Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 18 Αύγ 2018
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018
Κλίκ για μεγέθυνση
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018Σάββατο 18 Αυγούστου 2018
 
Ανατολή Ήλιου: 06:41 – Δύση Ήλιου: 20:15
  • Γιορτάζουν:  Φλώρος, Φλώρα

Σαν Σήμερα...

1841
 
 Πρώτη γραπτή μαρτυρία για τον Καραγκιόζη στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ταχύπτερος Φήμη»: «Την 21 του παρόντος, θα παρουσιαστεί εις Ναύπλιον η κωμωδία του Καραγκιόζη, έχουσα αντικείμενον τον Χατζ-Αββάτην και Κουσζούκ-Μεϊμέτην».

Καραγκιόζης


Λαϊκό θέατρο σκιών, ανατολίτικης προέλευσης, που πήρε το όνομά του από τον πρωταγωνιστή του, τον Καραγκιόζη, ένα πανέξυπνο τύπο, μόνιμα φτωχό και σαρκαστή των πάντων.

Για την καταγωγή του Καραγκιόζη έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες. Πιο πειστική είναι αυτή που τον θέλει να κατάγεται από τη μακρινή Ανατολή (Κίνα και Ινδία) και μέσω Τουρκίας να ήλθε στην Ελλάδα κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο τουρκικός Καραγκιόζης (Karagöz = μαυρομάτης στα τουρκικά) διαδόθηκε σε όλες τις επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήδη από τον 17ο αιώνα, διασκεδάζοντας το κοινό με την ιθυφαλλική εμφάνισή του και την αισχρολογία του.

Πρώτη γραπτή μαρτυρία για τον Καραγκιόζη στον ελληνικό χώρο έχουμε στις 18 Αυγούστου 1841, όταν η αθηναϊκή εφημερίδα «Ταχύπτερος Φήμη» αναγγέλλει: «Την 21 του παρόντος, θα παρουσιαστεί εις Ναύπλιον η κωμωδία του Καραγκιόζη, έχουσα αντικείμενον τον Χατζ-Αββάτην και Κουσζούκ-Μεϊμέτην». Το 1852 η εφημερίδα «Αθηνά» άσκησε κριτική στη διεύθυνση της Αστυνομίας Αθηνών, διότι ανεχόταν «την εν τισιν καφενείοις παράστασιν του λεγόμενου Καραγκιόζη, ενώ άλλοτε αυστηρώς εμποδίζετο αύτη». Και κατήγγηλλε ότι «αισχρών και ασέμνων πράξεων σκηναί παρίστανται δια των νευροσπάστων εις τα βωμολοχικά τοιαύτα των Ασιατών θέατρα», ώστε η διαφθορά να περνάει σε ολόκληρη την κοινωνία, αφού «απειράριθμον πλήθος διαφόρων παίδων, και πολλοί μάλιστα εκ των μαθητών των γυμνασίων και των σχολείων μας» σύχναζαν εκεί κάθε βράδυ «αδιακόπως».

Ο εξελληνισμός του Καραγκιόζη πρέπει να ξεκίνησε το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, από την Ήπειρο, όταν καραγκιοζοπαίχτες της εποχής εκείνης παρουσίαζαν την παράσταση με το Μεγαλέξανδρο και το φίδι, συνδέοντας έτσι για πρώτη φορά τον Καραγκιόζη με την ελληνική λαϊκή παράδοση. Η Πάτρα ήταν το μέρος, όπου ο Καραγκιόζης εξελληνίστηκε οριστικά μέσα από τις καινοτομίες, που επέφερε σε πρόσωπα και θέματα ο καραγκιοζοπαίχτης Μίμαρος, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Δημητρίου Σαραντούνη (1865-1912).

Ο Μίμαρος δημιούργησε νέους χαρακτήρες (Κολλητήρι, Σιορ Διονύσιος, Βεληγκέκας), έστρεψε τις παραστάσεις του Καραγκιόζη και προς το ηρωικό δράμα (με αναφορές στους ήρωες του ‘21), μεγάλωσε τη σκηνή, τοποθετώντας την καλύβα και το σαράι, ενώ άρχισε να φτιάχνει τις φιγούρες με χαρτόνι και όχι από τενεκέ, όπως κατασκευάζονταν μέχρι τότε. Ο μαθητής του Μίμαρου, Γιάννης Ρούλιας, δημιούργησε τον τύπο του Μπαρμπαγιώργου, ο Γιάννης Μώρος τον Σταύρακα και ο σπουδαίος καραγκιοζοπαίχτης Αντώνης Μόλλας (1871-1949) λιγότερο δημοφιλείς ήρωες, όπως τον Πεπόνια, τον Καικαί και τον Νώντα.

Οι παραστάσεις του Καραγκιόζη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προσέλκυαν κόσμο κάθε ηλικίας. Σταδιακά, μετά τον πόλεμο και με την άνοδο του κινηματογράφου, ο Καραγκιόζης άρχισε να χάνει την αίγλη του και περιορίστηκε μόνο στο παιδικό κοινό. Στις μέρες μας και τα παιδιά ακόμα δείχνουν να τον εγκαταλείπουν, έχοντας ανακαλύψει νέους ήρωες από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Οι βασικοί ήρωες του Καραγκιόζη

  • Καραγκιόζης: Ο πρωταγωνιστής του θεάτρου σκιών. Είναι κακάσχημος και καμπούρης, μόνιμα φτωχός και σαρκαστής των πάντων. Σοφίζεται χίλια τεχνάσματα για να τα βολέψει στη ζωή και τα καταφέρνει περίφημα, μ’ όλο που φορτώνεται καρπαζιές κάθε τόσο. Σύμφωνα με το συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου «το σπουδαιότερο μήνυμά του μπροστά στην απελπισία της νεοελληνικής ζωής είναι ο αντιστασιακός αμοραλισμός του και το αιώνιο κέφι του».
  • Κολλητήρης και Κοπρίτης: Γιοι του Καραγκιόζη, «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του πατέρα τους.
  • Μπαρμπαγιώργος: Θείος του Καραγκιόζη, που εκφράζει τον πρωτόγονο, απλοϊκό, αλλά αχάλαστο Έλληνα. Ζει σε κάποιο χωριό της Ρούμελης και έρχεται στην πόλη για δουλειές ή για να βοηθήσει τον ανιψιό του.
  • Χατζηαβάτης: Φοράει τουρκική φορεσιά και σκούφια. Είναι τίμιος και σοβαρός, αλλά συχνά ενδίδει στους πειρασμούς του Καραγκιόζη και διαπράττει μαζί του διάφορες μικροαπάτες. Του αρέσει να κολακεύει τους ισχυρούς και στη νεοελληνική ζωή έχει ταυτιστεί με τον δουλοπρεπή τύπο, «τον αιώνια συμβιβαστικό και συνεργαζόμενο πάντα με τις δυνάμεις κατοχής της εξουσίας.» (Ιωάννου)
  • Σιορ-Διονύσιος ή Νιόνιος: Είναι κατά φαντασία αριστοκράτης, που δυτικοφέρνει και μιλάει με το ζακυνθινό ιδίωμα.
  • Σταύρακας: Μάγκας και ψευτοπαλληκαράς, φίλος του Καραγκιόζη, που συχνά πυκνά τον χλευάζει.
  • Βεληγκέκας: Τουρκαλβανός, εκτελεστικό όργανο του Πασά.
  • Μορφονιός: Υπερβολικά άσχημος, με μεγάλο κεφάλι και τεράστια μύτη, που θεωρεί τον εαυτό του μέγα εραστή.
  • Εβραίος: Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και μιλάει κακά ελληνικά.
  • Μπέης: Πλούσιος αστός, που αναθέτει δουλειές στο Καραγκιόζη μέσω του Χατζηαβάτη.
  • Βεζύρης ή Πασάς: Αντιπροσωπεύει την τουρκική εξουσία.

Γεγονότα

 


μ.Χ.

1937
Ιδρύεται η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία TOYOTA.
1961
Ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεί Ανδρέας Παπανδρέου καλείται από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και διορίζεται πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής στο νεοσύστατο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, μετέπειτα Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
1976
Εβδομάδα πέντε ημερών καθιερώνεται στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα.
2004
Ιστορική μέρα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αγώνισμα της σφαιροβολίας επιστρέφει στην κοιτίδα του, στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, έπειτα από 1611 χρόνια. Νικητές αναδεικνύονται ο ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ στους άνδρες και η κουβανέζα Γιουμιλεϊντι Κούμπα στις γυναίκες.
2009
Οργισμένες αντιδράσεις από την Αριστερά προκαλεί η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση περί εμπλοκής του ενιαίου Συνασπισμού σε υπόθεση της Ζίμενς το 1989. Μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» του ραδιοφωνικού σταθμού «Κανάλι 1» τονίζει ότι «το μέγα σκάνδαλο είναι ότι επί οικουμενικής κυβέρνησης πήρε χρήματα [για τα ψηφιακά τηλέφωνα του ΟΤΕ] και η Αριστερά και δεν αντέδρασε. Είναι γνωστό εδώ και είκοσι μέρες. Ούτε ο Κύρκος αντέδρασε, ούτε οι επίγονοι του Φλωράκη».

Το Χρονικό του Σκανδάλου Ζίμενς

Το 2006 ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς, παγκόσμιου βεληνεκούς, με πρωταγωνίστρια τη Ζίμενς, την κορυφαία γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού και μηχανολογικού εξοπλισμού. Η εταιρεία μέσω ενός καλοστημένου δικτύου «μαύρων ταμείων» διοχέτευσε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους 60 χωρών για να κερδίσει δουλειές. Από τον σχετικό κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείψει και η χώρα μας, όταν μάλιστα είχε αναλάβει την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και διακυβεύονταν δουλειές δισεκατομμυρίων.
Το χρονολόγιο παρακολουθεί την πορεία του σκανδάλου από την αποκάλυψή του έως τη δικαστική του διερεύνηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Γεννήσεις

 


μ.Χ.
1932
Λικ Μοντανιέ, γάλλος βιολόγος, από τους πρωτοπόρους στην καταπολέμηση του AIDS.
1933
Ρομάν Πολάνσκι, πολωνικής καταγωγής γάλλος σκηνοθέτης.
1980
Εστέμπαν Καμπιάσο, διεθνής αργεντίνος ποδοσφαιριστής. (Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Ολυμπιακός)

Θάνατοι

 


μ.Χ.
1227
Τζένγκις Χαν, μογγόλος στρατηλάτης, που άφησε στους επιγόνους του ένα κράτος μεγαλύτερο από την Ευρώπη. (Γεν. 1162)
1888

Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος
1827 – 1888

Λάκων πολιτικός, με σημαντική πολιτική δράση κατά τον 19ο αιώνα. Ανέλαβε επανειλημμένα βουλευτικά και υπουργικά καθήκοντα, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής για οκτώ ημέρες (6 -14 Ιουλίου 1879).

Ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος γεννήθηκε το 1827 στο χωριό Χάρακας της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, που ταυτίζεται με τον σημερινό Δήμο Μονεμβασίας. Δεν πήγε σχολείο, ούτε πραγματοποίησε πανεπιστημιακές σπουδές. Ήταν αυτοδίδακτος, με έμφυτη ρητορική ικανότητα.

Από νεαρή ηλικία αναμίχθηκε ενεργά στην πολιτική, πολιτευόμενος στην επαρχία του. Το 1856 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επιδαύρου Λιμηράς και, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, εκλέχθηκε γραμματέας της Βουλής επί προεδρίας Αλέξανδρου Κοντόσταυλου.

Επανεκλέχθηκε βουλευτής το 1859 και διακρίθηκε για την αντιδυναστική του ρητορική. Ως αντίπαλος του βασιλιά Όθωνα συμμετείχε στην επανάσταση του 1862, πολιτεύτηκε όμως με μετριοπάθεια και σεβασμό προς τους θεσμούς. Ήταν πάντοτε αντίθετος προς κάθε μορφής βιαιότητες.

Εξελέγη πληρεξούσιος στη Β' εν Αθήναις Εθνοσυνέλευση (1862-1864) και διετέλεσε αντιπρόεδρος του Σώματος (Οκτώβριος 1863 - Ιανουάριος 1864) επί προεδρίας Ιωάννη Μεσσηνέζη. Το 1865 επανεξελέγη βουλευτής και τάχθηκε στην αντιπολίτευση, μη κάνοντας αποδεκτή πρόταση για υπουργοποίησή του. Παρέμεινε στα βουλευτικά έδρανα επί μακρόν έως το 1888, ενώ στη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου 1879 εκλέχθηκε στη θέση του προέδρου της Βουλής έως τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου (14 Ιουλίου).

Ο Παπαμιχαλόπουλος συνεργαζόταν πολιτικά με τον Δημήτριο Βούλγαρη και συμμετείχε σε δύο κυβερνήσεις υπό την πρωθυπουργία του, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Οικονομικών (1871-1872, 1874-1875).

Επί πρωθυπουργίας Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών (1877), Οικονομικών (1878) και προσωρινά Δικαιοσύνης. Λίγο αργότερα, το 1880, ανέλαβε ταυτόχρονα τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, στη νέα κυβέρνηση Κουμουνδούρου, ενώ το 1881 ανέλαβε ξανά υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως σε κυβέρνηση του ιδίου. Λίγο αργότερα, διετέλεσε και πάλι υπουργός Εσωτερικών (1885-1886) σε κυβέρνηση του Θεόδωρου Δηλιγιάννη, τη φορά αυτή.

Στις 29 Απριλίου 1886 έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά σύντομα κατέθεσε την εντολή αυτή, ύστερα από διαφωνία του με το βασιλιά Γεώργιο Α’. Θεωρείται πως με πρωτοβουλία του ξεκίνησε η κατασκευή του Ισθμού της Κορίνθου.

Ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος πέθανε στις 18 Αυγούστου 1888 στην Κηφισιά, σε ηλικία 61 ετών. Την πολιτική διαδρομή του συνέχισαν οι τρεις γιοί του: ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (1852-1923), ο Αλέξανδρος Παπαμιχαλόπουλος (1848-1925) και ο δικαστικός Δημοσθένης Παπαμιχαλόπουλος (1856-1913).

1940
Γουόλτερ Πέρσι Κράισλερ, αμερικανός βιομήχανος, εφευρέτης και μηχανικός, που εξέλιξε τον εξακύλινδρο κινητήρα και ίδρυσε την ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία. (Γεν. 2/4/1875)
1977
Γιώργος Γουναρό (Γουναρόπουλος), έλληνας ζωγράφος. (Γεν. 1890)

πηγη: www.sansimera.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου