Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 13 Δεκ 2021
Γεγονότα: 13 Δεκεμβρίου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση

 





 

  • H «Ράχη του Καπή», όπου εκτελέστηκαν 800 Καλαβρυτινοί
    1943 - Οι Ναζί κατακτητές καταστρέφουν τα Καλάβρυτα κι εκτελούν και τους 1.101 άνδρες κατοίκους.Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να συρρέουν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο και την Τρίπολη. Στο διάβα τους έκαιγαν χωριά και μοναστήρια (Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα) και σκότωναν άοπλους πολίτες και μοναχούς. Το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό στην κεντρική πλατεία και οδήγησαν τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών σε μια επικλινή τοποθεσία, που ονομαζόταν «Ράχη του Καπή», ενώ τα γυναικόπαιδα τα κλείδωσαν στο σχολείο. Στη ράχη του Καπή εκτυλίχθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες η τραγωδία, που οδήγησε σχεδόν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων στο θάνατο. Με ριπές πολυβόλων οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους συγκεντρωμένους, γύρω στους 800 ανθρώπους. Μόνο 13 Καλαβρυτινοί διασώθηκαν και αυτοί επειδή είχαν καλυφθεί από τα πτώματα των συμπολιτών τους και οι Γερμανοί τους θεώρησαν νεκρούς. Το σήμα για την εκτέλεση έδωσε με φωτοβολίδα από το κέντρο των Καλαβρύτων ο ταγματάρχης Χανς Εμπερσμπέργκερ και επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος ήταν ο υπολοχαγός Βίλιμπαντ Ακαμπχούμπερ.


  • 1803  - Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ με πέντε Σουλιώτες, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν από τους Tούρκους, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται.


  • Παιδική συναυλία, Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη. Έργο του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη (11 Ιανουαρίου 1853 – Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 1932). Ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος της Σχολής του Μονάχου. Ο Ιακωβίδης υπηρέτησε πιστά τον γερμανικό ακαδημαϊκό νατουραλισμό της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Τα θέματά του, παρότι ζωντανά και γεμάτα ελληνικό φως, διακατέχονται από την θεατρικότητα και την αυστηρότητα που επέβαλε ο ακαδημαϊσμός.
  • 1294 – Ο Πάπας Κελεστίνος Ε΄ παραιτείται από τη θέση του Πάπα μετά από πέντε μόλις μήνες, για να επιστρέψει στον πρότερό του βίο ως ασκητής ερημίτης.
  • 1545 – Αρχίζει η Σύνοδος του Τρέντο.
Francis drake.jpg
  • 1943 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στην Ελλάδα προβαίνουν στη Σφαγή των Καλαβρύτων.
  • 1949 – Η Κνέσετ ψηφίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.
  • 1959 – Κύπρος: Πραγματοποιούνται οι πρώτες προεδρικές εκλογές με υποψήφιους τους Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και Ιωάννη Κληρίδη. Πρώτος αναδείχθηκε ο Μακάριος λαμβάνοντας 144.501 ψήφους, δηλαδή το 66,85% έναντι του Ι. Κληρίδη που έλαβε 71.753 ψήφους (33,15%). Την ίδια ημέρα οι Τουρκοκύπριοι με χωριστές εκλογές, ψήφισαν αντιπρόεδρο τον Φαζίλ Κιουτσούκ που συμμετείχε χωρίς ανθυποψήφιο.
  • 1963 – Την υιοθέτηση σθεναρής στάσης έναντι της νέας αμερικανικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία οι ξένοι εφοπλιστές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις αμερικανικές αρχές για τη δραστηριότητα, τους ναύλους και τη χωρητικότητα των πλοίων, αποφασίζουν 10 ναυτικές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
  • 1972 – Πρόγραμμα Απόλλων: Ο Τζην Σέρναν και ο Χάρισον Σμιτ ξεκινούν την τρίτη και τελευταία δραστηριότητα εκτός σκάφους της αποστολής Απόλλων 17. Μέχρι σήμερα είναι οι τελευταίοι άνθρωποι που πάτησαν στη Σελήνη.
  • 1974 – Η Μάλτα γίνεται δημοκρατία εντός της Κοινοπολιτείας των Εθνών.
  • 1981 – Ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία, κυρίως λόγω των ενεργειών της Αλληλεγγύης.
  • 1982 – Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει τη νοτιοδυτική Υεμένη, σκοτώνοντας 2.800 άτομα και τραυματίζοντας 1.500.
 
  • 2002 – Μία ιστορική μέρα ξημερώνει για την Κύπρο, καθώς αποφασίζεται η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με άλλες εννέα χώρες. Οι 15 ηγέτες αποφασίζουν, επίσης, την υπό όρους ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Δεκέμβριο του 2004. Όσον αφορά στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, δεν υπάρχει καμία πρόοδος, λόγω της αδιαλλαξίας και των υπεκφυγών της τουρκοκυπριακής πλευράς. Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη.
  • 2003 – Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται κοντά στην γενέτειρα πόλη του, το Τικρίτ.
  • 2007 – Σε φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή καταδικάζεται ο δικηγόρος Κώστα Πλεύρης, για παράβαση του νόμου περί φυλετικών διακρίσεων, που αφορά βιβλίο του με τίτλο «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Δύο χρόνια αργότερα θα αθωωθεί από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.
  • 2007 – Υπογράφεται η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου