Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 14 Ιούν 2023
Σαν σήμερα 14 Ιουνίου
Κλίκ για μεγέθυνση
Σαν σήμερα 14 Ιουνίου







 
  • 1878 Υπογράφεται η συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία, σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Αγγλίας ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.
H αναθεώρηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου ανατέθηκε στο διεθνές Συνέδριο του Βερολίνου, το οποίο κατέληξε να μηδενίσει σχεδόν τα κέρδη της Ρωσίας επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
 Ρωσοτουρκικές Συνθήκες ως το Συνέδριο του Βερολίνου 1878
 

Ζωηρή ανησυχία είχε προξενήσει στις δυτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην Αγγλία και στην Αυστρία, η έκβαση του τελευταίου από τους πολλούς ως τότε ρωσοτουρκικούς πολέμους, το 1877-78.

H Τουρκία είχε υποστεί δεινή ήττα και τα ρωσικά στρατεύματα είχαν απειλήσει την Κωνσταντινούπολη. Από την πλεονεκτική της θέση η Ρωσία, με τη συνθήκη που υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 1878 στον Άγιο Στέφανο, είχε επιβάλει στην Τουρκία βαρύτατους όρους για εδαφικές παραχωρήσεις υψίστης πολιτικής σημασίας.

H εφαρμογή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου θα είχε πολύ ευρύτερες συνέπειες από την ταπείνωση και τον ακρωτηριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θα ανέτρεπε άρδην τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πραγματοποιώντας παλαιά επεκτατικά όνειρα της Ρωσίας και εξασφαλίζοντάς της ισχυρά πλεονεκτήματα απέναντι στις δυτικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια, θα έδινε εξαιρετικά δυσμενή για αυτές τροπή στο περιβόητο Ανατολικό Ζήτημα, το οποίο εξέφραζε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των Μεγάλων Δυνάμεων για την τύχη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 
 Αν η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρεε, πράγμα που το καθιστούσε ολοένα πιθανότερο η προϊούσα παρακμή της, στις περιοχές που την αποτελούσαν θα προέκυπτε κενό εξουσίας. Ζωτική ανάγκη για την καθεμία από τις Μεγάλες Δυνάμεις αποτελούσε να μην επιτρέψει σε μία ή περισσότερες από τις υπόλοιπες να επωφεληθούν δυσανάλογα από αυτό το κενό. H ανάγκη αυτή καθόριζε και την πολιτική τους απέναντι στα γεγονότα που θα μπορούσαν να βλάψουν υπέρμετρα την ισχύ και την ακεραιότητα του κράτους των σουλτάνων. Αν έκριναν ότι τα γεγονότα θα εξελίσσονταν προς όφελός τους, τα υποβοηθούσαν.
Αν διαπίστωναν ότι οι εξελίξεις θα ευνοούσαν κάποια άλλη δύναμη, μεταβάλλονταν σε προμάχους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εξάλλου δεν έλειψαν οι περιπτώσεις όπου κάποιες από τις Μεγάλες Δυνάμεις είχαν σκεφθεί και συμφωνήσει μεταξύ τους, μυστικά συνήθως, να διαμελίσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να μοιραστούν τα κομμάτια της. Αλλά στη μακρά ιστορία του Ανατολικού Ζητήματος η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, αν εφαρμοζόταν, θα ήταν η καταφανέστερη ίσως περίπτωση μονομερούς απολαβής των καρπών της τουρκικής αδυναμίας.
1878-Ρωσικά στρατεύματα έξω από την Κωνσταντινούπολη

Οι δυτικές δυνάμεις αισθάνθηκαν ότι δεν μπορούσαν και δεν έπρεπε να το επιτρέψουν αυτό. Ασκώντας πίεση που έφθανε ως την απειλή του πολέμου κατά της Ρωσίας, η οποία αδυνατούσε να αντιταχθεί δυναμικά λόγω της εξάντλησης των δυνάμεών της από τον πόλεμο που είχε μόλις λήξει, απαίτησαν και πέτυχαν την αναθεώρηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου.Το έργο αυτό, η αναθεώρηση, ανατέθηκε στο διεθνές Συνέδριο του Βερολίνου, το οποίο κατέληξε να μηδενίσει σχεδόν τα κέρδη της Ρωσίας από τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

Επικίνδυνες σχέσεις
Οι δύο αυτοκρατορίες, η ρωσική και η οθωμανική, είχαν και άλλες φορές στο παρελθόν αναμετρηθεί στα πεδία των μαχών, αν και οι σχέσεις τους είχαν επίσης γνωρίσει περιόδους σύμπνοιας. H Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ανέκαθεν ο κυριότερος στόχος των προσπαθειών της Ρωσίας για εδαφική επέκταση. Ως έναν βαθμό η πολιτική της αυτή ενισχυόταν από θρησκευτικά κίνητρα, από τη ρομαντική επιθυμία να απελευθερωθεί η Κωνσταντινούπολη, η ιερή πόλη της Ορθοδοξίας. Πολύ επιτακτικότερη όμως ήταν η ανάγκη της Ρωσίας να αποκτήσει στον Εύξεινο Πόντο έξοδο για τις εξαγωγές των σιτηρών της. Σε μερικές περιόδους η Ρωσία επεδίωκε να δεσπόζει της Τουρκίας ως ισχυρός σύμμαχος. Οταν αυτή η πολιτική της απέδιδε, υποστήριζε την ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεν προέβαλλε εδαφικές απαιτήσεις.

Οταν η πολιτική της δεν απέδιδε, η Ρωσία υπονόμευε την Τουρκία, είτε έμμεσα, υποστηρίζοντας τις εξεγέρσεις των υπόδουλων βαλκανικών λαών, είτε άμεσα, πολεμώντας εναντίον της. Οι πόλεμοι της Ρωσίας εναντίον της Τουρκίας αναπτέρωναν τις ελπίδες των υπόδουλων χριστιανών, οι οποίοι προσδοκούσαν ότι η νίκη της μεγάλης ομόδοξης δύναμης θα επέφερε και την πραγματοποίηση των δικών τους εθνικών πόθων. Σπεύδοντας να σταθούν στο πλευρό της εξεγείρονταν κατά του οθωμανού δυνάστη. Οταν τα συμφέροντά της επέβαλλαν στη Ρωσία ελιγμούς και αλλαγή πολιτικής, οι εξεγερμένοι αφήνονταν στο έλεος του δυνάστη, συχνά με φρικαλέα για αυτούς αποτελέσματα. Οι υπόδουλοι Ελληνες είχαν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση περισσότερες από μία φορές.
Η Ρωσική διάβαση του Δούναβη, Ιούνιος 1877. (Ζωγραφική από τον Nikolai Dmitriev-Orenburgsky, 1883.)

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα ειρηνικής συμβίωσης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία υπήρξε η Συνθήκη του Ουνκιάρ Σκελεσί, η οποία υπογράφτηκε από τις δύο χώρες τον Ιούλιο του 1833 και προέβλεπε την παροχή βοήθειας μεταξύ τους αν το ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη δεχόταν επίθεση από τρίτη δύναμη. Με μυστικό όρο της συνθήκης η Τουρκία απαλλασσόταν από αυτή την υποχρέωση εφόσον θα έκλεινε τα στενά των Δαρδανελίων για τα ξένα πολεμικά πλοία.
Πολύ περισσότερα ωστόσο είναι τα αξιομνημόνευτα παραδείγματα εχθρικής προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες.




                                              ***


1940 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Γερμανικός στρατός καταλαμβάνει το Παρίσι. Ήταν ένα πρωινό σαν σήμερα, 14 Ιουνίου του 1940, όταν οι Γερμανοί Ναζί μπήκαν στο Παρίσι, ένα μήνα αφότου ο στρατός της Βέρμαχτ εισέβαλε στη Γαλλία. Οι πρώτοι στρατιώτες εμφανίστηκαν στις 05:30 τα χαράματα. Με μοτοσυκλέτες και καμιόνια έφθασαν στην Πορτ ντε λα Βιλέτ στο βορειοανατολικό άκρο του Παρισιού. Στη συνέχεια οι Γερμανοί έφθασαν μέσω των μεγάλων αρτηριών στο κέντρο της μεγαλούπολης. Μέσα σε τρεις ώρες η πρώτη σημαία με τη σβάστικα κυμάτιζε στη στέγη του Υπουργείου Ναυτικού στην Πλας ντε λα Κονκόρντ στην καρδιά του Παρισιού. Στις δέκα η ώρα η πόλη είχε καταληφθεί ολοκληρωτικά από τις ναζιστικές δυνάμεις.





Γεγονότα


  • 1158 – Ο Ερρίκος ο Λέων ιδρύει το Μόναχο στις όχθες του ποταμού Ίζαρ.
  • 1216 – Πρώτος Πόλεμος των Βαρόνων: ο πρίγκιπας Λουδοβίκος της Γαλλίας καταλαμβάνει το Γουίντσεστερ και σύντομα κατακτά πάνω από το ήμισυ του Βασιλείου της Αγγλίας.
  • 1381 – Ο Ριχάρδος Β΄ της Αγγλίας συναντά τους ηγέτες της Εξέγερσης των Χωρικών. Ο Πύργος του Λονδίνου κατακλύζεται από επαναστάτες που εισέρχονται χωρίς αντίσταση.
  • 1645 – Αγγλικός Εμφύλιος Πόλεμος: στη μάχη του Νάσμπι, 15.000 στρατιώτες του Κοινοβουλίου νικούν τους 12.000 στρατιώτες του βασιλιά Καρόλου Α’ της Αγγλίας.
  • 1736 Γεννήθηκε ο Γάλλος φυσικός, Σαρλ Ογκουστίν ντε Κουλόμπ
  • 1777 Το αμερικανικό κογκρέσο υπερψηφίζει την αποδοχή της σημαίας με τα 13 αστέρια και τις 13 ρίγες ως το εθνικό έμβλημα των ΗΠΑ.
  • 1789 Ο πατήρ Ελάιτζα Κρέιγκ αποστάζει ουίσκι από καλαμπόκι. Θα ονομαστεί «Μπέρμπον», επειδή ο ιερωμένος ζούσε στην κομητεία Μπέρμπον του Κεντάκι.
  • 1789 Ο Βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι μαζί με άλλους 18 ναύτες, που εκδιώχθηκαν από το πλοίο “Μπάουντι” μετά τη θρυλική ανταρσία, φτάνουν στο Τιμόρ, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια με μια μικρή ανοιχτή βάρκα.
  • 1791 Ψηφίζεται στη Γαλλία ο νόμος του Λε Σαπελιέ για την απαγόρευση της οργάνωσης των εργατών σε σωματεία, μεσούσης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.
  • 1800 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης νικά τους αυστριακούς στη Μάχη του Μαρένγκο στη Βόρεια Ιταλία και γίνεται κύριος της ιταλικής χερσονήσου.
  • 1811 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα συγγραφέας, Χάριετ Μπίτσερ Στόου (“Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά”)
  • 1822 – Ο Τσαρλς Μπάμπατζ προτείνει μία διαφορική μηχανή σε ένα έγγραφο προς τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία.
  • 1830 Ξεκινά η εκστρατεία των Γάλλων ιμπεριαλιστών κατά του οθωμανικού βασιλείου της Αλγερίας, που κατέληξε με την πτώση της πόλης Αλγέρι στις 7/7. Ήταν το πρώτο βήμα στην σταδιακή αποικιοποίηση όλης της χώρας που κράτησε σχεδόν έναν αιώνα.
  • 1832 Γεννήθηκε ο Γερμανός μηχανικός, Νίκολαους Όττο, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης
  • 1848 Οι εργάτες του Βερολίνου συγκρούονται με την αστυνομία και την αστική πολιτοφυλακή. Οι εργάτες καταλαμβάνουν το οπλοστάσιο της πόλης και εξοπλίζονται. Ωστόσο, ο αυθόρμητος χαρακτήρας και η έλλειψη οργάνωσης της εξέγερσης την αδυνάτισαν γρήγορα με αποτέλεσμα να κατασταλεί σχετικά εύκολα, δίχως να μπορεί να εξελιχθεί σε επαναστατικό κίνημα.
  • 1863 Γεννήθηκε ο Γερμανός γιατρός, Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ, ο οποίος περιέγραψε πρώτος τα συμπτώματα της νόσου, που πήρε το όνομα του
  • 1864 Αλόις Αλτσχάιμερ, γερμανός νευρολόγος. Το όνομά του δόθηκε στην ασθένεια του εγκεφάλου που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα. (Θαν. 19/12/1915)
  • 1868  Καρλ Λαντστάινερ, αυστριακο-αμερικανός γιατρός και βιολόγος. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για την ανακάλυψη των κύριων ομάδων αίματος (σύστημα ΑΒΟ), που έκανε τη μετάγγιση αίματος πρακτική ρουτίνας. Επίσης, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην εξέλιξη της ιατροδικαστικής, της γενετικής και της ανθρωπολογίας. (Θαν. 26/6/1943)
  • Ο αρχαιολογικός και ο προσωπικός κόσμος του Ερρίκου Σλίμαν σε μια μεγάλη έκθεση στο ΒερολίνοΟμάδα ανασκαφών στην Τροία, δεκαετία 1890 © bpk         1873 Ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.
  • 1878 Υπογράφεται η συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία, σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Αγγλίας ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.
  • 1900 Η Δημοκρατία της Χαβάης προσαρτάται στις ΗΠΑ.
  • 1904  Νικηφόρος Λύτρας, έλληνας ζωγράφος. (Γεν. 1832)

  • 1904 Πέθανε ο ζωγράφος, Νικηφόρος Λύτρας
    1904 Πέθανε ο ζωγράφος, Νικηφόρος Λύτρας
    1905 Άγρια σύρραξη σημειώνεται στον Άγιον Όρος, μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων μοναχών, με 80 τραυματίες.
  • potemkin1905 Εξέγερση των ναυτών στο Θωρηκτό Ποτέμκιν (ρωσική επανάσταση του 1905). Η εξέγερση –στην οποία πρωτοστάτησαν οι ναύτες μέλη του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος — ξεκίνησε όταν το πλήρωμα αρνήθηκε να φάει το σκουληκιασμένο κρέας και πέταξε τους αξιωματικούς στη θάλασσα. Στο πλοίο σηκώθηκε η κόκκινη σημαία, ενώ το πλήρωμα κάλεσε τους ναύτες από τα άλλα πλοία, καθώς και το λαό της Οδησσού, όπου ήταν αγκυροβολημένο το Ποτέμκιν, να ξεσηκωθούν. Η εργατιά της πόλης εξεγείρεται και ο τσαρικός στρατός κινείται εναντίον τους. Ακολουθούν μάχες σώμα με σώμα, ενώ δύο μοίρες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας αποστέλλονται κατά του Ποτέμκιν. Οι ναύτες των επιτιθέμενων πλοίων αρνούνται να υπακούσουν στο «πυρ» των ανωτέρων τους. Σε ένα δε από τα πλοία, στο θωρηκτό «Γκεόργκι Πομπεντονόσετς», το πλήρωμα στασίασε και ενώθηκε με το Ποτέμκιν και το επίσης εξεγερμένο συνοδευτικό πλοίο Ισμαήλ. Ωστόσο, έως τη 1 Ιουλίου οι τσαρικοί επανέκτησαν τον έλεγχο του Γκεόργκι Πομπεντονόσετς, ενώ στην Οδησσό όλες οι εστίες αντίστασης κατεστάλησαν. Το Ποτέμκιν και το Ισμαήλ απέπλευσαν προς τη Ρουμανία όπου ζητήθηκε και χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στους εξεγερμένους (περίπου 600). Πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν στη Ρωσία μετά την Επανάσταση του 1917, ως ήρωες (902.gr).
  • 1904 Πέθανε ο ζωγράφος, Νικηφόρος Λύτρας
  • 1920 Πέθανε ο Γερμανός κοινωνιολόγος, Μαξ Βέμπερ
  • 1925 Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα (Καταλανοί) γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Σε αντίποινα, η δικτατορία του Πρίμο δε Ριβέρα θα κλείσει το γήπεδο για 6 μήνες.
  • che1928 Γεννήθηκε ο αργεντινός γιατρός και επαναστάτης, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
  • 1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Παρίσι παραδίδεται στη Γερμανία. Για τους Γάλλους το Παρίσι παύει να είναι “η Πόλη του Φωτός”, καθώς οι Γερμανοί παρελαύνουν στους δρόμους του.
  • 1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, διατάσσει το “πάγωμα” όλων των γερμανικών και ιταλικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ.
  • 1942 Οι Γερμανοί εκτελούν 50 ομήρους στο Ηράκλειο της Κρήτης ως αντίποινα για την καταστροφή γερμανικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της πόλης.
  • 1949 Δημιουργείται το κράτος του Βιετνάμ, το οποίο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.
  • 1961 – Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή καταθέτουν αιφνιδιαστικά οι Φιλελεύθεροι, η Δημοκρατική Ένωση και η Κίνηση Εθνικής Αναδημιουργίας (Κ.Ε.Α.) του Γεώργιου Γρίβα, επικαλούμενοι την πρόσφατη απόλυση “για κακό χειρισμό οικονομικών θεμάτων” του Έλληνα πρέσβη στη Βόννη, Θωμά Υψηλάντη, την ένταξη της χώρας στην Ε.Ο.Κ. και τα προβλήματα των σιτοπαραγωγών. Η πρόταση απορρίπτεται με ψήφους 175 έναντι 115.
  • 1961 – Σταθμοί ελέγχου των εκπομπών καυσαερίων από τα αυτοκίνητα αποφασίζεται να τοποθετηθούν στις εισόδους της Αθήνας για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Θα αφαιρούνται επιτόπου οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων που ρυπαίνουν.
  • 1962 – Ιδρύεται στο Παρίσι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών, που αργότερα έγινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.
  •  
  • 1962 Η αντιαποικιακή εξέγερση του αλγερινού λαού. Η αντιιμπεριαλιστική εξέγερση στην Αλγερία άρχισε την 1η του Νοέμβρη 1954 με την πολιτική καθοδήγηση του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης και τη συγκρότηση του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης. Η απάντηση των γαλλικών αρχών χαρακτηριζόταν από την αγριότητά της. Μετά από σκληρούς αγώνες, το Σεπτέμβρη του 1959 η γαλλική κυβέρνηση υποχρεώνεται να αναγνωρίσει το δικαίωμα του λαού της Αλγερίας για αυτοδιάθεση. Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίζεται μετά τις ανταρσίες που προκάλεσε η Γαλλία το 1960 και το 1961. Το 1961 συγκροτείται η OAS, μια παράνομη εγκληματική οργάνωση των αδιάλλακτων αποικιοκρατών, με στόχο τη ματαίωση των συμφωνιών.Στις 14 Ιουνίου 1962 η OAS διατάσσει όλους τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν την Αλγερία και αναγγέλλει εκστρατεία ολοκληρωτικής καταστροφής της χώρας. Χιλιάδες έποικοι μαζεύονται στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ενώ η οργάνωση ανατινάζει το νοσοκομείο του Αλγερίου, αφού έχει ήδη πυρπολήσει το πανεπιστήμιο και το δημαρχείο του Αλγερίου και έχει ανατινάξει πολλά δημόσια κτίρια
  • 1964 Στην Αϊτή, ο Φρανσουά Ντιβαλιέ ανακηρύσσεται ισόβιος Πρόεδρος.
  • 1966 Το Βατικανό ανακοινώνει την απόσυρση του index librorum prohibitum (κατάλογος απαγορευμένων βιβλίων), που είχε εφαρμόσει από το 1557.
  • 1967 – Η Κίνα δοκιμάζει την πρώτη της βόμβα υδρογόνου.
  • 1968 – Το δεξαμενόπλοιο Παγκόσμιος Δόξα, συμφερόντων Σταύρου Νιάρχου, κόβεται στα δύο και βυθίζεται ανοικτά της Νότιας Αφρικής, εν μέσω σφοδρότατης θύελλας. Χάνονται 24 από τα 38 μέλη του πληρώματός του, όλοι Έλληνες.
  • 1980 Η Ελλάδα δίνει τον δεύτερο αγώνα της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Ιταλία. Αντιμετωπίζει στο «Ολύμπικο» της Ρώμης την Τσεχοσλοβακία και ηττάται με 3-1.Τα γκολ σημειώνουν: Πάνενκα (5’), Αναστόπουλος (13’), Βίτσεκ (26’) και Νέχοντα (62’).
  • Η βύθιση της βρετανικής φρεγάτας «Αντιλόπη»1982 Τέλος του Πολέμου των Φόκλαντς: Οι Αργεντινές δυνάμεις στο Πορτ Στάνλεϋ παραδίνονται άνευ όρων στους Βρετανούς.
  • 1986 Πεθαίνει ο Αργεντινός ποιητής και λογοτέχνης Χόρχε Λουίς Μπόρχες.
  • Σαν σήμερα 14 Ιουνίου 2023Σαν σήμερα 14 Ιουνίου 20211987: Η εθνική Ελλάδας μπάσκετ Ανδρών κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς κερδίζει στον τελικό της Αθήνας τη Σοβιετική Ένωση με 103-101 στην παράταση (κανονική διάρκεια αγώνα 89-89). Με αυτόν τον τρόπο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα γράφει ιστορία και ξεκινά μια «χρυσή εποχή» για τον άθλημα στη χώρα μας, κάτι που θα συμβεί και συλλογικό επίπεδο. Έκτοτε, η Εθνική στο μπάσκετ Ανδρών αποκτά τον τίτλο «Επίσημη Αγαπημένη».
  • 1991 – Το ΚΚΕ αποχωρεί από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.
  • 1993 Στην Τουρκία, η πρώην υπουργός Προεδρίας, Τανσού Τσιλέρ, γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
  • 1995 Πέθανε ο Ιρλανδός ρόκερ, Ρόρι Γκάλαχερ.
  • 2005: Ο Ασάφα Πάουελ σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων με χρόνο 9,77.
  • 2008: Η εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο Ανδρών ηττάται από τη Ρωσία με 1-0, στον δεύτερο αγώνα της στο Euro 2008 που διεξάγεται σε Αυστρία και Ελβετία, με αποτέλεσμα να γνωρίσει τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του θεσμού.
  • 2018: Κάνει σέντρα το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 που διεξάγεται στη Ρωσία. Η διοργανώτρια επικρατεί της Σαουδικής Αραβίας με 1-0.
  • 2020: Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 172 τραυματίστηκαν το Σάββατο μετά την έκρηξη βυτιοφόρου με υγροποιημένο αέριο σε κινεζικό αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Wenling, με σχεδόν 100 πυροσβεστικά οχήματα να επιχειρούν. Ορισμένοι εξακολουθούν να αγνοούνται.


Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου