Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 01 Δεκ 2021
Γεγονότα: 1 Δεκεμβρίου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση



  • 1818- Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μυείται στη Φιλική Εταιρεία.«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της, μήτε να σταθώ κατ΄ουδένα λόγον ή αφορμή του να καταλάβωσι άλλοι ποτέ, ότι γνωρίζω τι περί τούτων, μήτε εις συγγενείς μου, μήτε εις πνευματικόν ή φίλον μου.
    Ορκίζομαι ότι εις το εξής δεν θέλω έμβει εις καμμίαν εταιρείαν, οποία και αν είναι, μήτε εις κανέναν δεσμόν υποχρεωτικόν. Και μάλιστα, οποιονδήποτε δεσμόν αν είχα, και τον πλέον αδιάφορον ως προς την Εταιρείαν, θέλω τον νομίζει ως ουδέν.
    Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου αδιάλλακτον μίσος εναντίον των τυράννων της πατρίδος μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.
    Ορκίζομαι να μη μεταχειριστώ ποτέ βίαν δια να αναγνωρισθώ με κανένα συνάδελφον, προσέχων εξ εναντίας με την μεγαλυτέραν επιμέλειαν να μην λανθασθώ κατά τούτο, γενόμενος αίτιος ακολούθου τινός συμβάντος, με κανένα συνάδελφον.
    Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.
    Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.
    Ορκίζομαι να μην ωφελώμαι κατ΄ουδένα τρόπον από τα χρήματα της Εταιρείας, θεωρών αυτά ως ιερό πράγμα και ενέχυρον ανήκον εις όλον το Έθνος μου. Να προφυλάττωμαι παρομοίως και εις τα λαμβανόμενα εσφραγισμένα γράμματα.
    Ορκίζομαι να μην ερωτώ κανένα των Φιλικών με περιέργειαν, δια να μάθω οποίος τον εδέχθη εις την Εταιρείαν. Κατά τούτο δε μήτε εγώ να φανερώσω, ή να δώσω αφορμήν εις τούτον να καταλάβη, ποίος με παρεδέχθη. Να αποκρίνομαι μάλιστα άγνοιαν, αν γνωρίζω το σημείον εις το εφοδιαστικόν τινός.
    Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.
    Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς ! Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου. Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε. Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου. Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου. Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου. Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».
  • 800 – Ο Καρλομάγνος κρίνει τις κατηγορίες εναντίον του Πάπα Λέοντα Γ’ στο Αποστολικό Παλάτι.
  • 1420 – Πανηγυρική είσοδος του Φιλίππου της Βουργουνδίας, του Καρόλου ΣΤ’ της Γαλλίας και του Ερρίκου Ε’ της Αγγλίας στο Παρίσι.
  • 1640 – Τέλος της Ιβηρικής Ένωσης: η Πορτογαλία ανακηρύσσει βασιλιά τον Ιωάννη Δ’ τερματίζοντας μία περίοδο 60 ετών προσωπικής ένωσης των στεμμάτων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
  • 1822 – Ο Πέτρος Α’ στέφεται αυτοκράτορας της Βραζιλίας.
  • 1834 – Καταργείται η δουλεία στην Αποικία του Ακρωτηρίου, σύμφωνα με την Πράξη κατάργησης της δουλείας του 1833.
  • 1862 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Αβραάμ Λίνκολν επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα κατάργησης της δουλείας όπως διέταξε δέκα εβδομάδες νωρίτερα με τη Διακήρυξη Χειραφέτησης.
  • 1891- Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημιουργεί ένα νέο παιχνίδι και το ονομάζει μπάσκετ-μπολ.
  • 1909- Αρχίζει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Συγγρού στην Αθήνα, ειδικευμένο στα δερματικά και αφροδίσια νοσήματα.
  • 1913 – Η Ford Motor Company παρουσιάζει την πρώτη κινούμενη γραμμή συναρμολόγησης.
  • 1913 – Η Κρητική Πολιτεία ενσωματώνεται στη ελληνική επικράτεια.
  • 1918 – Η Τρανσυλβανία ενώνεται με το Βασίλειο της Ρουμανίας, μετά την ενσωμάτωση της Βεσσαραβίας (27 Μαρτίου) και της Βουκοβίνας (28 Νοεμβρίου).
  • 1918 – Το Βασίλειο της Ισλανδίας γίνεται κυρίαρχο κράτος, αλλά παραμένει μέρος του Βασιλείου της Δανίας.
  • 1918 – Ανακηρύσσεται το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων (αργότερα γνωστό ως Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας).
  • 1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Χιροχίτο, δίνει την τελική έγκριση για την έναρξη του πολέμου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • 1944- Οι υπουργοί που ανήκουν στο ΕΑΜ αποσύρονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου. Δύο ημέρες αργότερα θα ξεσπάσουν τα λεγόμενα «Δεκεμβριανά».
  • 1947- Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο φιλάργυρος εκατομμυριούχος ήρωας του Ντίσνεϊ και θείος του Ντόναλντ Ντακ, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κόμι στριπ. Είναι δημιουργία του Καρλ Μπαρκς.
  • 1955 – Αμερικανικό Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα: στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα), η μοδίστρα Ρόζα Παρκς αρνείται να παραχωρήσει σ’ έναν λευκό τη θέση της στο λεωφορείο και συλλαμβάνεται. Το περιστατικό θα οδηγήσει στο μποϋκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερυ.
  • 1958 – Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποκτά δική της κυβέρνηση εντός της Γαλλικής Ένωσης.
  • 1959 – Ψυχρός πόλεμος: Εναρκτήρια ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης της Ανταρκτικής, η οποία διαχωρίζει την Ανταρκτική ως επιστημονική προστατευόμενη περιοχή και απαγορεύει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην ήπειρο.
  • 1960 – Αιματηρές συμπλοκές στην Αθήνα μεταξύ αστυνομικών και απεργών οικοδόμων.
  • 1961 – Πρώτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες της επιτροπής Ελλάδας-Ε.Ο.Κ. για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης.
  • 1962 – Αρχίζει η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας.
  • 1964 – Σοβαρά επεισόδια μεταξύ βουλευτών της Ε.Ρ.Ε. και της Ε.Δ.Α. κατά τη διάρκεια θυελλώδους συνεδρίασης της Βουλής για τα γεγονότα του Γοργοπόταμου.
  • 1966 – Σκληραίνει τη στάση του αναφορικά με τη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος δηλώνει: Και οι κρίνοντες κρίνονται. Και ο τελικός κριτής των πάντων είναι ο λαός. Το Λαοδικείον. (…) Η ώρα της κρίσεως έρχεται!“.
  • 1967 – Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην Ομόνοια. Σκοτώνεται μία νέα γυναίκα. Το γεγονός δίνει την αφορμή στο στρατιωτικό καθεστώς να επιδοθεί σε παραλήρημα εναντίον των “αναρχικών και ανατρεπτικών στοιχείων”.
  • 1967 – Σφοδρές βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένας μαθητής πνίγεται στον Πειραιά, δύο νεκροί στο Άργος.
  • 1974 – Boeing 727 της Trans World Airlines (TWA) συντρίβεται στη Βιρτζίνια, σκοτώνοντας και τους 92 επιβαίνοντες.
  • 1974 – Boeing 727 της Northwest Airlines συντρίβεται βορειοδυτικά του Διεθνούς Αεροδρομίου Τζον Κένεντι.
  • 1981 – Αεροσκάφος McDonnell Douglas MD-80 της Inex-Adria Aviopromet συντρίβεται στην Κορσική, σκοτώνοντας και τους 180 επιβαίνοντες.
  • 2002 – Δημιουργείται η Ελληνική Βικιπαίδεια.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου