Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 08 Ιούλ 2023
Σαν σήμερα... 8 Ιουλίου
Κλίκ για μεγέθυνση













 
 
 

Η Σωσάννα και οι γέροι, 1610, Pommersfelden, Schloss Weißenstein.      Ήταν το πρώτο έργο της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι (Artemisia Gentileschi, 8 Ιουλίου 1593 – 1653). Ήταν Ιταλίδα ζωγράφος του μπαρόκ, θεωρούμενη ως μία από τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής της. Κόρη του ζωγράφου Οράτσιο Τζεντιλέσκι, μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα της στη Ρώμη.





Γεγονότα




  • 1099Α΄ Σταυροφορία: 15.000 πεινασμένοι Χριστιανοί στρατιώτες παρελαύνουν σε θρησκευτική λιτανεία γύρω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ, υπό το βλέμμα των μουσουλμάνων υπερασπιστών της πόλης.
  • 1497 – Ο Βάσκο ντα Γκάμα σαλπάρει για το πρώτο απευθείας ταξίδι από την Ευρώπη προς την Ινδία.
  • 1579 – Ανακαλύπτεται στο Καζάν (Δημοκρατία του Ταταρστάν) η Παναγία του Καζάν, ιερή εικόνα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
  • 1693 για πρώτη φορά επιβάλλεται στολή στους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.
  • 1695 πέθανε ο Κρίστιαν Ιγκένς, φυσικός και μαθηματικός, που πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ρολόι τσέπης (το 1675)
  • 1709 στη μάχη της Ποτλάβα, στην Ουκρανία, ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α’ νικά τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Ζ’, τερματίζοντας έτσι τον ρόλο της Σουηδίας ως μία από τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης.
  • 1730 – Σεισμός εκτιμώμενου μεγέθους 8,7 βαθμών προκαλεί τσουνάμι που καταστρέφει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ακτής στη Χιλή.
  • 1796 το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει το πρώτο διαβατήριο.
  • 1815 Μετά τη σύλληψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 18ος επιστρέφει ασφαλής στο Παρίσι.
  • 1822 οι Ινδιάνοι Chippewas εκχωρούν μεγάλες εκτάσεις γης του Οντάριο των ΗΠΑ στη Βρετανία.
  • 1822 χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια ενός ναυαγίου στον Κόλπο της Σπέτσα της Ιταλίας, ο Αγγλος ποιητής Πέρσι Μπυς Σέλεϊ
  • 1824 – Δύναμη από 6.000 Οθωμανούς υπό τον Αμπάς Πασά, το Βελή Αγά και τον Πράχο Πρεβίστα συγκρούονται στην Μπινίτσα του Λιδωρικίου με μικρή ελληνική δύναμη υπό το Σκαλτσά. Μετά από εξάωρη σκληρή μάχη οι Έλληνες έτρεψαν τους Οθωμανούς σε άτακτη φυγή.
  • 1838 γεννιέται ο στρατηγός κόμης Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, κατασκευαστής των περίφημων πηδαλιοχούμενων αερόστατων που φέρουν το όνομά του.
  • 1839 γεννήθηκε ο ιδρυτής της πετρελαϊκής εταιρίας Standard, Τζον Ροκφέλερ
  • Άρθουρ Έβανς (1851 – 1941)1851 γεννήθηκε ο αρχαιολόγος, Άρθουρ Έβανς, που έφερε στο φως τα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού
  • 1859 – Ο Κάρολος ΙΕ’ γίνεται ανεβαίνει στο θρόνο της Σουηδίας-Νορβηγίας.
  • Αλέξανδρος Παπαναστασίου (1876 – 1936)1876Αλέξανδρος Παπαναστασίου (1876 – 1936)

    Αρκάς νομικός και κοινωνιολόγος, από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός (1924 και 1932) και θεωρείται από τους πρωτεργάτες της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας.

    Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1876 στην Τρίπολη. Ήταν γιος του εκπαιδευτικού και πολιτικού Παναγιώτη Παπαναστασίου από το Λεβίδι Αρκαδίας και της Μαριγώς Ρογάρη - Αποστολοπούλου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ το 1899. Συνέχισε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης, Βερολίνου, Λονδίνου και Παρισίων (1901-1907), στην κοινωνιολογία, στη φιλοσοφία και τα οικονομικά. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία επηρεάστηκε από τις σοσιαλιστικές και συνεργατικές ιδέες.

    Το 1907 επέστρεψε στην Αθήνα και άρχισε να πολιτεύεται, αναπτύσσοντας πολύ προοδευτικές ιδέες για την εποχή του. Το 1908 ίδρυσε την Κοινωνιολογική Εταιρεία, μαζί τους ιδεολογικούς και πολιτικούς του φίλους από το Βερολίνο, Κωνσταντίνο Τριανταφυλλόπουλο, Θρασύβουλο Πετμεζά, Θαλή Κουτούπη, Αλέξανδρο Δελμούζο, Παναγιώτη Αραβαντινό και Αλέξανδρο Μυλωνά. Σκοπός του σωματείου ήταν, μεταξύ άλλων, η αναγνώριση της πολιτικής αρχής ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν σε όλους εξίσου ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. «Προς επίτευξιν του σκοπού τούτου, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να πληρωθή τελείως, αν μην καταστώσι κοινά τα μέσα παραγωγής και ρυθμισθή η διανομή του πλούτου αναλόγως των αναγκών εκάστου, πρέπει να μεταβάλλεται βαθμιαίως ο οικονομικός και πολιτειακός οργανισμός κατά το εκάστοτε δυνατόν μέτρον, αδιαφόρως προς την εκ τούτου βλάβην των ατομικών συμφερόντων ορισμένων προσώπων ή τάξεων» αναφέρεται στο καταστατικό της εταιρείας. Η εταιρεία εξέδιδε το επιστημονικό περιοδικό Επιθεώρησις των Κοινωνικών και Νομικών Επιστημών, που είχε σημαντική απήχηση στον πνευματικό και πολιτικό κόσμο της χώρας. Μεταξύ των συνδρομητών του περιοδικού ήταν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τα άρθρα του νέου τότε επιστήμονα και πολιτικού.

    Το 1909 ο Παπαναστασίου υποστήριξε το κίνημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου στου Γουδή (15 Αυγούστου) και υπέβαλλε υπόμνημα προς τον αρχηγό του συνταγματάρχη Νικόλαο Ζορμπά με τίτλο «Τι πρέπει να γίνη». Την επόμενη χρονιά τα μέλη της Κοινωνιολογικής Εταιρείας ίδρυσαν πολιτικό φορέα με την επωνυμία Λαϊκόν Κόμμα, με μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σοσιαλιστικής απόχρωσης. Ο Παπαναστασίου εξελέγη βουλευτής Αρκαδίας στις εκλογές του Αυγούστου και Νοεμβρίου 1910 και ανέπτυξε σημαντική δράση στη Βουλή, υποστηρίζοντας την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών της Θεσσαλίας και την απόδοσή τους στους ακτήμονες και τους μικροκαλλιεργητές. Ως προς το γλωσσικό ζήτημα υποστήριζε με ιδιαίτερη θέρμη την καθιέρωση της δημοτικής.






    Ο Αλέξανδρος Παπαναστασιου και ο Ελευθέριος Βενιζέλος


    Με την έκρηξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου στρατεύτηκε ως εθελοντής και τιμήθηκε με μετάλλια για την πολεμική του δράση. Στις εκλογές της 31ης Μαΐου 1915 το Λαϊκό Κόμμα εντάχθηκε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, αποτελώντας την αριστερή του πτέρυγα. Ακολούθησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης (Εθνικός Διχασμός) και τον Μάρτιο του 1917 με την ανάληψη της εξουσίας από τον κρητικό πολιτικό, διορίσθηκε κυβερνητικός αντιπρόσωπος στα Ιόνια Νησιά. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνίας έως τον Νοέμβριο του 1920, ενώ διατέλεσε ταυτόχρονα προσωρινός Υπουργός Περιθάλψεως και Εσωτερικών.

    Κατά την παραμονή του στο Υπουργείο Συγκοινωνίας έβαλε τις βάσεις για την αναδιοργάνωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ταχυδρομείων και των τηλεφώνων. Εκπόνησε θεμελιώδη νομοθετήματα για τον οικοδομικό κανονισμό των πόλεων και το εθνικό κτηματολόγιο, ενώ συγκρότησε επιτροπή μελέτης του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, με επικεφαλής τους αρχιτέκτονες Εμπράρ και Καλλιγά. Την ίδια περίοδο σχεδιάστηκε η μεγάλη παραλιακή αρτηρία Αθηνών-Σουνίου, που υλοποιήθηκε μισό αιώνα αργότερα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μετά τη μεγάλη πυρκαϊά της Θεσσαλονίκης (5 Αυγούστου 1917) συνέστησε τη Διεθνή Επιτροπή Ανοικοδομήσεως Θεσσαλονίκης, η οποία συνέταξε το νέο πολεοδομικό κανονισμό της πόλης. Ακόμη, αναδιοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο έγινε αυτοτελές πανεπιστημιακό ίδρυμα και ίδρυσε τρεις νέες σχολές, Αρχιτεκτόνων, Χημικών και Τοπογράφων Μηχανικών. «Παπανάσταση» ονόμασαν οι τότε καθηγητές του ΕΜΠ τις μεταρρυθμίσεις του.

    Μετά την εκλογική αποτυχία του Βενιζέλου την 1η Νοεμβρίου 1922, μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, έγινε δεινός επικριτής της βασιλείας. Τον Φεβρουάριο του 1922, μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του, υπέγραψε το Δημοκρατικό Μανιφέστο, με το οποίο καλούσε τον βασιλιά Κωνσταντίνο να παραιτηθεί προς χάρη των συμφερόντων του έθνους. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για εξύβριση του βασιλιά και εσχάτη προδοσία. Κλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας και απελευθερώθηκε μετά τρίμηνο από την Επαναστατική Επιτροπή του Νικόλαου Πλαστήρα, που ανέλαβε τις τύχες της Ελλάδας στις 11 Σεπτεμβρίου 1922, αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να θέσει ο Παπαναστασίου θέμα κατάργησης της βασιλείας και άμεσης κήρυξης της αβασίλευτης δημοκρατίας. Στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923 κατήλθε ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Ένωσης (μετεξέλιξη του Λαϊκού Κόμματος), με σημαία την αβασίλευτη δημοκρατία και προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Το κόμμα του εξέλεξε 70 βουλευτές, σε μια εκλογική αναμέτρηση που απείχε η αντιβενιζελική παράταξη.


    Η κυβέρνηση Παπαναστασίου (1924)


    Μετά τις βραχύβιες κυβερνήσεις Βενιζέλου και Καφαντάρη, ο Παπαναστασίου ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας στις 12 Μαρτίου 1924 και ανήμερα της εθνικής επετείου (25 Μαρτίου 1924) κήρυξε με ψήφισμα της Βουλής έκπτωτη τη δυναστεία των Γκλίξμπουργκ και την εγκαθίδρυση δημοκρατίας, που επικυρώθηκε με το δημοψήφισμα της 13ης Απριλίου 1924. Έπειτα από σύντομη παραμονή στην πρωθυπουργία, ο Παπαναστασίου παραιτήθηκε στις 25 Ιουλίου 1924, όταν η κυβέρνησή του καταψηφίστηκε στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας του ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Πάγκαλου φυλακίστηκε στη Σαντορίνη (Φεβρουάριος - Απρίλιος 1926) και στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου του ίδιου έτους εξελέγη βουλευτής Μαντινείας, ενώ το κόμμα του έλαβε το 6,47% των ψήφων, εκλέγοντας  συνολικά 17 βουλευτές. Στις κυβερνήσεις του Θρασύβουλου Ζαΐμη ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο διατήρησε μέχρι την παραίτησή του τον Φεβρουάριο του 1928. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έλαβε μέτρα για την αποκατάσταση των ακτημόνων και των προσφύγων και την οργάνωση των αγροτών σε συνεταιρισμούς. Το πιο σημαντικό έργο του υπήρξε η ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, παρά την αντίδραση του πολιτικού κόσμου και της Εθνικής Τράπεζας. Ο ίδιος πίστευε ότι μια αγροτική τράπεζα θα εξυπηρετούσε αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των αγροτών.

    Στις εκλογές της 19ης Αυγούστου 1928 το κόμμα του συνέπραξε με τους Φιλελευθέρους του Βενιζέλου και εξέλεξε 20 βουλευτές. Στις 26 Μαΐου 1932 ανέλαβε για δεύτερη φορά την πρωθυπουργία, με την υποστήριξη των Φιλελευθέρων, αλλά ανετράπη λίγες μέρες αργότερα (5 Ιουνίου 1932), όταν ο Βενιζέλος αντιτάχθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

    Τον Ιανουάριο του 1933 συνεργάστηκε εκ νέου με τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας, ενώ τον Μάιο του ίδιου χρόνου εξελέγη αριστίνδην γερουσιαστής. Στις μαζικές διώξεις που ακολούθησαν την αιματηρή καταστολή του βενιζελικού κινήματος της 6ης Μαρτίου 1933, ο Παπαναστασίου συνελήφθη αν και ήταν αντίθετος, επιμένοντας στη συνδιαλλαγή μεταξύ των δύο παρατάξεων. Παραπέμφθηκε σε έκτακτο στρατοδικείο αλλά αθωώθηκε. Τον Οκτώβριο του 1935 εκτοπίσθηκε στη Μύκονο, απ’ όπου αφέθηκε ελεύθερος μετά το δημοψήφισμα για την επάνοδο της βασιλείας στην Ελλάδα (3 Νοεμβρίου 1935).

    Στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936 εξελέγη βουλευτής Μαντινείας και στις 25 Απριλίου αρνήθηκε την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά, που σχηματίστηκε με την ανοχή των δύο μεγάλων κομμάτων. Μετά την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 1936 από ανακοπή καρδίας στο σπίτι του στην Εκάλη.

    Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπήρξε ένας καινοτόμος πολιτικός, με πρωτοποριακές ιδέες για την εποχή του. Ήταν υπέρμαχος του πολιτικού γάμου, της γυναικείας ψήφου, της προστασίας της μητρότητας και των εξώγαμων τέκνων, της δημιουργίας των κοινωνικών ασφαλίσεων, της κατάργησης της θανατικής ποινής, του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος, της συνταγματικής κατοχύρωσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, της συνδικαλιστικής οργάνωσης και της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ήταν βαθύτατα ειρηνιστής και ευρωπαϊστής. Πίστευε στην ένωση των ευρωπαϊκών χωρών σε μια «Πανευρώπη» και υποστήριξε τη συναδέλφωση των βαλκανικών λαών, μέσα από τη δημιουργία μιας βαλκανικής συνομοσπονδίας.

    Στο ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, ο Παπαναστασίου ήταν λάτρης της δημοκρατικής αρχής σε όλες τις βαθμίδες της πολιτειακής και κοινωνικής οργάνωσης και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ο οποίος με το μεταρρυθμιστικό έργο του θα μπορούσε να αποτρέψει τα εκφυλιστικά φαινόμενα της δικτατορίας, είτε της αστικής τάξης, είτε του προλεταριάτου, διαφοροποιούμενος έτσι απόλυτα από τις μεθόδους και τη στρατηγική των τότε κομμουνιστικών κομμάτων.

    Τον χαρακτήρα και την προσφορά του Αλέξανδρου Παπαναστασίου συνόψισε ο Γεώργιος Παπανδρέου: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επραγματοποίησεν εις την Ελλάδα το έθνος και το κράτος. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εισήγαγεν εις αυτήν τον πνευματικόν και τον κοινωνικόν χαρακτήρα. Αποτέλεσε εγκαλλώπισμα του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος. Ενάρετος όσον ουδείς. Με ευψυχίαν όσον ουδείς».
  • 1889 – Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας The Wall Street Journal.
  • 1892 – Καταστρέφεται από μεγάλη πυρκαγιά ο  Άγιος Ιωάννης Νέας Γης.
  • 1906 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας Φίλιπ Τζόνσον έργου του οποίου είναι και ο γυάλινος ουρανοξύστης Seagram Building στη Νέα Υόρκη
  • 1909 το Βατικανό αποκηρύσσει τη γυναικεία μόδα, ως άσεμνη.
  • 1910 δολοφονική απόπειρα σημειώνεται εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας “Ακρόπολις”, Βλάση Γαβριηλίδη, ο οποίος διεξήγαγε συστηματικό και έντονο αγώνα για την εκκαθάριση του Πανεπιστημίου από ανίκανους καθηγητές.
  • 1912 – Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, με επίδοση 3,37. (Η ημερομηνία είναι βάσει του Γρηγοριανού Ημερολογίου, ενώ στην Ελλάδα ισχύει ακόμη το Ιουλιανό και καταγράφεται σαν να έγινε στις 25 Ιουνίου)
  • Σαν σήμερα1921 – Μικρασιατική εκστρατεία: Ο ελληνικός στρατός σημειώνει μεγάλη νίκη στη μάχη του Δορυλαίου στο Εσκισεχίρ της Μικράς Ασίας και προελαύνει προς την Άγκυρα.
  • Ανδρέας Λεντάκης (1934 – 1997)1934 Ανδρέας Λεντάκης (1934 – 1997). Έλληνας πολιτικός της ανανεωτικής Αριστεράς και συγγραφέας. Προδικτατορικά ανέπτυξε σημαντική δράση στο φοιτητικό και στο εν γένει νεολαιΐστικο κίνημα, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Ο Μίκης Θεοδωράκης του αφιέρωσε «Τα τραγούδια του Ανδρέα». Μετά τη μεταπολίτευση διακρίθηκε για το σημαντικό αυτοδιοικητικό του έργο, ως δήμαρχος Υμηττού κι εξέπληξε πολλούς το καλοκαίρι του 1993, όταν αποχώρησε από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου για να ενταχθεί στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά. Ο Ανδρέας Λεντάκης γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1934 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, με ρίζες από την Κάρπαθο και την Κρήτη. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του και μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο ήλθε στην Αθήνα, το 1953, με υποτροφία της ελληνικής κοινότη­τας για σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε πλούσια πολιτική δράση και αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου της Φιλοσοφικής Σχολής και γραμματέας του για δύο χρόνια, ιδρυτικό μέλος της ΔΕΣΠΑ και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων για δύο χρόνια, οργανωτής και γραμματέας του Α' Πανσπουδαστικού Συνεδρίου (1957) και γραμματέας της σπουδάζουσας της παράνομης οργάνωσης ΕΠΟΝ μέχρι την αυτοδιάλυσή της τον Ιανουάριο του 1958.

    Στη συνέχεια οργανώθηκε στην Νεολαίας της ΕΔΑ και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Πρωτοστάτησε στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 15% (για την αύξηση των δαπανών από τον προϋπολογισμό για την παιδεία) και του 114 (για την υπεράσπιση τού Συντάγματος), και ήταν από τους βασικούς οργανωτές του κινήματος ειρήνης. Εκπροσώπησε το φοιτητικό κίνημα και τη Νεολαία Λαμπράκη σε πολλά διεθνή συνέδρια.

    Για την πολιτική του δράση τού αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια από την τρίτη κυβέρνηση των «Αποστατών» του Στέφανου Στεφανόπουλου και τον Φεβρουάριο του 1966 εκτοπίστηκε στην Άνδρο και τη Μήλο, με το πρόσχημα ότι ήταν άπατρις. Απολύθηκε στις αρχές του 1967.

    Μετά την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, οργανώθηκε στο Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) και τον Οκτώβριο του 1967 συνελήφθη και βασανίστηκε από τα όργανα της χούντας. Για τα βασανιστήρια του στο κτίριο της Ασφάλειας της οδού Μπουμπουλίνας, ο συγκρατούμενός του Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε «Τα τραγούδια του Ανδρέα» («...Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς...»). Παρέμεινε στη φυλακή και την εξορία τέσσερα χρόνια (Λέρος, Ωρωπός).

    Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας (1974) υπήρξε ιδρυτικό μέλος της νέας ΕΔΑ, της οποίας διατέλεσε πρόεδρος από το 1987 έως το 1993. Το 1978 εκλέχθηκε δήμαρχος Υμηττού κι επανεκλέχθηκε το 1982 και το 1986. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δημαρχιακής του θητείας μεταμόρφωσε το προάστιο αυτό της Αθήνας σε μία σύγχρονη πόλη, εισάγοντας καινοτόμους θεσμούς, όπως τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ενώ διαμόρφωσε σε θέατρο το νταμάρι του Υμηττού. Εκπροσώπησε την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση επί τέσσερα χρόνια στο Συμβούλιο της Ευρώπης κι εκλέχθηκε δύο φορές αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής των Περιφερειακών Οργανώσεων της Ευρώπης.

    Το 1988 έλαβε ενεργό μέρος στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και αναδείχθηκε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του. Το 1989 και το 1990 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, αλλά στις 2 Ιουλίου 1993 παραιτήθηκε από τη βουλευτική του ιδιότητα κι εντάχθηκε στη νεοσύστατη «Πολιτική Άνοιξη» του Αντώνη Σαμαρά. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών και διακρίθηκε για την κοινοβουλευτική του παρουσία.

    Διετέλεσε μέλος της Διακομματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), της Διακομματικής Επιτροπής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, της Διακομματικής Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Επιτροπής Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας, της οποίας υπήρξε και γραμματέας κ.α. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας με την ΠΟΛΑΝ και συγκέντρωσε το 4% των ψήφων, καταλαμβάνοντας την 5η θέση μεταξύ των συνυποψηφίων του.

    Εκτός από την πλούσια αρθρογραφία του σε διάφορα πολιτικά περιοδικά και εφημερίδες, ο Ανδρέας Λεντάκης εξέδωσε πολλά λογοτεχνικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτικά βιβλία. Πέθανε αιφνιδιαστικά, από καρδιακή προσβολή, στις 20 Μαρτίου 1997, σε ηλικία 62 ετών.
  • 1935 γεννήθηκε ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Βιτάλι Σεβαστιάνοφ, που συμμετείχε στις διαστημικές αποστολές Soyuz 9 και 18

  • 1941 – Ο πρώην μητροπολίτης Κορινθίας Δαμασκηνός ενθρονίζεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών. Ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, πρώην μητροπολίτης Τραπεζούντας, απομακρύνθηκε λίγες μέρες νωρίτερα από τα καθήκοντά του, έπειτα από απαίτηση των γερμανικών αρχών Κατοχής, διότι αρνήθηκε να ορκίσει τη δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου.
  • 1947Συμβάν του Ρόσγουελ: Μεταδίδεται η είδηση ότι ένα ΑΤΙΑ συνετρίβη στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού.
  • 1951 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Αντζέλικα Χιούστον,
  • 1951 Στο Παρίσι, γιορτάζονται με λαμπρές εκδηλώσεις τα 2.000 χρόνια από την ίδρυση της πόλης.
  • 1958 Ο πρώτος χρυσός δίσκος για άλμπουμ στις ΗΠΑ απονέμεται στο σάουντρακ του μιούζικαλ “Οκλαχόμα”, επειδή ξεπέρασε σε πωλήσεις το 1 εκατομμύριο δολάρια.
  • Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος (1878 – 1961)1961 Πεθαίνει ο γιατρός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, κατοχικός Πρωθυπουργός την περίοδο Δεκέμβρης 1942 – Απρίλης 1943.
  • 1961 – Αρχίζουν στον Σαρωνικό δρομολόγια με υδροπτέρυγα σκάφη.
  • 1962 – Σφοδρή επίθεση του Γεώργιου Παπανδρέου κατά του βασιλιά Παύλου και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων στο Αργοστόλι, όπου περιοδεύει. Επαναλαμβάνει την κατηγορία ότι ο βασιλιάς “κατέστη αρχηγός παρατάξεως”, ενώ ζητεί και πάλι την κατάργηση των έκτακτων μέτρων.
  • 1963 – Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα του Φιντέλ Kάστρο.
  • 1965 Ξεκινά η ρήξη του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου με τα ανάκτορα και αποτελεί την αρχή της ανώμαλης κοινοβουλευτικής περιόδου, που ονομάστηκε Αποστασία και οδήγησε στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αποστέλλει επιστολή στον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με την οποία τον κατηγορεί ότι «ενισχύει και υποθάλπει […] συνωμοσία μοναδικόν σκοπόν έχουσα την ανατροπήν του Συντάγματος και την επιβολήν δικατορίας ελεεινής μορφής...». Αρχή της ρήξης του Γεωργίου Παπανδρέου 
    Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αποστέλλει επιστολή στον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με την οποία τον κατηγορεί ότι «ενισχύει και υποθάλπει […] συνωμοσία μοναδικόν σκοπόν έχουσα την ανατροπήν του Συντάγματος και την επιβολήν δικατορίας ελεεινής μορφής...». Αρχή της ρήξης του Γεωργίου Παπανδρέου με τα Ανάκτορα («Ιουλιανά» και «Αποστασία»).
    Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/0807

    © SanSimera.gr
  • 1967 Πέθανε η Βίβιαν Λι, Βρετανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου
  • 1968 – Το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει 8 από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Δημοκρατικής Άμυνας, σε ποινές από 2 έως 10 χρόνια φυλάκισης.
  • 1969 Θεμελιώθηκε το Ωδείο Αθηνών στη συμβολή των οδών Β. Κωνσταντίνου και Γεωργίου.
  • 1970 Γεννήθηκε ο Αμερικανός τραγουδιστής της ροκ Μπεκ
  • 1979 – Η Κίνα γίνεται η δεύτερη σοσιαλιστική χώρα μετά τη Γιουγκοσλαβία που επιτρέπει σε ξένους να κάνουν επενδύσεις.
  • 1981 Γεννήθηκε η Ρωσίδα τενίστρια Αναστάζια Μισκίνα.
  • 1982 – Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.
  • 1982 Αεροσκάφος της Pan Am συντρίβεται στη Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 149 άτομα.
  • 1990 Υπογράφεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι βάσεις του Ελληνικού, της Νέας Μάκρης και των κομβικών σταθμών.
  • 1993 Σε Δημοκρατία ανακηρύσσεται η ναυτική περιοχή του Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική Ρωσία. Η απόφαση λαμβάνεται από το τοπικό Κοινοβούλιο και έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία από τη Μόσχα.
  • 1994 Πεθαίνει ο Κιμ Ιλ Σουγκ, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας (1949–1994), Πρωθυπουργός (1948–1972) και κατόπιν Πρόεδρος της χώρας του (1972–1994).
  • 1995 Η Στέφι Γκραφ κερδίζει τον 6ο τίτλο της στο Γουίμπλεντον. Μέσα στο ίδιο καλοκαίρι κερδίζει και τον τέταρτο τίτλο της στο US Open.
  • 1995 Στο βόρειο Ιράκ, 3.000 Κούρδοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά τη συνδυασμένη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων.
  • Σαν σήμερα 8 Ιουλίου1997 – Ο έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπογράφουν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, συμφωνία έξι σημείων, με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η «Συμφωνία της Μαδρίτης» προκαλεί αντιδράσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, ακόμη και των μελών του κυβερνώντος κόμματος, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι νομιμοποιεί έτσι τις τουρκικές αξιώσεις.
  • 1999 Ο 20 φορές διεθνής Βραζιλιάνος Τζιοβάνι μεταγράφεται στον Ολυμπιακό έναντι του ποσού, που αγγίζει τα 4 δισ. δρχ.
  • 2002 Χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό ο Παναγιώτης Κράμπης καταδικάζεται σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της Σούλας Καλαθάκη.
  • 2004 – Ανακοινώνεται ότι 181 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου. Η πυρκαγιά στην περιοχή των Θρακομακεδόνων αφήνει πίσω της δύο νεκρούς, σπίτια με σημαντικές υλικές ζημιές, απανθρακωμένα ζώα και περισσότερα από 150 στρέμματα δασικής έκτασης και 50 οικοπεδικής, αποτεφρωμένα. Πυρκαγιές, επίσης, εκδηλώθηκαν στον Κάλαμο, στην Ανάβυσσο, στις Αφίδνες, στην Ικαρία, στη Σάμο, στην Αίγινα, στη Ναύπακτο, στην Κεφαλονιά και στην Κάρυστο.
  • Σαν σήμερα 8 Ιουλίου 20232007: Η Boeing παρουσιάζει σε μια εντυπωσιακή τελετή το νέο της μοντέλο, 787.
  • Σαν σήμερα 8 Ιουλίου2011: Το διαστημικό λεωφορείο «Atlantis» εκτοξεύεται για την τελευταία αποστολή του αμερικανικού προγράμματος διαστημικών λεωφορείων.
  • 2012: Η κυβέρνηση Σαμαρά λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Υπέρ» ψηφίζουν 179 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και κατά 121 (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή).
  • 2014: Το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση εναντίον της Γάζας, μετά τη δολοφονία νεαρών Ισραηλινών.
  • 2020: Η Αμερικανίδα ηθοποιός Νάγια Ριβέρα κηρύσσεται αγνοούμενη στη λίμνη Πιρού στο Εθνικό Δάσος Λος Πάτρες στην κομητεία Βεντούρα της Καλιφόρνια, αφού φέρεται να νοίκιασε μια βάρκα και να κολύμπησε στη λίμνη με τον τετράχρονο γιο της. Ο γιος της Ριβέρα βρέθηκε στη βάρκα σώος και αβλαβής, ενώ το γραφείο του σερίφη της κομητείας Βεντούρα έχει ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης της ηθοποιού.
  • 2021: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τερματίσουν τη στρατιωτική τους αποστολή στο Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου. Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απομακρύνει τους Αφγανούς διερμηνείς από τη χώρα.
  • 2021: Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ανακοινώνει ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς θεατές μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Τόκιο από τις 12 Ιουλίου μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 στην ιαπωνική πρωτεύουσα.



Γεννήσεις


Θάνατοι

Επέτιοι

  • Ημέρα της Οικογένειας, της Αγάπης και της Αφοσίωσης στην Ρωσία. Ο εορτασμός με σήμα το χαμομήλι, καθιερώθηκε το 2008, με απόφαση της Κρατικής Δούμας (Ρωσική Κάτω Βουλή).
  •  Ημέρα της Οικογένειας στην Ουκρανία.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου