Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 16 Φεβ 2021
Γεγονότα:16 Φεβρουαρίου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση
  • Το Πρωτόκολλο του Κιότο τέθηκε σε ισχύ στις 7 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 2005. Πρόκειται για μία φιλόδοξη όσο και περίπλοκη συμφωνία 141 χωρών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), με δεσμευτικό χαρακτήρα, που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής. Πήρε το όνομά του από την παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Κιότο, όπου υπογράφτηκε το 1997 και προέκυψε από τη Διεθνή Σύμβαση για την κλιματική αλλαγή, που είχε υπογραφεί στη Διάσκεψη του Ρίο το 1992.

    Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο και ποια τα καθήκοντα των χωρών που συμμετέχουν; Το βάρος πέφτει κυρίως στις βιομηχανικές χώρες, οι οποίες θα πρέπει να μειώσουν υποχρεωτικά τους 6 βασικούς ρύπους (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, πρωτοξείδιο του αζώτου, υδροφθοράνθρακες, υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες και εξαφθοριούχο θείο), που συνθέτουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα κατά 5,2% ως το 2012, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

    Οι ρυπαντές αυτοί σχηματίζουν ένα είδος φράγματος που καλύπτει τη Γη και λειτουργεί σαν τη γυάλινη οροφή του θερμοκηπίου. Το φράγμα αυτό επιτρέπει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά αποτρέπει τη διαφυγή θερμικής ακτινοβολίας προς το διάστημα, με αποτέλεσμα να συμβάλει στην αύξηση της μέσης ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας. Αυτό είναι με λίγα λόγια το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου», που τόσος λόγος γίνεται γι' αυτό τα τελευταία χρόνια.

    Όσες χώρες δεν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους του Πρωτοκόλλου, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σ' ένα ιδιότυπο «χρηματιστήριο ρύπων». Αντί να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές, μπορεί να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυσσόμενες χώρες ή εάν έχουν ξεπεράσει το όριο να «πουλήσουν» το επιπλέον δικαίωμα ρύπανσης σε άλλη χώρα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες λάμπουν δια της απουσίας τους από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου αποχώρησε το 2001, όταν ο πρόεδρος Μπους αμφισβήτησε την επιστημονική βασιμότητα του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, θεωρώντας τη συνθήκη, πολύ ακριβή για την αμερικανική οικονομία. Χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, όμως, το Πρωτόκολλο του Κιότο, δεν έχει και πολλές ελπίδες επιβίωσης, ισχυρίζονται οι σκεπτικιστές.

    Για την Ελλάδα, αντίθετα με τις βιομηχανικές χώρες, η συμφωνία προβλέπει αύξηση των ρύπων κατά 25%, ως το 2012. Όμως, η χώρα μας έχει ξεπεράσει το πλαφόν αυτό ήδη από το 2002 και σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η αύξηση ως 2010 θα προσεγγίσει το 39%. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, θα αντιμετωπίσει μια σειρά από κυρώσεις, όπως και οι ανεπτυγμένες χώρες που δεν θα πιάσουν τους στόχους τους.

    Ο μεγαλύτερος ρυπαντής στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει η ΔΕΗ. Η ενεργειακή υπερδύναμη της χώρας εξαρτά ακόμη την παραγωγή της από τα ορυκτά καύσιμα που θεωρούνται ιδιαιτέρως ρυπογόνα.

    Από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2015, το Παρίσι φιλοξένησε την 21η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών (COP 21) της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) και την 11η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών του Πρωτοκόλλου του Κιότο (CMP 11).

    Στις 12 Δεκεμβρίου, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, που προβλέπει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «αρκετά κάτω» από 2 °C έως το 2100.



1967 – Ποινική δίωξη ασκείται κατά του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Μίκη Θεοδωράκη, επειδή σε συναυλία του στην Αθήνα μίλησε, μεταξύ άλλων, για «ανευθυνοϋπεύθυνο Μεγαλειότατο» και «τρίκυκλο της βασιλίσσης», σχόλιο το οποίο θεωρείται από τις αρχές συκοφαντική δυσφήμηση της Φρειδερίκης.
  • 1270 – Το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας νικά το Λιβονικό Τάγμα στη μάχη του Κάρουσε.
  • 1630 – Οι ολλανδικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Ολίντα, ως μέρος της ολλανδικής Βραζιλίας.
  • 1646 – Πραγματοποιείται η μάχη του Τόρινγκτον στο Ντέβον της Αγγλίας, η τελευταία σημαντική μάχη του πρώτου Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου.
  • 1821 – Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
  • 1862 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο στρατηγός Οδυσσεύς Γκραντ καταλαμβάνει το φρούριο Ντόνελσον στο Τενεσί.
  • 1899 – Ιδρύεται η ΚΡ Ρέικιαβικ, ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Ισλανδία. Η ΚΡ ιδρύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1899 από μία ομάδα νέων Ισλανδών, καθιστώντας τον παλαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο στην Ισλανδία. Ιδρύθηκε ως Φοτμπόλταφελαγκ Ρέικιαβικουρ (Fótboltafélag Reykjavíkur), πριν την αλλαγή σε Κνάτσπιρνουφελαγκ Ρέικιαβικουρ (Knattspyrnufélag Reykjavíkur). Η αλλαγή οφείλεται στο «knattspyrna» που θεωρείται μια πιο κομψή λέξη (το «fótbolti» μεταφράζεται ως «ποδόσφαιρο», όπως και το «knattspyrna», ενώ η μετάφραση ως «ποδόσφαιρο», είναι κυριολεκτικά «ballkicking»). Το πρότυπο με τις ασπρόμαυρες ρίγες είναι εμπνευσμένο από τη Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, μια ισχυρή ομάδα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ΚΡ. Επίσης ήταν η μόνη ποδοσφαιρική ομάδα στο Ρέικιαβικ για μια δεκαετία, αλλά μόλις δημιουργήθηκαν άλλα σωματεία, ξεκίνησαν σχέδια για τη διεξαγωγή αγώνων. Η ΚΡ κέρδισε το εναρκτήριο πρωτάθλημα το 1912 μετά από αγώνα κατάταξης (play-off) με τη Φραμ.
  • 1918 – Το Συμβούλιο της Λιθουανίας εγκρίνει ομόφωνα τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ανακηρύσσοντας τη Λιθουανία ανεξάρτητο κράτος.Η Δημοκρατία της Λιθουανίας (λιθουανικά: Lietuvos Respublika – Lietuva) είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και μία από τις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες. Συνορεύει με τη Λετονία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Ρωσία (συγκεκριμένα με την επαρχία Καλίνινγκραντ, η οποία ανήκει στη Ρωσία). Έχει έκταση 65.200 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.888.582 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016. Πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι το Βίλνιους (539.939 κάτοικοι το 2014), ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Κάουνας και η Κλάιπεντα, η οποία είναι και σημαντικό λιμάνι. Περισσότερο από 80% του πληθυσμού είναι Λιθουανοί και επίσημη γλώσσα είναι η λιθουανική, η οποία ανήκει στην ομάδα των βαλτικών γλωσσών. Η Λιθουανία υπήρξε η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία που διακήρυξε την ανεξαρτησία της, το Μάρτιο του 1990. Το λίτας αντικατέστησε το ρούβλι ως επίσημο νόμισμα το Μάρτιο του 1993 και την 1η Μαΐου 2004 η Λιθουανία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την 1η Ιανουαρίου 2015 το λίτας αντικαταστάθηκε από το ευρώ.
Ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος
  • 1943 – Σφαγή του Δομένικου: Τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 150 κατοίκους του Δομένικου.
  • 1960 – Υπογράφονται τα πρωτόκολλα της ελληνογιουγκοσλαβικής συμφωνίας για την ελεύθερη μετακίνηση των μεθοριακών πληθυσμών των δύο χωρών.
  • 1962 – Το Ποτέ την Κυριακή τίθεται υπό απαγόρευση στην πολιτεία του Σασκάτσουαν του Καναδά με το σκεπτικό ότι «εκθειάζει τις γυναίκες ελευθερίων ηθών».
  • 1962 – Μέτρα κατά των κομμουνιστών απειλεί να λάβει ο Μακάριος εάν δεν σταματήσουν τη δράση τους, ενώ ομάδα Ελληνοκυπρίων βουλευτών δηλώνει ότι θα θέσει εκ νέου ζήτημα ένωσης της χώρας με την Ελλάδα, με αναθεώρηση του συντάγματος.
  • 1963 – Αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής, την ενίσχυση των εξουσιών της κυβέρνησης και τον περιορισμό του πεδίου δράσης «όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία» εξαγγέλλει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Ένωσις Κέντρου απορρίπτει την πρόταση ως ελιγμό αντιπερισπασμού για την αντιμετώπιση του ανένδοτου αγώνα.
  • 1963 – Με αύξηση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης ανακοινώνεται πως θα απαντήσει η Αθήνα σε περίπτωση μονομερούς αύξησης της αντίστοιχης τουρκικής χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Ελλάδα.
  • 1963 – Ολόκληρο το χωριό Νεράιδα Τρικάλων κατακρημνίζεται σε χαράδρα παρασέρνοντας τα κοπάδια των ζώων. Οι κάτοικοι διασώζονται την τελευταία στιγμή.
  • 1964 – Θρίαμβος της Ένωσης Κέντρου στις βουλευτικές εκλογέςκαθώς λαμβάνει το 52,72% των ψήφων και 171 έδρες έναντι 35,26% και 107 εδρών του συνασπισμού Ε.Ρ.Ε.-Προοδευτικών και 11,80% και 22 εδρών της Ε.Δ.Α.
  • 1966 – Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιεί στην πλατεία Κλαυθμώνος η Ένωσις Κέντρου, με κύριο ομιλητή τον Γεώργιο Παπανδρέου και συνθήματα τα «Δημοκρατία» και «1-1-4».
  • 1968 – Εκτελείται στην Εξοχή Θεσσαλονίκης ο Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός σαν δράκος του Σέιχ Σου. «Μανούλα μου, είμαι αθώος» ήταν τα τελευταία του λόγια.
  • 1968 – Ο παγκοσμίου φήμης πελεκάνος Ιάσων, μασκότ της Ρόδου και «πρεσβευτής» του ελληνικού τουρισμού, φτάνει αεροπορικώς στη Ρώμη, στο πλαίσιο περιοδείας του σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις. Ο Ιάσων έχει διαβατήριο του Ε.Ο.Τ., είναι ασφαλισμένος για 100.000 λίρες Αγγλίας και τρώει 5 κιλά ψάρια, κατά προτίμηση μπαρμπούνια, την ημέρα. Το συμπαθέστατο πτηνό εμεινε γνωστό στους ξένους ως «Jason the Pelican tourist ambassador of Rhodes».
  • 1976 – Ιδρύεται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης εθνικού πρακτορείου ειδήσεων στην Κύπρο.
2008 – Ενθρονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β´. 
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου