Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 08 Ιούν 2023
Σαν σήμερα... 8 Ιουνίου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 











  • vietnamΝοτιοβιετναμέζοι στρατιώτες της 25ης Μεραρχίας ακολουθούν μικρά τρομοκρατημένα παιδιά, τα οποία τρέχουν τρομαγμένα μετά από ρίψη βομβών ναπάλμ εναντίον πιθανών θέσεων των ανταρτών Βιετκόνγκ, το 1972, η οποία τελικώς έπληξε Νοτιοβιετναμέζους στρατιώτες και πολίτες. Στο κέντρο της φωτογραφίας, η οποία βραβεύτηκε το βραβείο Πούλιτζερ, βρίσκεται η τότε 9χρονη Κιμ Φουκ, η οποία καθώς έτρεχε για να σωθεί από τις φλόγες των εμπρηστικών βομβών, έβγαλε τα φλεγόμενα ρούχα της και αποθανατίστηκε γυμνή στη φωτογραφία που που έκανε τον γύρο του κόσμου κι έμεινε στην ιστορία ως το ντοκουμέντο που συνοψίζει την αγριότητα των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού.

    Η Κιμ επέζησε, μετά από 17 επώδυνες χειρουργικές — πλαστικές επεμβάσεις σε όλο της το σώμα και έγινε το σύμβολο όσων συμπατριωτών της σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν, όσων χωριών αφανίστηκαν, όσων δασών και καλλιεργειών έμειναν έρημες εκτάσεις για πολλά χρόνια.

    Στις 8 Ιουνίου 1965 αρχίζει και η κλιμάκωση του «βρώμικου» πολέμου στο Βιετνάμ:

    Στις 8 Ιούνη του ’65 εξαπολύεται μεγάλης έκτασης επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων. Καταιγιστικοί βομβαρδισμοί στρατιωτικών και βιομηχανικών στόχων, αλλά και πυκνοκατοικημένων περιοχών γύρω από το Ανόι, εφιαλτικές βόμβες ναπάλμ που καίνε τα πάντα στο διάβα τους, δηλητηριώδη αέρια, βίαιες εκκενώσεις και πυρπολήσεις χωριών που υποστηρίζουν τους Βιετκόνγκ και καταστροφή των ορυζώνων είτε με εμπρηστικές βόμβες, είτε με χημικές ουσίες, όλα αυτά βρίσκονται διαρκώς στην ημερήσια διάταξη.

Στις 8 Ιούνη του ’65 εξαπολύεται μεγάλης έκτασης επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων. Καταιγιστικοί βομβαρδισμοί στρατιωτικών και βιομηχανικών στόχων, αλλά και πυκνοκατοικημένων περιοχών γύρω από το Ανόι, εφιαλτικές βόμβες ναπάλμ που καίνε τα πάντα στο διάβα τους, δηλητηριώδη αέρια, βίαιες εκκενώσεις και πυρπολήσεις χωριών που υποστηρίζουν τους Βιετκόνγκ και καταστροφή των ορυζώνων είτε με εμπρηστικές βόμβες, είτε με χημικές ουσίες, όλα αυτά βρίσκονται διαρκώς στην ημερήσια διάταξη.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της εκστρατείας ήταν πενιχρά για τους εμπνευστές της. Οι Βιετκόνγκ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του ’65 όχι μόνο δεν εξοντώνονται (όπως υπολόγιζε ο Τζόνσον) αλλά αποκτούν τον έλεγχο των 3/4 του εδάφους του Ν. Βιετνάμ (Ριζοσπάστης).

                                                 ***



  • 8 Ιουνίου 1949 – Δημοσιεύεται το “1984” του Τζορτζ Όργουελ. Συχνά ταξινομείται ως ένας από Άγγλους συγγραφείς του 20ού αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή και ως ένας από τους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της Αγγλικής κουλτούρας της γενιάς του. Είναι διάσημος για το δυστοπικό μυθιστόρημα “1984” (1949) και την αλληγορική νουβέλα Η Φάρμα των Ζώων (1945).

                                                  ***


Γεγονότα



  • 68 μ.Χ. πέθανε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων Δομιτιανός Καίσαρ, γνωστότερος ως Νέρων
  • 218: Με την υποστήριξη των λεγεώνων του, ο Ηλιογάβαλος νικά τις δυνάμεις του αυτοκράτορα Μακρίνου. Εκείνος διαφεύγει, αλλά συλλαμβάνεται κοντά στη Χαλκηδόνα και αργότερα εκτελείται στην Καππαδοκία.
  • 452 Οι Ούννοι, με επικεφαλής των Αττίλα, εισβάλλουν στην Ιταλία
  • 632: Πεθαίνει στη Μεδίνα ο προφήτης του Ισλάμ, Μωάμεθ.
  • 1191: Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος φτάνει στην Άκρα, αρχίζοντας έτσι τη σταυροφορία του.
  • 1637: Ο Καρτέσιος εκδίδει το βιβλίο του «Λόγος περί μεθόδου για την ορθή καθοδήγηση του Λογισμού και την αναζήτηση της αλήθειας δια μέσου των επιστημών», που θεωρείται ένα από σπουδαιότερα έργα των μαθηματικών και γενικότερα της επιστήμης.
  • 1671 Γεννήθηκε ο Τομάσο (Τζιοβάνι) Αλμπινόνι, Ιταλός συνθέτης του μπαρόκ
  • 1777: Ολοκληρώνεται η τείχιση της Αθήνας, που άρχισε στις 20 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς. Θα μείνει στην ιστορία ως το τείχος του Χατζή Αλή Χασεκή, από το όνομα του Οθωμανού διοικητή της πόλης, που έδωσε την εντολή για την κατασκευή του, προκειμένου να προστατέψει την πόλη από τις επιδρομές ληστών.
  • 1783: Το ηφαίστειο Λάκι στην Ισλανδία αρχίζει μία έκρηξη που θα διαρκέσει οκτώ μήνες και στο διάστημα αυτό θα σκοτώσει πάνω από 9.000 άτομα και θα οδηγήσει σε επτά χρόνια λιμού.
  • 1794: Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος εγκαινιάζει τη νέα επίσημη θρησκεία της Γαλλικής Επανάστασης, τη Λατρεία του Υπέρτατου Όντος, με μεγάλες οργανωμένες εκδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία.
  • 1809 Πεθαίνει ο διαπρεπής Αμερικανός πολιτικός Τόμας Πέιν, «πατέρας της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας» (απ’ τους βασικούς συντάκτες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας το 1776).
  • 1810 Γεννήθηκε ο Γερμανός συνθέτης, Ρόμπερτ Σούμαν
  • 1815 Ολοκληρώνεται το Συνέδριο της Βιέννης, που είχε ως κύριο αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης μετά την ήττα του Ναπολέοντα και της Γαλλικής Επανάστασης.
  • 1821: Βγαίνουν από την Ακρόπολη 150 Τούρκοι και 50 τσιγγάνες, για να θερίσουν όσα ώριμα σπαρτά υπάρχουν κοντά. Οι Αθηναίοι ορμούν αμέσως εναντίον τους και τους αναγκάζουν σε υπαναχώρηση. Στη μάχη σκοτώνονται 15 Τούρκοι και 20 τσιγγάνες, ενώ πολλοί τραυματίζονται. Σε αντίποινα, αποκεφαλίζονται 8 όμηροι, τα κεφάλια των οποίων ρίχνονται από το βόρειο τείχος.
  • 1859 Γουόλτερ Χαντ, αμερικανός μηχανικός, που ανακάλυψε την καρφίδα ασφαλείας, κοινώς παραμάνα. (Γεν. 29/7/1796)
  • 1861: Το Τενεσί αποσχίζεται από την Ένωση.
  • 1867: Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας στέφεται βασιλιάς της Ουγγαρίας.
  • Φρανκ Λόιντ Ράιτ (1867 – 1959)1867 Γεννιέται ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ, που θεωρείται ο «μεγαλύτερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών» (Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων).Φρανκ Λόιντ Ράιτ (1867 – 1959): Ο εισηγητής της «οργανικής αρχιτεκτονικής». Αμερικανός αρχιτέκτονας, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους του 20ού αιώνα. Σχεδίασε 1.141 κτίρια, από τα οποία χτίστηκαν τα 532.

    Ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1867 στην πόλη Ρίτσλαντ Σέντερ της πολιτείας Γουϊσκόνσιν των ΗΠΑ και ήταν γιoς του πλανόδιου μουσικού και ιεροκήρυκα Γουίλιαμ Ράιτ και της δασκάλας Άννας Λόιντ Τζόουνς. Σε ηλικία 18 ετών γράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσιν, όπου παρακολούθησε για ένα διάστημα μαθήματα στη Σχολή Μηχανικών και μελέτησε παράλληλα λογοτεχνία και ξένες γλώσσες, δουλεύοντας συγχρόνως για να βοηθήσει την οικογένειά του. Το 1887 μετακόμισε στο Σικάγο και δούλεψε για τον Γιόζεφ Λάιμαν Σίλσμπι και αργότερα, επί έξι χρόνια, για τον Λούις Σάλιβαν, τον γνωστότερο αμερικανό αρχιτέκτονα της εποχής. Ήρθε όμως σε ρήξη μαζί του και το 1893 άνοιξε το δικό του γραφείο.

    Η «σχολή Prairie»

    Κατά την πρώτη περίοδο των προσωπικών του αναζητήσεων, ο Ράιτ, όπως και άλλοι νέοι αρχιτέκτονες, στράφηκε στη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής, κατάλληλης για τον «οριζόντιο» χαρακτήρα της αμερικανικής πεδιάδας (prairie) των Μεσοδυτικών Πολιτειών, που έγινε γνωστή ως «σχολή Prairie». Σύντομα αναγνωρίστηκε για τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα δόμησης μοντέρνων κτηρίων και ο Ράιτ έγινε ο κύριος εκφραστής της.

    Hotel Imperial, Τόκιο, Ιαπωνία

    Hotel Imperial, Τόκιο, Ιαπωνία

    Χρησιμοποιώντας υλικά και εξοπλισμό μαζικής παραγωγής, που είχαν αναπτυχθεί κυρίως για εφαρμογές σε εμπορικά κτήρια, οι αρχιτέκτονες της σχολής αυτής απέρριπταν τον πολύπλοκο και αποσπασματικό κατακερματισμό του χώρου σε μικρότερα μεμονωμένα δωμάτια χάριν των τολμηρών γυμνών τοίχων, των ευρύχωρων καθιστικών, που ανταποκρίνονταν στις οικογενειακές ανάγκες, και της περιμετρικής θέρμανσης κάτω από τεράστιες τζαμαρίες. Άνεση, λειτουργικότητα και ευρυχωρία επιτεύχθηκαν με μικρό σχετικά κόστος και ο Ράιτ έκτισε μόνος του περίπου 50 τέτοιες κατοικίες από το 1900 έως το 1910.
    Στα κτίσματά του περιλαμβάνονταν οικιστικά συγκροτήματα, κέντρα ψυχαγωγίας, κτήρια επιχειρήσεων εκκλησιών. Το 1912 σχεδίασε τον πρώτο του ουρανοξύστη από μπετόν, κτήριο προφητικό, που δεν κτίστηκε όμως ποτέ.

    Η εξάπλωση της φήμης του στην Ιαπωνία

    Στα τέλη του 1916 ο Ράιτ εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία για πέντε χρόνια. Το «Imperial Hotel» υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Μόλις ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωσή του (1922), το ξενοδοχείο (που κατεδαφίστηκε το 1968) άντεξε με επιτυχία έναν από τους χειρότερους σεισμούς του Τόκιο (μεγέθους 7,9 Ρίχτερ), γεγονός που ενίσχυσε τη φήμη του ως αρχιτέκτονα. Ο Ράιτ είχε αποφασίσει να μη βυθίσει τα θεμέλια μέσα στο ασταθές υπέδαφος, αλλά στήριξε το κτίριο σε ελαστική αιωρούμενη βάση.

    Fallingwater House, Πενσιλβάνια

    Fallingwater House, Πενσιλβάνια

    Το γνωστότερο διεθνώς έργο του είναι η εξοχική κατοικία Fallingwater House στην Πενσιλβάνια (1935), που αιωρείται εντυπωσιακά πάνω από έναν καταρράκτη. Άλλα γνωστά κτίριά του είναι η κατοικία Wingspread στο Γουϊνσκόνσιν (1937), το Μουσείο Γκουγκενχάιμ στη Νέα Υόρκη (1943), το Marin County Civic Center στο Σαν Ραφαέλ της Καλιφόρνιας (1957) και το βιομηχανικό κτίριο Johnson Wax στο Γουϊνσκόνσιν (1936).

    Το 1932 άνοιξε το σπίτι του στο Τάλιεζιν της Αριζόνας στους νέους αρχιτέκτονες για να μελετήσουν μαζί του, δημιουργώντας την υποτροφία Taliesin. Το δημιουργικό του ταλέντο δεν περιοριζόταν στην αρχιτεκτονική. Σχεδίασε έπιπλα, υφάσματα, κρύσταλλα, λάμπες, σερβίτσια και ασημικά.

    Ο Ράιτ υπήρξε ένας παραγωγικός συγγραφέας, δάσκαλος και φιλόσοφος. Η πνευματική παρακαταθήκη του περιέχεται στην «Αυτοβιογραφία» του (1932 και σε αναθεωρημένη έκδοση το 1943) και στα βιβλία του «An Organic Architecture» (1939) και «An Ameri[1]can Architecture» (1955).

    Ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ πέθανε στις 9 Απριλίου 1959 στο Φοίνιξ της Αριζόνας, σε ηλικία 91 ετών. Έζησε μία επιδεικτική ζωή που ήταν γεμάτη από προσωπικές τραγωδίες και συνεχείς οικονομικές δυσκολίες. Νυμφεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε επτά παιδιά.

  • 1876 Πέθανε η Γαλλίδα συγγραφέας, Γεωργία Σάνδη
  • 1896 Η πρώτη κλοπή αυτοκινήτου δηλώνεται στο αστυνομικό τμήμα του Μπρονξ στη Νέα Υόρκη.
  • 1907: Ο αναρχικός από την Πάτρα, Ανδρέας Παπαμητρόπουλος, επιτίθεται με δυναμίτιδα κατά της Βουλής.
  • 1909 Βρετανοί εκδότες κατηγορούν τον Μαρκ Τουέιν για λογοκλοπή από τον Σαίξπηρ
  • 1911: Σεισμός στο Μεξικό στοιχίζει τη ζωή σε 1.300 άτομα.
  • 1912: Ιδρύεται στο Λος Άντζελες από τον Καρλ Λάεμλε η κινηματογραφική εταιρία Universal Studios.
  • 1915: Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις παίρνουν υπό τον έλεγχό τους τη γαλλική πόλη Νεβίλ, που είχαν καταλάβει οι Γερμανοί.
  • 1916 Γεννιέται ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Τζέιμς Γουάτσον, ανακάλυψαν το DNA (1953). Βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1962.
  • 1921: Μεγάλη εκστρατεία εναντίον του στρατού του Μουσταφά Κεμάλ αποφασίζεται στο Κορδελιό, κατά το πολεμικό συμβούλιο που συγκροτείται υπό την προεδρία του βασιλιά Κωνσταντίνου και τη συμμετοχή όλης της στρατιωτικής ηγεσίας.
  • https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Papadakos-Adamidis.jpg1928: Το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου Breguet, με πλήρωμα τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, απογειώνεται από το Τατόι για να πραγματοποιήσει τον γύρο της Μεσογείου. Θα το επιτύχει 20 ημέρες αργότερα, αφού διανύσει απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.
  • 1929 Ο Λέων Τρότσκι ζητά από τον πρωθυπουργό ΜακΝτόναλντ να γίνει δεκτός στην Αγγλία, τόσο για ιατρική περίθαλψη όσο και για φιλολογική εργασία
  • 1929 Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου για πάνω από ένα χρόνο. Οι φαντάροι κατηγορούνταν πως προέβησαν σε ανατρεπτικές ενέργειες στο στρατό επειδή κατά τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων διένειμαν προκηρύξεις με περιεχόμενο κατά του πολέμου και της στρατοκρατίας. Στη διάρκεια της δίκης καταγγέλθηκαν για μια ακόμη φορά οι απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο Καλπάκι, εκεί όπου στέλνονταν οι κομμουνιστές φαντάροι προκειμένου να εξοντωθούν ψυχικά και σωματικά. Από τους κατηγορούμενους, οι 8 καταδικάστηκαν συνολικά σε 8,5 χρόνια φυλακή (902.gr)
  • 1930 Ο Έλληνας πρωτοπαλαιστής, Τζιμ Λόντος, ανακηρύσσεται από την Ομοσπονδία Πάλης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη.
  •  
  • 1932: Κατατίθεται και ψηφίζεται στην Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων και έτσι μπαίνουν οι βάσεις για την ίδρυση του ΙΚΑ.
  • 1939: Αποφασίζεται στην Ελλάδα η κατάργηση των οκτατάξιων σχολείων και η ίδρυση εξατάξιων γυμνασίων.
  • 1940: Ολοκληρώνεται η απομάκρυνση των συμμαχικών δυνάμεων από το Νάρβικ της Νορβηγίας.
  • 1941: Οι συμμαχικές δυνάμεις αρχίζουν εκστρατεία εναντίον των κτήσεων της Γαλλίας του Βισί.
  • 1944 Στην κατεχόμενη ακόμα Αθήνα πραγματοποιούνται πολυάριθμες εκδηλώσεις (διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κλπ.) υπέρ της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ, στις οποίες παίρνουν μέρος συνολικά 50.000 Αθηναίοι.
  • 1947 Δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στην απόφαση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η λεγόμενη «αμερικανική “βοήθεια” δεν αποτελεί καμιά συμβολή στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά σημαίνει τροφοδότηση του εμφυλίου πολέμου, που μόνο ερείπια στοιβάζει πάνω στα παλιά ερείπια».
  • 1949: Το FBI εκδίδει λίστα κομμουνιστών, μεταξύ των οποίων και πολλοί καλλιτέχνες.
  • 1949: Ο Βρετανός συγγραφέας, Τζορτζ Όργουελ, εκδίδει το εμβληματικό μυθιστόρημά του «1984».
  • 1952: Αναχωρούν 400 Έλληνες στρατιώτες για να λάβουν μέρος στον Πόλεμο της Κορέας.
  • 1953: Ένας ανεμοστρόβιλος F5 χτυπά το Μίσιγκαν, σκοτώνοντας 116 άτομα, τραυματίζοντας 844 και καταστρέφοντας 340 σπίτια.
  • 1954 Γεννήθηκε ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης, Μάριος Τόκας
  • 1955 Τιμ Μπέρνερς-Λι, βρετανός μηχανικός υπολογιστών, που ανακάλυψε το WWW και ουσιαστικά έκανε πραγματικότητα το Ίντερνετ.
  • 1958: Κάνει σέντρα το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Σουηδία.
  • 1959: Βαθιά ρήξη επανέρχεται στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις, όταν ο Σαρλ ντε Γκολ αρνείται την εγκατάσταση βάσεων εκτόξευσης πυραύλων και την αποθήκευση πυρηνικών όπλων από τις αμερικανικές μονάδες, που ήταν εγκατεστημένες στη Γαλλία.
  • 1962  Στέλιος Σπεράντσας, έλληνας καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής και λογοτέχνης. (Γεν. 1888)
  • 1963  Συγκροτείται από νέους καλλιτέχνες η Δημοκρατική Κίνηση Νέων — Γρηγόρης Λαμπράκης. Ανάμεσά τους, οι Μίκης Θεοδωράκης, Αργύρης Κουνάδης, Μίνως Αργυράκης, Βάσω Κατράκη, Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ), Ασπασία Παπαθανασίου, Δάφνη Σκούρα, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γεωργία Χαραλαμπίδου, κ.α. Λίγο αργότερα, στις 8/9/1964, η Κίνηση θα συγχωνευτεί με τη Νεολαία της ΕΔΑ συγκροτώντας τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ) (902.gr)
  • 1965 Ξεκινά η κλιμάκωση του «βρώμικου» πολέμου των Αμερικανών κατά του Βιετνάμ. 8 Ιουνίου 1972 ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει όλη τη βαρβαρότητα αυτού του πολέμου
  • 1966: Η Τοπίκα στο Κάνσας καταστρέφεται από τυφώνα που καταγράφεται ως F5 στην κλίμακα Φουτζίτα. Πρόκειται για τον πρώτο τυφώνα που ξεπέρασε σε ζημιές τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 543 τραυματίστηκαν και χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.
  • 1967: Το αμερικανικό πλοίο «Liberty» δέχεται από λάθος επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις, με απολογισμό 34 νεκρούς και 171 τραυματίες, κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.
  • 1968: Συλλαμβάνεται από τη Σκότλαντ Γιαρντ στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ο μικροκακοποιός και δραπέτης των φυλακών υψίστης ασφαλείας, Τζέιμς Ερλ Ρέι, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
  • 1970 Μια νέα χούντα ανατρέπει την παλιά στην Αργεντινή, καθώς οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων αποφασίζουν την ανατροπή του δικτάτορα «Προέδρου» Χουάν Κάρλος Ογκόνια, που οι ίδιοι είχαν φέρει στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια.
  • 1973 Πεθαίνει ο κομμουνιστής συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης.
  • 1973 Μετά από 34 χρόνια δικτατορίας στην Ισπανία, ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο παραδίδει την «Πρωθυπουργία» στο ναύαρχο – και έμπιστό του — Λουίς Μπλάνκο. Ο Φράνκο παραμένει «αρχηγός του κράτους».
  • 1986 Ο υποψήφιος των Συντηρητικών, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, συγκεντρώνει το 53,98% των ψήφων και εκλέγεται Πρόεδρος της Αυστρίας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποκαλύφθηκε ότι ο Βαλντχάιμ ήταν αξιωματικός των ναζί και μάλιστα πήρε μέρος στο πογκρόμ κατά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
  • 1987  Αλέξανδρος Ιόλας, έλληνας γκαλερίστας και σημαντικός συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Κουτσούδης. (Γεν. 25/3/1907)
  • 1990: Κάνει σέντρα στην Ιταλία το 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
  • 1991: Το πανευρωπαϊκό βραβείο Λεονάρντο ντα Βίντσι απονέμεται στον Έλληνα βιολιστή, Λεωνίδα Καβάκο.
  • 1993: Στη Γαλλία, ο Ρενέ Μπουκέ, αστυνομικός διοικητής της κυβέρνησης του Βισί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Παρίσι σε ηλικία 82 ετών.
  • 1995: Η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα, αν η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, προκαλεί την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
  • 1995: Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ανακοινώνει την αγορά του πίνακα «Ο Άγιος Πέτρος» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο). Τα 290.000.000 δραχμές για την αγορά του έργου συγκεντρώθηκαν από προσφορές ιδρυμάτων, καλλιτεχνών και πολιτών.
  • 1996: Κάνει σέντρα το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, στην Αγγλία.
  • 1996: Η Κίνα προβαίνει σε υπόγεια, ειρηνική, πυρηνική δοκιμή στο Λοπ Νορ.
  • 1998: Ο Τσάρλτον Ίστον αναλαμβάνει την προεδρία της Αμερικανικής Ένωσης Οπλοχρηστών.
  • 2000: Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο, Στίβεν Σόντερς, στη λεωφόρο Κηφισίας. H τρομοκρατική οργάνωση κάνει την επανεμφάνισή της στην περιοχή του Ψυχικού, έπειτα από έναν χρόνο απουσίας, ρίχνοντας τέσσερις σφαίρες στον στρατιωτικό που βρίσκεται στο λευκό Rover, πλήττοντάς τον στην κοιλιακή χώρα και στα άνω άκρα. Εκείνος δεν πεθαίνει ακαριαία, καθώς μετά την επίθεση μεταφέρεται στον «Ερυθρό Σταυρό» όπου και χειρουργείται, χωρίς όμως να καταφέρει να επιβιώσει.
  • 2007 Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος Ρίτσαρντ Μακέι Ρόρτι.
  • 2008: Στην πόλη Ακιχαμπάρα της Ιαπωνίας ο Τομοχίρο Κάτο χτυπά με φορτηγό μια ομάδα ανθρώπων και στη συνέχεια κατεβαίνει και μαχαιρώνει όποιον βρει μπροστά του. Τελικά σκοτώνει 7 άτομα και τραυματίζει 10.

Γεννήσεις

Θάνατοι

  • 62 – Κλαυδία Οκταβία, Ρωμαία αυτοκράτειρα
  • 632 – Μωάμεθ, Άραβας προφήτης
  • 1042 – Αρθακανούτος, βασιλιάς της Δανίας και της Αγγλίας
  • 1376 – Εδουάρδος του Γούντστοκ, Άγγλος πρίγκιπας
  • 1492 – Ελισάβετ Γούντβιλ, βασίλισσα της Αγγλίας
  • 1505 – Χονγκ-τσι, αυτοκράτορας της Κίνας
  • 1768 – Γιόχαν Γιοάχιμ Βίνκελμαν, Γερμανός λόγιος και αρχαιολόγος
  • 1795 – Λουδοβίκος ΙΖ΄ της Γαλλίας
  • 1809 – Τόμας Πέιν, Άγγλος συγγραφέας
  • 1845 – Άντριου Τζάκσον, 7ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
  • 1865 – Τζόζεφ Πάξτον, Άγγλος κηπουρός, αρχιτέκτονας και πολιτικός
  • 1876 – Γεωργία Σάνδη, Γαλλίδα συγγραφέας
  • 1881 – Γρηγόριος ΣΤ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
  • 1954 – Κάρλ φον Λε Σουϊρ, Γερμανός στρατηγός
  • 1960 – Μαρίνος Γερουλάνος, ακαδημαϊκός
  • 1970 – Αβραάμ Μάσλοου, Αμερικανός ψυχολόγος
  • 1973 –  Μάρκος Αυγέρης, συγγραφέας και κριτικός
  • 1973 – Τούμπι Χέις, Άγγλος μουσικός
  • 1987 –  Αλέξανδρος Ιόλας, συλλέκτης έργων τέχνης
  • 2000 – Στήβεν Σόντερς, Άγγλος διπλωμάτης
  • 2007 – Αντέν Αμπντουλέ Οσμάν, Σομαλός πολιτικός
  • 2009 – Ομάρ Μπονγκό, πρόεδρος της Γκαμπόν
  • 2010 – Ανδρέας Βουτσινάς, ηθοποιός και σκηνοθέτης
  • 2017 – Σαμ Πανόπουλος, μάγειρας
  • 2018 – Άντονι Μπουρντέν, αμερικανός μάγειρας

Παγκόσμιες Ημέρες

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου