Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 02 Μάι 2023
Σαν σήμερα…  2 Μαΐου
Κλίκ για μεγέθυνση
















Στις 2 Μάη 1943 συντελέστηκε ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για το αντάρτικο κίνημα στην Ελλάδα. Με απόφαση που πήραν σε κοινή σύσκεψη η ΚΕ του ΕΑΜ και η ΚΕ του ΕΛΑΣ, ιδρύθηκε το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, με στρατιωτικό αρχηγό το συνταγματάρχη Στέφανο Σαράφη.

Ο συνταγματάρχης Σαράφης, που ανέβηκε στο βουνό το Φλεβάρη του 1943 για να οργανώσει ανεξάρτητο αντάρτικο τμήμα στη Θεσσαλία, κατέληξε σύντομα στο συμπέρασμα, όπως γράφει ο ίδιος, ότι το ΕΑΜ — ΕΛΑΣ, «ήταν μια οργάνωση πανελλαδική, αγαπητή στο λαό, με τεράστια δύναμη» και πως «ήταν σφάλμα η οργάνωση Ζέρβα — Ψαρρού — Σαράφη κλπ. Και ούτε τη βοήθεια στο συμμαχικό αγώνα εξυπηρετούσε όπως έπρεπε, αλλά αντίθετα τον εξασθένιζε και προπαρασκεύαζε τον εμφύλιο πόλεμο με τις προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις των αρχηγών, που θα υποκινούνταν και θα κατευθύνονταν από διάφορα συμφέροντα ντόπια και ξένα». Ο συνταγματάρχης Σαράφης πήρε την απόφαση να καταταγεί στον ΕΛΑΣ και να πολεμήσει τους κατακτητές από τις γραμμές του. Η προσχώρηση του Σαράφη στον ΕΛΑΣ συνοδεύτηκε από ένα κύμα προσχωρήσεων πολλών μονίμων αξιωματικών του ελληνικού στρατού.

Με την ίδρυση του Γενικού Στρατηγείου του, ο λαϊκός στρατός απέκτησε την κεντρική του διοίκηση, που τους εξασφάλιζε έγκυρη, ενιαία και συντονισμένη καθοδήγηση και διεύθυνση. Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ αποτελέστηκε από τους: συνταγματάρχη Στέφανο Σαράφη, στρατιωτικό διοικητή, Αρη Βελουχιώτη, καπετάνιο και Ανδρέα Τζήμα, αντιπρόσωπο του ΕΑΜ. Το Γενικό Στρατηγείο και η ΚΕ του ΕΛΑΣ βοήθησαν στην αύξηση της δύναμης του λαϊκού στρατού και στο συντονισμό της δράσης των τμημάτων του ΕΛΑΣ με βάση ένα ενιαίο σχέδιο.

Το Γενικό Στρατηγείο προώθησε το ζήτημα της στελέχωσης του ΕΛΑΣ με μόνιμους και έφεδρους αξιωματικούς του αστικού στρατού και με σειρά στελεχών που αναδείχτηκαν στη σκληρή πάλη κατά των φασιστών κατακτητών. Στη λύση αυτού του προβλήματος συνέβαλε και η ίδρυση από το Γενικό Στρατηγείο, τον Αύγουστο του 1943, Σχολής Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, που έδωσε στα τμήματα του λαϊκού στρατού συνολικά 1.260 νέους ανθυπολοχαγούς. Επίσης, το γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ προετοίμασε και έθεσε σε εφαρμογή ένα στοιχειώδες πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης των ανδρών του λαϊκού στρατού.
Πηγή: Ριζοσπάστης.γρ

Γεγονότα

  • leonardoΛεονάρντο Ντα Βίντσι (1452 – 1519)1519 Πέθανε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση του αναγεννησιακού ανθρώπου
  • 1536 – Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέιν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία, αιμομιξία, προδοσία και μαγεία.
  • 1559 – Ο Τζον Νοξ επιστρέφει στη Σκωτία από την εξορία, για να γίνει ο ηγέτης της Μεταρρύθμισης στη Σκωτία.
  • 1568 – Η βασίλισσα Μαρία Α΄ της Σκωτίας δραπετεύει από το κάστρο της λίμνης Λέβεν.
  • meagali aikaterini1729 Γεννήθηκε η Αικατερίνη η Μεγάλη, αυτοκράτειρα της Ρωσίας
  • 1808 – Ξεσπά ο Πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου: ο λαός της Μαδρίτης ξεσηκώνεται εναντίον της γαλλικής κατοχής. Αργότερα ο Φρανθίσκο Γκόγια αποτυπώνει αυτό το γεγονός στον πίνακα Η 2α Μαΐου 1808.
  • 1816 – Ο Λεοπόλδος του Σάξεν-Κόμπουργκ παντρεύεται την πριγκίπισσα Σάρλοτ της Ουαλίας.
  • 1863 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο Τόμας Τζάκσον τραυματίζεται από φίλια πυρά επιστρέφοντας στο στρατόπεδο μετά από μάχη. Θα υποκύψει από πνευμονία οκτώ ημέρες αργότερα.
  • 1872 Καρλ Νέσλερ, γερμανός κομμωτής, που ανακάλυψε την περμανάντ. (Θαν. 22/1/1951
  • 1879 – Ιδρύεται στη Μαδρίτη το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα από τον Πάβλο Ιγλέσιας.
  • 1889 – Η Ιταλία αποκτά τον έλεγχο της Ερυθραίας.
  • 1892 Γεννήθηκε ο “Κόκκινος Βαρόνος”, ο Γερμανός πιλότος Μάφρεντ φον Ριχτόφεν, ο οποίος πήρε την επωνυμία ο “Άσος των άσων” κερδίζοντας 80 αερομαχίες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
  • 1893 Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Σε αυτό πήραν μέρος περίπου 2.000 εργάτες, οι οποίοι ενέκριναν ειδικό ψήφισμα με βασικά αιτήματα την Κυριακάτικη αργία, το 8ωρο και τη σύνταξη. Το ψήφισμα επιδόθηκε στη Βουλή, αλλά αντιμετωπίστηκε με χλευασμό. Ο Στ. Καλλέργης επιχείρησε να το διαβάσει στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί, ωστόσο συνελήφθη από την αστυνομία και παραπέμφθηκε στο Πλημμελειοδικείο, το οποίο και τον καταδίκασε σε 10ήμερη φυλάκιση
  • 1906 – Τελετή λήξης των Μεσοολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1906, γνωστοί ως Μεσοολυμπιακοί Αγώνες του 1906 ή Μεσολυμπιάδα του 1906, ήταν μία διεθνής αθλητική διοργάνωση, η οποία διεξήχθη από τις 22 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου του 1906 στην Αθήνα. Οι αγώνες αυτοί δεν έχουν το τίτλο της Ολυμπιάδας, αφού το 1906 δεν ήταν επίσημη Ολυμπιακή χρονιά, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα έντυπα της εποχής αναφέρονταν ως Ολυμπιακοί Αγώνες. Στους νικητές δόθηκαν μετάλλια που όμως δεν καταμετρώνται επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Σε αντίθεση με τους αγώνες του 1900, 1904 και 1908, οι Μεσοολυμπιακοί αγώνες, στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αποδίδεται τόσο στη μικρή χρονική τους διάρκεια, όσο και στο ότι δεν οργανώθηκαν παράλληλα με κάποια από τις Παγκόσμιες Εκθέσεις. Στη φωτογραφία: Η διοργανωτική επιτροπή: Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, Αλέξανδρος Μερκάτης, Σπυρίδων Στάης, Σπυρίδων Λάμπρος, Γεώργιος Στρέιτ, Διάδοχος Κωνσταντίνος, Πέτρος Καλλιγάς, Παύλος Σκουζές, Μ. Στελλάκης, Νικόλαος Θων, Κωνσταντίνος Μηλιώτης Κομνηνός.
  • 1918 – Η General Motors εξαγοράζει τη Chevrolet στο Ντέλαγουερ.
  • 1919 – Η 1η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης. Αρχή Μικρασιατικής Εκστρατείας.
  • 1933 – Gleichschaltung: ο Αδόλφος Χίτλερ απαγορεύει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
  • 1935 Υπογράφεται Σύμφωνο Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Γαλλίας, το οποίο προέβλεπε κοινή δράση στην περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις δύο χώρες. Η ναζιστική Γερμανία αντέδρασε έντονα και άμεσα, οι δε αντιδράσεις της θεωρήθηκαν από τη Μ. Βρετανία «πλήρως δικαιολογημένες», ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος ο Λόυντ Τζορτζ (τέως Πρωθυπουργός) από το βήμα του βρετανικού κοινοβουλίου, «ο Χίτλερ θα ήταν προδότης της Γερμανίας αν δεν υπερασπίζονταν τη χώρα του».
  • 1940 Ματαιώνονται οριστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λόγω των πολεμικών γεγονότων. Αρχικά ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Τόκιο και στη συνέχεια στο Ελσίνκι.
  • 1941: Πεθαίνει η Πηνελόπη Δέλτα, Ελληνίδα συγγραφέας. Στις 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα και η εκείνη παίρνει δηλητήριο. Πέντε ημέρες αργότερα ξεψυχάει, αφήνοντας ένα λιτό σημείωμα για τα παιδιά της.
  • 1941 Ο 17χρονος μαθητής Μαθιός Πόταγας εκτελείται στη Βυτίνα από τις δυνάμεις Κατοχής. Είναι ο πρώτος αντιστασιακός:  Aμέσως μετά την κατάληψη της Πάτρας στις 26 Απριλίου 1941 η μεραρχία «Σωματοφυλακή SS Αδόλφος Χίτλερ» κινείται νότια με κατεύθυνση την Καλαμάτα. Λίγο έξω από τη Βυτίνα, στη γέφυρα Κουτρουμπή βρίσκει απέναντί της έναν ατρόμητο έφηβο που υψώσει το χέρι του φωνάζοντας: «Σταθείτε. Δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος. Αλλά η Ελλάδα ολόκληρη ακολουθεί». Μόλις ο διερμηνέας μετέφρασε τα λόγια του αμούστακου νέου, ο διοικητής της επίλεκτης γερμανικής μονάδας εκτέλεσε εν ψυχρώ τον ηρωικό μαθητή. Διέταξε δε τους στρατιώτες του να πολτοποιήσουν το κεφάλι του Μάθιου Πόταγα με μία μεγάλη πέτρα, γιατί, κατά τη ναζιστική ιδεολογία αυτό το τέλος πρέπει να έχουν όσοι αντιστέκονται… (Μανώλης Γλέζος, Εθνική Αντίσταση 1940–1945, Εκδόσεις Στοχαστής, Αθήνα 2006, τόμος Α’, σελ. 339–341)
  • geniko stratigeio elas1943 Ιδρύεται το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ
  • 1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πτώση του Βερολίνου. Οι Σοβιετικοί στρατιώτες καταλαμβάνουν το κτήριο του Ράιχσταγκ.
  • 1949 Ο Άρθουρ Μίλερ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό έργο του “Ο Θάνατος του Εμποράκου”.
  • 1953 Πραγματοποιείται η ενθρόνιση του Βασιλιά Χουσεΐν Α΄ της Ιορδανίας, ο οποίος διαδέχεται σε ηλικία 16 ετών τον πατέρα του Βασιλιά Αμπντάλα Α’.
  • 1955 Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο “Λυσσασμένη Γάτα”.
  • 1957 Πεθαίνει ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι, γνωστός για τις διώξεις εναντίον των κομμουνιστών ή των υπόπτων ως κομμουνιστών, που ξεκίνησε το 1950 στις ΗΠΑ (ο λεγόμενος «Μακαρθισμός»). Εκατοντάδες κομμουνιστές, συνδικαλιστές, κ.α. ριζοσπάστες έπεσαν θύματα του Μακαρθισμού, δικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Ακόμα περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών μπήκαν σε «μαύρες λίστες» (μεταξύ αυτών, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ, κ.α.). Σχεδόν 3.000 ναυτεργάτες και λιμενεργάτες απολυθήκαν ως ύποπτοι για «αντι-αμερικανικές» δράσεις.
  • 1961 – Αντιρρήσεις για τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. προβάλλουν αιφνιδίως η Ιταλία και η Γαλλία.
  • 1962 – Προ του διλήμματος της περικοπής των στρατιωτικών δαπανών ή των αναπτυξιακών επενδύσεων θα βρεθεί η Ελλάδα, προειδοποιεί τις Η.Π.Α. και τη Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, απαιτώντας οικονομική ενίσχυση και μετά την επικείμενη λήξη της αμερικανικής βοήθειας.
  • 1964 – Πρώτη ανάβαση του Σισαπάνγκμα, του 14ου υψηλότερου βουνού στον κόσμο και το χαμηλότερο από τις κορυφές οκτώ χιλιάδων μέτρων.
  • 1965 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον διακηρύσσει το ομώνυμο Δόγμα για την αντιμετώπιση της «κομμουνιστικής διείσδυσης» στη Λατινική Αμερική.
  • 1966: Ο Σκωτσέζος μηχανικός, Τζέιμς Γκουντφέλοου, πατεντάρει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται ο προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (PIN).
  • 1966 – Ολιγωρία και παραλείψεις εκ μέρους της Ε.Ο.Κ., σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, διαπιστώνει ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάγκος Πεσμαζόγλου.
  • 1968 – Επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα για να συναντήσει τους οπαδούς του, οι οποίοι έχουν συστήσει από το 1962 σύλλογο «υπερβατικού διαλογισμού», πραγματοποιεί ο διάσημος γκουρού Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι.
  • 1968 – Μισθολογική εξίσωση των ιερέων με τους δημόσιους υπαλλήλους αποφασίζει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να απονείμει στον Γεώργιο Παπαδόπουλο το «Χρυσούν Σταυρό του Αποστόλου Παύλου».
  • 1969 Το μεγαλοπρεπές πλοίο Κουίν Ελίζαμπεθ ΙΙ ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για τη Νέα Υόρκη.
  • 1972 Πέθανε ο Έντγκαρ Χούβερ, ο μακροβιότερος διευθυντής του FBI
  • 1975 Ντέιβιντ Μπέκαμ, άγγλος σούπερ-σταρ του σύγχρονου ποδοσφαίρου
  • 1976 – Οι τρόφιμοι του Οίκου Τυφλών εξεγείρονται και καταλαμβάνουν το οίκημα του ιδρύματος στην Καλλιθέα. Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που ένα κομμάτι του αναπηρικού χώρου εμπράκτως αμφισβητεί τον περιθωριακό ρόλο που του έχει επιβληθεί, αρνούμενο τον κοινωνικό πατερναλισμό και τους φορείς – εκπροσώπους του.
  • 1977 Ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμάται με το βραβείο «Λένιν».
  • 1982Πόλεμος των Φώκλαντ: Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο βυθίζει το αργεντίνικο καταδρομικό Στρατηγός Μπελγκράνο.
  • 1995 O πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, με επιστολή του προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι το σχίσμα είναι λάθος και καλεί τους πιστούς σε συναδέλφωση.
  • 1996 Στα Τίρανα της Αλβανίας, ανοίγει το πρώτο Χρηματιστήριο στην ιστορία της χώρας.
  • 1997 Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1812. «Στις 2 Μαΐου του 1997, έφτασα στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Ουδέποτε ως τότε είχα τοποθετηθεί σε κάποια κυβερνητική θέση, ούτε καν στο πλέον μικρό των μικρών υπουργείων. Ήταν η πρώτη και μοναδική θέση την οποία κατέλαβα στην κυβέρνηση», γράφει ο ίδιος το 2011 στο ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ, το βιβλίο- μαρτυρία του από την πρωθυπουργική του θητεία και πέρα από αυτήν.
  • 1998 – Ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να καθορίσει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Βαγγέλης Σειληνός (1936 – 1998)1998 Βαγγέλης Σειληνός (1936 – 1998) , πολύπλευρο ταλέντο που διακρίθηκε αρχικά ως χορευτής και στη συνέχεια ως χορογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Υπηρέτησε με συνέπεια το ελαφρό θέατρο και τον εμπορικό κινηματογράφο, αλλά συμμετείχε ως χορευτής και χορογράφος σε παραστάσεις ποιότητας. Πέρα από το ταλέντο του ήταν πολύ όμορφος, με εξαιρετική σωματική διάπλαση και αυτές οι δυο φυσικές του ιδιότητες λειτούργησαν ενισχυτικά στην καριέρα του. Έφερνε και λίγο στον κορυφαίο χορευτή της εποχής Ρούντολφ Νουρέγιεφ, γι’ αυτό τον αποκαλούσαν «έλληνα Νουρέγιεφ».  Ο Ευάγγελος Βασιλάτος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1936 στην Αίγινα και μεγάλωσε στο Μεταξουργείο. Τον ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 να χορεύει σ’ ένα κλαμπ ο μεγάλος χορευτής και χορογράφος εκείνων των χρόνων Μανώλης Καστρινός, που έψαχνε νέα παιδιά για το μπαλέτο του. Ήταν αυτός που του άλλαξε το όνομα από Βασιλάτος σε Σειληνός. Εκτός από τον Καστρινό έμαθε τα μυστικά του χορού κοντά στην Τατιάνα Βαρούτη, τον Άγγελο Γριμάνη και τη Ραλλού Μάνου. Ο Βαγγέλης Σειληνός ήταν πολύ χρήσιμος στις ελληνικές ταινίες γιατί μπορούσε και να παίζει και να χορεύει, και όχι μόνο σε κωμωδίες αλλά και σε δράματα.  Στην προσωπική του ζωή, ο πρώτος του γάμος με τη Μαρία Ιωαννίδου, παρτενέρ του στο χορό μετά την Ελένη Προκοπίου, κατέληξε σε διαζύγιο. Με τη δεύτερη σύζυγό του, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, διατηρούσε σχολή χορού στα Ιλίσια. Ο Βαγγέλης Σειληνός άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στις 2 Μαΐου 1998, ύστερα από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.
  • 2000: Ο πιλότος της Formula 1, Ντέιβιντ Κουλθαρντ, γλιτώνει από βέβαιο θάνατο, όταν το ιδιωτικό τζετ στο οποίο επιβαίνει παρουσιάζει μηχανική βλάβη, πέφτει στο αεροδρόμιο της Λυών στη Γαλλία και πιάνει φωτιά.
  • Μιχαήλ Μίνιν (1922 – 2008)2008  - Μιχαήλ Μίνιν (1922 – 2008). Ρώσος στρατιωτικός. Υπήρξε ο πρώτος σοβιετικός στρατιώτης που ύψωσε την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη της γερμανικής Βουλής (Ράιχσταγκ), κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου (16 Απριλίου - 2 Μαΐου 1945). Ο Μιχαήλ Μίνιν (Mikhail Minin) γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1922 στην πόλη Βανίνο της ρωσικής Άπω Ανατολής. Τον Ιούνιο του 1941 κατατάχθηκε εθελοντής στον Κόκκινο Στρατό και πολέμησε τους Ναζί στο Λένινγκραντ, όπου τραυματίστηκε. Μετά την αποθεραπεία του, ακολούθησε τη μονάδα του ως το Βερολίνο. Στις 30 Απριλίου 1945, μέρα της αυτοκτονίας του Χίτλερ, ο λοχίας Μίνιν ήταν μεταξύ των πρώτων που εισέβαλαν στο κτίριο του Ράιχασταγκ και ο πρώτος που ύψωσε τη σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη του, μαζί με τους λοχίες Ζαγκίτοφ, Μπαμπρόφ και Λισιμένκο. Το ρολόι εκείνη την ώρα έδειχνε 22:40, αλλά δεν βρέθηκε μία κινηματογραφική ή φωτογραφική κάμερα να απαθανατίσει και να πιστοποιήσει τη σκηνή. Η ιστορική φωτογραφία του Χαλντέι τραβήχτηκε δύο μέρες αργότερα.Την εντολή για την ανύψωση ακόμη κι ενός κόκκινου πανιού στο εμβληματικό κτίριο του Βερολίνου την είχαν δώσει οι ανώτεροί του (ίσως ο στρατάρχης Ζούκοφ), ως σύμβολο της νίκης των Σοβιετικών, παρά τη διαταγή του Στάλιν να μην αναρτηθεί καμία σημαία πριν από την 1η Μαΐου. Ίσως γι' αυτό το λόγο ο Μίνιν και οι τρεις συμπολεμιστές του (Ζαγκίτοφ, Μπαμπρόφ, Λισιμένκο), παρότι είχαν προταθεί δεν τιμήθηκαν με τον κορυφαίο τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και δεν παρέλαβαν ποτέ το αστέρι που τον συνοδεύει.
    2008: Ο κυκλώνας Ναργκίς χτυπά τη Μιανμάρ και αφήνει πίσω του πάνω από 130.000 άτομα.
  • 2010 – Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνει νέα σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο της συμφωνία για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ημέρα, το Eurogroup εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.Το μνημόνιο προβλέπει ελέγχους της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.
  • Σαν σήμερα 2 Μαΐου 20222011 Σκοτώνεται από τη CIA στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.
  • 2013 Λευτέρης Βογιατζής, διακεκριμένος έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου. (Γεν. 12/10/1944)
  • 2022: Ανακοινώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υποβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εγχείρηση καρκίνου και θα παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ.



Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου