Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 18 Μάι 2023
Σαν σήμερα… 18 Μαΐου
Κλίκ για μεγέθυνση


















Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς». Το θέμα του παγκόσμιου εορτασμού για το 2019 είναι: «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Γεγονότα

  • 332 – Ο Κωνσταντίνος Α΄ ανακοινώνει τη δωρεάν διανομή σιτηρών στους πολίτες της Κωνσταντινούπολης.
  • 1152 – Ο Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας παντρεύεται την Ελεονώρα της Ακουιτανίας.
  • 1302 – Μέλη της φλαμανδικής πολιτοφυλακής της Μπριζ σφάζουν τη γαλλική φρουρά της πόλης.
  • 1499 – O Αλόνσο δε Οχέδα σαλπάρει από το Κάδιθ για το ταξίδι του στη σημερινή Βενεζουέλα.
  • 1565 – Αρχίζει η πολιορκία της Μάλτας, κατά την οποία οι οθωμανικές δυνάμεις προσπάθησαν και τελικά απέτυχαν να καταλάβουν τη Μάλτα.
  • 1593 – Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τον Κρίστοφερ Μάρλοου, ύστερα από τις κατηγορίες του θεατρικού συγγραφέα Τόμας Κιντ ότι ανήκει σε αίρεση.
  • 1642 Ιδρύεται από Γάλλους αποίκους στον Καναδά η πόλη του Μόντρεαλ.
  • 1652 – Το Ρόουντ Άιλαντ ψηφίζει τον πρώτο νόμο στην αγγλόφωνη Βόρεια Αμερική με τον οποίο κηρύσσεται παράνομη η δουλεία.
  • 1756 – Αρχίζει επίσημα ο Επταετής Πόλεμος όταν το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.
  • 1779 Πεθαίνει ο Γάλλος κωμωδιογράφος Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ, δημιουργός –μεταξύ άλλων- των έργων «Κουρέας της Σεβίλλης», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», κ.α.
  • 1800 Πέθανε ο μεγάλος Ρώσος στρατηλάτης Α. Β. Σουβόροφ . Ο Σουβόροφ υπήρξε λαμπρός ηγέτης στα πεδία των μαχών και ένας από τους σπουδαιότερους θεωρητικούς του πολέμου. Διακρίθηκε στους ρωσο-τουρκικούς πολέμους και ιδιαίτερα στον πόλεμο 1789–1791. Το 1795 πήρε το βαθμό του στρατάρχη, ενώ το 1796 έγραψε το βιβλίο «Η επιστήμη της νίκης», ένα έργο που ανέτρεπε τις επικρατούσες πρωσικές απόψεις για την οργάνωση και τη διοίκηση του στρατού.
  • 1803 – Ναπολεόντειοι πόλεμοι: το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλεί τη Συνθήκη της Αμιένης και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.
  • 1804 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύσσεται από τη Γερουσία αυτοκράτορας της Γαλλίας.
  • 1814 Γεννήθηκε ο Μιχαήλ Μπακούνιν, ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού. (Θαν. 19/6/1876)
  • 1821 – Μάχη των Δολιανών: Ο Έλληνας οπλαρχηγός Νικηταράς με 200 περίπου άντρες τρέπει σε φυγή 2.000 Οθωμανούς. Από την μάχη αυτή ο Νικηταράς έμεινε στην Ιστορία ως «Τουρκοφάγος».Μαρτυρίες αναφέρουν ότι μετά δεν μπορούσαν να τού ξεκολλήσουν το σπαθί από το χέρι.
  • Την επιτυχία των Ελλήνων στα Δολιανά ύμνησε ο λαϊκός ποιητής Παναγιώτης Κάλλας ή Τσοπανάκος (? - 1826) με τους παρακάτω στίχους:

    Η Μάχη των Δολιανών ή Ο στρατηγός Νικηταράς

    Πάλιν άρχισ’ ο πόλεμος,
    Και των Τούρκων ο όλεθρος.
    Και στα Δολιανά ένας κρότος
    Που ερράγησεν ο τόπος.

    Ω ήρωα Νικηταρά!
    Το αίμα των Τούρκων βοά,
    Για να παύσης το σπαθί σου
    Την Ελληνικήν ορμή σου.

    Μ’ ογδόντα άνδρας κλείσθηκες,
    Τούρκους δεν εφοβήθηκες.
    Τρεις χιλιάδας δεν τρομάζεις,
    Ως τον Λεωνίδα κράζεις.

    Πατρίδα να τιμήσωμεν,
    Κι όλοι μιαν ώρ’ ας ζήσωμεν,
    Ήλθεν ο καιρός της δόξης,
    Την εκδίκησιν να δώσης,

    Βάνει τους Τούρκους έμπροστά,
    Σαν τσοπάνος τα τραγιά,
    Τους επήρε δυο πυργέλες
    και όλους τους τζεπιχανέδες.

    * Τζεπιχανέδες = λάφυρα

  • Χατζημιχάλης Νταλιάνης (1775 – 1828)1828 Χατζημιχάλης Νταλιάνης (1775 – 1828)  Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης από την Ήπειρο. Γεννήθηκε το 1775 στο Δελβινάκι Ιωαννίνων και το  πραγματικό όνομά του ήταν Μιχαήλ Χρήστου. Το «χατζής» προστέθηκε στο όνομά του, επειδή, κατά την συνήθεια της εποχής, ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους και βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό. Το επώνυμο Νταλιάνης, με το οποίο έγινε γνωστός, ήταν παρατσούκλι, που του το έδωσαν από ένα όπλο της εποχής, το νταλιάνι. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Τεργέστη και ασχολήθηκε με το εμπόριο των καπνών, από το οποίο απέκτησε σημαντική περιουσία. Μετά τη μύησή του στη Φιλική Εταιρεία το 1816, εργάστηκε δραστήρια για την προετοιμασία της Επανάστασης. Το 1825 με το ιππικό που είχε συγκροτήσει πολέμησε στην Πελοπόννησο εναντίον των αιγυπτιακών στρατευμάτων του Ιμπραήμ και διακρίθηκε στη μάχη της Δαβιάς (12 Αυγούστου). Στις αρχές του 1826, σε συνεργασία με τον Νικόλαο Κριεζώτη και τον Βάσο Μαυροβουνιώτη, συμμετείχε στην τυχοδιωκτική εκστρατεία του Λιβάνου (τέλη Φεβρουαρίου - 25 Μαρτίου), με σκοπό την ενίσχυση του τοπικού εμίρη Μπεσίρ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να εξεγερθεί εναντίον του Σουλτάνου. Ο Μπεσίρ, όταν διαπίστωσε ότι η εκστρατεία δεν είχε κάλυψη από την ελληνική κυβέρνηση, αρνήθηκε τη συνεργασία των Ελλήνων αγωνιστών, οι οποίοι, αφού λεηλάτησαν τα περίχωρα της Βηρυτού, αποφάσισαν να επιστρέψουν άπρακτοι στην Ελλάδα. Μετά την επιστροφή του έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Καραϊσκάκη στη βορειοδυτική Αττική εναντίον των τουρκικών φρουρών που προορίζονταν για την ενίσχυση της πολιορκίας της Ακρόπολης και στη συνέχεια, πάλι με τον Καραϊσκάκη, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους πολιορκημένους στην Ακρόπολη Έλληνες. Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη (23 Απριλίου 1827) πήγε στην Κρήτη και από τη Γραμβούσα, όπου αποβιβάστηκε στις 5 Ιανουαρίου 1828 με σώμα πεζών και 100 ιππείς, μετακινήθηκε στα Σφακιά στις αρχές Μαΐου. Στις 18 Μαΐου έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της Μάχης του Φραγκοκάστελλου, γνωστής από τον θρύλο των «Δροσουλίτων».
  • 1828 – Οι οθωμανικές δυνάμεις του Μουσταφά Ναϊλή Πασά νικούν τους Έλληνες αγωνιστές στο Φραγκοκάστελο. Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπεράσπιζαν 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη θα πέσουν ηρωικώς οι περισσότεροι υπερασπιστές. Στη μνήμη αυτής της ημέρας γεννήθηκε ο μύθος για τους Δροσουλίτες. Σύμφωνα με αυτόν, στο Φραγκοκάστελλο τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες σκιές εμφανίζονται να προχωρούν ο ένας πίσω από τον άλλο για 10 λεπτά περίπου την ανατολή του ήλιου, μόνο με άπνοια και αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα. Οι επιστήμονες κατατάσσουν τους Δροσουλίτες στα φαινόμενα του «ανώτερου αντικατοπτρισμού» (fata morgana) και υποθέτουν ότι οι σκιές ανήκουν σε στρατιώτες που γυμνάζονται στις ακτές της Λιβύης, απέναντι από τα Σφακιά. Δεν αποκλείουν οι αιτίες της δημιουργίας τους να είναι καθαρά ψυχολογικές.
  • 1848: Συνεδριάζει η πρώτη Γερμανική Εθνοσυνέλευση, στη Φραγκφούρτη.
  • 1861: Περίπου 50 μέλη της μυστικής μαχητικής οργάνωσης «Χρυσή Νεολαία» συγκεντρώνονται οπλισμένα στο καφενείο του Χαφτά στην Πλατεία Όθωνος (σήμερα Ομονοίας), αλλά αποτυγχάνουν να εξοντώσουν τον βασιλιά Όθωνα.
  • 1863: Αρχίζει η πολιορκία του Βίκσμπουργκ, στα πλαίσια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.
  • 1872 Γεννιέται στην Αγγλία ο Μπέρτραντ Ράσελ, μαθηματικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος. Διατύπωσε τις αρχές της μαθηματικής λογικής (1912), έγραψε σπουδαία μαθηματικά και φιλοσοφικά βιβλία. Του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950. Απολύθηκε από καθηγητής του Τρίνιτι Κόλετζ του Κέμπριτζ και φυλακίστηκε δυο φορές, επειδή ηγήθηκε στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος. Πέθανε το 1970.
  • 1883 Γεννήθηκε ο γερμανός αρχιτέκτονας Βάλτερ Γκρόπιους, έργο του οποίου είναι και η αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα
  • 1910: Ο Κομήτης του Χάλεϊ προκαλεί πανικό σε όλη τη Γη και τελικά προσπερνά τον πλανήτη μας σε απόσταση ασφαλείας.
  • 1911 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Γκούσταβ Μάλερ.
  • 1913 Με τη συνθήκη του Λονδίνου, λήγει ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη κερδισμένη η Ελλάδα που κερδίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και η Αλβανία που γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
  • 1919: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), μετέπειτα ΚΚΕ.
  • 1920 Γεννήθηκε ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, κατά κόσμον Κάρολος Βοϊτίλα, ο οποίος το 1978 έγινε ο πρώτος μη Ιταλός πάπας, μετά από 455 χρόνια
  • 1922 – Ιδρύεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).
  • 1954 Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  • 1960: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά την Άιντραχτ Φρανκφούρτης με 7-3 και κατακτά το 5ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο. Τον αγώνα, που διεξάγεται στη Γλασκόβη, παρακολουθούν 127.621 θεατές.
  • 1960 – Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «εγένετο δεκτό ότι η διάταξις του νόμου 2963/1954 περί εργατικής κατοικίας, καθ’ ην οι εμφορούμενοι υπό αντεθνικών φρονημάτων δεν δικαιούνται εργατικής κατοικίας, δεν είναι αντισυνταγματική».
  • 1962 – «Εσείς οι Έλληνες είστε θαυμάσιοι άνθρωποι. Γιατί πηγαίνετε και μπλέκετε με το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστές;» αναφωνεί απευθυνόμενος σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Σόφια ο Νικίτα Χρουστσόφ, ο οποίος δυσαρεστεί έντονα τους οικοδεσπότες του αποκαλώντας τη Γιουγκοσλαβία «παράδειγμα προς μίμηση».
  • 1963 – Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.
  • 1965 – Ο Ημερήσιος Κήρυξ της Λάρισας αναφέρει ότι οι μεταθέσεις ανώτερων αξιωματικών του Γ.Ε.Σ. δεν είναι άσχετες με το σύνδεσμο αξιωματικών, γνωστό ως ΑΣΠΙΔΑ. Υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχει και δεύτερη παραστρατιωτική οργάνωση αξιωματικών, που υπηρετούν στη φρουρά των Αθηνών, γνωστή ως ΦΕΑ. Την επομένη η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραδεχθεί την ύπαρξη της οργάνωσης όταν μυημένοι αξιωματικοί που βρίσκονται στην Κύπρο προβαίνουν σε αποκαλύψεις.
  • Νικηφόρος Μανδηλαράς (1928 – 1967)1967 Νικηφόρος Μανδηλαράς (1928 – 1967)  Μαχητικός δικηγόρος, δημοσιογράφος και πολιτικός του ευρύτερου αριστερού χώρου. Ο θάνατός του που επισυνέβη το Μάιο του 1967 εν πλω προς την Κύπρο, χρεώνεται στη χούντα, αν και μέχρι σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστος. Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς γεννήθηκε στην Κόρωνο της Νάξου στις 19 Φεβρουαρίου 1928. Σε ηλικία 18 ετών είχε ήδη φάκελο πολιτικών φρονημάτων στην Ασφάλεια Σύρου, στον οποίο αναφέρεται ότι «εμφορείται υπό κομμουνιστικών φρονημάτων και δη με πλήρη κομμουνιστικήν κατάρτισιν...». Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1948-1954) και από το 1956 άρχισε να δικηγορεί στην Αθήνα. Παράλληλα με τη δικηγορία υπήρξε αρθρογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες.
  • 1968 – Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει προκήρυξη αντιστασιακής οργάνωσης στην οποία διατυπώνονται απειλές κατά της ζωής των τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα, καθώς αυτοί «θα θεωρηθούν ως διακείμενοι συμπαθώς προς την δικτατορίαν και ως συμβάλλοντες εις την διαιώνισίν της».
  • 1969 – Πρόγραμμα Απόλλων: Εκτοξεύεται το Απόλλων 10.
  • 1973 Ο Σοβιετικός ηγέτης, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η επίσκεψη θεωρείται ορόσημο για την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών.
  • 1974 Η Ινδία μπαίνει στο πυρηνικό κλαμπ και γίνεται η 6η χώρα που κατέχει πυρηνική βόμβα.
  • 1978 Ανακαλύπτεται η σορός του Τσάρλι Τσάπλιν, που είχε κλαπεί από τυμβωρύχους, και συλλαμβάνονται οι δράστες, που απαιτούσαν λύτρα 600.000 δολαρίων.
  • 1980 – Άνθρωπος του Ηρακλή συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να δωροδοκεί με 500.000 δραχμές τον αμυντικό του ΠΑΟΚ Φιλώτα Πέλλιο, προκειμένου να μην αγωνισθεί στον επαναληπτικό αγώνα των δύο ομάδων για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο «γηραιός» θα κριθεί ένοχος και θα υποβιβασθεί.
  • 1990: Ένα τροποποιημένο τραίνο TGV στη Γαλλία, κάνει νέο ρεκόρ ταχύτητας, αγγίζοντας τα 515,3 χλμ./ώρα.
  • 1991: Η Βόρεια Σομαλία ανακοινώνει την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Σομαλία, αλλά δεν τυγχάνει αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα.
  • 1993 Στο δεύτερο δημοψήφισμα στη Δανία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 56,8% ψηφίζει «ναι» και το 43,2% ψηφίζει «όχι». Το αποτέλεσμα επιφέρει ένα στεναγμό ανακούφισης από τους αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είχαν πέσει πάνω στους Δανούς για να τους μεταπείσουν, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος που είχε γίνει στις 3 Ιούνη του 1992. Σ’ εκείνο το δημοψήφισμα, το 50,7% είχε ψηφίσει «όχι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ».
  • 1994 Διεξάγεται στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ο 37ος τελικός του Champions League μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων Μίλαν και Μπαρτσελόνα. Νικήτρια η ομάδα της Μίλαν με 4–0.
  • 2004 Πεθαίνει ο Αμερικανός ντράμερ της τζαζ Έλβιν Τζόουνς, μέλος του θρυλικού κουαρτέτου του σαξοφωνίστα Τζον Κολτρέιν.
  • 2009: Στη Σρι Λάνκα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ηττούνται από την κυβέρνηση, δίνοντας τέλος σε μια εμφύλια διαμάχη σχεδόν 26 ετών.
  • 2011: Πτήση της Sol Líneas Aéreas συντρίβεται στη νότια Αργεντινή, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους.
  • 2021: Η Γαλλική Ομοσπονδία Ράγκμπι επιτρέπει σε τρανς γυναίκες να συμμετέχουν στο ανώτατο επίπεδο στη γυναικεία ένωση ράγκμπι της χώρας αρχής γενομένης από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
  •  

    2022: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.






Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου