Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 29 Ιούν 2023
Σαν σήμερα... 29 Ιουνίου
Κλίκ για μεγέθυνση

 














  • “Η πυρπόληση της τουρκικής φρεγάτας”, Αθήνα, ιδιωτική συλλογή. Έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη (Ηράκλειο Κρήτης, 17 Μαρτίου 1837 – Πειραιάς, 29 Ιουνίου 1907) που ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα. Θεωρείται ο “πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας”



Γεγονότα



  • 1149 – Ο Ραϊμόνδος της Αντιόχειας σκοτώνεται στη μάχη του Ινάμπ, όταν ηττάται από τον Νουρεντίν Ζενγκί.
  • 1534 – Ο Ζακ Καρτιέ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στη Νήσο του Πρίγκιπα Εδουάρδου.
  • 1613 – Καταστρέφεται ολοσχερώς από πυρκαγιά το θέατρο Γκλομπ στο Λονδίνο.Το είχε κατασκευάσει ο Γουίλιαμ Σέξπιρ για να παίζονται τα έργα του. 
  • 1786 Ο Αλεξάντερ ΜακΝτόνελ μαζί με 500 Καθολικούς φεύγουν από τη Σκωτία για να εγκατασταθούν στο Οντάριο του Καναδά.
  •  
  • 1850 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είχε επιβληθεί από τη Βαυαροκρατία το 1833.
  • 1874 Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» το περίφημο άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Χαρίλαος Τρικούπης καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος το βασιλιά Γεώργιο Α’ και του ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.
  • 1880: Η Γαλλία προσαρτά την Ταϊτή.
  • 1886  Ρομπέρ Σουμάν, γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους εμπνευστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. (Θαν. 4/9/1963)
  • 1891 Στη Οτάβα του Καναδά ξεκινάει η λειτουργία του τραμ.
  • 1895 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θεωρίας της εξέλιξης, του Δαρβίνου.
  •  
  • exiperi1900 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Αντουάν ντε Σεν Εξιπερί («Μικρός Πρίγκιπας»)
  • 1905 Η εξέγερση στο θωρηκτό «Ποτέμκιν». Το καλοκαίρι του 1905 η σοσιαλδημοκρατική οργάνωση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας (στο καθοδηγητικό της όργανο ήταν πολλοί μπολσεβίκοι) άρχισε να προετοιμάζει την εξέγερση, αλλά αυτή ξέσπασε αυθόρμητα και νωρίτερα από την ορισμένη προθεσμία. Στις 14 Ιούνη (27 Ιούνη με το νέο ημερολόγιο) οι ναύτες του θωρηκτού «Πρίγκιπας Ποτέμκιν της Ταυρίδας» αγανακτισμένοι από την απάνθρωπη μεταχείριση και την ανήκουστη σκληρότητα της διοίκησης, εξόντωσαν τους πιο μισητούς αξιωματικούς και ύψωσαν στο πλοίο κόκκινη σημαία. Εκλέχτηκε επιτροπή του πλοίου με επικεφαλής τον μηχανικό ναρκών Ματιουσένκο.
  • volonakis1907 Πέθανε ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, Έλληνας ζωγράφος. (Γεν. 17/3/1837)
  • 1913 Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την βουλγαροκρατούμενη πόλη των Σερρών (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος).
  • 1920 Η Ρεάλ Μαδρίτης αποκτά το όνομά της από τον βασιλιά Αλφόνσο τον 13ο, τροποποιώντας το προηγούμενο που ήταν Madrid FC.
  • 1921 Ο ελληνικός στρατός αρχίζει την επίθεσή του στο μικρασιατικό μέτωπο.
  • 1929 Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση.
  • 1929 Γεννήθηκε η Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, Οριάνα Φαλάτσι
  • 1931 Φασίστες των οργανώσεων «Παύλος Μελάς» και «Εθνική Ένωσις Ελλάς» εξαπολύουν πογκρόμ κατά των Εβραίων στους συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης: Ρεζί Βαρδάρ, Χαριλάου, Συνοικισμός 151 και Κάμπελ. Οι μεγαλύτερες αγριότητες έγιναν στον συνοικισμό του Κάμπελ. Οι φασίστες, αφού λεηλάτησαν, βίασαν και σκότωσαν, έβαλαν φωτιά στο συνοικισμό από πολλές μεριές, με αποτέλεσμα να καούν πολλά σπίτια, καταστήματα, το εβραϊκό σχολείο και η Συναγωγή. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα «Μακεδονία».
  • Πάουλ Κλέε (1879 – 1940)1940  Πάουλ Κλέε (1879 – 1940). O Πάουλ Κλέε (Paul Klee) ήταν ελβετός ζωγράφος της αφηρημένης τέχνης, από τους πιο πρωτότυπους του 20ου αιώνα και από τους σημαντικότερους στοχαστές σε θέματα τέχνης. Τα έργα του, με τον παράδοξο πικτογραφικό χαρακτήρα τους και τη γραμμική ελευθερία, θυμίζουν μερικές φορές την παιδική τέχνη. Ο ίδιος χαρακτήριζε τη ζωγραφική του ως «αφηρημένη τέχνη με αναμνήσεις».

    Ο Πάουλ Κλέε γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1879 στο Μινχενμπούχσε, ένα χωριό κοντά στη Βέρνη της Ελβετίας, από οικογένεια μουσικών. Ταλαντούχος ο ίδιος στο βιολί, ακολούθησε αρχικά μουσική σταδιοδρομία και μεταξύ 1903 και 1906 έπαιζε περιοδικά με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βέρνης. Στη νεότητά του ο Κλέε αγαπούσε ιδιαίτερα τα αρχαία ελληνικά, έγραψε επίσης ποιήματα και αποπειράθηκε να γράψει θεατρικά έργα.

    Villa R (1919), Μουσείο Βασιλείας

    alt="Villa R (1919), Μουσείο Βασιλείας"

    Τα πρώτα του σχέδια περιλάμβαναν τοπία γεμάτα ευαισθησία, στα οποία οι γονείς του διείδαν την πιθανότητα μιας καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας για τον γιο τους. Το 1898 ο Κλέε έφυγε για το Μόναχο κι ένα χρόνο αργότερα γράφτηκε στην Ακαδημία του Μονάχου, διευθυντής της οποίας ήταν ο Φρίντριχ φον Στουκ, τότε πολύ διάσημος ζωγράφος. Ο Κλέε ολοκλήρωσε τη μαθητεία του με μία επίσκεψη στην Ιταλία, όπου εμπνεύστηκε καθοριστικά από την αναγεννησιακή τέχνη.

    Το 1906 παντρεύτηκε την πιανίστρια Λίλι Στουμπφ, που είχε γνωρίσει ως σπουδαστής, και εγκαταστάθηκε στο Μόναχο. Ο Κλέε εισήλθε στους κόλπους της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας όταν το 1911 έγινε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Γαλάζιος Καβαλάρης» («Der Blaue Reiter»), που είχαν ιδρύσει ο Βασίλι Καντίνσκι ο Φραντς Μαρκ. Ωστόσο, ως το 1914 ο Πάουλ Κλέε δυσκολευόταν να ζωγραφίσει. Του έλλειπε η αυτοπεποίθηση και δεν εμπιστευόταν την ικανότητά του ως κολορίστα, γι’ αυτό και τα περισσότερα έργα του ως εκείνη τη χρονιά ήταν ασπρόμαυρα. Τον Απρίλιο του 1914 όμως ταξίδεψε στην Τυνησία κι εντυπωσιάστηκε από το τοπίο τόσο πολύ που άρχισε να ζωγραφίζει χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα. Οι υδατογραφίες που φιλοτέχνησε στην Τυνησία θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτέλεσαν τη βάση για τον χειρισμό του χρώματος σ’ όλη τη μετέπειτα ζωγραφική του.

    Ζωγραφίζοντας… αεροπλάνα

    Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στον γερμανικό στρατό (1916-1918) και τοποθετήθηκε σε αεροπορικές βάσεις, όπου ζωγράφιζε και στίλβωνε αεροπλάνα. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, ο ψυχισμός του επηρεάστηκε έντονα από το θάνατο στα πεδία τω μαχών των φίλων του ζωγράφων Αουγκούστ Μάκε (1914) και Φραντς Μαρκ (1916).

    Luogo Colpito (1922), Μουσείο Βέρνης

    Luogo Colpito (1922), Μουσείο ΒέρνηςΤο 1920 ο Πάουλ Κλέε κλήθηκε να διδάξει στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών Μπάουχαους της Βαϊμάρης. Οι διαλέξεις που έδωσε - οι οποίες αργότερα συγκεντρώθηκαν σε περισσότερες από 3.000 σελίδες σημειώσεων κι έχουν εκδοθεί πολλές φορές σε πολλές χώρες - αποτελούν μια σημαντική συνεισφορά στον τομέα της θεωρίας της τέχνης.

    Η βασική αρχή της τέχνης και της διδασκαλίας του Κλέε εκφράζεται καλύτερα με την παραβολή του με το δέντρο, που κορμός του είναι ο καλλιτέχνης. Το πρότυπο με βάση το οποίο αναπτύσσονται οι ρίζες του δέντρου είναι το πρότυπο της φύσης (πηγής μορφών και ιδεών για τον καλλιτέχνη). Το πρότυπο αυτό αντανακλάται στην ανάπτυξη των κλαδιών και των ανθών, αλλά στην τελική ανθοφορία (που είναι το έργο τέχνης) η φύση έχει μετασχηματιστεί χάρη στον πλούτο των φαντασιακών ενστίκτων του καλλιτέχνη. Σημαντικός είναι εξάλλου για τον Κλέε και ο ρόλος του αυτοσχεδιασμού: το έργο τέχνης, όπως κι ένα απλό σκαρίφημα, μπορεί να ακολουθήσει τη δική του πορεία εξέλιξης, οδηγούμενο από το υποσυνείδητο του καλλιτέχνη και χωρίς κανένα στοιχείο συνειδητού ελέγχου από μέρους του.

    Η πρώτη ατομική έκθεση στο Παρίσι

    Στα μέσα της δεκαετίας του ’20 ο Κλέε πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι. Η αυξανόμενη προσήλωσή του στην τέχνη του από τη μία και η πολιτική ένταση που επικρατούσε στη σχολή Μπάουχαους από την άλλη τον εξώθησαν να παραιτηθεί από την έδρα του το 1931, επιλέγοντας μία λιγότερο απαιτητική θέση καθηγητή στην Ακαδημία του Ντίσελντορφ.

    Παρέμεινε εκεί ως την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία το 1933. Αφού υπέστη αλλεπάλληλες ταπεινώσεις από την Γκεστάπο, ξαναγύρισε στην Ελβετία, όπου και παρέμεινε ως το θάνατό του. Την περίοδο του ναζιστικού καθεστώτος, 102 έργα του από διάφορα γερμανικά μουσεία κατασχέθηκαν και απ' αυτά 17 συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση για την «εκφυλισμένη τέχνη», που οργάνωσαν οι Ναζί στο Μόναχο το 1937.

    Fleurs en Spirale (1926), Ιδιωτική Συλλογή

    Fleurs en Spirale (1926), Ιδιωτική ΣυλλογήΜολονότι ο Κλέε ουδέποτε εντάχθηκε σε σχολή ή κίνημα (πέραν των χαλαρών δεσμών του με τον «Γαλάζιο Καβαλάρη»), επηρέασε τις περισσότερες καλλιτεχνικές τάσεις που χαρακτήρισαν την πρωτοπορία του 20ού αιώνα. Χωρίς να είναι ούτε παραστατικός, ούτε ανεικονικός, αλλά με τη δική του ενδοσκοπική, «χαμηλόφωνη», ιδιότυπη προσέγγιση, μας άφησε περισσότερους από 9.000 πίνακες, σχέδια και υδατογραφίες, τεκμήρια της εξαντλητικής του αφοσίωσης στο προσωπικό του όραμα. Το έργο του διακρίνεται για την εξαιρετική ευαισθησία του χρώματος, της γραμμής και της υφής του και είναι συχνά εμπλουτισμένο με φαντασία και χιούμορ.

    Ο Πάουλ Κλέε άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Ιουνίου 1940 στην κλινική της Αγίας Αγνής στο Μουράλτο του Λοκάρνο. Την 1η Ιουλίου έγινε η αποτέφρωση της σορού του στο Λουγκάνο και η τεφροδόχος τάφηκε τελικά τον Σεπτέμβριο του 1942 στο κοιμητήριο Σοσχάλντεν της Βέρνης. Πάνω στην επιτύμβια πλάκα του είναι γραμμένο ένα απόσπασμα από το ημερολόγιό του: «Δεν μπορώ να αρπαχτώ από αυτόν τον κόσμο. Γιατί νιώθω τόσο κοντά με τους νεκρούς, όσο και με τα όντα εκείνα που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί».

    Ο Πάουλ Κλέε έπασχε από σκληροδερμία, μία σπάνια ρευματική νόσο και η ημερομηνία του θανάτου του (29 Ιουνίου) έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Σκληροδερμίας (FESCA).
  • 1941 Πεθαίνει ο Πολωνός συνθέτης Ιγκνάσι Γιαν Παντερέφσκι, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος της χώρας του μετά την ανεξαρτητοποίησή της (1919–1920).
  • 1941  Γιάννης Πουλόπουλος, έλληνας λαϊκός τραγουδιστής. (Θαν. 23/8/2020)
  • 1949 Η Νότιος Αφρική επιβάλλει το Απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.
  • 1949 Τα ολλανδικά στρατεύματα αποχωρούν από την Τζακάρτα της Ινδονησίας.
  • 1950: Η ΕΣΣΔ διαμαρτύρεται για την απόφαση του ΟΗΕ να παρέμβει στη διένεξη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.
  • veakis1951 Πέθανε ο κορυφαίος ηθοποιός του δραματικού θεάτρου, Αιμίλιος Βεάκης.  Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και για του τη δράση αυτή υπέστη διώξεις από το αστικό καθεστώς.
  •  
  • pele1958 Η Βραζιλία κατακτά το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο και ένας μύθος γεννιέται… VIDEO  https://youtu.be/4NYFncumAvc

    Ήταν 29 Ιουνίου 1958, όταν στο στάδιο «Ρασούντα» της Στοκχόλμης έγινε ο μεγάλος τελικός του 6ου Παγκόσμιου Κυπέλλου, με αντιπάλους τη Σουηδία και τη Βραζιλία, παρουσία 52.000 θεατών και με διαιτητή τον Γάλλο Μορίς Γκιγκ.  Στο παιγνίδι συμμετείχε ένας 17χρονος πιτσιρικάς, ονόματι Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, που ως Πελέ θα γράψει ιστορία.

    Η Βραζιλία κέρδισε με 5–2 την Σουηδία και κατέκτησε το πρώτο της παγκόσμιο κύπελλο. Τα τέρματα σημείωσαν οι: Λίντχολμ (4′), Βάβα (10′, 32′), Πελέ (56′), Ζαγκάλο (68′), Σίμονσον (80′) και Πελέ (89′).

    Ο μόλις 17 ετών Πελέ, σκοράρει δύο φορές στον τελικό. Το πρώτο του γκολ σε αυτό τον αγώνα είναι ένα από τα πιο όμορφα γκολ της καριέρας του 

    Ήταν 29 Ιουνίου 1958, όταν στο στάδιο «Ρασούντα» της Στοκχόλμης έγινε ο μεγάλος τελικός του 6ου Παγκόσμιου Κυπέλλου, με αντιπάλους τη Σουηδία και τη Βραζιλία, παρουσία 52.000 θεατών και με διαιτητή τον Γάλλο Μορίς Γκιγκ.  Στο παιγνίδι συμμετείχε ένας 17χρονος πιτσιρικάς, ονόματι Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, που ως Πελέ θα γράψει ιστορία.

    Η Βραζιλία κέρδισε με 5–2 την Σουηδία και κατέκτησε το πρώτο της παγκόσμιο κύπελλο. Τα τέρματα σημείωσαν οι: Λίντχολμ (4′), Βάβα (10′, 32′), Πελέ (56′), Ζαγκάλο (68′), Σίμονσον (80′) και Πελέ (89′).

    Ο μόλις 17 ετών Πελέ, σκοράρει δύο φορές στον τελικό. Το πρώτο του γκολ σε αυτό τον αγώνα είναι ένα από τα πιο όμορφα γκολ της καριέρας του (Κεντρική φωτό).

  • 1960 Παρουσία του βασιλιά του Βελγίου Μποντουέν, γιορτάζεται η ανεξαρτησία του βελγικού Κογκό. Ανακηρύσσεται Δημοκρατία με Πρόεδρο τον Τζ. Καζαβούμπου και πρωθυπουργό τον Πατρίς Λουμούμπα.
  • Έρικ Ντόλφι (1928 – 1964)1964  Έρικ Ντόλφι (1928 – 1964)  Ο αμερικανός πολυοργανίστας Έρικ Ντόλφι υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της φρι- τζαζ (free-jazz), του μουσικού ιδιώματος που αναδύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 και βασίστηκε κυρίως στον αυτοσχεδιασμό του ερμηνευτή. Βιρτουόζος του άλτο σαξόφωνου, έπαιζε ακόμη μπάσο κλαρινέτο και φλάουτο και ήταν ο πρώτος μουσικός που καθιέρωσε τα δυό αυτά όργανα στη τζαζ.

    Ο Έρικ Άλαν Ντόλφι γεννήθηκε στο Λος Άντζελες στις 20 Ιουνίου 1928. Παιδί μεταναστών από τον Παναμά, ασχολήθηκε από μικρός με την μουσική με την ενθάρρυνση του πατέρα του Έκανε το ντεμπούτο του με τον σαξοφωνίστα και φλαουτίστα Μπάντι Κολέτ και στη συνέχεια εντάχθηκε στο κουιντέτο του ντράμερ Τσίκο Χάμιλτον, ενός από τους κυριώτερους εκπροσώπους της λεγόμενης «Τζαζ της Δυτικής Ακτής». Στις αρχές της δεκαετίας του '60, έχοντας εγκατασταθεί στην Νέα Υόρκη, συνεργάστηκε με τους Τζορτζ Ράσελ, Ορνέτ Κόλμαν και Τζον Κολτρέιν. Τον Δεκέμβριο του 1960, συμμετείχε στις ηχογραφήσεις του εμβληματικού δίσκου του Ορνέτ Κόλμαν «Free Jazz: A Collective Improvisation», από τον οποίο έλαβε την ονομασία του το μουσικό ιδίωμα της τζαζ. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1961 και θεωρείται απαραίτητος στην δισκοθήκη κάθε τζαζόφιλου. Ο Ντόλφι ήταν ο πιο εκλεκτικός από όλους τους πρωτοπόρους της φρι-τζαζ, εξίσου εύγλωττος, όταν έπαιζε μπαλάντες, μπλουζ, χαρντ-μπομπ και φρι-τζαζ. Η τάση του για αναζήτηση καινούργιων ήχων τόν ώθησε να αποδώσει ένα θέμα της εποχής του σουίνγκ, το «Jitterbug Walz», με μια σειρά από μιμήσεις πουλιών με τα μουσικά του όργανα.

    Ο Έρικ Ντόλφι εγκατέλειψε ξαφνικά τα εγκόσμια στις 29 Ιουνίου 1964. Βρισκόταν στο Βερολίνο για σειρά εμφανίσεων, όταν έπεσε σε διαβητικό κώμα, το οποίο αποδείχθηκε θανατηφόρο.

    Ήταν στην ακμή της καριέρας του και αυτό αποδείχθηκε από το αριστουργηματικό άλμπουμ «Out to Lunch», που κυκλοφόρησε δύο μήνες μετά τον θάνατό του, στις 29 Αυγούστου 1964. Ο Ντόλφι με μια ομάδα νέων ταλαντούχων μουσικών, τον τρομπετίστα Φρέντι Χάμπαρντ, τον βιμπραφωνίστα Μπόμπι Χάτσερσον, τον μπασίστα Ρίτσαρντ Ντέιβις και τον ντράμερ Τόνι Γουίλιαμς, δημιούργησε ένα σημαντικό δίσκο, ο οποίος αποτελεί πέρασμα από το χαρντ-μποπ στην φρι-τζαζ, που βρισκόταν σε εμβρυακή κατάσταση.
  • 1966 Με άδεια του Προέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, τα αμερικανικά στρατεύματα παίρνουν ενεργό μέρος στις μάχες του Νότιου Βιετνάμ, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Σαϊγκόν. Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τις πόλεις Ανόι και Χαϊφόγκ.
  • 1967 Πέθανε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζέιν Μάνσφιλντ
  • 1969 Εγκαινιάζεται ο σύγχρονος αεροσταθμός επιβατών εξωτερικού στο Ελληνικό.
  • 1972 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι η θανατική ποινή είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.
  • castro1973 Πραγματοποιείται στη Χιλή αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Αλιέντε, πίσω από το οποίο βρισκόταν η ντόπια ολιγαρχία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Απόπειρα πραξικοπήματος θα πραγματοποιηθεί και πάλι λίγο αργότερα, στις 11/9/1973, αυτή τη φορά με επιτυχία.
  • 1975: Ο Στίβεν Βόζνιακ δοκιμάζει το πρωτότυπο του υπολογιστή Apple I.
  • Χρήστος Παπακυριακόπουλος (1914 – 1976)1976  Χρήστος Παπακυριακόπουλος (1914 – 1976) . Διεθνούς φήμης έλληνας μαθηματικός. Γεννήθηκε στο Χαλάνδρι το 1914 και ήταν γιος του πλούσιου υφασματέμπορου Δημήτριου Παπακυριακόπουλου με καταγωγή από την Τρίπολη.

    Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο και το 1933 ενεγράφη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Εκεί συνάντησε τον καθηγητή Μαθηματικών Νικόλαο Κρητικό, ο οποίος αναγνώρισε το μαθηματικό του ταλέντο και τον έπεισε να μετεγγραφεί στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ενδιαφέροντα του Παπακυριακόπουλου εντοπίζονταν στην τοπολογία, ένα κλάδο των μαθηματικών που εκείνα τα χρόνια βρισκόταν σε εμβρυακό στάδιο. Μελέτησε μόνος του τα συγγράμματα των πρωτοπόρων της τοπολογίας Αλεξαντρώφ και Χοπφ. Μετά την αποφοίτησή του το 1938 εργάσθηκε ως βοηθός του καθηγητή Κρητικού στο ΕΜΠ. Άνθρωπος εσωστρεφής, που δεν ανοιγόταν εύκολα στους συναδέλφους του, περνούσε ώρες ατελείωτες στο γραφείο του, μελετώντας τοπολογία υπό τους ήχους του Βάγκνερ. Γρήγορα κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος του '40 βρέθηκε στο αλβανικό μέτωπο.

    Πνεύμα προοδευτικό, ψήφισε κατά της επανόδου του βασιλιά στο δημοψήφισμα του 1935, ενώ στην κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Την ίδια εποχή πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη διατριβή «Μία μέθοδος αποδείξεως του αναλλοιώτου των ομολογικών συμπλεγμάτων ενός συμπλόκου». Μετά τα «Δεκεμβριανά» (1944), πήρε τα βουνά με τους αντάρτες και βρέθηκε να διδάσκει Αριθμητική σε μικρούς μαθητές στην Καρδίτσα. Μάταια ο νονός του, που ήταν Υπουργός Εσωτερικών, τον έψαχνε για να τον διορίσει Δήμαρχο Χαλανδρίου. Την ίδια περίπου εποχή έχασε τον αδελφό του, που πολεμούσε τους Γερμανούς με την Ταξιαρχία Ρίμινι στη Βόρειο Ιταλία. Όλο αυτό το διάστημα οι ελληνικές αρχές ασφαλείας προσπαθούσαν να πείσουν τους Αμερικανούς να απελάσουν τον Παπακυριακόπουλο ως «επικίνδυνο κομμουνιστή». Τον υπερασπίστηκε σθεναρά το Πρίνστον, όπως είχε κάνει παλιότερα με τον Αλβέρτο Αϊνστάιν και τον Τόμας Μαν επί Ναζισμού. Ο Παπακυριακόπουλος άρχισε να δουλεύει ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο και γρήγορα ξεχώρισε για την πρωτοτυπία του έργου του.

    Η μεγάλη συνεισφορά του «Πάπα», όπως τον αποκαλούσαν οι Αμερικανοί, ήταν τα τρία σπουδαία θεωρήματα που άνοιξαν τον δρόμο για την κατανόηση του χώρου που ζούμε: «Λήμμα του Ντεν», «Θεώρημα του Βρόχου» και «Θεώρημα της Σφαίρας». Με τη δημοσίευσή τους στα τέλη της δεκαετίας του '50, λύθηκαν οριστικά τα προβλήματα που κυριαρχούσαν στην τοπολογία για σχεδόν πενήντα χρόνια. Το 1964 ήλθε η αναγνώριση, καθώς τιμήθηκε με το βραβείο Βέμπλεν, που θεωρείται η ανώτατη τιμητική διάκριση στο χώρο της Γεωμετρίας.

    Στον Παπακυριακόπουλο προσφέρθηκε επανειλημμένως καθηγητική έδρα, την οποία δεν αποδεχόταν για να μένει απερίσπαστος στο ερευνητικό έργο, που έβαζε πάνω απ' όλους και όλα. Ζούσε με σπαρτιατική λιτότητα και είχε λιγοστούς φίλους. Από τις αρχές της δεκαετίας του '60 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Εικασία του Πουανκαρέ, ένα άλυτο πρόβλημα, πρόκληση για κάθε μεγάλο μαθηματικό μυαλό. Έθεσε τις βάσεις για τη λύση του, την οποία φαίνεται ότι βρήκε ο ρώσος Γκριγκόρι Πέρελμαν το 2002. Μετά την πτώση της δικτατορίας, του αποδόθηκε και πάλι η ελληνική ιθαγένεια. Ο Χρήστος Παπακυριακόπουλος προγραμμάτιζε το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα μετά το 1952. Όμως, η μοίρα είχε διαφορετική γνώμη και ο μεγάλος μαθηματικός έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιουνίου 1976, χτυπημένος από καρκίνο του στομάχου.

    Ενδεικτικό της αξίας του είναι ο διάλογος που δημοσιεύει σε ένα άρθρο του ο μαθηματικός και συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης: «Όταν κάποτε ρώτησα τον πατέρα της θεωρίας των Κατηγοριών Σάμιουελ Άιλενμπεργκ, αν υπάρχει κανένας σύγχρονος έλληνας μαθηματικός στο μέγεθος του Ευκλείδη και του Αρχιμήδη, μου απάντησε χωρίς κανένα δισταγμό: «Φυσικά, ο Πάπα»!
  • 1976 Τα νησιά Σεϊχέλες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία.
  • 1979 Η ελληνική Βουλή επικυρώνει πανηγυρικά την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.
  •  
  • pele marandona1986 Η Αργεντινή κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Μεξικό κερδίζοντας στον τελικό τη Γερμανία με 3–2. Μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας της Αργεντινής στο δρόμο προς την κατάκτηση του Μουντιάλ ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Ήταν 29 Ιουνίου 1958, όταν στο στάδιο «Ρασούντα» της Στοκχόλμης έγινε ο μεγάλος τελικός του 6ου Παγκόσμιου Κυπέλλου, με αντιπάλους τη Σουηδία και τη Βραζιλία, παρουσία 52.000 θεατών και με διαιτητή τον Γάλλο Μορίς Γκιγκ. Στο παιγνίδι συμμετείχε ένας 17χρονος πιτσιρικάς, ονόματι Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, που ως Πελέ θα γράψει ιστορία.                         VIDEO  https://youtu.be/2qMSRko5cOM Η 29η Ιουνίου έχει ταυτιστεί ποδοσφαιρικά με δύο από τις μεγαλύτερες μορφές των γηπέδων. Με διαφορά 28 ετών, μια ημέρα σαν σήμερα, Πελέ (1958) και Μαραντόνα (1986) έμελλαν να γίνουν σημείο αναφοράς στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αλλά και στην υπέρλαμπρη προσωπική τους ποδοσφαιρική διαδρομή
  • 1993: H Telestet (νυν WIND) είναι η πρώτη εταιρία που αρχίζει να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
  • 1995 Καταρρέει κτιριακό συγκρότημα στη Σεούλ, σκοτώνοντας 502 άτομα. Ήταν η χειρότερη καταστροφή στη Νότια Κορέα σε περίοδο ειρήνης.
  • 1995: Το αμερικανικό  Διαστημικό Λεωφορείο Ατλαντίς συνδέεται για πρώτη φορά με τον ρωσικό διαστημικό σταθμό «Mir».
  • 1996: Ο Νετσμετίν Ερμπακάν γίνεται πρωθυπουργός της Τουρκίας.
  • 2000 Πέθανε ο Ιταλός ηθοποιός, Βιτόριο Γκάσμαν
  • 2002: Συλλαμβάνεται έπειτα από έκρηξη στον Πειραιά ο Σάββας Ξηρός, δίπλα από τα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins. H βόμβα σκάει στα χέρια του, με την έκρηξη να αποτελεί την αφετηρία για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Η τρομοκρατική οργάνωση ξεκίνησε τη δράση της τη νύχτα της 23 Δεκεμβρίου 1975 με τη δολοφονία του «σταθμάρχη» της CIA στην Αθήνα, Pίτσαρντ Γουέλς, έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό. Ήταν ενεργή για 27 χρόνια, με δολοφονικές επιθέσεις που προκάλεσαν 23 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, πολυάριθμες εκρήξεις βομβών, εκτοξεύσεις ρουκετών και ληστείες τραπεζών, καθώς και αποστολή προκηρύξεων με τις πολιτικές της θέσεις σε εφημερίδες μετά από κάθε ενέργεια. Στις 8 Ιουνίου 2000 μέλη της «17 Ν» δολοφόνησαν τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς. Στα τέλη Ιουνίου του 2002, μετά το ατύχημα, τον τραυματισμό και τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να ανακαλύψει το οπλοστάσιο και να συλλάβει τα περισσότερα από τα μέλη της οργάνωσης.
  • Σαν σήμερα 29 Ιουνίου 20222002 Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά τραυματίζεται ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος στη συνέχεια θα ομολογήσει τη συμμετοχή του στη “17 Νοέμβρη”. Το γεγονός αποτελεί την αρχή της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, που δρούσε στην Ελλάδα επί 27 χρόνια.
  • 2003 Πέθανε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Κάθριν Χέπμπορν
  • 2004 Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διορίζεται ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους 25 ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
  • 2011: Με 155 ψήφους ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-15. Το «όχι» του Παναγιώτη Κουρουμπλή από το κυβερνητικό στρατόπεδο οδηγεί στη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ. Καταψηφίζουν επίσης ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψηφίζουν  οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Την ώρα της ψηφοφορίας επεισόδια σημειώνονται στην πλατεία Συντάγματος.
  • 2020: Το Cirque du Soleil καταθέτει αίτηση πτώχευσης στον Καναδά και περικόπτει 3.500 θέσεις εργασίας.
  • 2020: Το Ιράν εκδίδει ένταλμα σύλληψης κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ζητά τη βοήθεια της Ιντερπόλ. Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Ali Alqasimehr κατηγορεί τον Τραμπ και άλλους 30 για «φόνο και κατηγορίες για τρομοκρατία» για τη δολοφονία του Qasem Soleimani τον Ιανουάριο. Η Ιντερπόλ απορρίπτει το αίτημα

Γεννήσεις

  • 1326 – Μουράτ Α΄, Οθωμανός σουλτάνος
  • 1398 – Ιωάννης Β’, βασιλιάς της Αραγωνίας. Ο Ιωάννης Β΄ της Αραγώνας (Juan II de Aragón, Μεδίνα ντελ Κάμπο, Καστίλη, 29 Ιουνίου 1398 – Βαρκελώνη, 20 Ιανουαρίου 1479) ήταν βασιλιάς της Ναβάρας (1425-1479), της Σικελίας (1458-1468) και βασιλιάς της Αραγώνας, της Μαγιόρκας, της Βαλένθια και της Σαρδηνίας (1458-1479) και κόμης της Βαρκελώνης, γιος του Φερδινάνδου Α΄ της Αραγώνας και της Ελεονόρας-Ουρράκας της Καστίλης, κόμισσας του Αλβουκέρκε. Ήταν πατέρας του Φερδινάνδου Β΄ του Καθολικού, κύριος εκφραστής της πολιτικής των Τραστάμαρα της Αραγώνας για επιβολή στην Καστίλη.
  • 1784 – Αλέξανδρος Αγουάδο, Ισπανός τραπεζίτης
  • 1798 – Τζάκομο Λεοπάρντι, Ιταλός ποιητής
  • 1858 – Τζορτζ Ουάσινγκτον Γκέταλς, Αμερικανός στρατιωτικός και μηχανικός
  • 1868 – Τζορτζ Χέιλ, Αμερικανός αστρονόμος
  • 1882 – Φραντς Ζέλτε, Γερμανός πολιτικός των Ναζί
  • 1886 – Ρομπέρ Σουμάν, Γάλλος πολιτικός
  • 1900 – Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Γάλλος συγγραφέας
  • 1925 – Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, Ιταλός πολιτικός
  • 1929 – Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας
  • 1932 – Μιχάλης Μενιδιάτης, Έλληνας τραγουδιστής
  • 1941 – Στόουκλι Καρμάικλ, ακτιβιστής από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο
  • 1941 – Γιάννης Πουλόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
  • 1948 – Ίαν Πέις, Άγγλος μουσικός (Deep Purple και Paice, Ashton & Lord). Ο Ίαν Πέις (Ian Paice, 29 Ιουνίου 1948) είναι Άγγλος μουσικός, γνωστός ως ντράμερ του χαρντ ροκ συγκροτήματος Deep Purple, των οποίων είναι το μόνο μέλος το οποίο συνεχίζει από την ίδρυση τους μέχρι σήμερα. Ο Πέις έχει συνεργαστεί με πολλούς άλλους καλλιτέχνες της ροκ μουσικής, όπως ο Πωλ ΜακΚάρτνεϊ, ο Γκάρι Μουρ, οι Whitesnake, οι Paice, Ashton & Lord, κ.α.
  • 1951 –  Ντον Ρόσα, Αμερικανός συγγραφέας και εικονογράφος
  • 1953 – Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας ΧριστοφόροςΟ Χριστοφόρος (κατά κόσμον Ραδιμ Πούλετς, Radim Pulec, 29 Ιουνίου 1953) ήταν Αρχιεπίσκοπος Πράγας και Μητροπολίτης πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κατά τα έτη 2006-2013. Γεννήθηκε στην Πράγα στις 29 Ιουνίου 1953. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1974 και Πρεσβύτερος στις 25 Δεκεμβρίου 1974. Σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας, από την οποία αποφοίτησε το 1982. Το 1987 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στις 17 Απριλίου 1988 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ολομούτς και Μπρνο. Στις 17 Μαρτίου 2000 προήχθη σε Αρχιεπίσκοπο και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πράγας. Στις 2 Μαΐου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πράγας και Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας. Στις 12 Απριλίου 2013 παραιτήθηκε.
  • 1957 –  Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, πρόεδρος του Τουρκμενιστάν
  • 1958 – Ντίτερ Άλτχαους, Γερμανός πολιτικός. Ο Ντίτερ Άλτχαους (Dieter Althaus) είναι Γερμανός πολιτικός που από το 1985 ανήκει στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Διετέλεσε πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας από το 2003 ως την παραίτησή του, το 2009.
  • 1972 – DJ Shadow, Αμερικανός τραγουδοποιός και παραγωγός. Ο Τζος Ντέιβις (Joshua Paul “Josh” Davis, 29 Ιουνίου 1972), γνωστός ως DJ Shadow, είναι παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής. Γεννήθηκε στο Hayward, Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Για πολλούς ο DJ Shadow θεωρείται ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της instrumental hip hop μουσικής. Είχε κυκλοφορήσει μερικά κομμάτια με την Hollywood Records αλλά έγινε γνωστός το 1991 όταν κυκλοφόρησε κομμάτια με την Mo’ Wax Records του James Lavelle.
  • 1972 –  Σαμάνθα Σμιθ, Αμερικανίδα ακτιβίστρια
  • 1978 – Νικόλ Σέρζινγκερ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια (Pussycat Dolls). Η Νικόλ Σέρζινγκερ (Nicole Scherzinger, πραγματικό όνομα: Nicole Prascovia Elikolani Valiente, 29 Ιουνίου 1978) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, συνθέτης, χορεύτρια και περιστασιακά ηθοποιός. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό ως η τραγουδίστρια του γνωστού Αμερικάνικου γυναικείου συγκροτήματος “Pussycat Dolls”. Πριν από τις Pussycat Dolls, η Σέρζινγκερ ήταν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέλος του ροκ συγκροτήματος “Days of the New” και έπειτα του επίσης αμερικάνικου ποπ γυναικείου συγκροτήματος “Eden’s Crush”. Το 2010, αποχώρησε από τις Pussycat Dolls για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.
  • 1981 – Νίνο, τραγουδιστής
  • 1988 – Έβερ Μπανέγα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

  • 1149 – Ραϋμόνδος, πρίγκιπας της Αντιόχειας
  • 1174 – Αντρέι Μπογκολιούμπσκι, πρίγκιπας του Βλαντίμιρ
  • 1466 – Πέτρος Ε΄ της Αραγωνίας, ινφάντης της Πορτογαλίας. Ο Πέτρος Ε΄ της Αραγωνίας (Pedro de Coimbra, 1429 – 29 Ιουνίου 1466) ήταν ινφάντης της Πορτογαλίας και αρχηγός του τάγματος του Αζίζ, γιος του ινφάντη Πέτρου δούκα της Κόιμπρα και της Ισαβέλλας της Αραγωνίας, εγγονός των βασιλέων της Πορτογαλίας Ιωάννη Α΄ του μέγα και της Φιλίππης του Λάνκαστερ. Διετέλεσε (1463 – 1466) βασιλιάς της Αραγωνίας και κόμης της Βαρκελώνης.
  • 1509 – Μαργαρίτα Μπωφόρ, κόμισσα του Ρίτσμοντ
  • 1520 – Μοντεζούμα Β΄, αυτοκράτορας των Αζτέκων
  • 1536 – Βερνάρδος Γ΄, μάργραβος του Μπάντεν-Μπάντεν
  • 1744 – Αντρέ Καμπρά, Γάλλος συνθέτης
  • 1831 – Χάινριχ Φρίντριχ Καρλ φομ Στάιν, Πρώσος πολιτικός
  • 1840 – Λυσιέν Βοναπάρτης, Γάλλος πρίγκιπας
  • 1852 – Χένρι Κλέι, Αμερικανός πολιτικός
  • 1861 – Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ, Αγγλίδα ποιήτρια
  • 1875 – Φερδινάνδος Α΄, αυτοκράτορας της Αυστρίας
  • 1895 – Τόμας Χάξλεϋ, Άγγλος βιολόγος
  • 1907 – Κωνσταντίνος Βολανάκης, ζωγράφος
  • 1925 – Κρίστιαν Μίκελσεν, Νορβηγός πολιτικός
  • 1940 – Πάουλ Κλέε, Ελβετός ζωγράφος
  • 1941 – Ιγκνάτσι Γιαν Παντερέφσκι, Πολωνός πολιτικός. Ο Ιγκνάτσι Γιαν Παντερέφσκι (Ignacy Jan Paderewski, Κουριλούφκα, 18 Νοεμβρίου 1860 – Νέα Υόρκη, 29 Ιουνίου 1941) ήταν Πολωνός πιανίστας, μουσικοσυνθέτης, ακτιβιστής της απελευθέρωσης και πολιτικός. Το 1919 ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Πολωνικής Δημοκρατίας. Υπήρξε επίσης καθηγητής στο ωδείο της Βαρσοβίας, καθώς και είχε τιμηθεί με διακρίσεις του Ιππότη του Τάγματος του Λευκού Αετού, της γαλλικής Λεγεώνας και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
  • 1951 –Αιμίλιος Βεάκης, ηθοποιός
  • 1951 – Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος, πολιτικός
  • 1967 – Τζέιν Μάνσφιλντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
  • 1982 – Πιερ Μπαλμέν, Γάλλος σχεδιαστής μόδας
  • 1992 – Γεώργιος Μαρκόπουλος, πολιτικός
  • 1993 – Έκτορ Λαβό, Πορτορικανός τραγουδιστής. Ο Έκτορ Λαβό (Héctor Juan Pérez Martínez, Πόνσε, Πουέρτο Ρίκο, 30 Σεπτεμβρίου 1946 – Μανχάταν, Νέα Υόρκη, 29 Ιουνίου 1993) ήταν Πορτορικανός τραγουδιστής της σάλσα. Ο Λαβό, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά Machuelo Abajo, στην Πόνσε του Πουέρτο Ρίκο. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του σπούδασε στο Ελεύθερο Μουσικό σχολείο, γνωστό σήμερα με την ονομασία Instituto de Musica Juan Morel Campos και εμπνεύστηκε από τον Jesus Sanchez αποκτώντας ως εκ τούτου ένα ενδιαφέρον για τη μουσική.
  • 2000 – Βιτόριο Γκάσμαν, Ιταλός ηθοποιός
  • 2003 – Κάθριν Χέπμπορν, Αμερικανίδα ηθοποιός
  • 2007 – Έντουαρντ Γιανγκ, Κινέζος σκηνοθέτης. Ο Έντουαρντ Γιανγκ (6 Νοεμβρίου 1947 – 29 Ιουνίου 2007) ήταν βραβευμένος Κινέζος σκηνοθέτης, εκπρόσωπος του Νέου Κύματος. Γεννήθηκε στη Σαγκάη της Κίνας, και πέθανε στο Μπέβερλι Χιλς των ΗΠΑ, από καρκίνο του παχέος εντέρου. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός στο πανεπιστήμιο Τσιάο Τουνγκ και απέκτησε τίτλο Μάστερ στην ειδικότητά του (Ηλεκτρομηχανική) από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το 1974. Το 2000 βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, για την ταινία του “Yi Yi”
  • 2008 – Δημοσθένης Παπαδόπουλος, πολιτικός
  • 2014 – Χαράλαμπος Δαμιανίδης, πολιτικός

Επέτειοι
  • Διεθνής Ημέρα των Τροπικών
  • Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας
  • Γιορτή του Κρασιού στην πόλη Χάρα της Β.Δ. Iσπανίας, προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Πέτρου. Περιλαμβάνει διαγωνισμούς οινοποσίας και οι οινομαχίες μεταξύ των κορυβαντιόντων εορταστών.
  • Εθνική Εορτή των Σεϋχελών. Τιμάται η επέτειος της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία το 1976.
  • Ημέρα των Βετεράνων στην Ολλανδία.
  • Ημέρα των Εφευρετών στην Ρωσία.
  • Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Μεγάλη Βρετανία.
  • Ημέρα των Ναυπηγών στην Ρωσία.
  • Ημέρα της Αντίστασης (κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) στην Ρωσία.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου