Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 18 Ιαν 2018
Σαν Σήμερα... Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018
Κλίκ για μεγέθυνση
Σαν Σήμερα... Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018Σαν Σήμερα... Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018Σαν Σήμερα... Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

 

 
Ανατολή Ήλιου: 07:36 – Δύση Ήλιου: 17:34

 

Σαν Σήμερα...

Γεγονότα

 


μ.Χ.
Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα.
Το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα της κυβέρνησης των επαναστατημένων Ελλήνων.
Αρχίζει στο Παρίσι η Διάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλλιών, που θέτει και επισήμως τέλος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σμύρνη, με την περιφέρεια του Αϊδινίου, παραχωρείται στην Ελλάδα.
Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που θα ισχύσει από τις 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16η Φεβρουαρίου θα είναι 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
Η Ελένη Σκούρα γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που διαβαίνει το κατώφλι της Βουλής.
Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και την προεδρία του κινήματος. Λαμβάνει 86 ψήφους, έναντι 75 υπέρ του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Γεννήσεις

 


μ.Χ.
Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ, γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου. (Θαν. 10/2/1755)

Αλέξανδρος Καραμανλάκης, έλληνας δημοσιογράφος και πρωτοπόρος αεροπόρος, που σκοτώθηκε κατά την πτώση του αεροπλάνου του στον Κορινθιακό Κόλπο. (Θαν. 29/8/1912)

Γιάννης Παπαϊωάννου
1913 – 1972

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές και κύριους εκφραστές του λαϊκού μας τραγουδιού. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1913 στην Κίο της Προποντίδας. Σε ηλικία δυο ετών ορφάνεψε από πατέρα κι επτά χρόνια αργότερα έζησε τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αρχικώς εγκαταστάθηκε με τη μητέρα και τη γιαγιά του στη Σαμοθράκη και λίγο αργότερα μετακόμισαν στον Πειραιά, στις Τζιτζιφιές, όπου ζούσαν οι θείοι του και η υπόλοιπη οικογένεια. Στη δουλεία μπήκε από μικρός. Εργάστηκε ως ψαράς, ως μαραγκός, σε συνεργείο αυτοκινήτων και σε οικοδομές. Η σκληρή βιοπάλη του απαγόρευσε να συνεχίσει το σχολείο.

Το 1928 ξεκίνησε να παίζει μουσική με μια φυσαρμόνικα, αλλά η σχέση του με τη μουσική θα παρέμενε σε εκείνο το επίπεδο αν δεν ήταν το ποδόσφαιρο. Έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό του, η μητέρα του τού έκανε δώρο ένα μαντολίνο για να σταματήσει να παίζει. Η ζωή του άλλαξε, όταν μια μέρα άκουσε σε μια ταβέρνα Το μινόρε του τεκέ του Γιάννη Χαλκιά. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγε μπουζούκι. Το ερωτεύτηκε και το υπηρέτησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στο πάλκο πρωτανέβηκε το 1933. Στη σαραντάχρονη πορεία του έγραψε πάνω από 800 τραγούδια, περιόδευσε σε Ελλάδα και Αμερική, και ανέδειξε μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών, μουσικών και τραγουδιστών. Η Φαλιριώτισσα, Βαδίζω και παραμιλώ, Καπετάν Αντρέα Ζέππο, Πριν το χάραμα, Σβήσε το φως να κοιμηθούμε, είναι μερικά μόνο από τα διαχρονικά τραγούδια του που άφησε ως κληρονομιά.

Ο Γιάννης Παπαιωάννου σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τα χαράματα της 3ης Αυγούστου 1972, καθώς μετά τη δουλειά πήγαινε για ψάρεμα στα Βασιλικά της Σαλαμίνας. Στη μνήμη του, ο Βασίλης Τσιτσάνης -κουμπάρος, φίλος και συνεργάτης του για πολλά χρόνια- έγραψε Το τραγούδι του Γιάννη που τραγουδά η Πόλη Πάνου.

Βασίλης Τσιτσάνης, έλληνας λαϊκός συνθέτης. (Θαν. 18/1/1984)

Θάνατοι

 


μ.Χ.
Πανούτσος Νοταράς, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός. (Γεν. 31/3/1740)
Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, άγγλος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907. (Γεν. 30/12/1865)
Βασίλης Τσιτσάνης, έλληνας λαϊκός συνθέτης. (Γεν. 18/1/1915)

Δανάη Στρατηγοπούλου
1913 – 2009

Τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, δημοσιογράφος, ποιήτρια, συγγραφέας, καθηγήτρια λαογραφίας και φωνητικής μουσικής, που έμεινε στην ιστορία ως το «αηδόνι του Αττίκ».

Η Δανάη Στρατηγοπούλου γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1913 (κατ' άλλους το 1911) στην Αθήνα και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει οικονομικά και πολιτικές επιστήμες, αλλά το μεγάλο πάθος της ήταν η μουσική. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το ελαφρό τραγούδι και σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική.

Το 1935 άρχισε τη συνεργασία της με τον Αττίκ, όταν τον ακολούθησε ως δημοσιογράφος σε μία περιοδεία του στην Αίγυπτο. «Πήγα δημοσιογραφίσκη -κατά το παιδίσκη- και γύρισα επαγγελματίας τραγουδίστρια» είπε σε μια συνέντευξή της. Η συνεργασία Αττίκ - Δανάης άφησε εποχή. «Με κιθάρα να τα λέει η Δανάη και κάθε πέτρα να πονάει», έλεγε ο Αττίκ για το «αηδόνι» των τραγουδιών του.

Τραγούδησε όλους σχεδόν τους συνθέτες της εποχής, από τον Χαιρόπουλο μέχρι τον Γιαννίδη, αλλά ξεχώρισε ως ερμηνεύτρια του Αττίκ και με τη μοναδική βελούδινη φωνή της ταυτίστηκε με τις μεγάλες στιγμές του: «Ας ερχόσουν για λίγο», «Τ' οργανάκι», «Μαραμένα τα γιούλια», «Άδικα πήγαν τα νιάτα μου», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά».

Την περίοδο της Κατοχής, ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, που την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Ενταγμένη στο ΕΑΜ, έκρυβε συναγωνιστές της, οργάνωνε συσσίτια, τραγουδούσε στα νοσοκομεία.

Έγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, πολλά σε στίχους δικούς της και πολλά βιβλία, ενώ ασχολήθηκε και με μεταφράσεις. Μεταξύ άλλων, μετέφρασε ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα στα ελληνικά του Πάμπλο Νερούδα.

Την περίοδο της δικτατορίας έζησε στη Χιλή, όπου διετέλεσε καθηγήτρια φωνητικής στο Ωδείο και καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο. Γνώρισε προσωπικά και μετέφρασε στα ελληνικά το μείζον έργο του Πάμπλο Νερούδα «Κάντο Χενεράλ». «Έξι μήνες τον περίμενα να γυρίσει στη Χιλή. Ήταν πολύ γοητευτικός, σχεδόν ερωτικός!» έγραψε για τη γνωριμία της με τον νομπελίστα ποιητή.

Από τον γάμο της με τον Γιώργο Χαλκιαδάκη γεννήθηκε μία κόρη, η Λήδα Χαλκιαδάκη, η οποία με τον Σπύρο Βλασσόπουλο είχαν δημιουργήσει τη δεκαετία του '70 το συγκρότημα «Λήδα & Σπύρος». Η Δανάη Στρατηγοπούλου έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στις 18 Ιανουαρίου 2009, σε ηλικία 96 ετών.

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

Γκλεν Φρέι
1948 – 2016

Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδοποιός και ηθοποιός. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Eagles, ενός από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της αμερικανικής ροκ σκηνής.

Ο Γκλεν Λιούις Φρέι (Glenn Lewis Frey) γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ στις 6 Νοεμβρίου 1948. Έμαθε πιάνο και κιθάρα και στα μέσα της δεκαετίας του '60 αναμίχθηκε στην τοπική ροκ σκηνή. Η γνωριμία του με τον Μπομπ Σίγκερ ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη μουσική του εξέλιξη. Το 1968 συμμετείχε στην ηχογράφηση του τραγουδιού του «Ramblin’ Gamblin’ Man», παίζοντας κιθάρα και κάνοντας δεύτερα φωνητικά. Ο Σίγκερ ήταν αυτός που αναγνώρισε το ταλέντο του και τον ενθάρρυνε να γράψει τα δικά του τραγούδια.

Τον επόμενο χρόνο μετακόμισε στο Λος Άντζελες ακολουθώντας μια φίλη του και συγκατοίκησε για λίγο με τον Τζάκσον Μπράουν, από τον οποίο έμαθε πολλά από τα μυστικά της κατασκευής ενός τραγουδιού. Το 1970 γνώρισε τον ντράμερ Ντον Χένλεϊ και τον επόμενο χρόνο σχημάτισαν τους Eagles, που εξελίχθηκαν σ’ ένα από τα πιο ποιοτικά και εμπορικά συγκροτήματα του αμερικάνικου ροκ. Μαζί με τον Χένλεϊ υπέγραφαν τα τραγούδια του συγκροτήματος, ενώ ο ίδιος τραγούδησε μερικές από τις μεγάλες τους επιτυχίες: «Take It Easy», «Peaceful Easy Feeling», «Already Gone», «Tequila Sunrise», «Lyin' Eyes», «New Kid in Town», «Heartache Tonight» και «How Long».

Μετά τη διάλυση των Eagles το 1980 ακολούθησε σόλο καριέρα και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, κυρίως τη δεκαετία του '80 με τα τραγούδια «The Heat Is On» (ακουγόταν στην ταινία «Ο Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς») και «You Belong to the City» (από το σάουντρακ της τηλεοπτικής σειράς «Οι Σκληροί του Μαϊάμι»). Συνολικά, 12 τραγούδιά του ανέβηκαν στο Τοπ-100 του περιοδικού «Μπίλμπορντ». Ο Φρέι έπαιξε μικρούς, αλλά και μεγαλύτερους ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές («Οι σκληροί του Μαϊάμι», «Wiseguy», «South of Sunset», «Nash Bridges», «Arli$$») και κινηματογραφικές ταινίες («Let’s Get Harry», «Jerry Maguire»).

Ο Γκλεν Φρέι πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 18 Ιανουαρίου 2016, εξαιτίας επιπλοκών ύστερα από εγχείρηση στομάχου στην οποία είχε υποβληθεί. Από τους δύο γάμους του είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

πηγη: www.sansimera.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου