Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Δεκ 2018
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018
Κλίκ για μεγέθυνση
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Ανατολή Ήλιου: 07:30 – Δύση Ήλιου: 17:07
  • Γιορτάζουν:  Σπυρίδων, Σπυριδούλα

Σαν Σήμερα...

 

 
1916
  «Ανάθεμα» του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πεδίον Άρεως των Αθηνών. Με τον Διχασμό βενιζελικών και αντιβενιζελικών στο αποκορύφωμά του, ογκώδης αντιβενιζελική πορεία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο κατευθύνεται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσει τον «σατανά» της πολιτικής ζωής του τόπου. Εκεί, ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω».

Το κατά Βενιζέλου «Ανάθεμα»

Στα τέλη του 1916 ο Εθνικός Διχασμός ανάμεσα σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φρονούσε ότι η Ελλάδα ως χώρα θαλασσινή επιβάλλεται να εξέλθει στον πόλεμο (Α' Παγκόσμιος) με τις δυνάμεις της Αντάντ, ενώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος θεωρητικά υπερασπιζόταν την ουδετερότητα της χώρας.

 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραμένει στη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής της κυβέρνησης της «Εθνικής Άμυνας», ενώ στην πρωτεύουσα κυριαρχούν οι βασιλικοί με τον βασιλιά Κωνσταντίνο να ηγείται του «Κράτους των Αθηνών» . Και οι δύο προχωρούν σε διώξεις των αντιπάλων τους. H Ελλάδα έχει κοπεί στα δύο.

H επέμβαση των γαλλικών δυνάμεων το Νοέμβριο του 1916 και ο βομβαρδισμός περιοχών της Αθήνας γύρω από το Στάδιο και κοντά στα Ανάκτορα, εξαγρίωσε τους αντιβενιζελικούς, που κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ως προδότες. «Ο φονεύων βενιζελικόν δεν φονεύει άνθρωπον», διακήρυτταν. Κύμα τρομοκρατίας κατά των βενιζελικών ξεσπά στην Αθήνα. Η επιτροπή που ανέλαβε αργότερα να ερευνήσει τις καταγγελίες των θυμάτων της βίας, επιβεβαίωσε 35 φόνους, 922 παράνομες φυλακίσεις, 503 περιπτώσεις λεηλασίας και 31 αναστολές κυκλοφορίας εφημερίδων.

Από τον Εθνικό Διχασμό δεν ξέφυγε και η Εκκλησία της Ελλάδος. Οι μητροπολίτες της λεγόμενης Παλαιάς Ελλάδας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόκλητο (οι περιοχές που είχαν ελευθερωθεί πριν από το 1912), συντάσσονται με τον Κωνσταντίνο, ενώ οι μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» με τον Βενιζέλο.

Μέσα στο κλίμα αυτό, διοργανώνεται ογκώδης αντιβενιζελική πορεία στις 12 Δεκεμβρίου 1916. Με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο, οι διαδηλωτές κατευθύνονται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσουν τον «σατανά» της πολιτικής ζωής του τόπου Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι πέτρες του Αναθέματος έφθασαν στην Αθήνα και ρίχτηκαν στο Πεδίον του Άρεως.

Εκεί, όπου σήμερα βρίσκεται το άγαλμα της Αθηνάς, ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Θεόκλητου: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω». Μια καθαρά συμβολική πράξη, δηλωτική όμως της έντασης των παθών που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη χώρα μας.

Επί ένα χρόνο η Ελλάδα ζει σε καθεστώς εμφύλιας σύρραξης, που δεν αφήνει αδιάφορους τους συμμάχους, οι οποίοι αναγκάζουν σε παραίτηση τον Κωνσταντίνο. Ο Βενιζέλος επιστρέφει νικητής στην Αθήνα και σχηματίζει κυβέρνηση στις 13 Ιουνίου 1917.

Αμέσως προχωρεί στην πολεμική κινητοποίηση ολόκληρης της χώρας στο πλευρό της Αντάντ, ενώ προβαίνει σε εκκαθαρίσεις στην εκκλησία, τη διοίκηση και τον στρατό, για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τους βασιλικούς και το «Κράτος των Αθηνών».

Με νόμο ήρε την ισοβιότητα των δικαστών και την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν έκπτωτοι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος και οι μητροπολίτες που είχαν πρωτοστατήσει στο «Ανάθεμα», να απολυθούν 570 δικαστικοί όλων των βαθμίδων και 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ αποστρατεύθηκε το 40% του συνόλου των μόνιμων αξιωματικών του στρατού.

Γεγονότα

μ.Χ.
 
1868
Ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά, η σημερινή Προεδρική Φρουρά.
 
 
1969
Βόμβα στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου σκοτώνει 16 και τραυματίζει 90 ανθρώπους. Αρχή της «Στρατηγικής της Έντασης» στην Ιταλία.
 
1973
Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μέρες του ’36».
 
1994
Ο υπουργός Προεδρίας Αναστάσιος Πεπονής παραιτείται, διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση του νόμου περί προσλήψεων στο Δημόσιο και την παραπληροφόρηση από ΜΜΕ.
 
2004
Ο Κώστας Καραμανλής σε τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοινώνει ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Κάρολο Παπούλια, για διάδοχο του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες, ενώ χαρακτηρίζει τον κ. Παπούλια ως μετριοπαθή, συνετό και συναινετικό πολιτικό και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα έχει την ευρύτατη αποδοχή της κοινωνίας.

Γεννήσεις

μ.Χ.
 
1863
Έντβαρντ Μουνκ, νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος. («Η Κραυγή») (Θαν. 23/1/1944)
 
 
1891
Πρόδρομος Μποδοσάκης - Αθανασιάδης, έλληνας μεγαλοβιομήχανος. (Θαν. 18/1/1979)
 
 
1936

Γιολάντα Μπάλας
1936 – 2016

Ρουμάνα αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες αθλήτριες του αγωνίσματος, έχοντας καταρρίψει επανειλημμένα το παγκόσμιο ρεκόρ και κατακτήσει χρυσά μετάλλια σε ολυμπιακούς και πανευρωπαϊκούς αγώνες. Είχε ύψος 1,85 μ. και αγωνιζόταν με την κλασσική τεχνική του «ψαλιδιού».

 

Η Γιολάντα Μπάλας (Iolanda Balaș) γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1936 στην Τιμισοάρα από γονείς ουγγρικής καταγωγής. Ο πατέρας της ήταν σιδεράς και η μητέρα της ασχολείτο με τα οικιακά. Από μικρή ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και το άλμα εις ύψος. Το 1954 και σε ηλικία 18 ετών είχε την πρώτη της μεγάλη διάκριση, όταν κατέλαβε την τρίτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς της Βέρνης.

Στις 14 Ιουλίου 1956 έγινε γνωστή στην υφήλιο, όταν κατέρριψε για πρώτη φορά το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος με 1, 75 μ. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, όπου περιορίστηκε στην πέμπτη θέση, χάνοντας και το παγκόσμιο ρεκόρ από τη νικήτρια του αγωνίσματος, αμερικανίδα Μίλντρεντ Μακ Ντάνιελ με 1,76 μ.

Στις 13 Οκτωβρίου 1957 ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά στις 17 Νοεμβρίου η Κινέζα Ζενγκ Φένγκρονγκ το πήρε και από τις δύο αθλήτριες με επίδοση 1,77 μ. Η Μπάλας επέμεινε και στις 7 Ιουνίου 1958 στέφθηκε και πάλι παγκόσμια ρεκορντγούμαν με επίδοση 1,78 μ. Χρόνο με το χρόνο ανέβαζε το δικό της ρεκόρ και στις 16 Ιουλίου 1961 υπερέβη στη Σόφια το 1,91 μ, που ήταν η καλύτερη επίδοση της καριέρας.

Κράτησε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος έως τις 4 Σεπτεμβρίου 1971, όταν της το αφαίρεσε η αυστριακή Ιλόνα Γκουζενμπάουερ, που υπερέβη στη Βιέννη το 1,92 μ. Συνολικά κατέρριψε 13 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ του άλματος εις ύψος και μία φορά το ισοφάρισε.

Η Γιολάντα Μπάλας στέφθηκε δύο φορές ολυμπιονίκης στη Ρώμη το 1960 (1,85 μ.) και το Τόκιο το 1964 (1,90 μ.), ενώ κατέκτησε δύο χρυσά στους Πανευρωπαϊκούς του 1958 στη Στοκχόλμη και του 1962 στο Βελιγράδι. Παρέμεινε αήττητη για μία δεκαετία (1957–1967), επιτυγχάνοντας ένα σερί 150 νικών.

Μετά την απόσυρσή της από τους στίβους, παντρεύτηκε τον προπονητή της Ίαν Σότερ και δίδαξε φυσική αγωγή στο Βουκουρέστι. Από το 1988 έως το 2005 διετέλεσε πρόεδρος της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Στίβου. Το 1996 τιμήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) για την προσφορά της στον αθλητισμό.

Η Γιολάντα Μπάλας πέθανε στο Βουκουρέστι στις 11 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 78 ετών.

 
 
 
1955
Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ελληνίδα πολιτικός και επιχειρηματίας, πρόεδρος του «Αθήνα 2004».
 

Θάνατοι

μ.Χ.
 
1909
Καρλ Κρουμπάχερ, γερμανός φιλόλογος, που συνεισέφερε τα μέγιστα στη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού. (Γεν. 23/9/1856)
 
 
1987
Νίκος Σταυρίδης, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1910)
 
 
2008
Τάσσος Παπαδόπουλος, ελληνοκύπριος πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003-2008). Η πολιτική διαδρομή του συνδέθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού. (Γεν. 7/1/1934)
 

 

πηγη: www.sansimera.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου