Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 26 Ιούν 2023
Σαν σήμερα... 26 Ιουνίου
Κλίκ για μεγέθυνση



 

 

 
 
 






  • Σαν σήμερα 26 Ιουνίου 20221993: Φτάνουν στην Αθήνα τα γιγάντια εξαρτήματα του μετροπόντικα «Ιάσονα» για τη διάνοιξη του μετρό.


Γεγονότα


  • 4 – Ο Οκταβιανός Αύγουστος υιοθετεί τον Τιβέριο.
  • 221 – Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ηλιογάβαλος ορίζει κληρονόμο τον ξάδελφό του, Αλέξανδρο Σεβήρο, και του δίνει τον τίτλο του Καίσαρα.
  •  Ιουλιανός (331 – 363)363 – Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός, ο επονομαζόμενος και Παραβάτης, που προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία, σκοτώνεται κατά την υποχώρησή του από την αυτοκρατορία των Σασσανιδών.

    Ο ενθουσιασμός, του Ιουλιανού για την ειδωλολατρία αποδείχθηκε ανεδαφικός, καθώς ο χριστιανισμός είχε αποκτήσει βαθιές ρίζες στην Αυτοκρατορία. Χαρακτηριστικός είναι ο χρησμός που φαίνεται να του έδωσαν το Μαντείο των Δελφών: «Είπατε τω βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος, έχει καλύβαν, ου μάντιδα δάφνην, ου παγάν λαλέουσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ». Ο ίδιος ο Ιουλιανός απέκτησε σαφέστερη αντίληψη όταν αποδοκιμάστηκε και λοιδωρήθηκε στην Αντιόχεια, θέλοντας να επαναφέρει τη λατρεία του θεού Απόλλωνα σ’ ένα εγκαταλειμμένο ναό στα περίχωρα της πόλης. Την ημέρα της τελετής μόνο ο ίδιος, ο ιερέας του ναού και μια χήνα έδωσαν το «παρών», όπως αναφέρει ο Ιουλιανός σ’ ένα σύγγραμμά του.

    Κατά την παραμονή του στην Αντιόχεια εξεστράτευσε εναντίον των Περσών, που με τον αρχηγό τους Σαπώρη Β’ παρενοχλούσαν με τις επιδρομές τα ανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας. Ο Ιουλιανός νίκησε σε όλες τις μάχες του αντιπάλους του κι έφθασε μέχρι την πρωτεύουσα των Περσών Κτησιφώντα, την οποία πολιόρκησε. Στις 26 Ιουνίου 363 πληγώθηκε από δόρυ στο συκώτι κατά τη διάρκεια αψιμαχιών με διασκορπισμένες περσικές δυνάμεις. Τις τελευταίες ώρες της ζωής του τις πέρασε στη σκηνή του, συζητώντας με τους φιλοσόφους Πρίσκο και Μάξιμο για την αθανασία της ψυχής. Ο Ιουλιανός ξεψύχησε με τη φράση «Νενίκηκάς με, Ναζωραίε», αναγνωρίζοντας το μάταιο της προσπάθειάς του για την αναβίωση της αρχαίας θρησκείας. Πάντως, η φράση του αυτή αμφισβητείται ιστορικά.

    Ποιο χέρι έριξε το μοιραίο δόρυ; Οι απόψεις διίστανται. «Οικείος στρατιώτης» γράφει ο χριστιανός ιστορικός Σωκράτης, «Άγνωστον Πόθεν» διαπιστώνει ο αυτόπτης μάρτυρας Αμμιανός, ενώ ο Λιβάνιος είναι κατηγορηματικός: «εν τοις ημετέροις ήν ο φονεύς», εννοώντας ότι αυτός που τον σκότωσε ήταν χριστιανός.

    Με το θάνατο του Ιουλιανού έσβησε και το όραμά του για την αναβίωση της ειδωλολατρίας. Ακόμη και οι εχθροί του αναγνώρισαν, όμως, ότι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, παρότι κυβέρνησε μόλις για ενάμισι χρόνο. Ο Ιουλιανός υπήρξε ο τελευταίος αυτοκράτωρ της κωνσταντίνειας δυναστείας. Τον διαδέχθηκε στο θρόνο του Βυζαντίου ο Ιοβιανός, που ήταν ο αρχαιότερος αξιωματικός της ανακτορικής φρουράς με καταγωγή από την Παννονία, σημερινή Ουγγαρία.
  • 684 – Ενθρονίζεται ο Πάπας Βενέδικτος Β΄.
  • 363 Πέθανε ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, Ιουλιανός, ο επονομαζόμενος και Παραβάτης, που προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία
  • 1409 Ο κρητικός ιερωμένος Πέτρος Φιλάργης ανακηρύσσεται Πάπας με το όνομα Αλέξανδρος Ε’, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σχίσματος της Καθολικής Εκκλησίας.
  • 1452 Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων, έλληνας φιλόσοφος. (Γεν. 1355)
  • 1483 Ο Ριχάρδος Γ’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.
  • https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/antique_toothbrush.jpg1498: Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα.
  • Η πολιορκία της Ρόδου1522: Ο οθωμανικός στόλος αποτελούμενος από περίπου 280 πλοία, αποβιβάζει τα πρώτα στρατεύματα στη Ρόδο. Ήταν η δεύτερη προσπάθεια των Οθωμανών το 1522 να εκδιώξουν τους Ιωαννίτες Ιππότες από τη Ρόδο και να διασφαλίσουν με την κατάληψη του νησιού την κυριαρχία τους στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Αυτή τη φορά στέφθηκε από επιτυχία, σε αντίθεση με την πρώτη το 1480.
  • 1541: Ο Φρανθίσκο Πιθάρο δολοφονείται στη Λίμα από τον γιο του πρώην συντρόφου του και μετέπειτα ανταγωνιστή του, Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο.
  • 1723: Μετά από πολιορκία και βομβαρδισμό με κανόνια, το Μπακού παραδίδεται στους Ρώσους.
  • 1794 Πόλεμοι της Γαλλικής Επανάστασης: Η μάχη του Φλερίς σηματοδοτεί την πρώτη επιτυχημένη στρατιωτική χρήση αερόστατου..
  • 1821 Γεννήθηκε ο Μπαρτολομέ Μίτρε, αργεντίνος πολιτικός, ελληνικής καταγωγής (Μητρόπουλος το ελληνικό του όνομα), πρόεδρος της Αργεντινής από το 1862 έως το 1868. (Θαν. 19/1/1906)
  • 1824 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Λόρδος Ουίλιαμ Κέλβιν, ο οποίος εφηύρε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που πήρε και το όνομά του.
  • 1830 – Ο Γουλιέλμος Δ’ γίνεται βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • 1862 «Παύσατε τας κατά των φορολογουμένων απηνείς καταδιώξεις. Μην καταπιέζητε την γεωργικήν τάξιν…» αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Εθνοφύλαξ».
  • 1870 Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μόναχο η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Βαλκυρία.
  • 1886: Ο Ανρί Μουασάν απομονώνει για πρώτη φορά το στοιχείο φθόριο.
  • 1889: Ιδρύεται το Μπανγκί στο Γαλλικό Κονγκό.
  • 1896: Ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος στις ΗΠΑ. Το εισιτήριο κοστίζει 10 δολάρια.
  • perl1892 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα συγγραφέας και νομπελίστρια Περλ Μπακ
  • 1896 Ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος στις ΗΠΑ. Το εισιτήριο κοστίζει 10 δολάρια.
  • 1902 Γεννήθηκε ο Αμερικανός σχεδιαστής αεροπλάνων και ιδρυτής της εταιρίας «Λίαρ Τζετ», Γουίλιαμ Λίαρ
  • 1904: Ξεκινά η πολιορκία του Πορτ Άρθουρ από τους Ιάπωνες. Oι Ρώσοι άντεξαν μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.
  • aliende1908 Γεννιέται ο Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Αλιέντε διετέλεσε Πρόεδρος της Χιλής το 1970–1973, επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Στις 11/9/1973 η ντόπια ολιγαρχία –σε συνεργασία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό- οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές, κ.α., έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού. Η περίοδος διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Αλιέντε, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν πραγματικό μάθημα Ιστορίας, τόσο για τις κινήσεις, τη δράση των προοδευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, την κινητικότητα των μαζών που κορυφώθηκε, αλλά και την ένταση της πάλης από την ολιγαρχία και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ωστόσο ανέδειξε και τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό», φορέας των οποίων ήταν το ΚΚ Χιλής και φυσικά ο Πρόεδρος Αλιέντε (902.gr).
  • 1909 Ο Σάχης της Περσίας καταργεί τον εκλογικό νόμο και αθετεί τις υποσχέσεις του περί Συντάγματος.
  • 1913 Β’ Βαλκανικός Πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός, έπειτα από διήμερο σκληρό αγώνα, εκδιώκει τους Bούλγαρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και κατέρχεται στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας, όπου έπειτα από μια σφοδρή μάχη την καταλαμβάνει.
  • 1913 Στις 26 Ιουνίου 1913 τρία πλοία του ελληνικού στόλου αποβίβασαν αγήματα στην Καβάλα και την κατέλαβαν από τους Βουλγάρους δια περιπάτου. Ήταν η πρώτη επιχείρηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, που «έπαιζε» άνευ αντιπάλου στο Αιγαίο, καθώς οι Βούλγαροι δεν είχαν πλοία στο Αιγαίο και ο Οθωμανικός στόλος ήταν κλεισμένος στα Στενά.

    Η Καβάλα είχε καταληφθεί από τους Βουλγάρους τον Οκτώβριο του 1912, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Οι Βούλγαροι ήθελαν να την κρατήσουν πάση θυσία υπό την κυριαρχία τους για να διασφαλίσουν την πολυπόθητη έξοδό τους στο Αιγαίο. Η Καβάλα ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια του μακεδονικού χώρου, με το ελληνικό στοιχείο, που αποτελούσε το 45% του πληθυσμού της, να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της πόλης. Το ελληνικό στρατηγείο από την πλευρά του επιζητούσε την κατάληψη της Καβάλας για να εκδιώξει από την ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου τους Βουλγάρους και να διευκολύνει έτσι τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη.

  • 1921 Η Ελλάδα αρνείται τη μεσολάβηση στο τουρκικό ζήτημα και καταλαμβάνει το Ισμίντ στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
  • 1924 Γεννήθηκε ο φιλόσοφος, Κώστας Αξελός
  • pagkalos1925 Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος διαλύει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και κηρύσσει τη βραχύβια δικτατορία του
  • Ηλίας Πετρόπουλος (1926 – 2003)1928  Ηλίας Πετρόπουλος (1928 – 2003) Λαογράφος, ποιητής, πεζογράφος, μελετητής των εικαστικών τεχνών, του Καραγκιόζη και της γελοιογραφίας, ενδυματολόγος, μεταφραστής, βιογράφος, γλωσσολόγος, φωτογράφος, εικονογράφος και ερευνητής του ρεμπέτικου, ο Ηλίας Πετρόπουλος έγραψε για τον υπόκοσμο, τη φυλακή, την πορνεία και τη σεξουαλικότητα και καταδικάστηκε κατ’ επανάληψη για τα βιβλία του. Με την πρωτοτυπία των θεμάτων του και την ελευθεριότητα του ύφους του, διαμόρφωσε το δικό του χώρο μέσα στην ελληνική γραμματεία και άφησε το εμφανές αποτύπωμά του.

    Ο Ηλίας Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου 1928. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και εγκαταστάθηκε από το 1973 στο Παρίσι, όπου σπούδασε τουρκολογία. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το βιβλίο του «Το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη», που εκδόθηκε το 1979 από τον εκδοτικό οίκο «Νεφέλη» και δεν έπαψε να ποτέ να ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και να εκδίδει τα βιβλία του στα ελληνικά.

    Άλλα έργα του είναι τα: «Ρεμπέτικα τραγούδια» (1968), «Καλιαρντά» (1971), « Ο τούρκικος καφές εν Ελλάδι» (1979 ), «Το μπουρδέλο» (1980), «Θεσσαλονίκη η μνήμη μιας πόλης» (1982). Τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα ήταν «Ο κουραδοκόφτης». Ο Ηλίας Πετρόπουλος είχε εκδώσει και ποιητικές συλλογές, με τελευταία «Ποτέ και τίποτα» (1993).

    Καταδικάστηκε τέσσερις φορές από τα ελληνικά δικαστήρια για τον αναρχικό χαρακτήρα των γραπτών του, εκ των οποίων τις τρεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
  • 1932 Έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Εταιρίας «Power» για την ανατίμηση του ρεύματος. Μεγάλο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως.
  • 1933 Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας πραγματοποιείται η δίκη 29 εργατών που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ένωση Ελλάς (ΕΕΕ), που στις 24/6 μετέβη στην Αθήνα με ειδικά ναυλωμένο τρένο από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνει επίδειξη δύναμης. Το δικαστήριο καταδίκασε 13 εργάτες σε διάφορες ποινές φυλάκισης.
  • 1941 Η Φινλανδία κηρύσσει τον πόλεμο στην ΕΣΣΔ.
  • 1941: Σοβιετικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Κόσιτσε στη Σλοβακία (τότε στην Ουγγαρία).
  • 1942: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του «Grumman F6F Hellcat».
  • 1942 Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ συμφωνούν για τη δημιουργία ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, καθώς και για την ανάπτυξη του όπλου της ατομικής βόμβας.
  • 1943  Καρλ Λαντστάινερ, αυστριακο-αμερικανός γιατρός και βιολόγος. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για την ανακάλυψη των κύριων ομάδων αίματος (σύστημα ΑΒΟ), που έκανε τη μετάγγιση αίματος πρακτική ρουτίνας. Επίσης, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην εξέλιξη της ιατροδικαστικής, της γενετικής και της ανθρωπολογίας. (Γεν. 14/6/1868)
  • 1944: Το ουδέτερο κράτος του Αγίου Μαρίνου βομβαρδίζεται κατά λάθος από τη Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, με αποτέλεσμα το θάνατο 35 πολιτών.
  • 1945 Στο Σαν Φρανσίσκο υπογράφεται από 51 κράτη το καταστατικό λειτουργίας των Hνωμένων Eθνών. Με την πράξη αυτή ιδρύεται επίσημα ο ΟΗΕ, που αντικατέστησε την Kοινωνία των Eθνών.
  • 1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ, με τηλεγράφημά της προς τους ηγέτες της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καταγγέλλει το τρομοκρατικό όργιο που επικρατεί στην Ελλάδα: 4 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, οι δολοφονημένοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ξεπερνούν τους 500, ενώ οι φυλακισμένοι τους 30.000.
  • 1950 Ξεσπάει ο Πόλεμος της Κορέας, όταν οι Βορειοκορεάτες, αψηφώντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προελαύνουν στη μεθόριο του 38ου παραλλήλου.
  • 1950 Σύρραξη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των «μέτρων επιεικείας» για τους κρατούμενους και φυλακισμένους κομμουνιστές. Ο ακροδεξιός βουλευτής Μπουραντάς εκτοξεύει το αναλόγιο του καθίσματός του και τραυματίζει τον κεντροαριστερό βουλευτή της ΕΠΕΚ Αρβανιτάκη. Η συνεδρίαση διακόπτεται και τα επεισόδια συνεχίζονται στους διαδρόμους της Βουλής.
  • 1953 Πέθανε ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας
  • 1953 Συλλαμβάνεται ο Λαυρέντι Μπέρια, μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Λ. Μπέρια κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε στις 23/12/1953.
  • 1957 Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής και λογοτέχνης Μάλκολμ Λόουρι.
  • 1957 Η Ρόμα νικά την ΑΕΚ 3-1 σε διεθνές φιλικό παιγνίδι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν για τις ανάγκες των σχολών αναλφαβήτων.
  • 1960: Το προτεκτοράτο της Βρετανικής Σομαλιλάνδης αποκτά την ανεξαρτησία του ως Σομαλιλάνδη.
  • 1960: Η Μαδαγασκάρη αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
  • 1963: 26 Ιουνίου 1963 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δηλώνει σε ομιλία του “Ich bin ein Berliner” (“Είμαι Βερολινέζος”), υπογραμμίζοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη δημοκρατική Δυτική Γερμανία αμέσως μετά την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου από την υποστηριζόμενη από τη Σοβιετική Ένωση Ανατολική Γερμανία. Το μήνυμα απευθυνόταν τόσο στους Σοβιετικούς όσο και στους Βερολινέζους και ήταν μια σαφής δήλωση για την πολιτική των ΗΠΑ μετά την κατασκευή του Τείχους. Μια άλλη φράση της ομιλίας του ήταν επίσης στα γερμανικά, “Lass’ sie nach Berlin kommen” (“Αφήστε τους να έρθουν στο Βερολίνο”), και απευθυνόταν σε εκείνους που ισχυρίζονταν ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε με τους κομμουνιστές», παρατήρηση την οποία ο Νικίτα Χρουστσόφ χλεύασε λίγες ημέρες αργότερα. Η ομιλία θεωρείται μια από τις καλύτερες του Κένεντι, τόσο για την χρονική στιγμή του Ψυχρού Πολέμου όσο και για την τεκμηρίωση των νέων συνόρων. Ήταν μεγάλη επιτυχία για τους δυτικούς Βερολινέζους, που ζούσαν σε ένα θύλακα βαθιά μέσα στην Ανατολική Γερμανία και με τον φόβο για μια πιθανή κατάληψη από την Ανατολική Γερμανία. Μιλώντας από μια πλατφόρμα που στήθηκε στα σκαλιά του Δημαρχείου του Σόνεμπεργκ σε ένα ακροατήριο 450.000 ανθρώπων, ο Κένεντι εκτός των άλλων είπε: «Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν περήφανο καύχημα να λες civis romanus sum [“Είμαι ένας Ρωμαίος πολίτης”]. Σήμερα, στον κόσμο της ελευθερίας, το πιο περήφανο καύχημα είναι “Ich bin ein Berliner!” … Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι, όπου και αν ζουν, είναι πολίτες του Βερολίνου, και, ως εκ τούτου, ως ελεύθερος άνθρωπος, είμαι υπερήφανος για τις λέξεις “Ich bin ein Berliner!”».
  • 1963: Ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η κυβέρνηση Πιπινέλη, η οποία υποστηρίζεται τελικά μόνο από την ΕΡΕ.
  • 1972 Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) κηρύσσει αντάρτικο στη Βόρεια Ιρλανδία εναντίον των Άγγλων.
  • 1973 Χίλιοι περίπου κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων κατεβαίνουν σε διαδήλωση κατά της Μότορ Όιλ, που επιδιώκει να πάρει το μισό απ’ το νερό που προορίζονταν για την ύδρευση του χωριού.
  • 1975 Η Ίντιρα Γκάντι, εγκαθιδρύει απολυταρχικό καθεστώς στην Ινδία. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Αλλαχαμπάντ καταδικάζει το κόμμα της κυβέρνησης για εκλογική απάτη, καθαιρώντας τη Γκάντι από τη βουλευτική της έδρα, και επομένως την πρωθυπουργία, και απαγορεύοντάς της να κατέβει σε εκλογές για τα επόμενα 6 χρόνια. Η Ίντιρα Γκάντι κηρύσσει την Ινδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που της παρέχει το σύνταγμα, και αναλαμβάνει έκτακτες εξουσίες, καταργώντας ουσιαστικά τη δημοκρατία και τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες.
  • 1977 Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγουδά στην Ινδιανάπολη, στην τελευταία συναυλία της καριέρας του.
  • 1978: Η πτήση 189 της Air Canada βγαίνει εκτός διαδρόμου στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Τορόντο και συντρίβεται σε χαράδρα. Δύο από τους 107 επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους.
  • 1984: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο κατά συρροή δολοφόνος, Έντουαρντ Γκέιν, του οποίου η δράση αποτέλεσε έμπνευση για τη θρυλική ταινία «Ψυχώ».
  • 1992: Στη Λισαβόνα, η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις/προτάσεις.
  • 1992 Στη Γερμανία, η Βουλή υπερψηφίζει πρόταση που αναγνωρίζει το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το αν θα κάνουν έκτρωση ή όχι.
  • 1993: Φτάνουν στην Αθήνα τα γιγάντια εξαρτήματα του μετροπόντικα «Ιάσονα» για τη διάνοιξη του μετρό.
  • 1994 Ο Γιασέρ Αραφάτ επιστρέφει στη Γάζα, έπειτα από 27 χρόνια εξορίας.
  • 1994: Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Ανδρών δίνει τον δεύτερο αγώνα της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των ΗΠΑ με την αντίστοιχη ομάδα της Βουλγαρίας και χάνει με 4-0.
  • 1995: Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί ανατρέπει τον πατέρα του, Χαλίφα μπιν Χαμάντ αλ Θανί, και γίνεται εμίρης του Κατάρ με αναίμακτο πραξικόπημα.
  • 1995: Δολοφονική απόπειρα εναντίον του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σημειώνεται στην Αιθιοπία.
  • 1996  Βερόνικα Γκέριν, ιρλανδή δημοσιογράφος, που δολοφονήθηκε από ανθρώπους του υποκόσμου και η ζωή της έγινε ταινία. (Γεν. 5/7/1958)
  •  
  • 1996 Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται στο Α’ Νεκροταφείο, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου.
  • 1999: Ο διεθνής χαντμπολίστας του ΒΑΟ, Αλέξης Τομπουλίδης, χάνει τη ζωή του σε ηλικία 38 ετών σε τροχαίο στην Χαλκιδική.
  • 2000: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ αποκαλύπτει το τρίτο μυστικό της Φάτιμα.
  • 2003: Πεθαίνει ο Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής Μαρκ Βιβιέν Φοέ, στη διάρκεια του αγώνα με αντίπαλο την εθνική Κολομβίας για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Αρχικά μεταφέρεται με φορείο στο ιατρείο του Σταδίου «Ζερλάν» της Λυών, αλλά 45 λεπτά αργότερα γίνεται γνωστό ότι η καρδιά του δεν άντεξε. Ο ξαφνικός θάνατός σε ηλικία 28 ετών βυθίζει σε πένθος το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
  • 2004 – Ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον επανεκλέγεται πρόεδρος της Ισλανδίας
  • 2005: Η NASA εκτοξεύει το «Discovery STS-114», που είναι η πρώτη πτήση της μετά την καταστροφή του «Columbia» το 2003.
  • 2005: Απίστευτη βροχόπτωση σημειώνεται στη Βομβάη της Ινδίας, που σε 24 ώρες δέχεται 99,5 εκατοστά νερού και πλημμυρίζει για δύο μέρες.
  • 2008: Έκρηξη βόμβας στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας σκοτώνει 56 άτομα και τραυματίζει πάνω από 200.
  • 2008 Πεθαίνει ο καραγκιοζοπαίχτης Βαγγέλης Κορφιάτης («Βάγγος»).
  • 2009 Πέθανε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Φάρα Φόσετ

Γεννήσεις

  • 1644 – Ενριέττα Άννα, πριγκίπισσα της Αγγλίας
  • 1726 – Βίκτωρ Αμεδαίος Γ’, βασιλιάς της Σαρδηνίας
  • 1730 – Σαρλ Μεσιέ, Γάλλος αστρονόμος
  • 1824 – Ουίλιαμ Τόμσον, Ιρλανδός φυσικός και μηχανικός
  • 1892 – Περλ Μπακ, Αμερικανίδα συγγραφέας
  • 1904 – Πίτερ Λόρε, Ούγγρος ηθοποιός
  • 1908 – Σαλβαδόρ Αλιέντε, Χιλιανός πολιτικός
  • 1909 – Βόλφγκανγκ Ράιτερμαν, Γερμανός εικονογράφος. Ο Βόλφγκανγκ Ράιτερμαν (Wolfgang„ Woolie“ Reitherman, 26 Ιουνίου 1909 – 22 Μαΐου 1985) ήταν Γερμανός εικονογράφος, με καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.Ήταν ένας από τους Disney’s Nine Old Men. Καμιά φορά αναφέρεται και ως Γούλι Ράιτερμαν (Woolie Reitherman). Άρχισε να δουλεύει για τη Disney, τη δεκαετία του 1930, και εργάστηκε εκεί είτε ως σκηνοθέτης είτε ως animator, σε ταινίες όπως Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι (1937), Πινόκιο (1940), Ντάμπο (1941), Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (1951), Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας (1961), Οι Αριστόγατες (1970) και άλλες. Για τη συνολική του προσφορά στην εταιρεία η Disney τον ονόμασε, μετά θάνατο, Disney Legend.
  • 1924 – Κώστας Αξελός, φιλόσοφος
  • 1925 – Πάβελ Μπελιάγιεφ, Σοβιετικός πιλότος
  • 1927 – Ντιμιτάρ Ποπόφ, Βούλγαρος πολιτικός
  • 1928 –  Ηλίας Πετρόπουλος, λαογράφος
  • 1947 – Γκουλμπουντίν Χεκματυάρ, Αφγανός πολιτικόςο και αντάρτης
  • 1962 – Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ηθοποιός
  • 1964 – Τόμι Μάκινεν, Φινλανδός οδηγός αγώνων. Ο Τόμι Μάκινεν (Tommi Antero Mäkinen, 26 Ιουνίου 1964), ή αλλιώς Τούρμπο όπως τον αποκαλούσαν στο WRC, είναι Φινλανδός οδηγός αγώνων. Μεγάλωσε στο μέρος Ποουπόλα κοντά στην Γιουρβάσκιλα όπου γίνεται κάθε χρόνο το Ράλι Φινλανδίας. Ο Μάκινεν έχει κατακτήσει 4 συνεχόμενες φορές τον παγκόσμιο τίτλο του WRC. O μόνος που κατάφερε να το ξεπεράσει είναι ο Σεμπαστιάν Λεμπ. Το ρεκόρ του Τόμι άρχισε το 1996 με το αυτοκίνητο της Μιτσουμπίσι Εβο 4 με συνοδηγό τον Σέπο Χαρζάν και τέλειωσε το 1999 με τελευταία νίκη αυτή του Σαν Ρέμο. Στην Μιτσουμπίσι παρέμεινε μέχρι το 2001 όπου το 2002 πήγε στην Subaru.
  • 1970 – Κρις Ο’ Ντόνελ, Αμερικανός ηθοποιός. Ο Κρις Ο’ Ντόνελ (Christopher Eugene “Chris” O’Donnell, 26 Ιουνίου 1970) είναι Αμερικανός ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1970 στην Γουϊνέτκα του Ιλινόις. Είναι κυρίως γνωστός για τους ρόλους του Finn Dandridge στο Grey’s Anatomy, του Dick Garyson/Robin στις ταινίες «Μπάτμαν για Πάντα» και «Μπάτμαν & Ρόμπιν», αλλά και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως G. Callen στην τηλεοπτική σειρά NCIS: Los Angeles.
  • 1972 – Γκαρού, Καναδός τραγουδιστής. Ο Γκαρού, γεννημένος στις 26 Ιουνίου, 1972 στο Σέρμπρουκ του Κεμπέκ, είναι Καναδέζος τραγουδιστής. Το πραγματικό του όνομα είναι Πιερ Γκαράντ (Pierre Garand). Το παρουσιαστικό του και η βραχνή φωνή του, καθώς και η αρρενωπότητα που συνδυάζει με την αγορίστικη ανεμελιά, τον μετέτρεψαν σε σύγχρονο sex symbol.
  • 1977 –  Τίτε Κούμπο, Ιάπωνας καλλιτέχνης
  • 1992 – Τζενέτ ΜακΚέρντι, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. H Τζενέτ Μισέλ Φέι ΜακΚέρντι (Jennette Michelle Faye McCurdy, 26 Ιουνίου 1992) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια, παραγωγός και τραγουδοποιός. Γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1992 στην περιοχή Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Έγινε ευρέως γνωστή μέσα απο την κωμική – νεανική σειρά του Nickelodeon, ICarly με τον ρόλο της Σαμ Πάκετ ενώ συμμετείχε και στη σειρά Sam and Cat μαζί με την Αριάνα Γκράντε, έχοντας ξανά το ρόλο της Σαμ Πάκετ.
  • 1993 – Αριάνα Γκράντε, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
  • 2005 – Αλεξία, πριγκίπισσα της Ολλανδίας

Θάνατοι

Επέτειοι
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου