Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 11 Αύγ 2023
Σαν σήμερα... 11 Αυγούστου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 


















  • Διεθνής διαμαρτυρία μοτοσυκλετιστών για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία βάφτηκε στο αίμα, όταν έποικοι και αστυνομικοί του ψευδοκράτους ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 24χρονο Τάσο Ισαάκ. Το περιστατικό συνέβη τις πρώτες απογευματινές ώρες της 11ης Αυγούστου 1996, εντός της «Πράσινης Γραμμής» στην περιοχή της Δερύνειας, νότια της Αμμοχώστου. Στις 2 Αυγούστου 1996, περίπου 200 μοτοσυκλετιστές από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών και οργάνωσαν μοτοπορεία από το Βερολίνο (τελευταία διηρημένη πόλη της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Λευκωσίας) ως την κατεχόμενη Κερύνεια, με αφορμή την 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο. Στις 10 Αυγούστου έφτασαν στην Κύπρο κι ενώθηκαν με τους ντόπιους συναδέλφους τους. Κατόπιν, όμως, διεθνών και εσωτερικών πιέσεων, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών ακύρωσε το σκέλος της διαμαρτυρίας εντός της Κύπρου και διοργάνωσε την κεντρική της εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου. Μία ομάδα μοτοσυκλετιστών διαφώνησε με την απόφαση και αποφάσισε να συνεχίσει τη μοτοπορεία προς τα κατεχόμενα. Ένας από αυτούς ήταν και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ. Από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή», καθώς η Κυπριακή Αστυνομία απέτυχε να τους αναχαιτίσει. Την ίδια ώρα, στη λεγόμενη «γραμμή Αττίλα», είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και πολλοί οπαδοί των «Γρίζων Λύκων», που είχαν καταφθάσει από την Τουρκία. Από τη στιγμή που οι ελληνοκύπριοι διαδηλωτές βρέθηκαν μέσα στη νεκρή ζώνη, η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται. Στις 4 το απόγευμα, μία ομάδα Τουρκοκυπρίων εισήλθε με τη σειρά της στη νεκρή ζώνη και κραδαίνοντας ρόπαλα και σιδερολοστούς επιτέθηκαν στους ελληνοκύπριους διαδηλωτές. Ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει ένα καταδιωκόμενο φίλο του, εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς τους ψευδοκράτους. Δύο ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των μαινόμενων Τουρκοκυπρίων.

    VIDEOS

    Η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ

    Χάρις Αλεξίου - Το τραγούδι του χελιδονιού





Γεγονότα

  • 106 – Το νοτιοδυτικό τμήμα της  Δακίας (στη σημερινή Ρουμανία) γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.
  • 480 π.X. γίνεται η Ναυμαχία του Αρτεμισίου μεταξύ Περσών και Ελλήνων.
  • 480 π.X. οι Πέρσες νικούν τους Σπαρτιάτες στη Μάχη των Θερμοπυλών. Στη μάχη πέφτουν πολεμώντας και οι 300 στρατιώτες μαζί με το βασιλιά τους, Λεωνίδα.
  • 490 – Μάχη του Άδδα: Οι Γότθοι υπό τον Θεοδώριχο και τον σύμμαχό του Αλάριχο Β’ νικούν τις δυνάμεις του Οδόακρου στον ποταμό Άδδα, κοντά στο Μιλάνο.

  • 1494  Δίπτυχο του Tommaso Portinari και της γυναίκας του, 1470, Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο. Έργο τουΧανς Μέμλιγκ (Hans Memling, Ζελίγκενσνταντ, Γερμανία, περ. 1433-1440 – Μπριζ, Βέλγιο, 11 Αυγούστου 1494). Ήταν Γερμανός ζωγράφος που μετακόμισε στη Φλάνδρα και εργάστηκε στην παράδοση της πρώιμης φλαμανδικής ζωγραφικής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του εργαστηρίου της Μπριζ το 15ο αι. Η γερμανική καταγωγή του, οι μορφολογικές συγγένειες και η υποτιθέμενη ταύτιση του με ένα βοηθό του Βαν ντερ Βάιντεν το 1459 οδηγούν στην υπόθεση ότι διαμορφώθηκε καλλιτεχνικά στο εργαστήριο του Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν.
  • 1716  Τρομακτική θύελλα με αστραπές, κεραυνούς, ισχυρό άνεμο και κατακλυσμιαία βροχή καταστρέφει τον τουρκικό στόλο που πολιορκεί την Κέρκυρα και βρίσκεται στο ανοικτό πέλαγος, εντελώς απροετοίμαστος για τέτοια ασυνήθιστη κακοκαιρία. Ο λαός αποδίδει την ευμενή αυτή εξέλιξη σε σωτήρια επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.
  • 1716 γεννήθηκε στην Κέρκυρα ο λόγιος Ευγένιος Βούλγαρης. Ευγένιος Βούλγαρης (1716 – 1806) . Από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες του νεώτερου Ελληνισμού, φωτισμένος δάσκαλος και κληρικός. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Αυγούστου 1716. Φοίτησε αρχικά στις σχολές της Άρτας και των Ιωαννίνων και στη συνέχεια στην Πατάβιο παρακολούθησε μαθήματα θεολογίας και φιλοσοφίας, αρχαία ελληνική, λατινική και εβραϊκή φιλολογία, αλλά και φυσική και μαθηματικά. Μελέτησε ιδιαίτερα τα έργα των Λοκ και Λάιμπνιτς. Με την επιστροφή του στα Γιάννενα ανέλαβε τη διεύθυνση της Ματουτσαίας Σχολής. Ορισμένα απ’ όσα δίδασκε παρεξηγήθηκαν από επιτήδειους που τον φθονούσαν και προκάλεσαν σε βάρος του αντίδραση συντηρητικών κύκλων της πόλης. Η κατάσταση τον έκανε να φύγει και να πάει στην Κοζάνη, όπου ανέλαβε την ευθύνη της εκεί Σχολής. Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Κύριλλος του ανέθεσε της διεύθυνση της Αθωνιάδας Σχολής του Αγίου Όρους. Στο σιγίλιο του διορισμού, ο Πατριάρχης χαρακτηρίζει τον Ευγένιο Βούλγαρη «άνδρα πεπαιδευμένο, λόγιο και παντοδαπαίς επιστήμαις κεκοσμημένο και γεγυμνασμένο και δυνάμενο παιδεύσαι τους μαθητάς ου μόνον την γραμματικήν και λογικήν τέχνην, αλλά και την φιλοσοφίαν και τας μαθηματικάς επιστήμας και όσα εις την ηθικήν φιλοσοφίαν ανήκουσι, ως εν πάσι τούτοις αποχρώντως μεμυημένον». Ο μέγας διδάχος του Γένους δια της διδασκαλίας του στην Αθωνιάδα ανέδειξε άλλους μεγάλους δασκάλους του Γένους και Αγίους της Εκκλησίας, όπως ο Αθανάσιος ο Πάριος και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο φθόνος που προκαλούσε τον υποχρέωσε να φύγει από την Ελλάδα και να μεταβεί στη Λειψία, όπου γνώρισε τον Ορλώφ και αυτός τον οδήγησε στην πετρούπολη και στην αυλή της Αυτοκράτειρας μεγάλης Αικατερίνης. Εκεί παρέμεινε για τρία χρόνια και χειροτονήθηκε ιερέας και στη συνέχεια Αρχιεπίσκοπος Σλαβηνίου και Χερσώνος.
  • 1804 – Ο Φραγκίσκος Β´ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας λαμβάνει τον τίτλο του πρώτου αυτοκράτορα της Αυστρίας.
  • 1813 – Κηρύσσεται η ανεξαρτησία της Αντιόχειας Κολομβίας.
  • 1826 Γεννήθηκε ο Ανδρέας Αναγνωστάκης, διακεκριμένος έλληνας οφθαλμίατρος. (Θαν. 27/3/1897)
  • 1858 – Πραγματοποιείται η πρώτη ανάβαση στο Άιγκερ από τον Τσαρλς Μπάρινγκτον, συνοδευόμενο από τους Κρίστιαν Άλμερ και Πίτερ Μπόρεν
  • 1864 γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος
  • 1866 εγκαινιάζεται το πρώτο στάδιο roller skating στον κόσμο στο Newport των ΗΠΑ.
  • 1875 Στο Λόγο του Θρόνου που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη βουλή διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής. Ο λόγος του βασιλιά γράφτηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.
  • 1886  Τζέιν Ντίγκμπι (1807 – 1881) . Η Τζέιν Ντίγκμπι (Jane Digby) ήταν αγγλίδα αριστοκράτισσα, με πολυτάραχη ζωή στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τέσσερις γάμους και πάμπολλες ερωτικές περιπέτειες. Στη χώρας μας είναι περισσότερο γνωστή ως Τζέιν Θεοτόκη, από τον γάμο της με τον Κερκυραίο μεγαλοκτηματία κόντε Σπυρίδωνα Θεοτόκη. Στα χρόνια της παραμονής της στη μετεπαναστατική Ελλάδα σκανδάλισε τη μικρή αθηναϊκή κοινωνία για τους έρωτές της με τον βασιλιά Όθωνα και κυρίως με τον στρατηγό και αγωνιστή του ‘21 Χριστόδουλο Χατζηπέτρο. Με τον αέρα της αριστοκράτισσας κι έχοντας αποκτήσει διεθνείς διασυνδέσεις, η Τζέιν εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου δεν άργησε να γίνει μία από τις ερωμένες του βασιλιά Λουδοβίκου Α’, πατέρα του Όθωνα. Θαμπωμένος από την ομορφιά της, ο Λουδοβίκος διέταξε τον ζωγράφο της Αυλής Γιόζεφ Καρλ Στίλερ να την απαθανατίσει στον γνωστό πίνακά του. Τελικά το 1833 παντρεύτηκε τον βαρώνα Καρλ φον Φένιγκεν, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά (ένα αγόρι κι ένα κορίτσι). Δύο χρόνια αργότερα γνώρισε κι ερωτεύτηκε τον Σπυρίδωνα Θεοτόκη, γόνο της γνωστής αριστοκρατικής οικογένειας της Κέρκυρας, που σπούδασε στη Χαϊδελβέργη. Το τρίτο πρόσωπο προκάλεσε την έκρηξη του συζύγου της και ο γάμος τους οδηγήθηκε σε διαζύγιο, που βγήκε ύστερα από πολλές περιπέτειες. Προηγουμένως, ο απατημένος σύζυγός διέσωσε την τιμή του, σύμφωνα με τα ήθη της εποχής, προσκαλώντας και τραυματίζοντας σε μονομαχία τον έλληνα αντίζηλό του. Μετά το διαζύγιό της η Τζέιν έγινε κυρία Θεοτόκη το 1841 στη Μασσαλία, έχοντας ασπαστεί το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Το νιόπαντρο ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με τον γιο τους Λεωνίδα. Και ο τρίτος γάμος της δεν έμελλε να ευδοκιμήσει. Διαλύθηκε το 1846, όταν ο εξάχρονος Λεωνίδας έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού τους και σκοτώθηκε. Συνέβαλε στο χωρισμό τους και οι απιστίες του συζύγου της, που είχαν διαρρήξει τη σχέση τους. Τα επόμενα έξι χρόνια η Τζέιν έκανε διάφορα ταξίδια στην Ευρώπη και την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το 1852 επανήλθε στην Αθήνα. Οι βραχύβιες σχέσεις της με τον βασιλιά Όθωνα και περισσότερο με τον στρατηγό Χατζηπέτρο προκάλεσαν σκάνδαλο στην μικρή Αθήνα της εποχής εκείνης. Όταν συνέλαβε τον Χατζηπέτρο να την απατά με την υπηρέτριά της διέλυσε τον δεσμό τους και δεν ξαναεπέστρεψε στην Ελλάδα. Πήγε νοτιότερα, όπου βρήκε τελικά το νόημα της ζωής στο χαρέμι του σεΐχη Μετζουέλ ελ Μεζράμπ, ηγέτη μιας αραβικής φυλής στη Συρία, που ήταν 20 χρόνια μικρότερός της. Η Τζέιν ασπάστηκε τη μουσουλμανική θρησκεία κι έζησε ευτυχισμένη με τον σύζυγό της, υιοθετώντας τον νομαδικό βίο των Αράβων εκείνης της εποχής. Η Τζέιν Ντίγκμπι πέθανε από δυσεντερία στις 11 Αυγούστου 1881 στη Δαμασκό, σε ηλικία 74 ετών και τάφηκε στο τοπικό προτεσταντικό κοιμητήριο
  • 1920 λαμβάνει χώρα στη Γενεύη η Α’ Οικουμενική Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Ανατολικών Εκκλησιών.
  • 1921 γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας Άλεξ Χέιλι που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του “Ρίζες”
  • 1928 ο μετέπειτα “Ταρζάν” Τζόνι Βαϊσμίλερ κερδίζει στο Αμστερνταμ το 2ο του χρυσό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • 1929 ο Χάιμ Βάισμαν ιδρύει στη Ζυρίχη εβραϊκό πρακτορείο για την Παλαιστίνη.
  • Σαν σήμερα 11 Αυγούστου 20221934 ανοίγει η ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ, στο ομώνυμο νησί, που βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
  • dolofonies ergaton1935 Στο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται ο απολογισμός της αντεργατικής δράσης της κυβέρνησης Τσαλδάρη — Κονδύλη μέσα σε δυο χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα δημοσιεύονται όλα τα ονόματα των απεργών που δολοφονήθηκαν υπερασπιζόμενοι το ψωμί τους. Οι δολοφονημένοι ανέρχονταν συνολικά σε 23: Ηράκλειο 7, Καλαμάτα 7, Αθήνα 3, Αίγιο 2, Πειραιάς 1, Παγγαίο 1, Αλιβέρι 1, Παγώνδα 1.
  • 1937 πέθανε η Αμερικανίδα συγγραφέας Έντιθ Γουάρτον που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο της “Τα χρόνια της αθωότητας”
  • 1942 οι Αμερικανοί καταστρέφουν τρία από τα τέσσερα καταδρομικά στη διάρκεια επιδρομής σε ιταλική βάση στην Ελλάδα.
  • 1942 – Η ηθοποιός Χέντι Λαμάρ και ο συνθέτης Τζορτζ Άνθεϊλ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα επικοινωνίας με διασπορά φάσματος, το οποίο αργότερα έγινε η βάση για τη σύγχρονη τεχνολογία των ασύρματων τηλεφώνων και του Wi-Fi.
  • 1943 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινάει η πρώτη διάσκεψη στο Κεμπέκ του Καναδά μεταξύ των Ουίστον Τσόρτσιλ, Φρανκλίνου Ρούσβελτ, του ΥΠΕΞ της Κίνας, Τ. Β. Σουνγκ, και του πρωθυπουργού του Καναδά, Ουίλιαμ Λάιον Μακένζι Κινγκ.
  • 1945 – Πολωνοί στην Κρακοβία εμπλέκονται σε πογκρόμ εναντίον Εβραίων στην πόλη, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας πέντε.
  • sugkentrosi1946 Χιλιάδες λαού με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία», πραγματοποιούν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού μια κυριολεκτικά συγκλονιστική συγκέντρωση. Στους συγκεντρωθέντες απευθύνονται εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.
  • 1947Ο Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, ιδρυτής του Πακιστάν, δίνει λόγο στη Συντακτική Συνέλευση, το περιεχόμενο και η ουσία του οποίου παραμένουν επίκαιρα.
  • 1948  Γιαν Πάλατς, τσέχος φοιτητής που αυτοπυρπολήθηκε σε πλατεία της Πράγας, διαμαρτυρόμενος για την εισβολή της ΕΣΣΔ στην Τσεχοσλοβακία. (Θαν. 19/1/1969)
  • 1948 ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο.
  • 1950 γεννήθηκε ο Αμερικανός Στιβ Βόσνιακ, ένας εκ των πρωτοπόρων στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • 1950 γεννήθηκε ο Τζενίντι Νικόνοφ, σχεδιαστής του όπλου AN-94
  • 1956 Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ,, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.
  • 1960 ανακηρύσσεται η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Τσαντ.
  • 1961 – Τα πρώην πορτογαλικά εδάφη της Ινδίας Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν την ενωσιακή περιοχή Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι.
  • 1961 – Απειλές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει ο Νικίτα Χρουστσόφ  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για τη φιλία Ε.Σ.Σ.Δ.-Ρουμανίας στο Κρεμλίνο, στην οποία παρίσταται και ο Έλληνας πρέσβης. Απαντώντας σε απειλές του Σοβιετικού ηγέτη, ότι θα προβεί σε αφανισμό των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας που φιλοξενούν βάσεις του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρέσβης επισημαίνει ότι του φαίνεται αδιανόητο το ενδεχόμενο ο Ν. Χρουστσόφ να διατάξει την καταστροφή της Ακρόπολης. Η απάντηση είναι: Δεν θα διατάξω βομβαρδισμό της Ακρόπολης, αλλά των γύρω ελαιώνων και των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Οι βόμβες δεν κάνουν διακρίσεις.
  • – Εκτοξεύεται το Βοστόκ 3 από το  κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και ο κοσμοναύτης Αντριάν Νικολάγεφ γίνεται το πρώτο πρόσωπο που αιωρείται στη μικροβαρύτητα.
  • 1965 – Ξεσπούν ταραχές στο Γουάτς του Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, τους 34 φτάνουν οι νεκροί κατά τις ρατσιστικές ταραχές που ξεσπούν στο Λος Άντζελες στα γκέτο των μαύρων και διαρκούν μια βδομάδα.
  • 1966 Η Ινδονησία και η Μαλαισία υπογράφουν συμφωνία με την οποία τερματίζεται ο τριετής ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών.
  • 1968 – Ο Στυλιανός Παττακός προτείνει ομοσπονδιοποίηση Ελλάδας και Τουρκίας.
  • 1970: Η επιδημία χολέρας που μαστίζει την Ινδία και έχει κάνει την εμφάνισή της στην Αίγυπτο με τη μορφή χολεροειδούς γαστρεντερίτιδας εξαπλώνεται και στη Σοβιετική Ένωση, ενώ κρούσματα αναφέρονται στη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Νότια Κορέα. Μέτρα λαμβάνουν η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ σοβιετικές πόλεις στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή του Βόλγα μπαίνουν σε καραντίνα.
  • 1971 – Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. με 10.6 στο 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Ελσίνκι. Την πρώτη θέση κατακτά ο Σοβιετικός Βαλερί Μπορζόφ με 10.3.
  • 1972 Οι Βορειοβιετναμέζοι σφυροκοπούν τη Σαϊγκόν. Την ίδια στιγμή στο Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και ο Βορειοβιετναμέζος διαπραγματευτής Λε Ντουκ θα καταλήξουν σε μια πρώτη μορφή συμφωνίας για τον τερματισμό της Αμερικανικής επέμβασης και τη λήξη του πολυετούς πολέμου.
  • 1973  Ο δημιουργός του χιπ χοπ, DJ Kool Herc . Όπως κάθε μουσικό στιλ, έτσι και το χιπ χοπ έχει τις ρίζες του σε άλλα μουσικά είδη και η εξέλιξή του διαμορφώθηκε από πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες. Υπάρχει όμως ομοφωνία ως προς την ημερομηνία και τον τόπο γέννησής του, καθώς και στον καλλιτέχνη που το δημιούργησε. Ήταν 11 Αυγούστου 1973, όταν σ’ ένα πάρτι γενεθλίων της αδελφής του σ’ ένα μικρό διαμέρισμα της Λεωφόρου Σέτζγουικ 1520 στο Δυτικό Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ο Κλάιβ Κάμπελ, πιο γνωστός ως DJ Kool Herc, ανέλαβε να διασκεδάσει τους παρευρισκόμενους. Γεννημένος και μεγαλωμένος ως τα δέκα του χρόνια στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, ο Κάμπελ άρχισε την καριέρα του ως dj στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Μπρονξ, παίζοντας μουσική σε πάρτι, αλλά και στα διαλείμματα των συναυλιών του συγκροτήματος του πατέρα του. Ο DJ Kool Herc μιμούνταν συχνά το στιλ των Τζαμαϊκανών DJ, μιλώντας (toasting) πάνω στη μουσική. Αλλά η καθοριστική συμβολή του στη γέννηση του χιπ χοπ δεν έχει τόσο σχέση με το toasting, αλλά με κάτι άλλο πιο θεμελιώδες. Η χαρακτηριστική καινοτομία του DJ Kool Herc προήλθε από την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο οι ακροατές του αντιδρούσαν στα διάφορα μέρη οποιουδήποτε δίσκου κι αν έπαιζε: «Παρατηρούσα ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να περιμένουν συγκεκριμένα μέρη του δίσκου για να χορέψουν, ίσως για να κάνουν τη φιγούρα τους». Αυτές οι στιγμές έτειναν να συμβαίνουν στα ρυθμικά διαλείμματα (drum breaks) ενός δίσκου, όπου τα φωνητικά και τα άλλα όργανα χαμηλώνουν τελείως για ένα ή δύο μέτρα καθαρού ρυθμού. Αυτό που αποφάσισε να κάνει ο Kool Herc ήταν να χρησιμοποιήσει τα δύο πικάπ του dj, όχι για να κάνει μια ομαλή μετάβαση μεταξύ δύο δίσκων, αλλά να εναλλάσσει επανειλημμένα δύο αντίτυπα του ίδιου δίσκου, επεκτείνοντας έτσι το σύντομο ρυθμικό διάλειμμα που το πλήθος ήθελε να ακούσει. Ονόμασε το κόλπο του «Merry Go-Round». Σήμερα, είναι γνωστό ως το «breakbeat». Μέχρι το καλοκαίρι του 1973, ο DJ Kool Herc είχε χρησιμοποιήσει και τελειοποιήσει το στιλ του. Ωστόσο, το πάρτι της αδερφής του στις 11 Αυγούστου 1973 τον έβαλε μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό και με το πιο ισχυρό ηχοσύστημα που είχε δουλέψει ποτέ. Ήταν η επιτυχία αυτού του πάρτι που θα ξεκινούσε μια μουσική επανάσταση, έξι χρόνια πριν ο όρος «χιπ χοπ» ακόμη μπει στο λαϊκό λεξιλόγιο.

  • 1979 φοβερή έκρηξη σημειώνεται στην “Έσο Πάπας” στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.
  • 1979 – Στην Ουκρανία, δύο Tupolev Tu-134 της Aeroflot συγκρούονται στον αέρα, σκοτώνοντας και τους 178 επιβαίνοντες των δύο αεροσκαφών.
  • 1981 Πεθαίνει ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης.
  • 1983 διορίζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά η Αργυρώ Χουδεστανάκη, η πρώτη Ελληνίδα εισαγγελέας.
  • 1984 ο Άγγλος Σεμπάστιαν Κόου κάνει ολυμπιακό ρεκόρ στα 1500μ με 3:32.53 στο Λος Άντζελες ενώ δεύτερος τερματίζει ο Στιβ Κραμ με 3:33.40.
  • 1984 ο Ιάπωνας πρωταθλητής του τζούντο Yasuhior Yamashita κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες παρότι αγωνίζεται τραυματισμένος στο γόνατο από τα προημιτελικά. Ο Yamashita θα μείνει αήττητος για 7 χρόνια επιτυγχάνοντας 198 νίκες.
  • 1984 ο Καρλ Λιούις ισοφαρίζει το ρεκόρ του Τζέσε Όουενς (1936) κερδίζοντας το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4x100μ με παγκόσμιο ρεκόρ 37.83 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
  • 1988: Ιδρύεται από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν η τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα («Η Βάση» στα αραβικά).
  • 1990 το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους έξι από τους επτά κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Νίκο Αθανασόπουλο.
  • 1992 τα Σκόπια καθιερώνουν νέα σημαία, αντικαθιστώντας το αστέρι με το δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας.
  • 1993 οι πρέσβεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ υιοθετούν ομόφωνα στις Βρυξέλλες τα σχέδια αεροπορικής δράσης στη Βοσνία. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει αποδεκτό το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.
  • 1994 ένα Μπόινγκ 737 των αερογραμμών Aviateca συντρίβεται σε ηφαίστειο του Ελ Σαλβαδόρ και σκοτώνονται 65 άτομα.
  • 1995 στη Νότια Κορέα, χάρη απονέμεται στον 71χρονο κρατούμενο Κιμ Σουν Μιούνγκ, ο οποίος είχε περάσει στη φυλακή περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό κρατούμενο στον κόσμο.
  • 1996 η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση καταδικάζουν έντονα τις βαρβαρότητες των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο κατά των μοτοσικλετιστών που πραγματοποίησαν αντικατοχική πορεία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ.
  • 1997 εκτεταμένες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή προκαλεί ξαφνική χαλαζόπτωση, πλήττοντας πολλές κοινότητες του νομού Λαρίσης.
  • 1999 σημειώνεται ολική έκλειψη ηλίου σε Ευρώπη και Ασία.
  • 2003 – Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη διοίκηση της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια  στο Αφγανιστάν, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη επιχείρησή του εκτός Ευρώπης στην 54χρονη ιστορία του.
  • 2004  Βάσω Μανωλίδου, ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 1912)
  • 2010 – Κολομβία και Βενεζουέλα αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις μετά από την κρίση που είχαν προκαλέσει αιτιάσεις ότι το Καράκας περιέθαλπε Κολομβιανούς αντάρτες.
  • 2011  «Χωρίς ευρωομόλογα, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει» υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.
  • robin22014 Αυτοκτόνησε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, αμερικανός κωμικός. (Γεν. 21/7/1951)
  • 2020: Η γαλλική ομάδα παρακολούθησης της προστασίας της ιδιωτικής ζωής CNIL ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για το TikTok, στο πλαίσιο μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθεί τις λειτουργίες της εφαρμογής.
  • 2020  Ντίνος Χριστιανόπουλος (1931 – 2020) . Πολύπλευρη και πολυσυζητημένη πνευματική προσωπικότητα, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (φιλολογικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη), υπήρξε εκδότης, μεταφραστής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, λαογράφος, συλλέκτης έργων τέχνης, ιδιοκτήτης πινακοθήκης, σχολιαστής (ενίοτε ιδιαίτερα δηκτικός) των έργων και των ζωών των άλλων, μα πάνω απ’ όλα ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από έντονα ερωτική διάθεση κι επιρροές από το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη. «Πάντως, η βασικότερη διαφορά είναι ότι ο Καβάφης είναι φιλήδονος, ενώ εγώ γράφω για την αγωνία της ερωτικής στέρησης», έλεγε. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1931 στη Θεσσαλονίκη, την οποία ουδέποτε εγκατέλειψε. Ήταν γιος του Αναστάση Δημητριάδη και της Φανής Αποστολίδου, που είχαν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη ως ανταλλάξιμοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η πρώτη ποιητική συλλογή Η πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα έγινε το 1948, με τη δημοσίευση του ποιήματος «Βιογραφία» στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Μορφές». Το 1950 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχή των ισχνών αγελάδων». Το 1958 ίδρυσε και ανέλαβε το περιοδικό «Διαγώνιος» που κυκλοφόρησε ως το 1983 και το 1962 δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις της Διαγωνίου», προτείνοντας κι εκδίδοντας σημαντικούς λογοτέχνες (Νίκος - Αλέξης Ασλάνογλου, Γιώργος Ιωάννου, Τόλης Καζαντζής, Περικλής Σφυρίδης, Σάκης Παπαδημητρίου κ.ά.).Εκτός από ποιητής και εκδότης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος υπήρξε διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, επιμελητής εκδόσεων, βιβλιοκριτικός, συλλέκτης, μελετητής και ερμηνευτής ρεμπέτικων τραγουδιών. Είχε ασχοληθεί επισταμένα με τον Διονύσιο Σολωμό, τον Στρατή Δούκα, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Νίκο Καββαδία, τον Βασίλειο Λαούρδα, ενώ είχε εντρυφήσει στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη κι εξέδωσε μελέτες για το ρεμπέτικο τραγούδι. Παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του, ίδρυσε (1974) την Αίθουσα Τέχνης της Διαγώνιου. Όταν αρνήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για την προσφορά του τόσο στην πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα στα ελληνικά γράμματα. Αρνήθηκε όμως να το παραλάβει, παραπέμποντας στο κείμενό του «Εναντίον» από το 1979 όπου αναφέρει: «Είμαι εναντίον των βραβείων, γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατωτέρου μου και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας». Το 1994 ο Ντίνος Χριστιανόπουλος εμφανίστηκε και ως συνθέτης στον δίσκο «Το αιώνιο παράπονο», μελοποιώντας δική του ποίηση. Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει μεταξύ άλλων o Μάνος Χατζιδάκις («Αναμονή (Όταν περιμένω)», «Ανταλλαγή (Με κατάνυξη)», «Ενός λεπτού σιγή»), ο Διονύσης Σαββόπουλος («Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας»), ο Σταύρος Κουγιουμτζής («Όταν σε περιμένω», «Βαρδάρι») και ο Αργύρης Μπακιρτζής («Το Φιλί»). Καταβεβλημένος από τις αλλεπάλληλες, τα τελευταία χρόνια, περιπέτειες της υγείας του, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έφυγε από τη ζωή τις 11 Αυγούστου 2020, σε ηλικία 89 ετών.

  • 2021: Η έρευνα του BBC σχετικά με την εμπλοκή της ρωσικής ομάδας Wagner στον πόλεμο αποκαλύπτει ότι η ομάδα διέπραξε διάφορα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σκόπιμης θανάτωσης αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων και της εγκατάλειψης μη σημασμένων ναρκών σε περιοχές αμάχων. Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι ο Yevgeny Prigozhin, ένας επιχειρηματίας με στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμμετείχε στις επιχειρήσεις της ομάδας και ότι η ομάδα πιθανότατα λάμβανε όπλα και προμήθειες από τον ρωσικό στρατό.
  • 2021: Ένας Βρετανός που εργάζεται στη βρετανική πρεσβεία στο Βερολίνο συλλαμβάνεται από τη γερμανική αστυνομία ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.
  • 2021: Η Τυνησία καταγράφει την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ, 50,3 βαθμοί Κελσίου, στην πόλη Καϊρουάν, εν μέσω ενός πρωτοφανούς καύσωνα.
  • 2021: Εν μέσω ενός πρωτοφανούς κύματος καύσωνα και συνεχιζόμενων πυρκαγιών, οι αρχές στο νησί της Σικελίας αναφέρουν θερμοκρασία ρεκόρ 48,8 βαθμών Κελσίου. Εάν επαληθευτεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, θα είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη.
  •  

 

Γεννήσεις

Θάνατοι


Επέτειοι


  • Το Τσαντ γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας του από τη Γαλλία (11/8/1960).
  • Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού στην Βουλγαρία.
  • Ημέρα της Αρμενικής εθνικής ταυτότητας στην Αρμενία.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου