοντρόλ και έλεγχο για μαριχουάνα για όλους τους παίκτες.
  • 2000 – Στρατιωτικό άρμα προσκρούει σε αγορά στην πόλη Μαλάντζ της Αγκόλας, με συνέπεια να σκοτωθούν 14 άτομα.
  • 2000 – Η Γιουγκοσλαβία επανέρχεται στον ΟΗΕ.
  • 2000 Κλείνει το ιστορικό στάδιο του Γουέμπλεϊ, στο Λονδίνο. Θα γκρεμιστεί και θα ξαναχτιστεί για να φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
  • 2000 – Το πρώτο πλήρωμα (1 Αμερικανός αστροναύτης και 2 Ρώσοι κοσμοναύτες) φτάνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (αρχίζει η τετράμηνη αποστολή των προαναφερθέντων).
  • 2001 – Εκδηλώνεται νέο πραξικόπημα στο αποσχισθέν νησί Ανζουάν στις νήσους Κομόρες. Είναι το τρίτο πραξικόπημα που γίνεται στο νησί μέσα σε λιγότερους από 2,5 μήνες. Στο σημερινό αναίμακτο πραξικόπημα ο διοικητής του νησιού, Πρόεδρος Μοχάμετ Μπακάρ , ανατρέπεται.
  • 2001 – Πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Μπαμπούλας Α.Ε.» (στην πρώτη της προβολή σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών για ταινία με κινούμενα σχέδια και γίνεται η 6η καλύτερη όλων των εποχών).
  • 2002 – Σε επίθεση κατά ανταρτών στο Μπουρούντι, βρίσκουν το θάνατο 51 άνθρωποι.
  • 2002 – Στη διάρκεια του αγώνα καλαθοσφαίρισης Μαρούσι- Πανιώνιος (87-79) ο Άγγελος Κορωνιός, που παίζει με τους γηπεδούχους πετυχαίνει τρίποντο και φθάνει τους 6.551 πόντους καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Νίκου Γκάλη, πρώτου σκόρερ όλων των εποχών της Α1 μέχρι εκείνη τη στιγμή.
  • 2003 – Από κατάρριψη μεταγωγικού ελικοπτέρου «Σινούκ» από ιρακινούς αντάρτες στη Φαλούτζα του Ιράκ, σκοτώνονται 16 Αμερικανοί στρατιώτες και άλλοι 21 τραυματίζονται. Πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ.
  • 2003 – Χειροτονείται στο Νιου Χαμσάιρ ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος επίσκοπος στις ΗΠΑ (Αγγλικανός). 4.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη χειροτονία.
  • 2004 – Στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σκληρή είναι η αναμέτρηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Τζορτζ Γουόκερ Μπους και στο γερουσιαστή Τζον Κέρι. Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος επανεκλέγεται με περίπου 51% για άλλη μια τετραετία, καθώς το Οχάιο περνάει οριστικά στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων και μαζί οι 20 «πολύτιμοι» εκλέκτορες που δίνουν τη νίκη στον Αμερικανό πρόεδρο.
  • 2008 Πέθανε ο Σταύρος Ξενίδης, Έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 8/3/1923)
  • 2018 Πέθανε η ηθοποιός Μαρία Ζαφειράκη
  • 2020: Τέσσερις πολίτες σκοτώνονται και άλλοι 22 τραυματίζονται όταν ένοπλος ανοίγει πυρ στους δρόμους της Βιέννης, κοντά στην κεντρική πλατεία Schwedenplatz. Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά και αναγνωρίζεται ως υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους που προσπάθησε να ενταχθεί στην ομάδα στη Συρία.
  • 2020: Το «Baby Shark Dance», παραγωγής Pinkfong, ξεπερνά το «Despacito» ως το βίντεο με τις περισσότερες προβολές στο YouTube.
  • 2020: Είκοσι οκτώ ακόμη άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί κάτω από συντρίμμια στη Σμύρνη μετά τον σεισμό που έπληξε την Ελλάδα και την Τουρκία πριν από τρεις ημέρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 113. Ο σεισμός είναι προς το παρόν ο πιο θανατηφόρος φέτος.
  • 2020: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται υπέρ του News UK στην αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε ασκήσει εναντίον τους ο Τζόνι Ντεπ σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι είχε χτυπήσει την πρώην σύζυγό του Άμπερ Χερντ.

 

  • 2020: Η γαλλική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει την τουρκική υπερεθνικιστική ομάδα Γκρίζοι Λύκοι.


Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι





 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου