Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 06 Μάι 2023
Σαν σήμερα… 6 Μαΐου
Κλίκ για μεγέθυνση



φωτο:Ισλανδικό περιπολικό προσεγγίζει μία αγγλική μηχανότρατα






1976   Πόλεμοι του Βακαλάου   (1893-1976)
.  Με αυτό τον περιφραστικό όρο εννοούμε μια σειρά αντιπαραθέσεων μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισλανδίας, που κράτησε σχεδόν ένα αιώνα (1893-1976) και αφορούσε κυρίως τα αλιευτικά δικαιώματα στην ανοικτή θάλασσα του Βόρειου Ατλαντικού. Είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η αντιπαράθεση μεταξύ των ψαράδων, αλλά και των πολεμικών σκαφών των δύο χωρών, ήταν έντονη και πολλές φορές έφθασε στα όρια της σύρραξης. Πάντοτε, όμως, η μικροσκοπική Ισλανδία κατάφερνε να επιβάλει τη θέλησή της απέναντι στην άσπονδη φίλη και σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, Μεγάλη Βρετανία. Στην κορύφωση της κρίσης, η Ισλανδία με ένα ακόμη πολιτικό ελιγμό, απείλησε ότι θα κλείσει τη νατοϊκή βάση στο Κεφλάβικ, προκαλώντας ανατριχίλα στην Συμμαχία, η οποία έβλεπε να μειώνεται η ικανότητά της να αντιπαρατεθεί με τη Σοβιετική Ένωση στον Βόρειο Ατλαντικό. Το τελευταίο ναυτικό επεισόδιο έλαβε χώρα στις 6 Μαΐου 1976, με «θύμα» ένα ισλανδικό πολεμικό, που έπαθε σοβαρές ζημιές. Ήταν η τελευταία πράξη του Πολέμου των Βακαλάου. Τα μεσάνυχτα, τα βρετανικά πολεμικά αποσύρθηκαν από τη ζώνη των 200 μιλίων, κατόπιν πιέσεων της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, που δεν ήθελαν να χάσουν ένα πολύτιμο σύμμαχο όπως ήταν η Ισλανδία. Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών λύθηκε οριστικά με το νέο Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που τέθηκε σε ισχύ στις 14 Νοεμβρίου 1994 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 200 ναυτικών μιλίων στην ανοιχτή θάλασσα για κάθε παράκτιο κράτος.



    

                                         ***

1801 – Ο πλοίαρχος Τόμας Κόχραν του HMS Speed καταλαμβάνει την ισπανική φρεγάτα El Gamo. Ο Τόμας Αλεξάντερ Κόχραν (Thomas Cochrane, 14 Δεκεμβρίου 1775 – 31 Οκτωβρίου 1860) ήταν Βρετανός αξιωματικός του ναυτικού και ένας από τους φιλέλληνες της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ανέλαβε αρχηγός του ελληνικού στόλου στη θέση του Ανδρέα Μιαούλη, καθώς του ζητήθηκε από τους Έλληνες να βοηθήσει στην εκστρατεία τους, λόγω της καλής του φήμης στα στρατιωτικά και ναυτικά ζητήματα.

Γεγονότα

  • 1405  Γεώργιος Καστριώτης, γνωστότερος ως Σκεντέρμπεης, εθνικός ήρωας των Αλβανών. (Θαν. 17/1/1468)
  • 1527 – Ισπανικά και γερμανικά στρατεύματα λεηλατούν τη Ρώμη, γεγονός που ορισμένοι το θεωρούν ως το τέλος της Αναγέννησης. 147 Ελβετοί φρουροί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή τους, σκοτώνονται μαχόμενοι εναντίον των δυνάμεων του Καρόλου Ε΄ προκειμένου να διαφύγει ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ στο Καστέλ Σαντ’Άντζελο.
  • 1536 – Αρχίζει η πολιορκία του Κούσκο, κατά την οποία οι δυνάμεις των Ίνκας προσπαθούν να ανακαταλάβουν το Κούσκο από τους Ισπανούς.
  • 1682 – Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας μεταφέρει την έδρα του στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών.
  • 1757 – Μάχη της Πράγας: ο πρωσικός στρατός αντιμετωπίζει τον αυστριακό στρατό στην Πράγα, κατά τη διάρκεια του Επταετούς πολέμου.
  • roviesperosΜαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος (1758 – 1794)1758 Γεννήθηκε ο δικηγόρος, Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, από τις ηγετικές προσωπικότητες της γαλλικής επανάστασης
  • 1782 – Αρχίζει η κατασκευή του Μεγάλου Παλατιού, της βασιλικής κατοικίας του βασιλιά του Σιάμ στη Μπανγκόκ.
  • 1799 Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του Ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του Τούρκου ομολόγου του Καδήρ Μπέη. Με αυτή ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα μετείχαν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί). Με τη Σύμβαση τής Κωνσταντινούπολης (21 Μαρτίου 1800) πού υπέγραψαν η Ρωσία, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία, τα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζονταν σαν ενιαίο αυτόνομο κράτος φόρου υποτελές στο Σουλτάνο.
  • 1801 – Ο πλοίαρχος Τόμας Κόχραν του HMS Speed καταλαμβάνει την ισπανική φρεγάτα El Gamo.
  • 1825 Το Νεόκαστρο (Πύλος) παραδίδεται στον Ιμπραήμ, ο οποίος γίνεται κυρίαρχος της Μεσσηνίας.
  • 1835 – Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας New York Herald.
  • 1840 – Το γραμματόσημο Πένι Μπλακ καθίσταται έγκυρο για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • 1856 Γεννήθηκε ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, γερμανοεβραίος ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης
  • 1863 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: η μάχη στο Τσάνσελορσβιλ λήγει με νίκη των συνομόσπονδων στρατευμάτων.
  • 1876 – Σφαγή των προξένων: μουσουλμανικός όχλος δολοφονεί στη Θεσσαλονίκη τους προξένους της Γαλλίας και της Γερμανίας, γεγονός που προκαλεί την οργισμένη αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων.
  • 1877 – Ο Ινδιάνος αρχηγός Τρελό Άλογο παραδίδεται στα αμερικανικά στρατεύματα στη Νεμπράσκα.
  • 1889 – Ο Πύργος του Άιφελ ανοίγει επίσημα για το κοινό στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού.
  • 1889: Οι «Καραβανάδες», η συντηρητική παράταξη της Κρήτης, με ψήφισμά τους ζητούν την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα (Επανάσταση του 1889).
  • Ροντόλφο Βαλεντίνο (1895 – 1926)1895   Ο Ροντόλφο Βαλεντίνο (Rodolfo Valentino 1895 – 1926) ήταν ιταλοαμερικανός ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου, το απόλυτο σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του 1920. Υπήρξε το είδωλο αναρίθμητων γυναικών εκείνης της εποχής και ο πρώτος στον οποίον αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «Λατίνος Εραστής» από τον επικοινωνιακό μηχανισμό του Χόλιγουντ. Ο Ροντόλφο Αλφόνσο Ραφαέλο Πιέρ Φιλιμπέρτο Γκουλιέλμι ντι Βαλεντίνα ντ’ Αντονγκουόλα, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1895 στην Καστελανέτα της Απουλίας, περιοχή της νοτιοανατολικής Ιταλίας.
  • 1910 – Ο Γεώργιος Ε΄ γίνεται βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το θάνατο του πατέρα του, Εδουάρδου Ζ΄.
  • 1912 Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτει με 266 ψήφους κατά και 219 υπέρ το αίτημα για χορήγηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.
  • 1913 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Σχινάς, που στις 5 Μαρτίου 1913 δολοφόνησε τον βασιλιά Γεώργιο Α’ στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε, πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής, όπου κρατούνταν. Ο ιστορικός Γ. Κορδάτος, επικαλούμενος συνομιλία που είχε με τον ίδιο τον πρωτοδίκη της υπόθεσης Β. Κανταρέ, αναφέρει γύρω από τα αίτια της δολοφονίας: «(Ο Β. Κανταρές) Είπε ότι στην αρχή, παρ’ όλο το ξύλο που έφαγε ο Σχινάς (σ.σ.: από τους αστυνομικούς), δεν έβγαλε τσιμουδιά, αλλά μια-δυο μέρες ύστερα, άρχισε να κάνει διάφορους υπαινιγμούς. Ενοχοποιούσε πράχτορες Γερμανούς και μάλιστα τον Γερμανό πρεσβευτή. Αλλά δεν προχωρούσε, αν και έλεγε πως υπάρχουν και άλλα πιο σπουδαία, πιο τρανά και πιο υψηλά πρόσωπα. […] Ο Σχινάς δεν ήταν μανιακός κι ανισόρροπος. Ίσα-ίσα τα είχε τετρακόσια και, όπως διαπιστώθηκε, έκανε ταξίδια στην Γερμανία και την Αυστρία. Η δολοφονία οργανώθηκε στο Βερολίνο ή στη Βιέννη» («Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας», 5ος τόμος, σελ. 314). Σύμφωνα με τον Γ. Κορδάτο, λοιπόν, η δολοφονία είχε να κάνει με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς Βρετανίας — Γερμανίας ενόψει του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γεώργιος πρόσκειτο στον Βρετανικό ιμπεριαλισμό, σε αντίθεση με τον γιο του Κωνσταντίνο Α’ (που τον διαδέχτηκε), που πρόσκειτο στο Γερμανικό.
  • Όρσον Γουέλς (1915 – 1985)1915  Γεννήθηκε στις  6 Μαΐου 1915 στην πόλη Κενόσα της πολιτείας του Ουισκόνσιν ο Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός,  Όρσον Γουέλς (Orson Welles) (1915 – 1985) .  Ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του κινηματογράφου. Οι καινοτομίες που επέφερε στην έβδομη τέχνη, τον κατέταξαν ανάμεσα στους κορυφαίους του κινηματογράφου. Κορυφαία στιγμή του ως σκηνοθέτης η ταινία «Πολίτης Κέιν» (Citizen Kane, 1941), που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες όλων των εποχών.
  • 1916 – 21 Λιβανέζοι εθνικιστές εκτελούνται στην Πλατεία των Μαρτύρων στη Βηρυτό από τον Αχμέτ Τζεμάλ.
  • 1926 Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας γνωστοποιεί ότι στο εξής θα χορηγούνται δάνεια και στις γυναίκες.
  • 1930: Χάνουν τη ζωή τους 6.000 άνθρωποι, εξαιτίας σεισμού που χτυπά τη Βιρμανία και ισοπεδώνει την πόλη Πέγκου.
  • 1937 – Καταστροφή του Χίντενμπουργκ: Το γερμανικό αερόπλοιο Χίντενμπουργκ πιάνει φωτιά και καταστρέφεται μέσα σε ένα λεπτό ενώ προσπαθεί να δέσει στο Νιου Τζέρσεϊ. Σκοτώνονται 36 άτομα.
  • stainbeg1940 Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το περίφημο μυθιστόρημά του «Τα Σταφύλια της Οργής».
  • 1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις στις Φιλιππίνες παραδίδονται στους Ιάπωνες.
  • 1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Μίλντρεντ Γκίλλαρςεκφωνεί την τελευταία προπαγανδιστική της εκπομπή προς τα συμμαχικά στρατεύματα.
  • 1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.
  • 1952  πέθανε η Μαρία Μοντεσόρι, Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός, εμπνεύστρια της παιδαγωγικής μεθόδου, που φέρει το όνομά της
  • 1960 – Πάνω από 20.000.000 τηλεθεατές παρακολουθούν τον πρώτο βασιλικό γάμο που μεταδίδεται από την τηλεόραση, όταν η πριγκίπισσα Μαργαρίτα του Ηνωμένου Βασιλείου παντρεύεται τον Άντονι Άρμστρονγκ-Τζόουνς στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.
  • 1961  Γεννηθηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, αμερικανός ηθοποιός. («Η συμμορία των 11», «Σολάρις», «Εξομολογήσεις ενός επικίνδυνου μυαλού»)
  • 1964: Καταγράφεται το πρώτο δυστύχημα στην Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφος τύπου F-104 Starfighter, που κατέπεσε στην περιοχή της Οινόης, λόγω κράτησης του κινητήρα. Νεκροί ανασύρονται και οι δύο πιλότοι.
  • 1966 – Η Μάιρα Χίντλεϊ και ο Γιαν Μπρέιντι καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες στους βάλτους της Αγγλίας.
  • 1968: Σημειώνεται η πιο βίαιη ημέρα του «Γαλλικού Μάη», με επίκεντρο το Καρτιέ Λατέν («Ματωμένη Δευτέρα»). Συγκρούσεις σώμα με σώμα των χιλιάδων φοιτητών που διαδηλώνουν για την απελευθέρωση των συντρόφων τους και της αστυνομίας. Ο απολογισμός είναι 945 τραυματίες, από τους οποίους 345 αστυνομικοί, ενώ πραγματοποιούνται και 422 συλλήψεις. Το συνδικαλιστικό κίνημα τάσσεται στο πλευρό των φοιτητών.
  • 1970 – Απεργία πείνας μίας εβδομάδας αρχίζει ο Μανώλης Γλέζος διαμαρτυρόμενος για την μη απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
  • 1974 Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ παραιτείται μετά από την αποκάλυψη ότι ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου Γκίντερ Γκιγιόμ διενεργούσε κατασκοπία υπέρ της Λ.Δ. Γερμανίας.
  • 1976 – 989 νεκροί από σεισμό τη βορειοανατολική Ιταλία.
  • 1980 Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας, στον αγώνα εναντίον της Σουηδίας (71–79) στο Βεβέ της Ελβετίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά.
  • 1992 Πέθανε η Γερμανίδα ηθοποιός Μάρλεν Ντίντριχ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Μαγδαληνής Φον Λος («Γαλάζιος Άγγελος»).
  • 1994: Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν, εγκαινιάζουν τη σήραγγα Chunnel, το υπόγειο τούνελ κάτω από τη θάλασσα της Μάγχης, που ενώνει τη Γαλλία με τη Μεγάλη Βρετανία.
  • 2001 – Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται μουσουλμανικό τέμενος, στη Δαμασκό.
  • 2004: Φτάνει στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  • 2007 – Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται για τέταρτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση, νικώντας στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91.
  • 2008: Η έκρηξη του ηφαιστείου Τσαϊτέν στη Χιλή αναγκάζει 4.500 άτομα να φύγουν από τη γύρω περιοχή.
  • 2010: Με 172 ψήφους υπέρ και 121 κατά, υπερψηφίζεται επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα στην Ελλάδα.
  • 2012 Πανωλεθρία του δικομματισμού, μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στα αστικά κέντρα και είσοδος της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής στη Βουλή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των εκλογών, που σηματοδοτούν τη ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και το «τέλος της μεταπολίτευσης» για την πλειονότητα των πολιτικών σχολιαστών. Τα αποτελέσματα: ΝΔ: 18,85% (108 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ: 16,78% (52 έδρες), ΠΑΣΟΚ: 13,18% (41 έδρες), Ανεξάρτητοι Έλληνες: 10,60% (33 έδρες), ΚΚΕ: 8,48% (26 έδρες), Χρυσή Αυγή 6,97% (21 έδρες), ΔΗΜΑΡ: 6,11% (19 έδρες).
  • 2012  Πέθανε ο Κώστας Καρράς, έλληνας ηθοποιός και πολιτικός. (Γεν. 21/6/1936)


Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου