Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 26 Απρ 2023
Σαν σήμερα…  26 Απριλίου
Κλίκ για μεγέθυνση



 

1986 – Στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται έκρηξη, με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία. Στη φωτογραφία, ο αντιδραστήρας #4 στον οποίο έγινε το ατύχημα του Τσέρνομπιλ τον Απρίλιο 1986 -σαρκοφάγος.

Γεγονότα

  • 121 Γεννήθηκε ο Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης
  • 1336 – Ο Πετράρχης ανεβαίνει στο όρος Βαντού.
  • 1478 – Οι Πάτσι επιτίθενται κατά του Λαυρέντιου των Μεδίκων και σκοτώνουν τον αδελφό του, Τζουλιάνο, κατά τη διάρκεια λειτουργίας στο Ντουόμο της Φλωρεντίας.
  • 1564 – Βαπτίζεται στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον, στο Γουόρικσερ της Αγγλίας, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
  • 1607 – Άγγλοι άποικοι προσεγγίζουν το ακρωτήριο Χένρι στη Βιρτζίνια.
  • 1721 – Μεγάλος σεισμός καταστρέφει την ιρανική πόλη Ταμπρίζ.
  • Ευγένιος Ντελακρουά (1798 – 1863)1798 Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος (επάνω «Η σφαγή της Χίου» κατω «La Liberté guidant le peuple» (1830), Μουσείο Λούβρου, Παρίσι). 

    Ευγένιος Ντελακρουά (1798 – 1863)  Ο Ευγένιος (Εζέν) Ντελακρουά (Eugène Delacroix) είναι ο κορυφαίος γάλλος ζωγράφος του Ρομαντισμού.­ Εμπνεύστηκε τα θέματά του κυρίως από ιστορικά ή σύγχρονά του γεγονότα (όπως η Ελληνική Επανάσταση), αλλά και από τη λογοτεχνία, ενώ η επίσκεψή του στην Αλγερία και το Μαρόκο το 1832 του έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί και με εξωτικά θέματα. Ο Ντελακρουά άντλησε πολλά στοιχεία από τα έργα των συγχρόνων του Τζον Κόνσταμπλ, Τεοντόρ Ζερικό και Αντουάν-Ζαν Γκρο, αλλά και από παλιούς δασκάλους, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Ρούμπενς και ο Νικολά Πουσέν. Με την τεχνική του στον τομέα του χρώματος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τόσο του ιμπρεσιονισμού, όσο και του μετα-ιμπρεσιονισμού. Ο Φερντινάν Βικτόρ Εζέν Ντελακρουά γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1798 στο Σαραντόν-Σεν-Μορίς, προάστιο στα νοτιοανατολικά του Παρισιού. Ο πατέρας του Σαρλ Ντελακρουά ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του Βιτουάρ Εμπέν, γόνος της οικογένειας Εμπέν-Ριζενέρ, που προμήθευε με έπιπλα τη βασιλική αυλή. Υπάρχει και η εκδοχή ότι ο αληθινός πατέρας του ήταν ο περίφημος γάλλος πολιτικός Ταλεϋράνδος (Σαρλ-Μορίς ντε Ταλεϊράν - Περιγκόρ). Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από δύο γεγονότα: Ο Ντελακρουά έμοιαζε αρκετά με τον Ταλεϋράνδο και ο μελλοντικός διάσημος ζωγράφος είχε πάντα την εύνοια της γαλλικής κυβέρνησης, παρά τον αντικομφορμιστικό χαρακτήρα της τέχνης του. Ο νεαρός Ευγένιος μεγάλωσε μέσα αστικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον κι έδειξε από νωρίς την αγάπη του για τις τέχνες, για τη ζωγραφική, τη μουσική και το θέατρο. Το 1815 μαθήτευσε δίπλα στον φημισμένο εκείνη την εποχή ακαδημαϊκό ζωγράφο Πιερ-Ναρσίς Γκερέν και ήδη από το 1822 είχε την υποστήριξη του ιστορικού και πολιτικού Αδόλφου Θιέρσου (Αντόλφ Τιέρ), ο οποίος ως υπουργός Εσωτερικών τη δεκαετία του 1830 του ανέθεσε σειρά δημοσίων έργων. «Η σφαγή της Χίου» (1824)Το 1822 εκτέθηκε στο Παρισινό Σαλόνι ο πρώτος αξιόλογος πίνακάς του με τίτλο «Ο Δάντης και ο Βιργίλιος στην Κόλαση» («Dante et Virgile aux enfers»), εμπνευσμένος από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη. Το δραματικό γεγονός εκείνης της χρονιάς, η σφαγή των Ελλήνων της Χίου από τους Τούρκους (30 Μαρτίου 1822), ενέπνευσε στον Ντελακρουά τον μεγάλο του πίνακα «Η σφαγή της Χίου» («Scènes des massacres de Scio»), που εκτέθηκε για πρώτη φορά στις 25 Αυγούστου 1824 στο Παρισινό Σαλόνι. Η αγέρωχη έπαρση των κατακτητών, η φρίκη και η απελπισία των αθώων Ελλήνων, και η λάμψη ενός απέραντου ουρανού δημιουργούν μία εκφραστική ενότητα που φανερώνει τον χαρακτήρα της μεγαλοφυΐας του καλλιτέχνη.

  • 1802 – Ο Ναπολέων Α΄ υπογράφει γενική αμνηστία επιτρέποντας σε όλους, εκτός από περίπου χίλιους από τους πιο γνωστούς εξόριστους της Γαλλικής Επανάστασης, να επιστρέψουν στη Γαλλία, στο πλαίσιο μίας χειρονομίας συμφιλίωσης με τις παρατάξεις του Παλαιού Καθεστώτος και για να εδραιώσει τελικά τη δική του κυριαρχία.
  • 1822 – Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών.
  • Η μάχη της Σφακτηρίας, πίνακας του λαϊκού ζωγράφου Παναγιώτη Ζωγράφου.1825 Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία(Η μάχη της Σφακτηρίας, πίνακας του λαϊκού ζωγράφου Παναγιώτη Ζωγράφου), την οποία υπεράσπιζαν 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Ιταλός επαναστάτης Σανταρόζα (Γεν. 18/11/1783), μαζί με άλλους 350 Έλληνες.
  • Σαντόρε Σανταρόζα (1783 – 1825)1825 Σαντόρε Σανταρόζα (1783 – 1825). Ιταλός πολιτικός και επαναστάτης, ένας από τους σημαντικότερους φιλέλληνες. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Σφακτηρία στις 26 Απριλίου 1825. Άγαλμα του Σανταρόζα βρίσκεται πάνω στο νησί της Σφακτηρίας. Οδοί προς τιμήν του υπάρχουν στις πόλεις: Αγρίνιο, Αθήνα, Ίλιον, Άνω Λιόσια, Αχαρνές, Γαργαλιάνοι, Ηλιούπολη Αττικής, Αργυρούπολη Αττικής, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κερατσίνι, Κοζάνη Λιβαδειά, Μεσσήνη, Μυτιλήνη, Νέες Παγασές, Νίκαια, Πάτρα κα Πειραιάς. O Σαντόρε Ανίμπαλε ντε Ρόσι ντι Πομερόλο, κόμης της Σάντα Ρόζα (Santorre Annibale De Rossi di Pomerolo, Count of Santa Rosa) γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1783 στο Σαβιλιάνο του Πεδεμοντίου, που τότε ανήκε στο Βασίλειο της Σαρδηνίας. Ήταν γιος αξιωματικού του στρατού, που σκοτώθηκε στη Μάχη του Μοντοβί (21 Απριλίου), πολεμώντας τους Γάλλους του Ναπολέοντα. Η οικογένειά του μπορεί να είχε αποκτήσει τίτλους ευγενείας, αλλά δεν ήταν πλούσια. Ο Σανταρόζα ακολούθησε από νωρίς στρατιωτική καριέρα και συμμετείχε σε πολλές μάχες κατά του Ναπολέοντα. Το 1808 διορίστηκε δήμαρχος της γενέτειράς του και το 1812 βοηθός επάρχου στη Λα Σπέτσια, όταν το Βασίλειο της Σαρδηνίας είχε προσαρτηθεί στη Γαλλία. Μετά την αποχώρηση των Γάλλων το 1814 και την αποκατάσταση της βασιλικής εξουσίας, ο Σανταρόζα συνέχισε να υπηρετεί και τη νέα κατάσταση. H συντηρητική πολιτική του βασιλιά Βίκτωρος Εμμανουήλ Α' προκαλούσε τα φιλελεύθερα αισθήματα μιας δυναμικής μερίδας των υπηκόων του, που αγωνιζόταν για την ιταλική ενοποίηση. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο Σανταρόζα, που ίδρυσε μια μυστική επαναστατική εταιρεία με την ονομασία Concordia (Ομόνοια), με φαινομενικά μορφωτικό σκοπό. Το 1821 υπήρξε ηγετική μορφή της επανάστασης του Πεδεμοντίου, που ανέτρεψε τον βασιλιά. Στη βραχύβια επαναστατική κυβέρνηση διετέλεσε υπουργός Στρατιωτικών, όμως μετά την καταστολή της, συνελήφθη. Κατόρθωσε να δραπετεύσει και μέσω Ελβετίας και Γαλλίας, κατέφυγε στο Λονδίνο. Εκεί ήλθε σε επαφή με φιλελληνικούς κύκλους και πήρε την απόφαση να κατέλθει στην επαναστατημένη Ελλάδα για να αγωνιστεί στο πλευρό των κατοίκων της. «Αισθάνομαι αγάπη για την Ελλάδα. Είναι η πατρίδα του Σωκράτη. Ο ελληνικός λαός είναι γενναίος και καλός. Οι αιώνες σκλαβιάς δεν του έχουν καταστρέψει τον καλό χαρακτήρα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι αδελφό έθνος» έλεγε στον συμπολεμιστή του Τζιαντσίντο ντι Κολένιο, μετέπειτα ηγετική μορφή της Ιταλικής Ενοποίησης. Στις 10 Δεκεμβρίου 1824 έφθασε στο Ναύπλιο, αλλά μόλις τον Μάρτιο του 1825 έλαβε απάντηση από τις ελληνικές αρχές και κατετάγη ως εθελοντής στις επαναστατικές δυνάμεις με το όνομα Ντερόσι. Στις 24 Απριλίου μπήκε με το στρατιωτικό σώμα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου στο πολιορκημένο από τον Ιμπραήμ κάστρο της Πύλου (Νεόκαστρο). Με πρόταση του Αναγνωσταρά τοποθετήθηκε στη Σφακτηρία για την ενίσχυση της φρουράς του νησιού. Στη μάχη εναντίον των αιγυπτιακών δυνάμεων του Ιμπρήμ έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 26 Απριλίου 1825.

  • 1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πόλεμος τελείωσε στις 14 Σεπτεμβρίου 1829 με νίκη της Ρωσίας και την υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης. Η έκβαση του πολέμου συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της Επανάστασης του 1821 και στη διαμόρφωση του διεθνούς εκείνου πλαισίου που οδήγησε στη συγκρότηση ανεξάρτητου κράτους.
  • 1831 Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.
  • 1860 Πεθαίνει ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ανώτερος κληρικός, οπαδός του διαφωτισμού, δημοσιογράφος και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης (μέλος της Φιλικής Εταιρίας).
  • 1861 πέθανε ο Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράυερ, Αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων
  • 1865 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο Συνομόσπονδος στρατηγός Τζόζεφ Τζόνστον παραδίδει το στρατό του στον στρατηγό Τεκάμσε Σέρμαν στη Βόρεια Καρολίνα.
  • 1865 – Στρατιώτες του ιππικού σκοτώνουν στη Βιρτζίνια τον Τζον Γουίλκς Μπουθ, δολοφόνο του Αβραάμ Λίνκολν.
  • 1877 – Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.
  • 1900 Γεννήθηκε ο Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός γεωφυσικός, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης του σεισμικού μεγέθους.
  • 1902: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βαφτίζεται με το σημερινό της όνομα αντικαθιστώντας το Νιούτον Χιθ, δανεισμένο από το όνομα ενός ανατολικού προαστίου της πόλης.
  • 1903 – Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Ατλέτικο Μαδρίτης.
  • 1915 Η Ιταλία, παρότι υπήρξε μέλος της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία) από τη συγκρότησή της το 1882, με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλάζει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία).
  • 1918 Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, ολλανδή αθλήτρια του στίβου. Κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο και το 1999 αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια του 20ου αιώνα σε δημοψήφισμα που διοργάνωση η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου. (Θαν. 25/1/2004)
  • 1923 – Ο δούκας της Υόρκης παντρεύεται τη λαίδη Ελισάβετ Μπόουζ-Λάιον στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.
  • 1925 – Ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ νικά τον Βίλχελμ Μαρξ στον δεύτερο γύρο των γερμανικών προεδρικών εκλογών και γίνεται ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος αρχηγός κράτους της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
  • 1926 – Ιδρύεται και επισήμως ο ΠΑΟΚ, με την έγκριση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
  • Αν Μακλάρεν (1927 – 2007)1927 Αν Μακλάρεν (1927 – 2007) . Η Αν Μακλάρεν θεωρείται ευρέως από τους σημαντικότερους αναπαραγωγικούς βιολόγους του 20ού αιώνα. Η θεμελιώδης έρευνά της στην εμβρυολογία συνεισέφερε σημαντικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση, βοηθώντας αμέτρητους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν το όνειρο της πατρότητας. Η Αν Λώρα Ντορίνθια Μακλάρεν γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 26 Απριλίου 1927. Ο πατέρας της σερ Χένρι ΜακΛάρεν, βαρώνος του Άμπερκονγουεϊ, ήταν επιχειρηματίας και πολιτικός.  Με πτυχίο ζωολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου μεταξύ των καθηγητών της ήταν o νομπελίστας βιολόγος Πίτερ Μένταγουορ, ο οποίος την προσανατόλισε στην έρευνα της αναπαραγωγικής βιολογίας.Τη δεκαετία του ’50 η Αν ΜακΛάρεν άρχισε να πειραματίζεται με ποντίκια για να κατανοήσει τη βιολογία της ανάπτυξης των θηλαστικών. Με την επιτυχή καλλιέργεια εμβρύων ποντικού in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα), η Μακλάρεν και ο συνάδελφός της Τζον Μπίγκερς απέδειξαν τη δυνατότητα δημιουργίας υγιών εμβρύων έξω από τη μήτρα της μητέρας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν το 1958 και άνοιξαν το δρόμο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά με επιτυχία στους ανθρώπους είκοσι χρόνια αργότερα. Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνοδεύτηκε από σοβαρά ηθικά προβλήματα. Για το σκοπό αυτό, η Μακλάρεν συμμετείχε στην επιτροπή Γουόρνοκ, ένα διεπιστημονικό κυβερνητικό όργανο αφιερωμένο στην ανάπτυξη πολιτικών που σχετίζονταν με την πρόοδο της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της εμβρυολογίας. Η συνεισφορά της έπαιξε σημαντικό ρόλο στη θέσπιση του νόμου του 1990 για την ανθρώπινη γονιμοποίηση και εμβρυολογία (Human Fertilization and Embryology Act), μιας πρωτοποριακής και αμφιλεγόμενης νομικής διάταξης που περιόριζε την in vitro καλλιέργεια ανθρώπινων εμβρύων σε 14 ημέρες μετά τη δημιουργία τους. Η Αν Μακλάρεν έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 7 Ιουλίου 2007, μαζί με τον πρώην σύζυγό της Ντόναλντ Μίκι, με τον οποίο είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

  • 1929 Βρετανοί πιλότοι πραγματοποιούν, για πρώτη φορά, χωρίς ενδιάμεση στάση, το ταξίδι Λονδίνο-Ινδία, απόστασης 4.130 μιλίων.
  • 1930 Με πρόταση του νέου υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου, ψηφίζεται ο νόμος περί ίδρυσης Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Πρώτος σκηνοθέτης διορίζεται ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης.
  • 1933 Στην Ελλάδα, καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.
  • 1933 – Συστήνεται η Γκεστάπο, η επίσημη μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας.
  • gernica1937 Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος: Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την Γκερνίκα. Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα (Γκερνίκα) στην Ισπανία. «Κραυγές παιδιών, κραυγές γυναικών, κραυγές πουλιών», σημείωνε στο ημερολόγιό του ο μεγάλος Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, λίγο πριν αποτυπώσει στον ομώνυμο πίνακά του την καταστροφή της Γκουέρνικα, κληροδοτώντας στην αιωνιότητα την αγριότητα του πολέμου.
  • 1938 Έντμουντ Χούσερλ, γερμανός φιλόσοφος, εισηγητής του ρεύματος της φαινομενολογίας. (Γεν. 8/4/1859)
  • 1942 – Ατύχημα σε ανθρακωρυχείο στο Μαντσουκούο σκοτώνει 1549 Κινέζους ανθρακωρύχους.
  • 1943 – Ξεσπάνε ταραχές στην Ουψάλα της Σουηδίας.
  • 1944 – Ο Γεώργιος Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός της εξόριστης στην Αίγυπτο ελληνικής κυβέρνησης.
  • 1944 – Απαγωγή του υποστράτηγου Κράιπε από συμμαχικούς κομάντος στην κατεχόμενη Κρήτη.
  • 1945 Συλλαμβάνεται για προδοσία ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, επικεφαλής του δωσιλογικού καθεστώτος του «Βισί» στη Γαλλία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
  • 1960 – Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Σίνγκμαν Ρι, παραιτείται μετά από 12 χρόνια δικτατορικού καθεστώτος.
  • 1960 – Σε 12 χάρτινες καθορίζεται η ενιαία τιμή της μεταλλικής δραχμής, ενώ νέο δασμολόγιο τίθεται σε εφαρμογή σε ολόκληρη την Ελλάδα, πλην της Δωδεκανήσου.
  • 1960 – Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 42 κομμουνιστών για κατασκοπεία.
  • 1962 – Το διαστημικό σκάφος Ρέιντζερ 4 της NASA συντρίβεται στη Σελήνη.
  • papamauros1963 Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος. Ο Μ. Παπαμαύρος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του δημοτικισμού, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Επανειλημμένα διώχτηκε, απολύθηκε, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε για τις ιδέες του. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος Χίου. Παράλληλα, μαζί με τον Κ. Δ. Σωτηρίου ανέλαβε τη διεύθυνση του «Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Ελεύθερης Ελλάδας».
  • 1964 – Η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώνονται για να σχηματίσουν την Τανζανία.
  • 1966 – Ισχυρός σεισμός καταστρέφει την Τασκένδη, τη μεγαλύτερη πόλη της σοβιετικής κεντρικής Ασίας, με απολογισμό 8 νεκρούς.
  • 1966 – Με ψήφους 151 έναντι 147, η Βουλή απορρίπτει πρόταση δυσπιστίας της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α., σε μία συνεδρίαση που σημαδεύεται από τη μεταφορά μέχρι και με φορείο κατάκοιτων βουλευτών αλλά και από πέντε διακοπές, καθώς «εσημειώθησαν συμπλοκαί και εγένετο ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων» μεταξύ βουλευτών.
  • Ηλίας Τσιριμώκος (1907 – 1968)1968 Ηλίας Τσιριμώκος (1907 – 1968)  Έλληνας νομικός και πολιτικός· εκ των ιδρυτών του ΕΑΜ, αλλά και πρωθυπουργός της δεύτερης κυβέρνησης των «Αποστατών» το καλοκαίρι του 1965. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος της Βουλής για λίγες ημέρες στα τέλη του 1963 και στις αρχές του 1964. Υπήρξε σημαντικός παράγοντας του σοσιαλιστικού δημοκρατικού κινήματος της χώρας μέχρι την «Αποστασία». Ο Ηλίας Τσιριμώκος γεννήθηκε στη Λαμία το 1907 και προερχόταν από οικογένεια με παράδοση στην πολιτική. Ήταν γιος του Ιωάννη Τσιριμώκου (1861-1934), που διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής (1911- 1912, 1928-1930) . Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι. Από το 1931 άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου, πρώτα στη Λαμία και κατόπιν στην Αθήνα. Αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά και υπήρξε από τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκαν για την οργάνωση της εθνικής αντίστασης εναντίον των γερμανών κατακτητών. Το 1941 ίδρυσε την πολιτική ομάδα «Ένωσις Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ), η οποία μαζί με το ΚΚΕ, το ΣΚΕ (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας) και το ΑΚΕ (Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας) δημιούργησαν το ΕΑΜ στις 27 Σεπτεμβρίου 1941. Ως εκπρόσωπος του ΕΑΜ, μαζί με τους Γιώργη Σιάντο και Δημήτρη Παρτσαλίδη, υπέγραψε τη Συμφωνία της Βάρκιζας (12 Φεβρουάριου 1945), σε μία προσπάθεια τερματισμού της εμφύλιας σύγκρουσης. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το ΕΑΜ και μαζί με τον συνταγματολόγο Αλέξανδρο Σβώλο ίδρυσαν νέο πολιτικό φορέα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (ΣΚ-ΕΛΔ), του οποίου διετέλεσε γενικός γραμματέας (1945-1953) και με τον οποίο εξελέγη βουλευτής Αθηνών στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, υπήρξε εκδότης της παράνομης σοσιαλιστικής εφημερίδας «Μάχη», της οποίας παρέμεινε διευθυντής και πολιτικός συντάκτης και μετά την Απελευθέρωση (1941-1952). Διετέλεσε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της «Σοσιαλιστικής Επιθεώρησης» και από το 1959 εκδότης, διευθυντής και πολιτικός συντάκτης της μηνιαίας επιθεώρησης «Πολιτική». Μετά την 15η Ιουλίου 1965 επανεξέδωσε τη «Μάχη» ως προσωπικό του όργανο. Ο Ηλίας Τσιριμώκος πέθανε στις 13 Ιουλίου 1968 στην Αθήνα, σε ηλικία 61 ετών.
  • 1982 – 57 άτομα σκοτώνονται από πυροβολισμούς πρώην αστυνομικού στην επαρχία Γκιόνγκσανγκναμ-ντο της Νότιας Κορέας.
  • Σαν σήμερα 26 Απριλίου 20211986: Σημειώνεται το πιο διάσημο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας (τότε Σοβιετική Ένωση). Μια έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου οδηγεί σε περιστατικό της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων, με δεκάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολλούς περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία εκτίθενται στη ραδιενέργεια, από την οποία μολύνεται έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
  • 1987 – Ιδρύεται η Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) και γενικός γραμματέας του νέου κόμματος αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Κύρκος.
  • 1994 – Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.
  • 1996 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.
  • 1999 Ο αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής, Ντιέγκο Μαραντόνα, συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άιρες για κατοχή ναρκωτικών.
  • 2001 – Μεγάλες κινητοποιήσεις διοργανώνονται εναντίον του προτεινόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος («Σχέδιο Γιαννίτση»), με το οποίο επιχειρείται, μεταξύ άλλων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ομαδοποίηση ταμείων, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επανεξέταση των κοινωνικών πόρων με προοπτική κατάργησής τους (αγγελιόσημο).
  • 2002: Ο μαθητής Ρόμπερτ Στάινχάουζερ μπαίνει οπλισμένος στο σχολείο του στο Έρφουρτ και σκοτώνει 16 άτομα πριν αυτοκτονήσει.
  • 2005 – Ο Φορ Γκνασινγκμπέ εκλέγεται πρόεδρος του Τόγκο, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία.
  • 2005 Πεθαίνει ο Παραγουανός συγγραφέας Αουγκούστο Ρόα Μπάστος, που μαζί με τους Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες και Μάριο Βάργκας Γιόσα θεωρούνται από τους σημαντικότερους λατινοαμερικανούς συγγραφείς.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου