Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 26 Δεκ 2018
Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018
Κλίκ για μεγέθυνση

Ανατολή Ήλιου: 07:38 – Δύση Ήλιου: 17:13
  • Γιορτάζουν:  Δέσποινα, Εμμανουήλ, Εμμανουηλία, Εμμανουέλλα, Μανούσος, Μανουσία, Μαρία, Μάριος, Παναγιώτης, Παναγιώτα

Σαν Σήμερα...

 1944

 
Ο ευρισκόμενος στην Αθήνα βρετανός πρωθυπουργός, Γουίνστον Τσόρτσιλ, συμμετέχει σε σύσκεψη με τον έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και τους εκπροσώπους του ΕΑΜ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η σύσκεψη ολοκληρώνεται χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια ημέρα, ανακαλύπτεται μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας σε υπόνομο κοντά στη «Μεγάλη Βρετανία», με την οποία το ΕΑΜ σκόπευε να ανατινάξει το ιστορικό ξενοδοχείο, όπου είχε καταλύσει η αγγλική αντιπροσωπεία.

Πως αποκαλύφθηκε η υπονόμευση

Η ανακάλυψη των εκρηκτικών από τους Εγγλέζους έγινε την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο και στέλεχος του ΚΚΕ Βάσο Γεωργίου η πληροφορία για την υπονόμευση και την τοποθέτηση των εκρηκτικών προήλθε από το ΕΑΜική πλευρά που απέβλεπε στον ηθικό αντίχτυπο που θα είχε :

« …Αφού λοιπόν ματαιώθηκε οριστικά η ανατίναξη, διαδόθηκε από την ΕΑΜική πλευρά για τον ηθικό αντίχτυπο. Τότε το πληροφορήθηκαν και οι αντίπαλοι, που δεν παραλείψανε να ανακοινώσουν ότι ματαίωσαν τάχα αυτοί την έκρηξη με την ανακάλυψη του λαγουμιού, ότι είχαν πληροφοριοδότες κλπ. Είναι όμως βέβαιο ότι οι 80 άνθρωποι ενήργησαν με απόλυτη μυστικότητα, φύλαγαν το μυστικό και κανένας δεν πήρε είδηση τι γινόταν κάτω στον υπόνομο… ( Τμήμα Ιστορίας του ΚΚΕ « Δεκέμβρης του ’44 κρίσιμη ταξική σύγκρουση», σ.253, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2014).(imerodromos.gr)

Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 1944

Μέσα σε λίγες αράδες ο καπετάνιος του Α΄ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ  Σπύρος Κωτσάκης περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται στις 22 του Δεκέμβρη όλες οι ελασίτικες δυνάμεις στην  Αθήνα και τον Πειραιά:

«Όπως το περιμέναμε, η κατάσταση χειροτέρεψε. Ο συσχετισμός των δυνάμεων μεταβάλλεται ραγδαία σε βάρος μας. Ο εχθρός φέρνει όλο και καινούργιες δυνάμεις και τις ρίχνει στη μάχη. Εμείς φέρνουμε ελάχιστες. Κι αυτές «στάγδην», όπως λένε οι αξιωματικοί μας ( σ.σ: Για παράδειγμα το 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας που έφθασε στην Ελευσίνα με ένα τάγμα μείον). Και ρίχνονται μόλις έρθουν να φράξουν τα ρήγματα που δημιουργεί η τρομερή πίεση του εχθρού σ’ όλα τα σημεία και εξατμίζονται στο καμίνι της μάχης της Αθήνας».

Χαρακτηριστικά: Τμήματα της VIII Tαξιαρχίας του ΕΛΑΣ εγκατέλειψαν , παρά τις αντίθετες διαταγές, τις θέσεις τους στα Πετράλωνα και συμπτύχθηκαν στην Ακαδημία Πλάτωνος. Στη Νέα Σμύρνη μια βρετανική Ταξιαρχία με 30 άρματα μάχης υποχρέωσε τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ να συμπτυχθούν προς τη Δάφνη.

Στου Ψυρρή και τους Αμπελόκηπους οι ελασίτες με δυσκολία κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχτηκαν.

Στη Δραπετσώνα αποβιβάστηκε η 5η Ινδική Ταξιαρχία που επιτέθηκε αμέσως με την υποστήριξη των πυροβόλων του βρετανικού στόλου. Όμως οι ελασίτες με μια ορμητική αντεπίθεση τους καθήλωσαν.

Τσώρτσιλ και  Γεώργιος Β΄: Συζητήσεις στο Λονδίνο για την αντιβασιλεία  

Κι ενώ στην Αθήνα μαίνονται οι μάχες στο Λονδίνο συνεχίζονται οι επαφές και οι συζητήσεις για το διορισμό αντιβασιλιά στην Ελλάδα. Ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ο οποίος μαζί με τον πρώην αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο αποτελούσαν τα  «μάτια και τα αυτιά» του βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην Αθήνα γράφει σχετικά (Σπ. Β. Μαρκεζίνη «Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος (1936-1975) τ. Β΄ 1944-1951, σ. 52,Πάπυρος, Αθήνα 1994):

« Ο Βρεταννός πρωθυπουργός , με την απόλυτη συμπαράσταση του Μπέβιν  (σ.σ.: Έρνεστ Μπέβιν ένας από τους ηγέτες των συνδικάτων και του Εργατικού Κόμματος, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Τσώρτσιλ και αργότερα Εξωτερικών στην εργατική κυβέρνηση Άττλη), ήταν βέβαιος ότι ήλεγχε την κατάσταση και εκτιμούσε ότι προείχε ο στρατιωτικός έλεγχος της Αττικής. Δεν παρεγνώριζε όμως και το ζήτημα της Αντιβασιλείας. Αλλά πριν φθάσει να πιέσει τον Βασιλέα, έκρινε ότι έπρεπε να έχει και προσωπική αντίληψη περί του τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Έτσι αποφάσισε να ταξιδεύσει στην Αθήνα.

Φωτογραφία του Σεπτέμβρη 1945 , όταν ο Δαμασκηνός ως αντιβασιλιάς πλέον επισκέπτεται το Λονδίνο. Στη φωτογραφία με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης των Εργατικών Ερνεστ Μπέβιν (Από τα «ΦΩΤΟ-ΝΕΑ» προπαγανδιστικό έντυπο της Aγγλο-Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών-A.G.I.S, συλλογή  Αρτέμη Ψαρομήλιγκου).

Το απόγευμα της 22 Δεκεμβρίου ο Τσώρτσιλ συνοδευόμενος από τον Ήντεν  (σ.σ. Άντονι Ήντεν, υπουργός Εξωτερικών στην περίοδο του πολέμου) επεσκέφθη τον Βασιλέα Γεώργιο. Ο Έλλην Βασιλεύς υπεστήριξε ότι η «γενική τάση» των Υπουργών στην Αθήνα ήταν αντίθετη προς την Αντιβασιλεία και εξήγησε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος προέβλεπε ότι σε περίπτωση κωλύματος του Βασιλέα αναπληρώνει ο Διάδοχος, ο οποίος είναι αυτομάτως Αντιβασιλεύς. Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Ήντεν και άλλα μέλη της Κυβερνήσεως πιέζουν τον Τσώρτσιλ να επαναφέρει το θέμα της Αντιβασιλείας Δαμασκηνού στον Βασιλέα Γεώργιο.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Ήντεν με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Ο Βρεταννός πρωθυπουργός κατείχετο από την έμμονη ιδέα ότι, αν ο Δαμασκηνός ορίζετο Αντιβασιλεύς, θα απέβαινε  «δικτάτωρ της Αριστεράς». Τον αποκαλούσε «Κουίσλιγκ» και τον θεωρούσε «κομμουνιστή»…».

Δαμασκηνός: « Από ενός και πλέον έτους   απεφασίσθη η σύστασις αντιβασιλείας»

Στην Αθήνα  ο Δαμασκηνός απαντά σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Ελευθερία»  (22.12.44) και λέει πως οι συζητήσεις για τον ορισμό αντιβασιλείας είχαν αρχίσει πριν από ένα χρόνο.

«-Πώς αντιλαμβάνεσθε και υπό ποίον πνεύμα θα αποδέχεσθε την Αντιβασιλείαν;

-Έχω την γνώμην ότι ουδείς δύναται να αρνηθή υπό τας σημερινάς τραγικάς δια το Έθνος περιστάσεις τας υπηρεσίας του, οπουδήποτε και να κληθή να τας προσφέρη και οσονδήποτε βαρύ και άχαρι και αν είναι το προτεινόμενον εις αυτό έργον. Φρονώ επομένως ότι δεν έχω το δικαίωμα να κωφεύσω εις την πρόσκλησιν της πατρίδος εφ’ όσον αύτη θα ενεφανίζετο ως προιόν αδηρίτου εθνικής ανάγκης (…).

Φωτογραφία του Σεπτέμβρη του 1946. Ο Γεώργιος Β΄ δέχεται τα συγχαρητήρια των μελών της Ιεραρχίας για την επάνοδό του στο θρόνο. Πρώτος παρουσιάζεται ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός και ακολουθεί ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων. Ο τελευταίος, το 1949 διαδέχθηκε τον Δαμασκηνό στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Πρωταγωνίστησε μαζί με τον Τσολάκογλου  στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού τον Απρίλιο του 1941. Το Μάιο του 1951 οι πραξικοπηματίες του ΙΔΕΑ τον προόριζαν για πρωθυπουργό.

-Από πότε χρονολογείται η υπόθεσις της Αντιβασιλείας;

-Καθόσον δύναμαι να γνωρίζω το θέμα τούτο ετέθη από ενός και πλέον έτους, απεφασίσθη δε εν Ιταλία η κατ’ αρχήν σύστασις αυτής υπό της ελληνικής Κυβερνήσεως.

-Είχε γίνει και τότε λόγος περί υμών;

-Μάλιστα και μοι ανεκοινώθη τούτο υπό των πρώτων εν Ελλάδι αφιχθέντων υπουργών…».

Η επιχείρηση για την ανατίναξη της  Μεγάλης Βρετανίας

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Η επιχείρηση για την ανατίναξη της «Μεγάλης Βρετανίας»

Στις 22 Δεκεμβρίου αρχίζει η παράτολμη επιχείρηση του ΕΛΑΣ για την ανατίναξη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», που αποτελούσε το κέντρο της κυβέρνησης Παπανδρέου και των βρετανικών δυνάμεων. Ένας τόνος με εκρηκτικά, που τον μετέφεραν οι μαχητές του μέσα από τους υπονόμους της Αθήνας, τοποθετήθηκε κάτω από το ξενοδοχείο. Όλα ήταν έτοιμα για την πυροδότησή τους, όμως την τελευταία στιγμή η ανατίναξη ματαιώθηκε με εντολή της ηγεσίας ΚΚΕ, λόγω τη άφιξης του Τσώρτσιλ στην Αθήνα τα Χριστούγεννα.

Γι’ αυτή την επιχείρηση ο Βασίλης Μπαρτζιώτας ( Φάνης) τότε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ έγραψε:

«Δυνάμεις του ΕΛΑΣ Αθήνας πλαισιωμένες από στελέχη της ΚΟΑ με επικεφαλής στον σ. Σπύρο Καλοδίκη, έκαναν μια άλλη τολμηρή και ηρωική επιχείρηση. Έχοντας στα χέρια τους το γενικό σχεδιάγραμμα των υπονόμων της Αθήνας, έπειτα από πορεία 12 ωρών μέσα στα βρώμικα νερά των οχετών, με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, κατόρθωσαν να κουβαλήσουν κάτω από την πλατεία Συντάγματος, ακριβώς στο ξενοδοχείο της “Μεγάλης Βρετανίας”, όπου ήταν η έδρα της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, του “Κράτους Παπανδρέου”, περίπου έναν τόνο εκρηκτικής ύλης, τροτύλης και με ηλεκτρικό σύρμα συνέδεσαν την τροτύλη με ειδικό ηλεκτρικό μηχάνημα ανατίναξης, που βρίσκονταν στη δική μας περιοχή. Ο σ. Καλοδίκης ανέφερε σε μένα, τη μέρα των Χριστουγέννων (25 Δεκέμβρη 1944), για την επιχείρηση αυτή, με τη δήλωση ότι είναι έτοιμοι να τινάξουν στον αέρα το άντρο της κυβέρνησης Παπανδρέου και των Αγγλων. Εγώ ανέφερα στο ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που θα ‘δινε και την τελική έγκριση. Το ΠΓ της ΚΕ έχοντας υπόψη τον ερχομό του Τσόρτσιλ και τις διαπραγματεύσεις μαζί του, μας είπε να περιμένουμε μερικές μέρες».

 

Εγγλέζοι πυροτεχνουργοί πάνω από τον υπόνομο, όπου είχαν τοποθετηθεί τα εκρηκτικά.

Ένα άλλο στέλεχος του ΚΚΕ ο Νίκος Κυριακίδης ( αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου μετά τη μεταπολίτευση του ’74) που πήρε μέρος στην επιχείρηση της μεταφοράς των εκρηκτικών , μίλησε γι’ αυτήν στο «Ριζοσπάστη» ( 21.1.2001):

«Η προετοιμασία της επιχείρησης αυτής είχε αρχίσει. Προηγούμενα είχαν παρθεί από το Δήμο της Αθήνας οι σχετικοί χάρτες των υπονόμων της Αθήνας. Μελετήθηκαν από ειδικούς συντρόφους.

Ο ένας σύντροφος μηχανικός, ειδικευμένος στους υπονόμους του Βελγίου και ο άλλος υπολοχαγός Μηχανικού, ειδικευμένος στα εκρηκτικά, δυστυχώς δε θυμάμαι τα ονόματά τους, κατάστρωσαν τα σχέδια για την είσοδό μας στους υπονόμους της Αθήνας και καθόρισαν το σημείο των υπονόμων από όπου θα μπούμε. Έγιναν από τους ειδικούς οι σχετικές προετοιμασίες μέσα στους υπονόμους, αφού οι υπόνομοι δεν ήσαν σε ευθεία γραμμή. Αλλού ήταν ανήφορος και αλλού κατήφορος, οπότε χρειάστηκε να τοποθετηθούν σκάλες κλπ. Όλα είχαν ετοιμαστεί.

Στις 22/12/1944, τελικά, αν θυμάμαι καλά, αποφασίστηκε να μπούμε μέσα στον υπόνομο 150 περίπου άνδρες του ΕΛΑΣ και άλλα στελέχη του Κόμματος, με στόχο και κατεύθυνση το ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας», μεταφέροντας από τον υπόνομο που δέχεται τα βρόχινα νερά και τις βρωμιές της τότε Αθήνας, έναν τόνο περίπου εκρηκτικής ύλης, τροτύλης. Η επιχείρηση ξεκίνησε από το Μεταξουργείο. Ο υπόνομος δεν ήταν αυτός που δέχεται τις ακαθαρσίες, αλλά τα βρόχινα νερά και η κάθοδος έγινε με σιδερένια και όχι ξύλινη σκάλα. Η ατμόσφαιρα μέσα δεν ήταν καθόλου ευχάριστη. Μύριζε υγρασία και μούχλα. Και τα νερά, στα σημεία που ήταν φαρδύς ο υπόνομος, μας φτάνανε ως τα γόνατα, ενώ όπου στένευε φτάνανε ως το στήθος, χώρια τα τεράστια ποντίκια…

Η επιχείρηση από το Μεταξουργείο δεν προχώρησε. Είχαμε την απώλεια του μέλους του Γραφείου της Αχτίδας που σκοτώθηκε από αγγλικό βλήμα. Είδαν κάποια μικρή μάζωξη στο σπίτι που βρισκόμασταν και μας έριξαν. Η καθοδήγηση της Αχτίδας κατόπιν τούτου αποφάσισε να σταματήσει η επιχείρηση και φυσικά να γίνει σε άλλο σημείο.

Πράγματι η επιχείρηση έγινε στη Λένορμαν πολύ πιο μακριά από το Μεταξουργείο. Μπήκαν όλοι οι άνδρες στον υπόνομο με προσοχή κατά ομάδες τοποθέτησαν την εκρηκτική ύλη και επέστρεψαν ύστερα από αρκετές ώρες.

 

Η απομάκρυνση των εκρηκτικών από τους Εγγλέζους πυροτεχνουργούς.

Αφού τέλειωσε αυτή η φάση έδωσε εντολή το Γραφείο της Αχτίδας και συγκεκριμένα ο Γραμματέας της Αχτίδας Μπάμπης Γρηγοριάδης, είχαμε δουλέψει μαζί από το 1943 που ήταν γραμματέας της 6ης Αχτίδας, να μπούμε 5 σύντροφοι, για να κάνουμε τον τελευταίο έλεγχο των καλωδίων.

Σημειώνω τις δυσκολίες που συναντήσαμε από την είσοδο του υπονόμου μέχρι το τέρμα και το σημειώνω αυτό γιατί τις έζησα ο ίδιος. Φυσικά, οι δυσκολίες, που αντιμετώπισαν οι προηγούμενες ομάδες που κουβαλούσαν το φορτίο της εκρηκτικής ύλης στην πλάτη τους, ήταν πολύ μεγαλύτερες και οι κίνδυνοι πολύ περισσότεροι.

Τεράστιες δυσκολίες

Οπως αναφέρω πιο πάνω ο υπόνομος δεν ήταν ευθύς είχε λακκούβες μικρές και μεγάλες που γλίστραγες και έμπαινες μέσα στο νερό και σε ορισμένα σημεία πάνω από τη μέση μέχρι και στο στήθος. Οι δρόμοι δεν ήταν σε ευθεία γραμμή, το επίπεδο του δρόμου άλλαζε μέχρι που δημιουργούσε μικρούς καταρράχτες και ανεβαίναμε σε σκάλες που το πρώτο συνεργείο είχε τοποθετήσει. Θυμάμαι πως κάτω από την Ερμού ήταν μία δίοδος πολύ μικρή και στενή. Αρκεί να σημειώσω πως την περάσαμε με την κοιλιά, μπουσουλώντας στο νερό. Και σε άλλα σημεία περνούσαμε σκυμμένοι, ήταν πολύ δύσκολη η διαδρομή.

Κίνδυνοι υπήρχαν πολλοί. Εκτός αυτών που ανέφερα ήταν και οι κίνδυνοι που προέρχονταν από τα φρεάτια των δρόμων που μέσω αυτών έμπαιναν τα νερά στον υπόνομο.

 

Ένα από τα κιβώτια με τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί κάτω από τη «Μεγάλη Βρετανία»

Ακούγαμε τα βήματα των περαστικών και φυσικά και τις περιπολίες των Αγγλων στρατιωτών. Αυτό το γεγονός υποχρέωνε όλους τους συντρόφους που βρίσκονταν μέσα στον υπόνομο να είναι πολύ προσεκτικοί. Οι βρωμιές και αναθυμιάσεις μας έφερναν βήχα, φτέρνισμα που μας ανάγκαζαν να προσέχουμε για να μη μας αντιληφθούν. Δε βγάζαμε κουβέντα, η συνεννόηση γινόταν με χειρονομίες.

      

      Η ματαίωση της πυροδότησης

Τελικά παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες επιστρέψαμε στη βάση μας. Η επιχείρηση τέλειωσε και πέτυχε αφού ξεπέρασε σε χρόνο περίπου 12-15 ώρες και τελικά περιμέναμε το σύνθημα για να μπει σε ενέργεια η ηλεκτρογεννήτρια.

Το αυτοκίνητο με την ηλεκτρογεννήτρια θα έδινε στην κατάλληλη στιγμή τον σπινθήρα στα εκρηκτικά που ήταν τοποθετημένα στα θεμέλια και κάτω από τα υπόγεια της “Μεγάλης Βρετανίας”. Ερχεται όμως ξαφνικά ο Σπύρος Καλοδίκης Β` Γραμματέας της ΚΟΑ με μοτοσικλέτα, (δολοφονήθηκε το Νοέμβρη του 1947 από όργανα της Ασφάλειας στη Λάρισα) και σε έξαλλη κατάσταση φώναξε τους άνδρες που χειριζόταν τη γεννήτρια.

«Σταματήστε – Σβήστε τη γεννήτρια αμέσως. Σταματήστε! Η ανατίναξη δε θα γίνει. Ηρθε ο Τσόρτσιλ στη «Μεγάλη Βρετανία». Σταματήστε!…».

Ολοι, όσοι βρεθήκαμε εκεί και πήραμε μέρος στην επιχείρηση, βρεγμένοι ως το κόκαλο από τα νερά των υπονόμων, αισθανθήκαμε αγανάκτηση για τη ματαίωση αυτής της ανατίναξης».

(imerodromos.gr)        


 

Γεγονότα

μ.Χ.
 
1606
Κάνει πρεμιέρα η τραγωδία του Γουίλιαμ Σέξπιρ «Βασιλιάς Λιρ».
 
1860
Διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Hallam FC αντιμετωπίζει τη Sheffield FC στο Σέφινλντ. Και οι δύο ομάδες αγωνίζονται σήμερα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας.
 
 
 
1968
Τρομοκρατική επίθεση δύο ανδρών του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οι δράστες, ο 19χρονος φοιτητής Μαχέμπ Σλεϊμάν και ο 25χρονος δάσκαλος Μαχμούντ Μοχάμεντ, συλλαμβάνονται από την αστυνομία, αφού πρώτα εκσφενδονίζουν τις χειροβομβίδες τους προς το Μπόινγκ 707 της El-Al που ετοιμάζεται να αναχωρήσει για Παρίσι και Νέα Υόρκη. Από τις ριπές των αυτομάτων τους σκοτώνεται ο ισραηλινός μηχανικός Λεόν Σιρντάν και τραυματίζεται μία αεροσυνοδός.
 
1993
Η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση του κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και διάλυση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων.
 
2004
Ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώνεται στ’ ανοιχτά της Βόρειας Σουμάτρας. Τα παλιρροϊκά κύματα που ακολουθούν, σαρώνουν τα παράλια της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, του Μπαγκλαντές, της Ινδίας, των Μαλδίβων Νήσων, της Σομαλίας και της Τανζανίας, αφήνοντας πίσω τους 228.429 νεκρούς.

Γεννήσεις

μ.Χ.

 
1791
Τσαρλς Μπάμπατζ, βρετανός μαθηματικός και μηχανικός, ο οποίος εφηύρε μία από τις πρώιμες αυτόματες αριθμομηχανές, που σήμερα θεωρείται ο πρόδρομος των ηλεκτρονικών υπολογιστών. (Θαν. 18/10/1871)
 
 
1893
Μάο Τσε Τουνγκ, κινέζος κομμουνιστής ηγέτης, ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας. (Θαν. 9/9/1976)
 

 

 
1918
Γεώργιος Ράλλης, έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Θαν. 15/3/2006)
 

Θάνατοι

μ.Χ.

 
1890
Ερρίκος Σλίμαν, γερμανός αρχαιολόγος. (Γεν. 6/1/1822)
 
 
1985
Νταϊάν Φόσεϊ, αμερικανίδα ζωολόγος, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των γοριλών. Την ιστορία της τη μάθαμε από την ταινία «Γορίλες στην Ομίχλη». (Γεν. 16/1/1932)
 
 
1997
Κορνήλιος Καστοριάδης, έλληνας φιλόσοφος, που αποδεχόταν τον Μαρξ και απέρριπτε το μαρξισμό. (Γεν. 11/3/1922)
 

 

 

 

πηγη: www.sansimera.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου