Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 20 Νοέ 2018
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018
Κλίκ για μεγέθυνση
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018
Ανατολή Ήλιου: 07:09 – Δύση Ήλιου: 17:11
  • Ημέρα για την Εκβιομηχάνιση της Αφρικής
  • Ημέρα Μνήμης Υπερφυλικών
  • Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Σαν Σήμερα...

 1959

 Συγκροτείται η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής (Μπογιάτι), μετά την υπογραφή της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γεγονότα

μ.Χ.

1873 Η Βούδα και η Πέστη ενώνονται και δημιουργούν την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.

1920 Ιδρύεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη ναυτιλία.

 

1979  Ένοπλοι μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν τη Μέκκα και κρατούν ομήρους 6.000 πιστούς. Ο σαουδαραβικές αρχές, με τη βοήθεια γάλλων κομάντος θα επέμβουν, με αποτέλεσμα κατά το μακελειό που θα επακολουθήσει να βρουν τον θάνατο 377 άνθρωποι και να τραυματιστούν 600.

Μακελειό στη Μέκκα


Στις 20 Νοεμβρίου 1979, μία πολυεθνική ομάδα εξτρεμιστών μουσουλμάνων κατέλαβε το Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, με απώτερο στόχο να εκθρονίσει τη δυναστεία των Σαούντ, που κυβερνούσε τη Σαουδική Αραβία από το 1932. Οι σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας, με γαλλική και πακιστανική βοήθεια, κατέστειλαν την εξέγερση δεκαπέντε ημέρες αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου, προκαλώντας λουτρό αίματος. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε έναν από τους γενεσιουργούς λόγους της Αλ Κάιντα και πηγή έμπνευσης για τον ηγέτης της Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Το περιστατικό άρχισε να εκτυλίσσεται νωρίς το πρωί της 20ης Νοεμβρίου, όταν χιλιάδες πιστοί -υπολογίζονται από 50 έως 100.000- είχαν συγκεντρωθεί στη Μέκκα, τον ιερό τόπο των μουσουλμάνων, για να γιορτάσουν την πρωτοχρονιά του μουσουλμανικού έτους 1400 και να προσευχηθούν. Κι ενώ ο ιμάμης ετοιμαζόταν να κηρύξει την έναρξη της προσευχής, μία πολυεθνική ομάδα αποφασισμένων ανδρών, με επικεφαλής τον Γιουχαϊμάν αλ-Οτάιμπι, εισβάλλει στο χώρο, αφού προηγουμένως σκότωσε τους φύλακες του Μεγάλου Τεμένους. Καταλαμβάνει το χώρο, κλειδώνει τις πύλες και κρατά ως ομήρους χιλιάδες πιστούς. Οι εισβολείς υπολογίζονται γύρω στους 500, κατάγονται από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ και είναι άρτια εξοπλισμένοι.

Το χτύπημα είναι μεγάλο για τη βασιλική οικογένεια, που βλέπει να αμφισβητείται η εξουσία της. Δείχνει αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις και κατηγορεί το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση. Τη ρητορική αυτή υιοθετεί και η Δύση. Βρισκόμαστε στο 1979, σε μία εποχή αφύπνισης των πληθυσμών της Μέσης Ανατολής, που απογοητευμένοι από τα διεφθαρμένα λαϊκά καθεστώτα της περιοχής έλκονται από τη γοητεία της Ιρανικής Επανάστασης, που μετρά λίγους μήνες στην εξουσία και με ηγέτη τον Αγιατολάχ Χομεϊνί αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Δύση.

Ο ηγέτης των εισβολέων αλ-Οτάιμπι διακηρύσσει ότι o κουνιάδος του Μοχάμετ Αμπντουλάχ αλ-Καχτανί είναι ο Μαχντί του Κορανίου, ο απεσταλμένος του Θεού, που έχει έλθει στη γη πριν από την Ημέρα της Κρίσεως για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό. Και το κακό το προσωποποιεί στον οίκο των Σαούντ, που τον χαρακτηρίζει διεφθαρμένο και καταστροφέα του πολιτισμού της χώρας με τον βίαιο εκδυτικισμό που επιχείρησε. Ζητά την επιστροφή στις ρίζες του Ισλάμ, την καταδίκη της Δύσης, την απέλαση των αλλοδαπών και τον τερματισμό της εκπαίδευσης των γυναικών.

Η Σαουδαραβική ηγεσία, όταν συνήλθε από την έκπληξη, άρχισε να καταστρώνει τα σχέδια της για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο, διότι, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση, δεν μπορεί κάποιος να οπλοφορεί στον ιερό χώρο της Μέκκας. Χρειάστηκε να εκδοθεί φετφάς από τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας για να πραγματοποιηθεί η ένοπλη επιχείρηση. Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε ήταν η αχανής έκταση και το πολυδαίδαλο του Μεγάλου Τεμένους, που είχε πάνω από 1.000 δωμάτια. Λύθηκε και αυτό με τη συνδρομή της κατασκευαστικής εταιρείας του πατέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που είχε επιμεληθεί την ανακαίνισή του κι έθεσε στη διάθεση των αρχών τα σχέδια του χώρου.

Η επιχείρηση ανακατάληψης του τεμένους ήταν πολυήμερη. Κράτησε έως τις 4 Δεκεμβρίου κι έληξε με επιτυχία. Την επιχείρηση έφεραν σε πέρας οι σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας, συνεπικουρούμενες από Γάλλους και Πακιστανούς κομάντος. Οι απώλειες για τους εισβολείς ανήλθαν σε 117 νεκρούς και απροσδιόριστο αριθμό τραυματιών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν 127 νεκρούς και 451 τραυματίες. Ο μικρός αριθμός των απωλειών οφείλεται στην απόφαση των εισβολέων να αφήσουν ελεύθερους τους προσκυνητές. Πάντως, δυτικές πηγές αμφισβήτησαν τα επίσημα στοιχεία, θεωρώντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Οι σαουδαραβικές συνέλαβαν 63 από τους κινηματίες, ανάμεσά τους και τον Αλ-Οτάιμπι. Στη δίκη τους που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες δεν διαπιστώθηκε ανάμιξη του Ιράν. Άλλωστε, κανείς τους δεν ήταν Ιρανός και επιπρόσθετα ήταν ουαχαμπίτες ή σαλαφιστές σουνίτες (οι Ιρανοί είναι σιίτες), όπως και οι άνδρες της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Στις 9 Ιανουαρίου 1980 άπαντες οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού σε εννέα πόλεις της Σαουδικής Αραβίας.


1985 Η Microsoft λανσάρει το λειτουργικό σύστημα Windows 1.0.

1989 Υπογράφεται στον ΟΗΕ η Διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού. Έκτοτε, κάθε χρόνο η 20η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Γεννήσεις

μ.Χ.

1327 Μπασούι Τοκούσο, ιάπωνας μοναχός, που ανακάλυψε την τεχνική διαλογισμού «Ζεν». (Θαν. 1387)

1886  Σερζ Αλεξάντρ Σταβισκί, γάλλος χρηματιστής, που δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα στη Γαλλία («Υπόθεση Σταβισκί»). (Θαν. 9/1/1934)

Αλεξάντρ Σταβισκί
1886 – 1934


Ρωσογάλλος μεγαλοαπατεώνας, που δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα στην Γαλλία («Υπόθεση Σταβισκί»).


Ο Σερζ Αλεξάντρ Σταβισκί γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1886 στην πόλη Σλόμποντκα της Ουκρανίας, που τότε ήταν τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, από πολωνοεβραίους γονείς, μετανάστες αργότερα στη Γαλλία. Από νεαρής ηλικίας μετήλθε διάφορα επαγγέλματα, όπως βιομηχανικός εργάτης, τραγουδιστής σε καφέ, διευθυντής σε νυχτερινά κέντρα και χαρτοπαικτικές λέσχες.

Tο 1927, ο «Ωραίος Σασά», όπως ήταν το παρατσούκλι του, οδηγήθηκε σε δίκη για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, αλλά με συνεχείς αναβολές κατόρθωνε να ξεφεύγει από την τσιμπίδα του νόμου. Ρόλο σ’ αυτό έπαιξαν και οι στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει με σημαίνοντα πρόσωπα της γαλλικής ελίτ. Ένας δικαστής που είχε πολλά στοιχεία εις βάρος του, βρέθηκε λίγα χρόνια αργότερα σκοτωμένος στις γραμμές του τρένου.

Στις αρχές τις δεκαετίας του ‘30, ο Σταβισκί διηύθυνε το δημοτικό ενεχυροδανειστήριο στην πόλη Μπαγιόν και παράλληλα ανέπτυξε στενές σχέσεις με χρηματιστηριακούς κύκλους. Την περίοδο αυτή κυκλοφόρησε ένα ομόλογο για να χρηματοδοτήσει ένα δικό του ενεχυροδανειστήριο, πείθοντας τους αγοραστές του ότι έχει στην κατοχή του τα σμαράγδια της τελευταίας αυτοκράτειρας της Γερμανίας, τα οποία αποδείχτηκαν απλώς κομμάτια από γυαλί.

Όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η απάτη τον Δεκέμβριο του 1933, εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Στις 8 Ιανουαρίου 1934 η αστυνομία τον βρήκε σ’ ένα σαλέ στο χειμερινό θέρετρο του Σαμονί σοβαρά τραυματισμένο με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Οι γιατροί προσπάθησαν να του σώσουν τη ζωή, αλλά την επομένη εξέπνευσε. Οι αρχές έκαναν λόγο για αυτοκτονία, αλλά δεν έγιναν πιστευτές. Είχαν ήδη κυκλοφορήσει φήμες για σχέσεις του Σταβισκί με υπουργούς της κυβέρνησης Ριζοσπαστών - Σοσιαλιστών.

Ο θάνατος του Σταβισκί έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη Δεξιά, που οργάνωσε πολυάριθμες διαδηλώσεις και βίαιη εκ­στρατεία μέσω του φιλικού της Τύπου κατά του κοινοβουλευτισμού και των Εβραίων. Ήταν η εποχή που στη διπλανή Γερμανία κυβερνούσαν οι Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ.

Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για διαφθορά και το σκάνδαλο Σταβισκί προκάλεσε την πτώση της στις 27 Ιανουαρίου 1934, με την παραίτηση του ριζοσπάστη πρωθυπουργού Καμίλ Σοτάν και διαδραμάτισε κατά πάσα πιθανότητα σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της Δεξιάς εξέγερσης της 6ης Φεβρουαρίου 1934, που παρ’ ολίγο να καταλύσει την Γ’ Γαλλική Δημοκρατία.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου, βρέθηκε νεκρός ο δικαστής Αλμπέρ Πρενς, που συμμετείχε στις έρευνες για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία, αλλά έχουν εκφραστεί και απόψεις ότι οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια.

Σχετικά

  • Τη ζωή του ρωσογάλλου μεγαλοαπατεώνα μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο σπουδαίος γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Ρενέ το 1974 με τίτλο «Stavisky...» («Σταβίσκι, ο Μεγάλος Απατεώνας», ελληνικός τίτλος), σε σενάριο του ισπανού συγγραφέα και πολιτικού Χόρχε Σεμπρούν και πρωταγωνιστή τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό στον επώνυμο ρόλο.
  

1942 Τζο Μπάιντεν, αμερικανός πολιτικός, τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. 

Θάνατοι

μ.Χ.

1764 Κρίστιαν Γκόλντμπαχ, πρώσσος μαθηματικός, γνωστός από την «Εικασία του Γκόλντμπαχ», ενός από τα παλιότερα άλυτα προβλήματα της θεωρίας αριθμών και γενικότερα των μαθηματικών. (Γεν. 18/3/1690)

1967 Κάζιμιρ Φουνκ, πολωνός βιοχημικός, που επινόησε τον όρο «βιταμίνη» (1912) από τα αρχικά των λέξεων vital amine (ζωτική αμίνη). (Γεν. 23/2/1884)

1978 Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ιταλός ζωγράφος. (Γεν. 10/7/1888) 

πηγη: www.sansimera.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου