Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 08 Οκτ 2019
Τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα, Σαν Σήμερα, 8 Οκτωβρίου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 

Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

451 Ξεκινά στη Χαλκηδόνα, μία πόλη της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, η 4η Οικουμενική Σύνοδος, η οποία αναγνωρίζεται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία. Η Σύνοδος θα κατατάξει στις αιρέσεις το Μονοφυσιτισμό και με το Διάταγμα της Χαλκηδόνας θα αναγνωριστεί πλήρως η διττή φύση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

1580 Πεθαίνει ο Ιερόνιμους Βολφ, γερμανός φιλόλογος, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη Βυζάντιο για να χαρακτηρίσει το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος. Θεωρείται ο θεμελιωτής των Βυζαντινών Σπουδών. (Γεν. 13/8/1516)

1754 Πεθαίνει ο Βρετανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Χένρι Φίλντινγκ.

1827: Ναυμαχία του Ναυαρίνου (π. ημ., στις 20 Οκτωβρίου με το ν. ημ.) Εξω από το Ναυαρίνο οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας), με ναυάρχους τους Κόδριγκτον, Δεριγνί και Χέιδεν, καταναυμαχούν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ. Οι απώλειές του είναι 60 πλοία και 6.000 άνδρες, ενώ των συμμάχων 650 νεκροί, χωρίς να βυθιστεί σκάφος. Είναι η τελευταία ναυμαχία που διεξάγεται αποκλειστικά με ιστιοφόρα.

1838: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκφωνεί στην Πνύκα την περίφημη ομιλία του «Παραινέσεις προς τη νέα γενιά».

1871 Ξεκινά η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε Σικάγο των ΗΠΑ. Η φωτιά ξεκίνησε στις 9 το βράδυ όταν μια αγελάδα κλώτσησε μία λάμπα πετρελαίου μέσα σ έναν αχυρώνα. Την ίδια μέρα ξεσπά πυρκαγιά και στο Γουισκόνσιν. Η φωτιά εξαπλώνεται σε έξι κομητείες και πεθαίνουν συνολικά 1.100 άτομα. Όταν, τρεις μέρες αργότερα, οι φλόγες καταλαγιάζουν, το ένα τρίτο της πόλης έχει γίνει καπνός, το ένα τρίτο των κατοίκων -κοντά 100.000 άνθρωποι – μένουν άστεγοι, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

1895 Γεννιέται ο Αργεντινός στρατηγός Χουάν Περόν, τρεις φορές Πρόεδρος της χώρας του.

1906 Ο γερμανός Καρλ Νέσλερ λανσάρει την πρώτη λακ για στερέωση μαλλιών περμανάντ στο Λονδίνο.

1912 Ελληνικές ναυτικές δυνάμεις κάνουν απόβαση στο Μούδρο της Λήμνου, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Θα απελευθερώσουν το νησί την επόμενη μέρα.

1927 Γεννήθηκε ο Κώστας Ταχτσής, Έλληνας ποιητής και συγγραφέας. («Το Τρίτο Στεφάνι») (Θαν. 25/8/1988)

1930 Γεννιέται ο Ιάπωνας συνθέτης Τόρου Τοκεμίτσου.

1940 Γεννήθηκε η ηθοποιός Σάσα Καστούρα

1951 Ο Εθνάρχης της Κύπρου Μακάριος προσφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας να αναγνωριστεί το δικαίωμα στους Κυπρίους να ενωθούν με την Ελλάδα.

1955 Καθελκύεται στις ΗΠΑ το ισχυρότερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το “Σαρατόγκα”.

1958 Ο σουηδός δρ. Εικ Σένινγκ εμφυτεύει στον ασθενή Άρνε Λάρσον τον πρώτο εσωτερικό βηματοδότη, ο οποίος είχε εφευρεθεί στις αρχές του ίδιου χρόνου από τον επίσης σουηδό, Ρούνε Έλμκβιστ.

1965 Η ΔΟΕ ανακοινώνει ότι η Γερμανία θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού με δύο ομάδες, τη Δυτική (DDR) και την Ανατολική (GDR).

1973 Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος διορίζει πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη, ξεκινώντας τη «φιλελευθεροποίηση» της Χούντας, που, σαράντα μέρες αργότερα, θα θαφτεί στο Πολυτεχνείο.

1973: Μία τεθωρακισμένη μεραρχία των Ισραηλινών επιτίθεται στις αιγυπτιακές δυνάμεις που προελαύνουν στο Σουέζ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Γιομ Κιπούρ. Η επίθεση αποτυγχάνει και 150 ισραηλινά τανκς καταστρέφονται.

1979 Αεροσκάφος της ελβετικής εταιρείας Swissair συντρίβεται στο Ελληνικό, με 14 νεκρούς επί συνόλου 142 επιβατών. Σώζεται το δωδεκαμελές πλήρωμα.

1980 Ο Μπομπ Μάρλεϊ καταρρέει στη σκηνή και μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ότι πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο. Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη ρέγγε μουσική σ’ όλο τον κόσμο, θα πεθάνει επτά μήνες αργότερα.

1987 Θεμελιώνεται επίσημα το “Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο”. Θα παραδοθεί σε 34 μήνες.

1987 Πέθανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, νομικός και ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Τσάτσος.

1996 Ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, κάνει την πρώτη δημόσια επίσκεψη στο Ισραήλ, με σκοπό να έρθει σε διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, Έζερ Βάισμαν

1998 Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται για πρώτη φορά σε Πορτογάλο, τον Ζοζέ Σαραμάγκου. Είναι η πρώτη φορά, από το 1901 που πρωτοξεκίνησε ο θεσμός των Νόμπελ, που δίνεται σε συγγραφέα από την Πορτογαλία, ενώ είναι ο τέταρτος κατά σειρά Ευρωπαίος που βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το όνομα, πάντως, του Ζοζέ Σαραμάγκο ήταν επί πολλά χρόνια μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο. Σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία: “Το βραβείο απονέμεται στον Ζοζέ Σαραμάγκο, ο οποίος με φανταστικές αλληγορίες, με συναίσθημα και ειρωνεία, κάνει πάντα κατανοητό το μέρος της πραγματικότητας που μας διαφεύγει”.

2001 Αεροπορική τραγωδία με 118 νεκρούς συγκλονίζει την Ιταλία, μετά τη σύγκρουση αεροσκάφους ΜD-87 των αερογραμμών της SAS με μικρό Τσέσνα και την πτώση του πρώτου πάνω στην αποθήκη αποσκευών, στο αεροδρόμιο Λινάτε, στο Μιλάνο.

2004 Η Βιρμανία γίνεται ξανά μέλος του ASEAN (Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) με το όνομα Μιανμάρ.

2005 Ισχυρότατος σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το βόρειο Πακιστάν, με 70.000 περίπου νεκρούς.

2008 Πέθανε ο τελευταίος γάλλος δήμιος, Μαρσέλ Σεβαλιέ

2015: Η FIFA απαγορεύει κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για 90 ημέρες στους Σεπ Μπλάτερ, Μισέλ Πλατινί και Ζερόμ Βάλκε εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά

2017 έφυγε από τη ζωή η Λούλα Αναγνωστάκη

 
 
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου