Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 10 Ιούλ 2023
Σαν σήμερα... 10 Ιουλίου
Κλίκ για μεγέθυνση

















Love Song./ Le Chant d’amour. 1914. Oil on canvas. 73 x 59.1 cm. The Museum of Modern Arts, New York, NY, USA. Έργο του Ιταλού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο (Giorgio de Chirico, 10 Ιουλίου 1888 – 20 Νοεμβρίου 1978).
Τζόρτζιο Ντε Κίρικο (1888 – 1978)
Ο Μάντης (1915)

Γνωστός ως ένας από τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν το ιδίωμα της Μεταφυσικής Ζωγραφικής (Pittura metafisica) αλλά και για την επιρροή που άσκησε σε καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα, όπως ο υπερρεαλισμός και η Νέα Αντικειμενικότητα (Neue Sachlichkeit).

Γεγονότα

  • 48 π.Χ. – Στη μάχη του Δυρραχίου, ο Ιούλιος Καίσαρας αποφεύγει την καταστροφή του στρατεύματός του από τον Πομπήιο υποχωρώντας προς τη Θεσσαλία.
  • Πόπλιος Αίλιος Αδριανός (76 – 138)76  Πόπλιος Αίλιος Αδριανός (76 – 138). Από τους σημαντικότερους ρωμαίους αυτοκράτορες, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα. Γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 76 στην πόλη Ιταλική, κοντά στη σημερινή Σεβίλλη της Ισπανίας. Καταγόταν από την πόλη Αδρία της Ιταλίας (σημερινό Άτρι), εξ ου και το όνομά του Αδριανός. Ήταν γιος συγκλητικού κι εξάδελφος του αυτοκράτορα Τραϊανού. Το πλήρες όνομά του ήταν Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός.

    Έλαβε άρτια εκπαίδευση και από μικρός είχε γνώση της ελληνικής γραμματείας, γι’ αυτό του δόθηκε το προσωνύμιο «Γκρεκούλους» (Ελληνάκι). Επί βασιλείας Δομητιανού, ο Αδριανός κατατάχθηκε στο στρατό και υπηρέτησε στις περιοχές της Γερμανίας, της Πανονίας (σημερινής Ουγγαρίας), διακρίθηκε στους πολέμους κατά των Δακών και Πάρθων, ενώ διετέλεσε κυβερνήτης της Συρίας. Λέγεται ότι συνδύαζε την ελληνική λεπτότητα και τη ρωμαϊκή σταθερότητα. Ο Αδριανός ανέβηκε στο θρόνο το 117, σε ηλικία 41 ετών, με την υποστήριξη του στρατού και της Συγκλήτου. Ήταν ευνοούμενος της Πλωτίνας, συζύγου του εξαδέλφου του Τραϊανού, ο οποίος τον υιοθέτησε και τον έχρισε διάδοχό του. Υπάρχει η άποψη ότι η Πλωτίνα και ο Αδριανός πλαστογράφησαν τα έγγραφο της υιοθεσίας, με σκοπό να πείσουν τη Σύγκλητο ότι ο διάδοχος του θρόνου είχε την υποστήριξη του Τραϊανού.

    Η πρώτη ενέργεια του Αδριανού ήταν η διαγραφή των καθυστερούμενων φόρων, ένα μέτρο που ανακούφισε τους υπηκόους του και τον έκανε αγαπητό στο λαό. Άλλωστε, ο ίδιος είχε ως προγραμματική αρχή τη ρήση του «Ο ηγεμών είναι για τον λαό και όχι ο λαός για τον ηγεμόνα». Η βασιλεία του συνέπεσε με μία ειρηνική περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας. Οι στρατιωτικές συγκρούσεις ήταν περιορισμένες και ο Αδριανός βρήκε την ευκαιρία να θωρακίσει την αυτοκρατορία, κατασκευάζοντας τείχη (limes) κατά μήκος των συνόρων, με πιο ονομαστά αυτά της Βρετανίας, του Δούναβη και του Ρήνου. O Αδριανός εξασφάλισε τις κατακτήσεις του Τραϊανού στη Μεσοποταμία, ενώ συνήψε ειρήνη με τους Πάρθους στα ανατολικά της αυτοκρατορίας. Κατέστειλε την εξέγερση των Εβραίων υπό τους Μπαρ Κόχμπα και ραβίνο Ακίβα (132-135), συνεχίζοντας στη θρησκευτική τους καταπίεση. Μετονόμασε την Ιερουσαλήμ σε Αιλία Καπιτωλίνα και τους απαγόρευσε να την επισκέπτονται, επί ποινή θανάτου. Περίπου 600.000 Εβραίοι θανατώθηκαν ή εξορίστηκαν από τις λεγεώνες του Αδριανού.

    Το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του το πέρασε ταξιδεύοντας, προκειμένου να επιβλέπει και να δίνει οδηγίες για τα μεγάλα δημόσια έργα που κατασκευάζονταν σε διάφορα μέρη της αχανούς αυτοκρατορίας. Πίστευε ότι η αυτοκρατορία θα θωρακισθεί καλύτερα από τους εχθρούς της με έργα υποδομής, παρά με κατακτητικούς πολέμους.

    Σ’ ένα ταξίδι του στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας γνώρισε τον Αντίνοο, ένα όμορφο νεαρό παιδί, το οποίο σφόδρα ηράσθη. Ο Αντίνοος τον ακολούθησε σε όλα του τα ταξίδια, όμως το 130 πνίγηκε κολυμπώντας σ’ ένα ποτάμι. Ο θάνατος του αγαπημένου του αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τον Αδριανό, ο οποίος για να τιμήσει τη μνήμη του έκτισε την Αντινοούπολη.

    Ο Αδριανός λάτρευε τον ελληνικό πολιτισμό και το 124 ήλθε για πρώτη φορά στην Αθήνα, για να λάβει μέρος στα Ελευσίνια Μυστήρια. Έγινε Αθηναίος Πολίτης και προίκισε την Αθήνα με σημαντικά μνημεία και έργα. Έχτισε την Αψίδα, ως μέρος του τείχους που χώριζε την παλιά από τη νέα πόλη, την οποία σήμερα ονομάζουμε Πύλη του Αδριανού και αποπεράτωσε το Ναό του Ολυμπίου Διός, ο οποίος είχε ξεκινήσει να ανεγείρεται επί Πεισιστράτου, πριν από περίπου 600 χρόνια (οι σημερινοί «Στύλοι του Ολυμπίου Διός»).

    Η σημαντικότερη και ευεργετικότερη προσφορά του στην Αθήνα ήταν το Αδριάνειο Υδραγωγείο, σχεδόν το μόνο μέσο ύδρευσης της πρωτεύουσας μέχρι το 1930. Διαπλάτυνε τη μεταξύ Κορίνθου και Μεγάρων δύσβατη οδό (τη σημερινή «Κακιά Σκάλα»), τόσο, ώστε να μπορούν άνετα να κινούνται δύο άρματα εξ αντιθέτων διευθύνσεων. Προσπάθησε να ενώσει όλες τις ελληνικές πόλεις υπό το «Πανελλήνιον», αλλά απέτυχε.

    Μετά τις περιοδείες του, που κράτησαν 13 χρόνια (121-134), επανήλθε στη Ρώμη, όπου αποσύρθηκε στην πολυτελή του έπαυλη, κοντά στα Τίβουρα (σημερινό Τίβολι), την οποία εκόσμησε με αναπαραστάσεις ελληνικών μνημείων. Έπασχε από υδρωπικία και είχε γίνει άλλος άνθρωπος. Ήταν νευρικός, ευερέθιστος καχύποπτος και μισάνθρωπος.

    Ο Αδριανός παντρεύτηκε τη συγγενή τού εξαδέλφου του Τραϊανού, Βιβία Σαβίνα, αλλά δεν έκανε παιδιά. Πέθανε σε ηλικία 62 ετών στις 10 Ιουλίου 138 στην πατρική του οικία στην Ιταλική, αφού υιοθέτησε κι έχρισε ως διάδοχό του τον Αντωνίνο τον Ευσεβή.

  • 138 – Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός πεθαίνει από καρδιακή προσβολή στις Βάιαι.
  • 1086 – Ο βασιλιάς Κνούτος Δ’ της Δανίας σκοτώνεται από εξεγερμένους αγρότες.
  • 1212 – Μεγάλη πυρκαγιά καίει το μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου.
  • 1460 – Ο Ριχάρδος Νέβιλ, 16ος κόμης του Γουόρικ, νικά τις δυνάμεις του Οίκου του Λάνκαστερ στη μάχη του Νορθάμπτον και παίρνει αιχμάλωτο το βασιλιά Ερρίκο ΣΤ’ της Αγγλίας.
  • 1509 Γεννιέται ο Γάλλος Θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος, ένας από τους διαμορφωτές του δόγματος του Προτεσταντισμού.
  • 1553 – Η Λαίδη Ιωάννα Γκρέι ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας.
  •  
  • 1559 Πέθανε ο Ερρίκος Β’ της Γαλλίας
  • 1584 – Ο Γουλιέλμος Α’ της Οράγγης δολοφονείται στο σπίτι του, στο Ντελφτ της Ολλανδίας, από τον Μπαλταζάρ Ζεράρ.

  • 1774 – Ξεκινούν στην πόλη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή της σημερινής Βουλγαρίας οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας που καταλήγουν με την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης. Με την Συνθήκη αυτή, η Ρωσία καθίστατο «προστάτης» των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερη σημασία είχε το δικαίωμα χρήσης της ρωσικής σημαίας από τους Έλληνες εμπόρους και εφοπλιστές, γεγονός που έδωσε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνόφωνης αστικής τάξης. Σε μια πορεία, στην οικονομική δύναμη που απέκτησε, προστέθηκαν η εθνική αφύπνιση-συνειδητοποίηση και η επαναστατική ψυχολογία: παράγοντες που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821.
  • 1856 Γεννιέται ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα. Σέρβος φυσικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. (Θαν. 7/1/1943)
  • 1871 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Μαρσέλ Προυστ («Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο») (Θαν. 18/11/1922)
  • 1884 Πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές, ο Αμερικανός Πολ Μόρφι
  • 1888 Γεννήθηκε στο Βόλο ο Ιταλός σουρεαλιστής ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο
  • 1895 Γεννήθηκε ο Γερμανός συνθέτης, δημιουργός των Κάρμινα Μπουράνα, Καρλ Ορφ
  • 1900 Το Βουλευτικό του Ναυπλίου γίνεται Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • 1908 Ξεσπά στην Τουρκία το κίνημα των Νεοτούρκων, που οδήγησε στην εκθρόνιση, στις 31/3/1909, του από το 1876 τελευταίου σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β’. Η επανάσταση των Νεότουρκων το 1908 πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κοκ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας. Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα κατεστάλησαν βίαια από τον στρατό. Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, κηρύσσοντας μεν επισήμως την τυπική ισότητα για όλους –ανεξαρτήτως εθνότητας- μπροστά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνούμενοι πως υπάρχει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, επιδιώκοντας σε μια πορεία να αφομοιώσουν με την βία τις μειονότητες. Η τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε πια το έθνος-κράτος της. Και στο πλαίσιο αυτό, το «εθνικό» υπήρξε άρρηκτα αλληλένδετο με την προσπάθειά της να κατακτήσει την οικονομική ηγεμονία, εκτοπίζοντας –μεταφορικά και κυριολεκτικά — από τον ανταγωνισμό τους Έλληνες και Αρμένιους ομολόγους της, πλην ανταγωνιστές της .
  • 1911 – Κυκλοφορεί στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία».
  • 1911 γεννήθηκε ο συγγραφέας Στρατής Τσίρκας ‑κατά κόσμον Γιάννης Χατζηαντρέας- στο Κάιρο
  • 1913 Μέχρι το 2003 την υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στις ΗΠΑ, είχε σημειωθεί εκείνη την ημέρα στο Ντεθ Βάλεϊ (κάτι λιγότερο από 57 βαθμούς Κελσίου).
  • 1921 Γεννήθηκε ο Αμερικανός Χάρβεϊ Μπαλ, δημιουργός του Smiley, της διάσημης χαρούμενης φατσούλας.
  • 1921 – Ξεκινούν τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής του Μπέλφαστ, όπου σε διάστημα 4 ημερών 22 άτομα σκοτώθηκαν (τα 16 από αυτά κατά την πρώτη ημέρα των επεισοδίων), 70 τραυματίστηκαν και 200 σπίτια καταστράφηκαν στην πόλη της Βορείου Ιρλανδίας, μετά από συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών.
  • 1923 Ο Μουσολίνι διαλύει όλα τα μη φασιστικά κόμματα στην Ιταλία.
  • 1924 Ο Φινλανδός Πάαβο Νιούρμι κερδίζει το πρώτο από τα 5 χρυσά στους 8ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (3000 στιπλ με 9:36.6) και ταυτόχρονα πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο άθλο της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων κερδίζοντας 2 χρυσά μετάλλια σε διάστημα 1 ώρας στα 1500μ & 5000μ.
  • 1925 Η Δίκη των Πιθήκων - Μία από τις δέκα πιο σημαντικές δίκες στη νομική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο επίσημος τίτλος της είναι «Πολιτεία του Τενεσί κατά του Τζον Τόμας Σκόουπς». Εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμάχης μεταξύ «δημιουργιστών» και «δαρβινιστών».

    «Δημιουργιστές» ονομάζουμε όσους συντάσσονται με την άποψη της Εκκλησίας ότι η δημιουργία του κόσμου είναι αποτέλεσμα της Θείας Χάριτος. Σήμερα, η θέση αυτή, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, έχει μετασχηματισθεί στη θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού, που υποστηρίζει ότι στην αρχή της εξέλιξης του Σύμπαντος υπήρξε ένα υπερφυσικό σχέδιο, μια επέμβαση του Δημιουργού Θεού. Οι «Δαρβινιστές» αποδέχονται τη θεωρία του βρετανού φυσιοδίφη Κάρολου Δαρβίνου (1809-1882), που υποστηρίζει ότι τα ζωικά και φυτικά είδη προέκυψαν από την αργή εξέλιξη απλούστερων μορφών ζωής, με γενετικές μεταλλάξεις και με τη φυσική επιλογή. Μια θεωρία που είναι γενικά αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.

    Το ιστορικό της δίκης ξεκινά στις 21 Μαρτίου 1925, όταν η Βουλή της Πολιτείας του Τενεσί στις ΗΠΑ ψηφίζει τον νόμο Μπάτλερ που «απαγορεύει τη διδασκαλία στα σχολεία κάθε θεωρίας που αρνείται τη θεϊκή καταγωγή του ανθρώπου και υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος προέρχεται από κατώτερες μορφές ζωικών οργανισμών». Ο νεαρός καθηγητής βιολογίας Τζον Σκόουπς αψηφά τον νόμο και συνεχίζει να διδάσκει τους μαθητές του στο Λύκειο του Ντέιτον τη θεωρία του Δαρβίνου, δηλαδή «την καταγωγή του ανθρώπου από τον πίθηκο», όπως έλεγαν περιπαικτικά οι Δημιουργιστές. Η Εισαγγελία της Πολιτείας κινείται δικαστικά εναντίον του Σκόουπς και του ασκεί ποινική δίωξη.

     

    Ο καθηγητής Τζον Τόμας Σκόουπς

    Η δίκη του νεαρού καθηγητή προσδιορίστηκε για τις 10 Ιουλίου 1925 στο Ντέιτον του Τενεσί, μια πολιτεία που βρίσκεται στον συντηρητικό Αμερικανικό Νότο και ανήκει στη λεγόμενη «Ζώνη της Βίβλου». Το άσημο Ντέιτον συγκέντρωσε εν μία νυκτί τα φώτα της δημοσιότητας. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι συνέρρευσαν για να καλύψουν τη δίκη και η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Σικάγο Τρίμπιουν» έστησε ένα ραδιοφωνικό σταθμό για την απευθείας μετάδοση της δίκης, κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά των ΗΠΑ. Τα δικαστικά έξοδα του κατηγορουμένου ανέλαβε η Αμερικανική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ACLU) και την υπεράσπισή του ο κορυφαίος ποινικολόγος των ΗΠΑ Κλάρενς Ντάροου. Συνήγορος πολιτικής αγωγής εκ μέρος χριστιανικών οργανώσεων παρέστη ο πολιτικός Ουίλιαμ Τζένιγκς Μπράιαν, διαπρύσιος κήρυκας του αντιδαρβινισμού. Ήταν σπουδαίος ρήτορας, αλλά είχε να δικηγορήσει τριάντα χρόνια. Του τοπικού δικαστηρίου των ενόρκων προΐστατο ο δικαστής Τζον Ρόλστον.

    Η δίκη ξεκίνησε πράγματι στις 10 Ιουλίου 1925 και εξελίχθηκε σε μια μονομαχία Ντάροου - Μπράιαν. Ο Ντάροου προσπάθησε στην αρχή να κηρύξει τον νόμο αντισυνταγματικό, επειδή καλλιεργούσε το θρησκευτικό μίσος μεταξύ των πολιτών. Απέτυχε, όμως, καθώς ο δικαστής Ρόλστον απέρριψε το αίτημά του. Στη συνέχεια κάλεσε ως μάρτυρα τον δικηγόρο της πολιτικής αγωγής και χριστιανό ακτιβιστή Ουίλιαμ Τζένινγκς Μπράιαν και τον «στρίμωξε» αρκετά με τις ερωτήσεις του, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του ακροατηρίου.

     

     

    Κλάρενς Ντάροου - Ουίλιαμ Τζ. Μπράιαν

     Η ζέστη, όμως, ήταν αφόρητη και η δίκη συνεχίστηκε στον περίβολο του δικαστηρίου, κάτω από τον ίσκιο των μεγάλων δέντρων. Η υπεράσπιση έφερε διαπρεπείς επιστήμονες να καταθέσουν για τη θεωρία της εξέλιξης, αλλά και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε από τον δικαστή Ρόλστον. Ο Ντάροου αντέδρασε έντονα και θεώρησε ότι ο ρόλος του στη δίκη έληξε. Στις 21 Ιουλίου 1925 οι ένορκοι εξέδωσαν την απόφασή τους, που ήταν καταδικαστική. Ο δικαστής Ρόλστον επέβαλε στον νεαρό καθηγητή Τζον Σκόουπς χρηματική ποινή 100 δολαρίων, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή.

    Πέντε ημέρες αργότερα ο κατήγορος του Σκόουπς, Ουίλιαμ Τζένιγκς Μπράιαν, πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 65 ετών. Πολλοί είπαν ότι έφταιξε η εξαντλητική εξέτασή του από τον Ντάρελ, όμως η αλήθεια είναι ότι έπασχε από διαβήτη. Στις 15 Ιανουαρίου 1927, ο Κλάρενς Ντάροου υποστήριξε την αναίρεση του Τζον Σκόουπς, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολιτείας του Τενεσί. Το δικαστήριο αθώωσε τον Σκόουπς για τυπικούς λόγους, επειδή την απόφαση για την επιβολή της χρηματικής ποινής έπρεπε να πάρουν οι ένορκοι και όχι δικαστής.

    Τον δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και άφησε ανέπαφο τον νόμο Μπάτλερ, που καταργήθηκε σαράντα χρόνια αργότερα με απόφαση της Βουλής του Τενεσί (16 Μαΐου 1967). Η διαμάχη «δημιουργιστών» και «δαρβινιστών» κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις ΗΠΑ.
  • 1925 Ιδρύεται το TASS, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σοβιετικής Ένωσης.
  • 1928 Ο Τζορτζ Ίστμαν, δημιουργός της εταιρείας Kodak, επιδεικνύει το πρώτο έγχρωμο φιλμ.
  • 1929 Δύο χιλιάδες εργάτες του εργοστασίου Λιπασμάτων στον Πειραιά κηρύσσουν απεργία διαρκείας. Η αστυνομία και η ιδιωτική φρουρά του εργοστασιάρχη ανοίγουν πυρ κατά των απεργών, σκοτώνουν έναν και τραυματίζουν δεκάδες. Οι αρχές εξαφάνισαν τον νεκρό. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, 30 παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ 11 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές.
  • 1931 Αρχίζει η εφαρμογή του νέου ελληνικού νόμου περί Τύπου.
  • 1938 Ο Αμερικανός εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Χάουαρντ Χιούγκς, κάνει ένα νέο ρεκόρ: κάνει με το αεροπλάνο του το γύρο του κόσμου, σε μία πτήση, που διαρκεί 91 ώρες.
  • 1939 Το “Γιάνκι Κλίπερ” προσγειώνεται στο Λονδίνο, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη πτήση με επιβάτες πάνω από τον Ατλαντικό.
  • 1940Κυβέρνηση του Βισύ: 569 μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης με την ψήφο τους δίνουν στον στρατάρχη Πετέν “όλες τις εξουσίες με σκοπό τη δημιουργία νέου συντάγματος”.
  • 1940 – Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας, που θα διαρκέσει 114 ημέρες. Ο Χίτλερ προσπαθεί να εκμηδενίσει τη βρετανική αεροπορία, με τελικό στόχο τη γερμανική απόβαση στα βρετανικά νησιά.
  • 1941 Πέθανε ο Αμερικανός τζαζίστας Τζέλι Ρολ Μόρτον
  • 1943 Βρετανικά και Αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιούν απόβαση στη Σικελία. Έπειτα από 5 περίπου εβδομάδες, στις 17/8, η κατάληψη του νησιού είχε ολοκληρωθεί.
  • 1951 Πόλεμος της Κορέας: Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή άρχισαν στο Kaesŏng
  • 1956 Τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μιχάλης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου εκτελούνται από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές δι’ απαγχονισμού. Στην Κύπρο πραγματοποιείται γενική απεργία.
  • Σαν σήμερα 10 Ιουλίου1960 Η Ρωσία νικά στην παράταση τη Γιουγκοσλαβία με 2–1 στο Παρίσι και κατακτά το πρώτο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.
  • 1961 – Η Ουάσινγκτον εκφράζει την ικανοποίησή της για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.
  • 1962 – Εκτοξεύεται και τίθεται σε τροχιά ο Τέλσταρ, ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος στον κόσμο.
  • 1964 – Η Μαίρη Κουάντ προκαλεί επανάσταση στη μόδα με τη μίνι φούστα στην Αγγλία.
  • 1964 – Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Τόντορ Ζίβκοβ, προτείνει στην Ελλάδα την υπογραφή συμφώνου φιλίας και την αποπυρηνικοποίηση των Βαλκανίων. Αναβλητική απάντηση της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου.
  • Σαν σήμερα 10 Ιουλίου 20221965 Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο Νο1 με το “Satisfaction”.
  • 1966 – 200 τραυματίες, από τους οποίους 72 αστυνομικοί, σε επεισόδια μεταξύ σιτοπαραγωγών, που διαμαρτύρονται για την άνοδο της τιμής του σίτου, και δυνάμεων ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη, στην οποία επικρατεί χάος επί δεκάωρο. Τα επεισόδια γίνονται στη συνέχεια αιτία σφοδρότατων αντεγκλήσεων στην επιτροπή εξουσιοδοτήσεως μεταξύ Ένωσης Κέντρου, ΕΔΑ και κυβέρνησης.
  • 1968 Ο Έρικ Κλάπτον ανακοινώνει τη διάλυση των “Cream”.
  • 1973 Μετά από 300 και πλέον χρόνια βρετανικής παρουσίας, οι Μπαχάμες ανακηρύσσονται ανεξάρτητο κράτος, έτοιμο να απαλλαγεί από κάθε ίχνος αποικιοκρατικής διακυβέρνησης.
  • Σαν σήμερα 10 Ιουλίου1976 – Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, εξαιτίας έκκλησης διοξίνης από χημικό εργοστάσιο στο Σεβέζο.
  • 1977 – Τα μεγιστοβάθμια θερμόμετρα των μετεωρολογικών σταθμών στην Ελευσίνα και το Τατόι καταγράφουν θερμοκρασία 48 βαθμών Κελσίου, την υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα.
  • 1980 Λεωνίδας Ζέρβας, έλληνας χημικός, παγκόσμια αυθεντία σε θέματα πεπτιδικής σύνθεσης (σύνθεση Μπέργκμαν - Ζέρβα). (Γεν. 21/5/1902)
  • 1984 Πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις φυλακές Κορυδαλλού o Θόδωρος Βενάρδος, ο ληστής με τις γλαδιόλες (Γεν. 1948)
  • 1985 – Γάλλοι κομάντος ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση, ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του.
  • 1989 Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Μελ Μπλανκ, ο οποίος δάνεισε τη φωνή του στον Μπαγκς Μπάνι, τον Τουίτι, τον Πόρκι Πιγκ, τον Ντάφι Ντακ και πολλούς άλλους.
  • 1991 Ο Μπόρις Γέλτσιν ξεκινά την πενταετή θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας
  • 1992 Ο πρώην ηγέτης του Παναμά Manuel Noriega καταδικάζεται σε 40 χρόνια φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών στο Μαϊάμι της Φλόριντα.
  • 1992 στην Πολωνία, ορίζεται πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός η Χάνα Σουτσόσκα.
  • 1993 Ο Κενυάτης Γιομπς Οντιέκι γίνεται ο πρώτος δρομέας που τρέχει τα 10.000 μ. σε χρόνο κάτω από 27 λεπτά με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 26:58.38.
  • 1994 Στις ΗΠΑ, 24 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες που πλήττουν την Πολιτεία Τζόρτζια.
  • 1995 στη Νότια Κορέα, ο απολογισμός των νεκρών από την κατάρρευση πολυκαταστήματος στη Σεούλ, ανέρχεται στους 192 και οι αγνοούμενοι στους 242.
  • 1997 Στο Λονδίνο, Βρετανοί επιστήμονες, μετά από εξετάσεις DNA, ανακαλύπτουν, ότι ο ανθρώπινος σκελετός, που βρήκαν στην Αφρική χρονολογείται 100.000 ή 200.000 χρόνια πριν και ενισχύει τη θεωρία, ότι ο άνθρωπος κατάγεται από την Αφρική.
  • 1999 Οι ΗΠΑ κατακτούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών νικώντας στον τελικό την Κίνα στα πέναλτι με 5–4 μπροστά σε 90.000 θεατές στο Ρόουζ Μπόουλ της Πασαντίνα.
  • 1999 Ολοκληρώνεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη το 5ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωφών που ξεκίνησε στις 7 του ιδίου μήνα. Συμμετείχαν 250 αθλητές και αθλήτριες από 22 κράτη. Η Δέσποινα Μπατζιανούλη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 400μ και το χάλκινο στα 200μ. Η Ελλάδα κατατάσσεται δωδέκατη με πρώτη την Ουκρανία.
  • 2000 Στη νότια Νιγηρία, εκρήγνυται ένας αγωγός πετρελαίου και σκοτώνει 250 χωρικούς, που είχαν πάει να βρουν βενζίνη.
  • 2002 Σε μια δημοπρασία του Sotheby, η “σφαγή των αθώων” του Pieter Paul Rubens πωλείται για 49,5 εκατομμύρια λίρες στον Λόρδο Thomson
  • 2003: Στο Χονγκ Κονγκ, ένα λεωφορείο της εταιρίας ΚΜΒ συγκρούεται με ένα φορτηγό, στη λεωφόρο Τουέν Μουν και χάνουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι. Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα με λεωφορείο στη χώρα.
  • 2006: Στο Πακιστάν, αεροπλάνο συντρίβεται και βρίσκουν τραγικό θάνατο και οι 45 επιβάτες του.
  • 2008 Η Apple παρουσιάζει το App Store
  • 2011: Η βρετανική εφημερίδα «News of the World» εκδίδει το τελευταίο της φύλλο και αναστέλλει τη λειτουργία της μετά από 168 χρόνια, λόγω σκανδάλου με τηλεφωνικές υποκλοπές. «Ευχαριστούμε και αντίο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος.
  • Ομάρ Σαρίφ2015 Ομάρ Σαρίφ ήταν αιγύπτιος ηθοποιός, με σπουδαία διεθνή καριέρα και δεινός μπρίτζερ. Στην πλούσια καριέρα του υποδύθηκε αξιομνημόνευτους ρόλους στη μεγάλη οθόνη, όπως του Σαρίφ Αλί στον «Λόρενς της Αραβίας» (1962), του γοητευτικού δόκτορος Ζιβάγκο στην ομώνυμη ταινία (1965) και του τζογαδόρου Νίκι Αρνστάιν στο «Ένα αστείο κορίτσι» (1968).

    Ο Μισέλ Ντιμίτρι Σαλούμπ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1932 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στους κόλπους μιας χριστιανικής οικογένειας ρωμαιοκαθολικού δόγματος και λιβανέζικης καταγωγής. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και εργάστηκε αρχικά στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας του πατέρα του. Ο Ομάρ Σαρίφ αποχώρησε από το χώρο της υποκριτικής το 2006, δηλώνοντας σε συνέντευξή του: «Αποφάσισα πως δεν ήθελα να είμαι σκλάβος πια κανενός πάθους, εκτός από τη δουλειά μου. Είχα πολλά πάθη - μπριτζ, άλογα, τζόγο. Επιθυμώ να ζήσω ένα άλλο είδος ζωής, να είμαι περισσότερο με την οικογένειά μου, γιατί δεν της αφιέρωσα αρκετό χρόνο». Τα επόμενα χρόνια αναίρεσε την απόφασή του αυτή σε μια - δυο περιπτώσεις.

    Τον Μάιο του 2015 ο γιος του, Τάρεκ, αποκάλυψε ότι ο πατέρας του σταμάτησε την υποκριτική εξαιτίας της νόσου Αλτσχάιμερ από την οποία προσβλήθηκε, προσθέτοντας ότι ο Σαρίφ δεν θυμόταν ούτε τις πιο μεγάλες του επιτυχίες, όπως ο «Λόρενς της Αραβίας», την ταινία που του άνοιξε το δρόμο για την απόλυτη επιτυχία. Δύο μήνες αργότερα, στις 10 Ιουλίου, ο σπουδαίος αιγύπτιος ηθοποιός εγκατέλειπε τα εγκόσμια, σε ηλικία 83 ετών.

  • 2016 Η Πορτογαλία πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας τη Γαλλία 1–0 στην παράταση.
  • 2020: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται τη Βουλγαρία και την Κροατία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ένα υποχρεωτικό στάδιο για τις χώρες που επιθυμούν να υιοθετήσουν το ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική επέκταση του νομισματικού μπλοκ εδώ και μισή δεκαετία.
  • 2021: Μια τετραήμερη μάχη μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλων συμμοριών στους δρόμους του Καράκας, στη Βενεζουέλα, έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 26 ανθρώπους και τον τραυματισμό άλλων 40. Οι αρχές λένε ότι οι μάχες είναι πλέον υπό έλεγχο, αλλά ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη αρκετοί ελεύθεροι σκοπευτές στους δρόμους. Οι νεκροί αναγνωρίζονται ως 22 μέλη συμμοριών και τέσσερις αστυνομικοί.





Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι

  • Εθνική Εορτή στις Μπαχάμες. Γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους από τη Μ. Βρετανία το 1973.
  • Ημέρα Σιωπής για τους οπαδούς του γκουρού Μεχέρ Μπάμπα (1894-1969). Περνούν τη σημερινή ημέρα χωρίς να εκφέρουν ούτε μία λέξη, προς τιμή του ινδού μυστικιστή, που πέθανε το 1969.
  • Ημέρα Νίκολα Τέσλα. Ημέρα της επιστήμης, της προόδου και της συναδέλφωσης των λαών και των θρησκειών, με αφορμή τη γέννηση του σπουδαίου σέρβου επιστήμονα (10 Ιουλίου 1856). H «Εταιρεία Τέσλα» στη Νέα Υόρκη, με συνεχή της διαβήματα προς τον ΟΗΕ, προσπαθεί να εντάξει την «Ημέρα Νίκολα Τέσλα» στο σύστημα των Παγκοσμίων Ημερών του διεθνούς οργανισμού.
  • ·  Ημέρα Πίνα Κολάντα στο Πουέρτο Ρίκο και τις ΗΠΑ.
    Πηγή: https://www.sansimera.gr/DayID
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου