Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 16 Απρ 2021
Γεγονότα:  16 Απριλίου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση

 

  • 1834 – Αρχίζει η δίκη τουTheodoros Kolokotronis Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του PlapoutasΔημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα. -Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενοχοποίηση του Κολοκοτρώνη διαδραμάτισε η αγγλική πρεσβεία.
    -«Στο δικαστήριον επαρρησιάσθησαν μερικοί άτιμοι μικροί άνθρωποι, ψευδομάρτυρες και έλεγαν πως είδαν αναφορές και άλλα ψέματα.-Ηλθαν απ’ όλα τα μέρη τίμιοι άνθρωποι νοικοκυραίοι, είπαν πως όλα αυτά είναι ψέματα.-Μας κατέβασαν, μας εδιάβασαν την απόφασιν.-Είδα τόσες φορές το θάνατο, και δεν εφοβήθηκα ούτε τότε.-Καλλίτερα είναι όπου σκοτωνόμουν άδικα παρά δίκαια. (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μετά την ανακοίνωση της απόφασης).-Τον Μάϊο του 1834 η Ελλάδα μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και τη δήθεν προστασία των μεγάλων δυνάμεων, αντιμετώπιζε καινούργια προβλήματα.Η βαβαροκρατία και τα νέα πολιτικά ήθη και έθιμα της εποχής (που δυστυχώς για την Ελλάδα ζουν και βασιλεύουν μέχρι σήμερα),αποφάσισαν να διαπράξουν «από κοινού» ένα από τα πιο ασύλληπτα εγκλήματα κατά αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.-Έπρεπε πάση θυσία να εξοντωθούν δύο από τους μεγαλύτερους ήρωες της Επανάστασης.Οι στρατηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας.-Ο μεν πρώτος συνελήφθη στις 6 Σεπτεμβρίου 1833 και κλείστηκε στο Ιτς-Καλέκαι ο δεύτερος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.-Οι δύο τους είχαν συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 1833 μαζί με αρκετούςάλλους αγωνιστές επειδή 12 χρόνια μετά την Επανάσταση οργάνωσαν«συνομωσία επί σκοπώ να ταράξη την κοινήν ησυχία και να προσβάλλητην εσωτερικήν ασφάλειαν του κράτους και εις την εθνικήν ανεξαρτησία {…}Δεν άφησαν ουδεμίαν μυστικήν μηχανορραφίαν, ουδεμίαν ραδιουργίαν.Προσέφυγον εις την πειθώ, εις τας υποσχέσεις, εις ψεύδος για να κατορθώσουν τους προδοτικούς σκοπούς των, να παροξύνουν τους υπηκόους της Αυτού μεγαλειότητος και της υπέρτατης εξουσίας και επιφέρουν εμφύλιο πόλεμο, και καταργήσουν το καθεστώς πολίτευμα του έθνους».
 
 
 
  • 1828 – Ο Φρανθίσκο Γκόγια (Francisco José de Goya y Lucientes, 30 Μαρτίου 1746 – 16 Απριλίου 1828) ήταν Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης. Υπήρξε ζωγράφος της βασιλικής αυλής της Ισπανίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε τρεις γενιές μοναρχών και θεωρείται ο σπουδαιότερος Ισπανός καλλιτέχνης, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου. Το έργο του, που ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και του ρομαντισμού, περιλαμβάνει περισσότερους από 700 πίνακες ζωγραφικής, 900 σχέδια και σχεδόν 300 χαρακτικά, που στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται από καινοτομίες και ρηξικέλευθα στοιχεία σύνθεσης.

Αν και υπήρξε διακεκριμένος και αναγνωρισμένος καλλιτέχνης στην Ισπανία, η φήμη του εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη αρκετές δεκαετίες μετά το θάνατό του. Κατά το 19ο αιώνα, το έργο του εκτιμήθηκε από τους ζωγράφους του ρομαντισμού, με κύριο θαυμαστή του τον Ντελακρουά, ενώ την ίδια στάση τήρησαν καλλιτέχνες και θεωρητικοί της τέχνης του 20ού αιώνα, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών, καθώς και ένας εκ των πρώτων «μοντέρνων» καλλιτεχνών.
  • Κεντρική εικόνα: 3η Μαΐου 1808, 1814, λάδι σε μουσαμά, 266×345 εκ., Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη Στις 3 Μαΐου του 1808 εκτελέστηκαν μαζικά περίπου 400 Ισπανοί πολίτες από τα γαλλικά στρατεύματα, οδηγώντας σε μία γενικευμένη ισπανική εξέγερση.

 

  • 1178 – Ο Οδυσσέας επιστρέφει στην Ιθάκη, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του ελληνοαργεντινού αστρονόμου Κωνσταντίνου Βαϊκούση και του αργεντίνου βιοφυσικού Μαρσέλο Μανιάσκο.
  • 1346 – Ο Στέφανος Δουσάν ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Σερβικής Αυτοκρατορίας, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.
  • 1520 – Ξεσπά στην Ισπανία η εξέγερση των Κομμουνάρων εναντίον του Καρόλου Ε’.
  • 1582 – Ο Ισπανός κατακτητής Ερνάνδο ντε Λέρμα ιδρύει τη Σάλτα στην Αργεντινή.
  • 1746 – Διεξάγεται στη Σκωτία η μάχη του Κάλοντεν μεταξύ των υποστηριζόμενων από τους Γάλλους Ιακωβιτών και των βρετανικών δυνάμεων του Οίκου του Αννόβερου υπό τον Γουλιέλμο του Κάμπερλαντ.
  • 1780 – Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο του Μίνστερ στο Μίνστερ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας.
  • 1799 – Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας νικά τους Οθωμανούς στη μάχη του όρους Θαβώρ.

  • 1821 – Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, που απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
  • 1894 – Η Άρντγουικ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Σίτι.

  • 1896 – Ανακαλύπεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.
  • 1908 – Ιδρύεται το Εθνικό Μνημείο Φυσικών Γεφυρών στη Γιούτα των Η.Π.Α.
  • 1917 – Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας από την Ελβετία όπου ήταν εξόριστος.
  • 1919 – Ο πολωνικός στρατός εξαπολύει επίθεση για να καταλάβει το Βίλνιους στη σημερινή Λιθουανία.
  • 1922 – Υπογράφεται η Συνθήκη του Ραπάλο, με την οποία η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Ο οικισμός Βύρωνας το 1924

  • 1924 – Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφασίζει να δώσει στον προσφυγικό οικισμό που βρίσκεται κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας».
  • 1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την τελική επίθεση εναντίον των γερμανικών δυνάμεων, με σχεδόν 1.000.000 στρατιώτες να πολεμούν στα Υψώματα Ζέελοβ.
  • 1947 – Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.
  • 1961 – Άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ για παροχή ελληνικής στρατιωτικής και αστυνομικής συνδρομής στην Κύπρο, καταγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Πολύκαρπος Γιωρκάτζης.
  • 1964 – Για απόπειρα βιασμού ανήλικης τροφίμου του ορφανοτροφείου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται τελικά σε δίκη ο συλληφθείς ως «δράκος του Σέιχ Σου», Αριστείδης Παγκρατίδης.
  • 1968 – Κατά 20% έως 40% αυξάνεται το επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα.
  • 2003 – Υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων μελών.

  • 2015 - Στη λίστα του TIME, με τις 100 προσωπικότητες που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη για το 2015, συμπεριλαμβάνεται ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου