Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Δεκ 2021
Γεγονότα: 16 Δεκεμβρίου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση








Με την έκρηξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, ο Οικονόμου προσπάθησε να συνεγείρει την άρχουσα τάξη του νησιού, αλλά οι πρόκριτοι και οι καραβοκύρηδες της Ύδρας δίσταζαν να πάρουν μέρος στην Επανάσταση και ζητούσαν εγγυήσεις για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος.

[...] Έτσι, στις 16 Απριλίου του 1821, με καθυστέρηση ενός μήνα, ο Οικονόμου κήρυξε την επανάσταση στο νησί και ανέθεσε στον Γιακουμάκη Τομπάζη την αρχηγία του υδραίικου στόλου, τον οποίο έθεσε στη διάθεση του Αγώνα.


Ο Αντώνης Οικονόμου κηρύσσει την επανάσταση στην Ύδρα (πίνακας του Πέτερ φον Χες)

[...]Όταν ο πρόκριτος των Καλαβρύτων Σωτήρης Θεοχαρόπουλος ζήτησε από τους Υδραίους να στείλουν πλοία για το έλεγχο του Κορινθιακού Κόλπου, αυτοί για να στέρξουν στο αίτημά του ζήτησαν πρώτα τη σύλληψη του Οικονόμου. Πράγματι, ο Θεοχαρόπουλος τον συνέλαβε και τον έθεσε υπό περιορισμό, πρώτα στη Μονή της Αγίας Βαρβάρας Καλαβρύτων και στη συνέχεια στη Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού (γνωστή και Μονή «του Φονιά»), στερώντας έτσι από την Επανάσταση ένα πολύτιμο μαχητή και ηγέτη.

[...]Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1821 ο Οικονόμου δραπέτευσε από το μοναστήρι και με 14 άνδρες του κατευθύνθηκε προς το Άργος, όπου παρεπιδημούσαν αρκετοί σύνεδροι της Α' Εθνοσυνέλευσης, ανάμεσά τους και οι εκπρόσωποι της Ύδρας. Στο άκουσμα ότι ο Οικονόμου με τους άνδρες του κατευθύνονται προς το Άργος, οι Υδραίοι πρόκριτοι καταθορυβήθηκαν. Τότε, με σύμφωνη γνώμη του Δημήτριου Υψηλάντη, που ήταν ο αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων, οι Αχαιοί πρόκριτοι Ανδρέας Λόντος και Σωτήρης Χαραλάμπης συγκρότησαν μια ομάδα από 70 άνδρες, με σκοπό την εξόντωσή του.

[...]Ο Κολοκοτρώνης, που πληροφορήθηκε το γεγονός, εξέφρασε την αντίθεσή του και έστειλε τον φρούραρχο του Άργους Δημήτριο Τσώκρη με 200 άνδρες να προστατεύσει τον Οικονόμου. Όμως, ο Τσώκρης ενεπλάκη σε αψιμαχία με τους Τούρκους και καθυστέρησε να εκτελέσει την εντολή του Κολοκοτρώνη. Οι άνδρες του Λόντου συνάντησαν τον Οικονόμου ανάμεσα στο Κουτσοπόδι και το Άργος και τον σκότωσαν στις 16 Δεκεμβρίου του 1821, ύστερα από σύντομη συμπλοκή. Ο Τσώκρης, που έφθασε εκεί μετά από λίγο, το μόνο που έκανε ήταν να θάψει το πτώμα του Οικονόμου.





  • Ιππέας (Lyrisches), 1911, Ρόττερνταμ, Μουσείο Μπόιμανς – φαν Μπέουνινγκεν.  Έργο του Βασίλι Καντίνσκι (ή Καντίνσκυ) (ρωσική γραφή: Василий Кандинский, λατινική γραφή: Wassily Kandinsky, Μόσχα 16 Δεκεμβρίου 1866 – Νεϊγί-συρ-Σεν, Γαλλία, 13 Δεκεμβρίου 1944) ήταν Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης. Έλαβε μέρος σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης εισάγοντας τις δικές του καινοτομίες και μία νέα αντίληψη για τη ζωγραφική, καταγράφοντας ένα πλούτο θεωριών και ιδεών στην πραγματεία Για το πνευματικό στην τέχνη.
  • 714 – Πεθαίνει στο Βέλγιο ο Πεπίνος του Χέρσταλ, μαγιορδόμος του ανακτόρου των Μεροβίγγειων. Τον διαδέχεται ο ανήλικος εγγονός του, Θευδοάλδος, ενώ την πραγματική εξουσία στη Φραγκία την έχει η σύζυγός του Πλεκτρούδη.
  • 755 – Ξεσπάει η επανάσταση του Αν Λουσάν εναντίον της Δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα.
  • 1431 – Εκατονταετής Πόλεμος: ο Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας στην Παναγία των Παρισίων.
  • 1497 – Ο Βάσκο ντα Γκάμα περνά το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, στο σημείο όπου ο Βαρθολομαίος Ντιάζ είχε γυρίσει πίσω στην Πορτογαλία.
  • 1575 – Ισχυρός σεισμός χτυπά τη Βαλδίβια στη Χιλή.
  • 1653 – Ο Όλιβερ Κρόμγουελ γίνεται Λόρδος Προστάτης της Κοινοπολιτείας Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας.
  • 1707 – Τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία.
  • 1920 – Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών Ρίχτερ χτυπά την επαρχία Γκανσού στην Κίνα, σκοτώνοντας περίπου 273.400 άτομα.
  • 1923 – Οι εκλογές στην Ελλάδα εξελίσσονται σε θρίαμβο του Ελευθερίου Βενιζέλου, εξαιτίας της αποχής των αντιβενιζελικών δυνάμεων. Είναι οι τελευταίες εκλογές που διεξάγονται με σφαιρίδιο.
  • 1940 – Το αμερικανικό περιοδικό LIFE κυκλοφορεί μ’ ένα έλληνα τσολιά στο εξώφυλλό του.
  • 1942 – Ολοκαύτωμα: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει οι υπό εξόντωση Αθίγγανοι να μεταφέρονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
  • 1944 – Ξεκινά η Μάχη των Αρδεννών η τελευταία μεγάλη επίθεση των Γερμανικής Βέρμαχτ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • 1960 – Αεροπορική τραγωδία στη Νέα Υόρκη: 134 άτομα σκοτώνονται όταν ένα αεροσκάφος Douglas DC-8 της United Airlines συγκρούεται με αεροπλάνο της TWA πάνω από το Στάτεν Άιλαντ.
  • 1964 – Την αποπυρηνικοποίηση των Βαλκανίων προτείνει με μήνυμά του προς τον Γεώργιο Παπανδρέου ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Αλεξέι Κοσίγκιν.
  • 1965 – Το πρακτορείο Associated Press αποκαλύπτει τον μυστικό γάμο του Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου (56 ετών) με την 24χρονη Σαρλότ Φορντ, κόρη του «αυτοκράτορα» της αμερικανικής αυτοβιομηχανίας, Χένρυ Φορντ. Είναι ο τρίτος γάμος του Νιάρχου, ενώ παραμένει μυστήριο πότε εκδόθηκε το διαζύγιό του από τη δεύτερη σύζυγό του Ευγενία Λιβανού.
  • 1968 – Με διάταγμα του στρατιωτικού καθεστώτος αφαιρείται από τον βασιλιά Κωνσταντίνο ο τίτλος του αρχηγού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Κόμματα θα συγκροτηθούν όταν τα στελέχη τους θα έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη ωριμότητα», υπογραμμίζει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time.
  • 1985 – Ψηφίζεται από τη Βουλή ο πρώτος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
  • 1991 – Ανεξαρτησία του Καζακστάν.
  • 1991 – Συνέρχεται το δεύτερο (έκτακτο) συνέδριο του Συνασπισμού (16-19 Δεκεμβρίου). 1.250 σύνεδροι από 430 οργανώσεις εκλέγουν πρόεδρο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.
  • 2011 – Ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο κερδίζει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως ο άνθρωπος με τις περισσότερες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Από το 1959, όταν ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπατίστα, έως το 2006, οπότε παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, έγινε στόχος 368 φορές!
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου