Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 16 Ιούλ 2023
Σαν σήμερα... 16 Ιουλίου
Κλίκ για μεγέθυνση





 
 
 



  • 1927 Στις 16 Ιουλίου 1927 γεννήθηκε στην Αθήνα, η ηρωίδα της αντίστασης, η ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Παιδί αστικής οικογένειας.

    Στα 16 της κιόλας τη συνεπαίρνει το εγερτήριο σάλπισμα της ΕΠΟΝ και γίνεται ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της. Εξαιρετική μαθήτρια, με μεγάλη κλίση στις ξένες γλώσσες. Μιλούσε θαυμάσια Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Ήταν μοναχοκόρη και οι γονείς της έκαναν ό,τι μπορούσαν για να της δώσουν μόρφωση άρτια και πολύπλευρη.

    «Θυμάμαι την πρώτη της αντιστασιακή εκδήλωση. Έρχονταν στα πάρτι, στις παρέες. Ήταν ας πούμε εκκολαπτόμενη αγωνίστρια. Από αστική οικογένεια. Ήρθε μια μέρα… Η πείνα στο ζενίθ. Οι δικοί μου έχουν ζάχαρη στην αποθήκη του σπιτιού μας, είπε. Ελάτε, θ’ ανοίξω εγώ την πόρτα και να μπει ο κόσμος να πάρει. Την επόμενη μέρα έγινε η δουλειά, όπως ακριβώς τόχε πει.

    Αυτή η πρώτη αντιστασιακή πράξη της έφερε προβλήματα με το σπίτι».

    Μα η Ηρώ συνέχισε να αναλαμβάνει νέες αποστολές. Δόθηκε ολόψυχα στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο μαχητικά μέλη της ΕΠΟΝ. Όταν η μητέρα της της έκανε συστάσεις να μην εκτίθεται τόσο αυτή απαντούσε «Μαμά ντροπή να το λέτε εσείς αυτό, μια σπαρτιάτισσα!».

    Πρωτοπιάστηκε από τους ταγματασφαλίτες στο σπίτι της, στην οδό Βεΐκου 57, την ημέρα των γενεθλίων της, 16 Ιουλίου 1944. Έντεκα το πρωί, τη βρήκαν μόνη στο σπίτι, έσπασαν την πόρτα, την κτύπησαν κτηνώδικα και την πήραν μαζί τους. Με χίλια βάσανα, αρκετά μέσα και πολλά χρήματα οι δικοί τους κατάφεραν να την απελευθερώσουν και να την πάρουν σπίτι σε κακά χάλια από τα βασανιστήρια των ταγματασφαλιτών στην οδό Αγήνορος όπου ήταν η έδρα τους.

    Η Ηρώ ξανάρχισε τη δράση της, πιο έντονα αλλά και πιο προσεκτικά. Οι ταγματασφαλίτες όμως παρακολουθούσαν τη δράση της και την κατήγγειλαν στα Ες Ες για τη συμμετοχή της σε σαμποτάζ σε τρένο που μετέφερε  πυρομαχικά. Στις 31 Ιουλίου 1944 οι Γερμανοί μπλόκαραν όλο το τετράγωνο και τη συνέλαβαν. Ήταν η ημέρα που η Ηρώ έδωσε με επιτυχία τις απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου. Κάθονταν με τους γονείς της και κουβέντιαζαν ως αργά τη νύχτα για το μέλλον της.

    Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα οι χιτλερικοί μπλόκαραν όλο το τετράγωνο, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της και την έσυραν μαζί τους στο άντρο της οδού Μέρλιν.

    Στο κολαστήριο της οδού Μέρλιν, τη βασανίζουν απάνθρωπα επί 4 ημέρες για να μαρτυρήσει, της υπόσχονται τα πάντα για να συνεργαστεί μαζί τους, μα η Ηρώ τους φτύνει και μάλιστα μπατσίζει το διερμηνέα. Κι ήξερα πάρα πολλά.

    Τη στέλνουν στο Χαϊδάρι, στην απομόνωση και μετά στο θάλαμο των μελλοθάνατων. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 μαζί με άλλους 49 πατριώτες η Ηρώ οδηγείται στο θυσιαστήριο της Καισαριανής. Τους εκτελούν πέντε πέντε. Η Ηρώ στην πρώτη πεντάδα.

    Χτυπάτε λοιπόν κακούργοι, φωνάζει πέφτοντας χτυπημένη από τις 17 σφαίρες των φασιστών.

    Δεκαεφτά σφαίρες για τα 17 χρόνια της…



Γεγονότα


  • 622 Εγίρα, αρχή του Ισλαμικού ημερολογίου.
  • 813: Βυζαντινή Αυτοκρατορία: Οι Βούλγαροι προ των τειχών της Κωνσταντινούπολης
  • 1054 Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος επισημοποιεί το σχίσμα των Εκκλησιών και αφορίζεται από τους απεσταλμένους του Πάπα.
  • 1212: Μάχη της Λας Νάβας δε Τολόσα: Αφού ο  Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄  κάλεσε τους Ευρωπαίους ιππότες σε σταυροφορία, οι δυνάμεις των βασιλέων  Αλφόνσου Η’ της Καστίλης, Σάντσο Ζ’ της Ναβάρας, Πέτρου Β’ της Αραγονίας και Αλφόνσου Β’ της Πορτογαλίας νικούν εκείνες των Βερβέρων μουσουλμάνων αποτελώντας σημείο καμπής στη  χριστιανική ανακατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου και στη μεσαιωνική ιστορία της Ισπανίας.
  • 1377: Ο Ριχάρδος Β’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.
  • 1661 Το πρώτο χαρτονόμισμα στην Ευρώπη τυπώνεται από την Τράπεζα της Στοκχόλμης.
  • 1769: Ιδρύεται το Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.
  • 1770 Πέθανε ο Άγγλος ζωγράφος Francis Cotes
  • 1790: Η Ουάσινγκτον ορίζεται ως η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • 1826 Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον τουρκικό στόλο κοντά στη Σάμο.
  • 1861: Κατόπιν διαταγής του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, τα στρατεύματα της Ένωσης ξεκινούν στη Βιρτζίνια μία πορεία 40 χιλιομέτρων, που θα οδηγήσει στην πρώτη Μάχη του Μανάσας, που αποτελεί το εφαλτήριο για τον Αμερικανικό Εμφύλιο
  • 1872 Γεννιέται ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν. Ήταν ο επικεφαλής της «Ανταρκτικής Αποστολής» (1910–1912) που έφτασε πρώτη στο Νότιο Πόλο.
  • 1874 Πέθανε ο Απόστολος Αρσάκης, έλληνας φιλάνθρωπος, γιατρός, λόγιος και πολιτικός. Διετέλεσε μεταξύ άλλων και πρωθυπουργός της Ρουμανίας. (Γεν. 6/1/1792)
  • 1880 Η γιατρός Emily Howard Stowe γίνεται η πρώτη γυναίκα που αποκτά άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του γιατρού.
  • 1906 Εξοντώνεται ο ελληνισμός της Αν. Ρωμυλίας εξαιτίας καταστροφών ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους.
  • 1907: Ελληνικό ανταρτικό σώμα περικυκλώνεται από τουρκικό τμήμα στην περιοχή Γέρμας Καστοριάς και εξοντώνεται, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του, στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.
  • 1911 Άνευ προηγουμένου καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη.
  • 1911 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια Τζίντζερ Ρότζερς
  • 1914 Αρχίζουν οι πρώτες διώξεις εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.. Εξορίζονται όλοι οι ελληνικοί πληθυσμοί, Πόντιοι κυρίως της Σινώπης και της Κασταμονής.
  • 1917 Στις 16 — 17 πραγματοποιούνται μαζικές εργατικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Πετρούπολη με βασικό σύνθημα «Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ!»
  • 1923 Ο Μουσολίνι απαγορεύει τη χαρτοπαιξία σε όλη την Ιταλία.
  • 1926: Η πρώτη έγχρωμη υποβρύχια φωτογραφία δημοσιεύεται στο περιοδικό National Geographic.
  • 1931 Θανατηφόρα επιδημία γαστρεντερίτιδας σημειώνεται στον Πειραιά, εξαιτίας της οποίας πεθαίνουν 168 παιδιά κάτω των δύο ετών.
  • 1935: Εγκαθίσταται στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ το πρώτο παρκόμετρο στον κόσμο.
  • 1931: Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ Α’, υπογράφει το πρώτο Σύνταγμα της χώρας.
  • 1933  Μαίρη Χρονοπούλου, ελληνίδα ηθοποιός.
  • 1940 Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Βισί στερεί από τους πολιτογραφημένους Εβραίους τα πολιτικά τους δικαιώματα.
  • 1940 Ο Χίτλερ δίνει την εντολή για την προπαρασκευή της επιχείρησης «Θαλάσσιος Λέων» (απόβαση στη Βρετανία). Η επιχείρηση ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι δυνάμεις που προορίζονταν για αυτή ενσωματώθηκαν τελικά στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
  • 1941 Ιδρύεται το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Εργατικό ΕΑΜ), προπομπός του ΕΑΜ. Το Εργατικό ΕΑΜ συγκροτήθηκε από την Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΕΓΣΕΕ), που βρισκόταν κάτω από την επιρροή του ΚΚΕ, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), που ακολουθούσε ρεφορμιστική γραμμή και τα επίσης ρεφορμιστικά Ανεξάρτητα Συνδικάτα που είχαν αποσπαστεί από τη ΓΣΕΕ (τα ανεξάρτητα συνδικάτα προσχώρησαν στο ΕΕΑΜ λίγο μετά την ίδρυσή του, το Σεπτέμβρη του 1941).
    Το Ιδρυτικό του ΕΕΑΜ υπέγραψαν εκ μέρους της ΕΓΣΕΕ ο Κώστας Λαζαρίδης (συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 13 Μάρτη του 1943), εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Γιάννης Καλομοίρης και εκ μέρους των Ανεξάρτητων Συνδικάτων ο Δ. Στρατής. Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑΜ εκλέχτηκε ο Κ. Λαζαρίδης.
  • 1942: Η κυβέρνηση του Βισί στη Γαλλία διατάσσει τη σύλληψη 13.152 Εβραίων που πραγματοποιείται στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο, στο Παρίσι, πριν από την εκτόπισή τους στο Άουσβιτς.
  • 1945 Αρχίζει να λειτουργεί το « Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.
  • 1945 Πρόγραμμα Μανχάταν:Σε ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «Αγία Τριάδα».
  • 1946 Οι Θ. Σαπρανίδης και Γ. Καλέμης εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη, καταδικασμένοι σε θάνατο. Τα δεδομένα, με τα οποία στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία στο έκτακτο στρατοδικείο, ήταν η ανεύρεση σε χωράφι που ανήκε σε θείο του ενός κατηγορούμενου τεσσάρων όπλων και τετρακοσίων σφαιρών, καθώς και ότι «ήσαν πρώην ελασίται» ενώ ακόμη «υπήρχον πολλαί ενδείξεις ότι ούτοι ετέλουν εις επαφήν» με «συμμορία», αν και στη γύρω περιοχή δεν είχε συμβεί καμιά σύγκρουση ή επεισόδιο από τη μέρα των εκλογών της 3ης Μάρτη. Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις με το Γ’ Ψήφισμα «περί εκτάκτων μέτρων ασφαλείας».
  • 1950 173.850 θεατές ‑ρεκόρ για ποδοσφαιρικό αγώνα- παρακολουθούν στο «Μαρακανά» την αναμέτρηση Βραζιλίας — Ουρουγουάης για το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο αγώνας λήγει 2–1 υπέρ της Ουρουγουάης, που κατακτά το Μουντιάλ.
  • 1954 Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ξεκινά τη χρήση του μέτρου του “αλκοτέστ” σε ολόκληρη την πόλη, με τη βοήθεια ειδικής συσκευής.
  • 1963  Οι Beatles τραγουδούν Θεοδωράκη. Στα τέλη του 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το βασικό θέμα της ταινίας του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Meil». Από τη μουσική του Θεοδωράκη προέκυψε το τραγούδι των τίτλων «Honeymoon Song»... Στα τέλη του 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το βασικό θέμα της ταινίας του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Meil» («Honeymoon» στα αγγλικά, «Νύχτα Γάμου» στα ελληνικά), με πρωταγωνιστές τον Άντονι Στιλ και τη Λουντμίλα Τσερίνα.

    Από τη μουσική του Θεοδωράκη προέκυψε το τραγούδι των τίτλων «Honeymoon Song», σε στίχους του Γουίλιαμ, το οποίο ερμήνευσε ο ιταλός τραγουδοποιός Μαρίνο Μαρίνι με το κουαρτέτο του. Στην Ελλάδα έγινε μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», σε στίχους Βασίλη Καρδή (ψευδώνυμο του Νίκου Γκάτσου) και ερμηνεύτρια τη Γιοβάνα.

    Την ερμηνεία του Μαρίνι άκουσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, του άρεσε και πρότεινε στα τρία υπόλοιπα «σκαθάρια» να ηχογραφήσουν το τραγούδι του Θεοδωράκη για τη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Pop Go The Beatles».

    Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε στα στούντιο του BBC στο Λονδίνο στις 16 Ιουλίου 1963 και σ’ αυτή συμμετείχαν οι:

    Η εκδοχή των Beatles μεταδόθηκε από τα ερτζιανά στις 8 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς και παρέμεινε στα συρτάρια του BBC έως τις 30 Νοεμβρίου 1994, οπότε συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The Beatles: Live at the BBC».

    Η εκτίμηση που έτρεφε για το τραγούδι αυτό ο ΜακΚάρτνεϊ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το επέλεξε για το πρώτο άλμπουμ της φολκ τραγουδίστριας Μέρι Χόπκιν, του οποίου ανέλαβε την παραγωγή. Το άλμπουμ με τίτλο «Post Card» κυκλοφόρησε στις 21 Φεβρουαρίου 1969 από την Apple Records, τη δισκογραφική εταιρεία των Beatles.

    Οι στίχοι του «Honeymoon Song»

    I never knew that a day like today lay before us
    I’ve got the sun in my heart and my heart’s in the sun
    Skies are as bright as your eyes
    The horizon is open
    Love is the ceiling
    Feelings are reeling
    Free as the air

    Forever on and forever
    Forever on side by side
    Who ever knew that we two could be free as we’d fancy?
    Fancy is free
    But are we who are bound to each other by love?
    To each other by love

    Who ever knew that we two could be free as we’d fancy?
    Fancy is free
    But are we who are bound to each other by love?
    To each other by love
    To each other by love
    To each other by love

    VIDEOS

    Mary Hopkin - The Honeymoon Song

    Marino Marini - The Honeymoon Song

  • 1964 – Με επίπληξη απειλεί η Ιερά Σύνοδος τους πέντε “αντάρτες” μητροπολίτες που κατηγορούν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ για περιφρόνηση της ιεραρχίας και υπέρβαση καθήκοντος. Στην κίνηση των πέντε συμμετέχει ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ.
  • 1965 Εγκαινιάζεται η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο, στα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ και ο Ιταλός ομόλογός του Τζουζέπε Σάραγκατ εγκαινίασαν το τούνελ του Λευκού Όρους, μήκους 11,6 χλμ.
  • Φαντασμαγορική γιορτή για τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του Apollo 111969 Διαστημικό Κέντρο Κένεντι : Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο “Απόλλων 11”, με τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς και με προορισμό τη Σελήνη, όπου και φτάνουν πρώτοι.
  • 1974: Ο πρόεδρος και αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Μακάριος Γ΄, διαφεύγει από τη Μεγαλόνησο με αεροσκάφος των Άγγλων και μέσω Μάλτας φθάνει στο Λονδίνο.
  • 1976  Νίκος Παππάς, έλληνας πολιτικός, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός.
  • 1979 Ο Σαντάμ Χουσεΐν γίνεται Πρόεδρος του Ιράκ.
  • 1983 Αποφασίζεται, βάσει συμφωνίας, ότι οι αμερικανικές βάσεις θα παρέμεναν στην Ελλάδα μέχρι το 1992.
  • 1983: Βρετανικό ελικόπτερο συντρίβεται στα νησιά Σίλι, με απολογισμό 20 νεκρούς.
  • 1985  Χάινριχ Μπελ, γερμανός συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1972. («Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ») (Γεν. 21/12/1917)
  • 1989 Πεθαίνει ο Αυστριακός μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.
  • 1990 σημειώνεται στις Φιλιππίνες, σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
  • 1992 πέθανε η ηθοποιός Μαίρη Αρώνη
  • 1993  Ομόφωνα αθώους για όλες τις κατηγορίες κρίνει το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά τον Γιάννη Αλαφούζο και τους πέντε συγκατηγορουμένους του για την υπόθεση του πλοίου «Ασπρονήσι», το οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία, φερόταν ότι διέπραξε λαθρεμπόριο μαζούτ.
  • 1994 στην Κίνα, 41 είναι οι νεκροί από καταιγίδα στην περιοχή του Πεκίνου.
  • 1995 στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Σιράκ αναγνωρίζει ότι η χώρα του φέρει ευθύνη για τις διώξεις και τον εκτοπισμό χιλιάδων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, σε συνεργασία πολλές φορές με τους Ναζί.
  • 1995 στις ΗΠΑ, 102 άτομα χάνουν τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα.
  • 1996 Στην Τουρκία, οκτώ βουλευτές της Τανσού Τσιλέρ παραιτούνται από το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, διαμαρτυρόμενοι για το συνασπισμό με τους ισλαμιστές.
  • 1997 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει απόφαση με την οποία συνιστάται στα κράτη-μέλη να αποθαρρύνουν τον εβραϊκό εποικισμό παλαιστινιακών εδαφών και της Ιερουσαλήμ.
  • karelli1998 Πέθανε η λογοτέχνις Ζωή Καρέλλη
  • 1999 Πέθανε ο Τζον Κένεντι τζούνιορ σκοτώνεται μαζί με τη σύζυγό του Καρολίν Μπεσέτ σε αεροπορικό δυστύχημα
  • 2001 Ο Ζακ Ρογκ εκλέγεται νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, παίρνοντας τη θέση του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ο 59χρονος Βέλγος (αντιπρόεδρος της ΔΟΕ από το 1994) είναι ο 8ος πρόεδρος στα 107 χρόνια της ΔΟΕ.
  • 2003 Αυστραλοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γκράχαμ Ζιλς, μετά από έρευνα, που πραγματοποίησαν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, ο αυνανισμός στους άνδρες αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του προστάτη.
  • 2003 Πέθανε η “θεά” της σάλσα από την Κούβα, Σέλια Κρους.
  • 2014: Συλλαμβάνεται τραυματισμένος από την Ελληνική Αστυνομία ο Νίκος Μαζιώτης. Στην επεισοδιακή συμπλοκή τραυματίζονται ακόμη ένας αστυνομικός και δύο τουρίστες.
  • 2015  Με 229 «ναι» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έναντι 64 «όχι», ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Σημαντικές απώλειες μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού 32 βουλευτές είπαν «όχι» (μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί) και 6 «παρών», ενώ η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε
  • 2016: Η απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία την προηγούμενη ημέρα, γίνεται αντιληπτό πριν το μεσημέρι πως έχει αποτύχει. Η ενέργεια φέρεται -σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση- να είχε ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με συντονιστή τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν.
  • 2016 Τουρκικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο, ζητά άδεια και προσγειώνεται στην Αλεξανδρούπολη. Σ’ αυτό επιβαίνουν οκτώ άτομα με χαρακτηριστική αεροπορική φόρμα, χωρίς διακριτικά. Πρόκειται για δύο ταγματάρχες, ένα λοχαγό, τέσσερις στρατιώτες κι έναν πολίτη. Οδηγούνται στην αστυνομική διεύθυνση, όπου ζητούν πολιτικό άσυλο. Πρόκειται για στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, που στήριξαν το πραξικόπημα. Αργά το βράδυ το ελικόπτερο παραδίδεται στην Τουρκία.
  • 2021: Ο Πύργος του Άιφελ ανοίγει και πάλι για τους τουρίστες μετά από σχεδόν εννέα μήνες κλεισίματος λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και των ανακαινίσεων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κλείσιμο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, όλοι οι επισκέπτες άνω των 18 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν από τις 21 Ιουλίου ένα βιβλιάριο υγείας που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ ή έχουν αναρρώσει από το COVID-19.
  • 2021: Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble επανέρχεται με επιτυχία σε λειτουργία μετά από μια βλάβη υλικού στον υπολογιστή του ωφέλιμου φορτίου στις 13 Ιουνίου, η οποία δεν του επέτρεψε να εκτελέσει επιστημονικές εργασίες για περισσότερο από ένα μήνα.
  • Σαν σήμερα 16 Ιουλίου 20232022: Οι βασιλιάδες της heavy metal «Iron Maiden» βάζουν «φωτιά» στο ΟΑΚΑ με τη συναυλία τους.




Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου