Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 06 Ιούλ 2023
Σαν σήμερα... 6 Ιουλίου
Κλίκ για μεγέθυνση


















 
 

Συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του Γουίλιαμ Φόκνερ (William Cuthbert Falkner, 25 Σεπτεμβρίου 1897 – 6 Ιουλίου 1962).

Ο Φόκνερ ήταν Αμερικανός συγγραφέας, που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1949, δύο Βραβεία Πούλιτζερ και το Βραβείο Εθνικού βιβλίου (ΗΠΑ) το 1955. Το 1939 εκλέχθηκε μέλος του Εθνικού Ινστιτούτου Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ και το 1948 έγινε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας. Στην Ελλάδα τιμήθηκε το 1957 με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς μυθιστοριογράφους και ανανεωτής της αφηγηματικής τέχνης στον 20ο αιώνα. Κατά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας (1950), η Σουηδική Ακαδημία αναφέρθηκε στη δημιουργία, από τον Φόκνερ, ενός απέραντου παγκόσμιου θεάτρου της ανθρωπότητας, μαγικά φωτισμένου και γεμάτου χαρακτήρες μεγαλύτερους από τη ζωή.

Γεγονότα




  • 371 π.Χ. – Μάχη των Λεύκτρων: Οι Θηβαίοι, υπό τον Επαμεινώνδα, νικούν τους Σπαρτιάτες του Κλεόμβροτου Α’.
  • 640 – Ο μουσουλμανικός αραβικός στρατός νικά τις βυζαντινές δυνάμεις στη μάχη της Ηλιούπολης στην Αίγυπτο.
  • 1189 – Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.
  • 1348 – Ο Πάπας Κλήμης ΣΤ’ εκδίδει παπική βούλα προστατεύοντας τους Εβραίους από την κατηγορία ότι προκάλεσαν τη Μαύρη πανώλη.
  • 1411 – Ο ναύαρχος της Δυναστείας των Μινγκ, Τσενκ Χι, επιστρέφει στη Ναντσίνγκ από το τρίτο ταξίδι του.
  • 1415 – Καίγεται στην πυρά ως αιρετικός ο Γιαν Χους.
  • 1483 – O Ριχάρδος Γ’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.
  • 1535 – Ο Τόμας Μορ εκτελείται για προδοσία εναντίον του βασιλιά Ερρίκου Η’ της Αγγλίας.
  • 1573 – Ο Χερόνιμο Λουίς ντε Καμπρέρα ιδρύει την πόλη  Κόρδοβα στην Αργεντινή.
  • 1609 Στη Βοημία κατοχυρώνεται η ανεξιθρησκία.
  • 1630 – Τριακονταετής Πόλεμος: τα σουηδικά στρατεύματα του Γουσταύου Αδόλφου πραγματοποιούν απόβαση στην Πομερανία της Γερμανίας.
  • 1751 – Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΔ’ καταργεί το Πατριαρχείο της Ακουιλήιας και ιδρύει την Αρχιεπισκοπή του Ούντινε και της Γκορίτσια.
  • 1779 – Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις νικούν τις βρετανικές στη Γρενάδα.
  • 1785 – Το Δολάριο γίνεται η επίσημη νομισματική μονάδα των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με πρωτοβουλία του Τόμας Τζέφερσον και απόφαση του Κογκρέσου.
  • 1801Ναυμαχία της Αλχεθίρας: τα πλοία του γαλλικού ναυτικού νικούν το βρετανικό βασιλικό ναυτικό στο οχυρωμένο ισπανικό λιμάνι της Αλχεθίρας.
  • 1808 Γεννιέται ο Γερμανός ιστορικός Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν, γνωστός για τη βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στον Ντρόιζεν οφείλεται ο όρος «Ελληνιστικός». (Θαν. 19/6/1884)
  • 1827 – Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου για τη σύσταση ελληνικού κράτους. Στην Τουρκία επιβάλλεται η αποδοχή της Αυτονομίας της Ελλάδας, η προστασία των Ελλήνων και η διμερής κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή των τριών Στόλων στα ελληνικά ύδατα και στη συνέχεια τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
  • 1885 – Ο γάλλος μικροβιολόγος Λουί Παστέρ δοκιμάζει με επιτυχία το αντιλυσσικό εμβόλιο. Λήπτης είναι ένα νεαρό αγόρι, ο Ζοζέφ Μεστέρ, τον οποίο έχει δαγκώσει ένα λυσσασμένο σκυλί.
  • 1892 Μεγάλη απεργία στο χαλυβουργείο Κάρνεγκι στο Χόμστιντ της Πενσυλβάνιας πνίγεται στο αίμα από τους ιδιωτικούς αστυνομικούς του γραφείου Πίνκερτον. 10 οι νεκροί.
  • frida5Φρίντα Κάλο (1907 – 1954)1907 Γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.
  • 1908 Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πίρι ξεκινά το ταξίδι του προς «κατάκτηση» του Βόρειου Πόλου.
  • 1921 – Ο Ελληνικός Στρατός (Γ’ ΣΣ), μετά από σκληρή και αποφασιστική μάχη καταλαμβάνει το Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ) της Μικράς Ασίας.
  • 1932 – Η θερινή ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά δοκιμαστικά στην Ελλάδα, στο διάστημα από 6 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο τα ρολόγια τίθενται μία ώρα μπροστά. Θα εγκαταλειφθεί, όμως, στη συνέχεια…
  • 1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Εκ μέρους του ΣΜΑ, την υπέγραψε ο αρχηγός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα (ΒΣΑ), ταξίαρχος Εντι Μάγιερς, εκ μέρους του ΕΑΜ ο Βασίλης Σαμαρινιώτης (Ανδρέας Τζήμας) κι εκ μέρους του ΕΛΑΣ οι Στέφανος Σαράφης και Αρης Βελουχιώτης.  Η συμφωνία, εν συντομία, προέβλεπε τη δημιουργία Κοινού Γενικού Στρατηγείου για το συντονισμό της δράσης όλων των ελληνικών ανταρτικών δυνάμεων, χώριζε την Ελλάδα σε αυτοτελείς στρατιωτικές περιφέρειες, ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ των ανταρτών των διαφόρων ανταρτικών οργανώσεων και σ’ ό,τι αφορούσε στη στρατιωτική δράση, ως ανώτερη στρατιωτική ηγεσία καθιστούσε το ΣΜΑ, το οποίο αναλάμβανε, γενικά και αόριστα, την υποχρέωση να ενισχύει το αντάρτικο κίνημα. Το Σύμφωνο αυτό, καθώς και οι άλλες Συμφωνίες που ακολούθησαν (του Λιβάνου και της Καζέρτας), αποτελούσαν τμήμα της αστικής πολιτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα, με σκοπό την ενσωμάτωση, την εξουδετέρωση και εν τέλει την ήττα του
  • 1947 – Ισπανία: Εθνικό δημοψήφισμα επικυρώνει νόμο περί διαδοχής και παλινόρθωσης βασιλευομένης δημοκρατίας.
  • 1953 Το Βιετνάμ και το Λάος αποδέχονται την πρόσκληση της Γαλλίας για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας τους.
  • 1960 – Σύμβαση για έρευνες πετρελαίου στην Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα υπογράφουν η Αιτωλική Εταιρία Πετρελαίων και η βρετανική BP.
  • 1960 Η αμερικανική κυβέρνηση σταματά τις εισαγωγές ζάχαρης από την Κούβα κατά 95%, κατηγορώντας την για “σκόπιμη πολιτική εχθρότητα κατά των ΗΠΑ”.
  • 1962 Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας και νομπελίστας, Ουίλιαμ Φόκνερ, («Η βουή και το Πάθος»)
  • 1964 – Η Νιασαλάνδη γίνεται ανεξάρτητη από τη Βρετανία και αποκτά το όνομα Μαλάουι.
  • 1965 – Ένας νεκρός, εννέα τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές από ισχυρό σεισμό στην περιοχή της Άμφισσας και στην Αιγιαλεία.
  • 1970 – Αθήνα – Δικτατορία: Μεγάλη δίκη 35 μελών του ΚΚΕ. Καταδικάζονται 3 σε ισόβια και πολλοί άλλοι σε ποινές φυλάκισης από 5 μέχρι 20 χρόνια.
  • 1971 Πέθανε ο Αμερικανός τρομπετίστας, Λούις Άρμστρονγκ, από τις σημαντικότερες μορφές της τζαζ
  • 1975 – Οι Κομόρες γίνονται ανεξάρτητες από τη Γαλλία.
  • 1981 Στο Μπουένος Άιρες, η Ιζαμπέλα Περόν απελευθερώνεται μετά από πέντε χρόνια κατ’ οίκον κράτηση.
  • 1988 Ο Κάρλος Σαλίνας εκλέγεται Πρόεδρος του Μεξικού. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για νοθεία.
  • 371 π.Χ Μάχη των Λεύκτρων: Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα Βοιωτίας και διασφαλίζουν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο.

    1535 Εκτελέστηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Άγγλος συγγραφέας, Τόμας Μορ

    1609 Στη Βοημία κατοχυρώνεται η ανεξιθρησκία.

    1630 Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, σουηδικά στρατεύματα υπό τον βασιλιά Γουστάβο — Αδόλφο κάνουν απόβαση στη Γερμανία.

    1785 Το δολάριο επιλέγεται ομόφωνα ως η νομισματική μονάδα των Η.Π.Α.

    1808 Γεννιέται ο Γερμανός ιστορικός Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν, γνωστός για τη βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στον Ντρόιζεν οφείλεται ο όρος «Ελληνιστικός». (Θαν. 19/6/1884)

    1827 Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη «Συνθήκη του Λονδίνου», με την οποία αποφασίζουν την ειρήνευση στην Ελλάδα, προτείνοντας παράλληλα στον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄την παραχώρηση ανεξαρτησίας στους Έλληνες. Η επανάσταση, ωστόσο, δεν έχει ακόμη τελειώσει, καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία απορρίπτει τη Συνθήκη. Η οριστική ανεξαρτησία του νέου ελληνικού κράτους θα παγιωθεί δυόμισι χρόνια αργότερα, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

    1854 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Γκεόργκ Ζίμον Ομ, ο οποίος διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Από αυτόν ονοματίστηκε η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

    1885 Ο Λουί Ζαν Παστέρ, δοκιμάζει επιτυχώς σε ένα αγόρι που το είχε δαγκώσει λυσσασμένο σκυλί, το πρώτο εμβόλιο κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε δοκιμασθεί μόνο σε 11 σκύλους πριν την πρώτη δοκιμή του σε άνθρωπο. Η δοκιμή γίνεται πρόωρα για να σώσει τη ζωή του εννιάχρονου Joseph Meister. Ο εμβολιασμός έχει θεαματική επιτυχία και ο Παστέρ αποκτά παγκόσμια δόξα και φήμη.

    1892 Μεγάλη απεργία στο χαλυβουργείο Κάρνεγκι στο Χόμστιντ της Πενσυλβάνιας πνίγεται στο αίμα από τους ιδιωτικούς αστυνομικούς του γραφείου Πίνκερτον. 10 οι νεκροί.

    1907 Γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

    • 1995: Κατά τη διάρκεια του Βοσνιακού Πολέμου, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ράτκο Μλάντις, η Σερβία ξεκινά την επίθεση στη Σρεμπρένιτσα και σκοτώνει πάνω από 8.000 Βόσνιους, που χαρακτηρίστηκε ως «το χειρότερο έγκλημα στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
    • 2008: Ο Λιούις Χάμιλτον γίνεται ο πρώτος Άγγλος που κατακτά το βρετανικό γκραν πρι μετά από 13 χρόνια (ο προηγούμενος ήταν ο Τζόνι Χέρμπερτ το 1995).

    1908 Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πίρι ξεκινά το ταξίδι του προς «κατάκτηση» του Βόρειου Πόλου.

    1924 Βραζιλιάνοι επαναστάτες καταλαμβάνουν το Σάο Πάολο. 250 νεκροί.

    1932 Η θερινή ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά δοκιμαστικά στην Ελλάδα, στο διάστημα από 6 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο τα ρολόγια τίθενται μία ώρα μπροστά. Θα εγκαταλειφθεί, όμως, στη συνέχεια…

    1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Εκ μέρους του ΣΜΑ, την υπέγραψε ο αρχηγός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα (ΒΣΑ), ταξίαρχος Εντι Μάγιερς, εκ μέρους του ΕΑΜ ο Βασίλης Σαμαρινιώτης (Ανδρέας Τζήμας) κι εκ μέρους του ΕΛΑΣ οι Στέφανος Σαράφης και Αρης Βελουχιώτης.  Η συμφωνία, εν συντομία, προέβλεπε τη δημιουργία Κοινού Γενικού Στρατηγείου για το συντονισμό της δράσης όλων των ελληνικών ανταρτικών δυνάμεων, χώριζε την Ελλάδα σε αυτοτελείς στρατιωτικές περιφέρειες, ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ των ανταρτών των διαφόρων ανταρτικών οργανώσεων και σ’ ό,τι αφορούσε στη στρατιωτική δράση, ως ανώτερη στρατιωτική ηγεσία καθιστούσε το ΣΜΑ, το οποίο αναλάμβανε, γενικά και αόριστα, την υποχρέωση να ενισχύει το αντάρτικο κίνημα. Το Σύμφωνο αυτό, καθώς και οι άλλες Συμφωνίες που ακολούθησαν (του Λιβάνου και της Καζέρτας), αποτελούσαν τμήμα της αστικής πολιτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα, με σκοπό την ενσωμάτωση, την εξουδετέρωση και εν τέλει την ήττα του (902.gr)

    1953 Το Βιετνάμ και το Λάος αποδέχονται την πρόσκληση της Γαλλίας για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας τους.

    1960 Η αμερικανική κυβέρνηση σταματά τις εισαγωγές ζάχαρης από την Κούβα κατά 95%, κατηγορώντας την για “σκόπιμη πολιτική εχθρότητα κατά των ΗΠΑ”.

    1962 Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας και νομπελίστας, Ουίλιαμ Φόκνερ, («Η βουή και το Πάθος»)

    1964 Το Μαλάουϊ αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

    1971 Πέθανε ο Αμερικανός τρομπετίστας, Λούις Άρμστρονγκ, από τις σημαντικότερες μορφές της τζαζ

    1975 Τα νησιά Κομόρος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία.

    1981 Στο Μπουένος Άιρες, η Ιζαμπέλα Περόν απελευθερώνεται μετά από πέντε χρόνια κατ’ οίκον κράτηση.

    1988 Ο Κάρλος Σαλίνας εκλέγεται Πρόεδρος του Μεξικού. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για νοθεία.

    1995 Πέθανε ο Τούρκος συγγραφέας, Αζίζ Νεσίν.

    1995 Πέθανε ο Τούρκος συγγραφέας, Αζίζ Νεσίν.
  • Σαν σήμερα 6 Ιουλίου 20211995: Κατά τη διάρκεια του Βοσνιακού Πολέμου, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ράτκο Μλάντις, η Σερβία ξεκινά την επίθεση στη Σρεμπρένιτσα και σκοτώνει πάνω από 8.000 Βόσνιους, που χαρακτηρίστηκε ως «το χειρότερο έγκλημα στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
  • 2008: Ο Λιούις Χάμιλτον γίνεται ο πρώτος Άγγλος που κατακτά το βρετανικό γκραν πρι μετά από 13 χρόνια (ο προηγούμενος ήταν ο Τζόνι Χέρμπερτ το 1995).
  • 2015 – Στο δημοψήφισμα της Ελλάδας το ΟΧΙ κερδίζει το ΝΑΙ με ποσοστό 61,31 το ΟΧΙ και 38,69 το ΝΑΙ.
  • 2015: Την παραίτησή του υποβάλλει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Στη θέση του τοποθετείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  • 2015 «Η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μία κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που διάρκεσε επτά ώρες. Στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.
  • 2019 Γιάννης Σπάθας, έλληνας κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής. (Γεν. 30/11/1950)
  • 2020: Η Israel Aerospace Industries εκτοξεύει με επιτυχία τον αναγνωριστικό δορυφόρο Ofeq-16 μέσω πυραύλου Shavit. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας περιγράφει τον δορυφόρο ως «οπτοηλεκτρονικό δορυφόρο αναγνώρισης με προηγμένες δυνατότητες».





Γεννήσεις

  • 1747 – Τζον Πωλ Τζόουνς, ήρωας της Αμερικανικής Επανάστασης
  • 1782 – Μαρία Λουίζα της Ισπανίας, δούκισσα της Λούκκα, βασίλισσα της Ετρουρίας
  • 1789 – Μαρία Ισαβέλλα της Ισπανίας, βασίλισσα της Ισπανίας
  • 1796 – Νικόλαος Α΄, τσάρος της Ρωσίας
  • 1808 – Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν, γερμανός ιστορικός
  • 1832 – Μαξιμιλιανός Α΄, αυτοκράτορας του Μεξικού
  • 1859 – Καρλ Γκούσταφ Βέρνερ φον Χάιντενσταμ, Σουηδός συγγραφέας
  • 1877 – Νιθέτο Αλκαλά-Θαμόρα, Ισπανός πολιτικός
  • 1885 – Ερνστ Μπους, Γερμανός στρατάρχης
  • 1899 – Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια
  • 1905 –  Χουάν Ο’Γκόρμαν, Μεξικανός αρχιτέκτονας
  • 1907 – Φρίντα Κάλο, Μεξικανή ζωγράφος
  • 1914 – Βινς Μακμάν Sr., Αμερικανός ιδρυτής του World Wrestling Entertainment
  • 1921 – Νάνσι Ρίγκαν, Αμερικανίδα ηθοποιός και πρώτη κυρία των Η.Π.Α. Η Νάνσι Ντεϊβις Ρίγκαν (Nancy Davis Reagan, πραγματικό όνομα: Άννι Φράνσις Ρόμπινς, Anne Frances Robbins, 6 Ιουλίου 1921 – 6 Μαρτίου 2016) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και σύζυγος του 40ού προέδρου των Η.Π.Α, Ρόναλντ Ρήγκαν. Ήταν η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α από το 1981 έως το 1989. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Αφού οι γονείς της χώρισαν, έζησε στο Μέριλαντ με την θεία και τον θείο της για αρκετά χρόνια. Μετακόμισε στο Σικάγο όταν η μητέρα της ξανά παντρεύτηκε το 1929, και αργότερα πήρε το επώνυμο Ντέιβις απο τον πατριό της.
  • 1923 – Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, Πολωνός πολιτικός
  • 1925 – Μπιλ Χάλεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής (Bill Haley & His Comets). Ο Μπιλ Χάλεϊ (William John Clifton Haley, Χάιλαντ Παρκ, 6 Ιουλίου 1925 – Χάρλινγκεν, 9 Φεβρουαρίου 1981) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, επικεφαλής του μουσικού συγκροτήματος «Bill Haley & His Comets» και πρώτος ερμηνευτής του «Rock Around the Clock», ενός από τα δημοφιλέστερα και γνωστότερα ροκ εν ρολ κομμάτια στην ιστορία της μουσικής. Το τελευταίο έγινε γνωστό όταν συμπεριλήφθηκε το 1955 στο σάουντρακ της ταινίας «Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα» (Blackboard Jungle). Ο Χάλεϊ αποτέλεσε τον πρώτο «θεό» του ροκ εν ρολ, είδος που ακολούθως απογείωσε ο Έλβις Πρίσλεϋ. Το 1987 ο Χάλεϊ εισήχθη στο «Rock and Roll Hall of Fame»
  • 1932 – Χέρμαν Χέρτζμπεργκερ, Ολλανδός αρχιτέκτονας
  • 1935 – Τενζίν Γκιάτσο, 14ος Δαλάι Λάμα
  • 1937 – Μάικλ Σάτα, πρόεδρος της Ζάμπιας
  • 1939 – Άννα Φόνσου, ηθοποιός
  • 1940 – Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, πρόεδρος του Καζακστάν
  • 1946 – Τζορτζ Μπους (νεότερος), 43ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
  • 1946 – Σιλβέστερ Σταλόνε, Αμερικανός ηθοποιός
  • 1950 – Τζον Μπερν, Άγγλος συγγραφέας και εικονογράφος
  • 1951 –  Τζέφρεϊ Ρας, Αυστραλός ηθοποιός
  • 1959 – Ρισάρ Ντακουρί, Γάλλος καλαθοσφαιριστής
  • 1959 – Δημήτρης Παπαδημητρίου, συνθέτης
  • 1975 – 50 Cent. Ο Κέρτις Τζέιμς Τζάκσον ο 3ος (Curtis James Jackson III, 6 Ιουλίου 1975), γνωστός από το καλλιτεχνικό του όνομα 50 Cent, είναι Αμερικανός ράπερ και ηθοποιός. Έγινε γνωστός με την κυκλοφορία των άλμπουμ του Get Rich or Die Tryin (2003) και το The Massacre (2005). Το Get Rich or Die Tryin έχει γίνει 8 φορές πλατινένιο από την RIAA και πώλησε πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς. Το άλμπουμ του The Massacre έχει γίνει 5 φορές πλατινένιο από την RIAA και πούλησε 11 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς.
  • 1977 – Κωνσταντίνος Μπλάτσης, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
  • 1980 – Πάου Γκασόλ, Ισπανός καλαθοσφαιριστής
  • 1980 – Εύα Γκριν  (Eva Gaëlle Green, 6 Ιουλίου 1980) είναι Γαλλίδα ηθοποιός και μοντέλο. Ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο, προτού κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Οι Ονειροπόλοι. Πέτυχε τη διεθνή αναγνώριση όταν εμφανίστηκε στην ταινία Το Βασίλειο των Ουρανών, και ερμήνευσε το ρόλο της Βέσπερ Λιντ στην ταινία της σειράς Τζέιμς Μποντ, Casino Royale. Το 2006 βραβεύτηκε με το Βραβείο BAFTA Ανερχόμενου Αστεριού.
  • 1983 – Ευγενία Καράγιωργα, χειροσφαιρίστρια

Θάνατοι

Επέτειοι

  • Παγκόσμια Ημέρα συνεργασίας.
  • Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού
  • Δύο κράτη της Ανατολικής Αφρικής γιορτάζουν την επέτειο της ανεξαρτησία τους: Τα νησιά Κομόρος από τη Γαλλία το 1975, και το Μαλάβι (γνωστό και ως Μαλάουι), από τη Μεγάλη Βρετανία το 1964.
  • Εθνική Ημέρα Ψητού Κοτόπουλου στις ΗΠΑ.
  • Ημέρα του Κοινοβουλίου (Tynwald) στη νήσο του Μαν. Στο αυτοδιοικούμενο αυτό νησί της Μεγάλης Βρετανίας (μεταξύ Ιρλανδίας και Αγγλίας) λειτουργεί ανελλιπώς νομοθετικό σώμα (Tynwald) από το 979 και θεωρείται το πιο παλιό κοινοβούλιο του κόσμου.
  • Ημέρα του Γιαν Χους την Τσεχία. Τιμάται η μνήμη του Τσέχου (Βοημού) επαναστάτη και θρησκευτικού μεταρρυθμιστή, που κάηκε στην πυρά από την Καθολική Εκκλησία ως αιρετικός, σαν σήμερα το 1415.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου