Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 19 Αύγ 2023
Σαν σήμερα... 19 Αυγούστου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 





  • 1692 – Μάγισσες του Σάλεμ: Στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, πέντε άνθρωποι, μία γυναίκα και τέσσερις άνδρες, συμπεριλαμβανομένου ενός κληρικού, εκτελούνται αφού καταδικάστηκαν για μαγεία.

    Η δίκη των μαγισσών του Σάλεμ είναι ένα περιβόητο περιστατικό της αποικιακής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση κατοίκων του χωριού Σάλεμ στη Μασαχουσέτη το 1692 με την κατηγορία της μαγείας. Αποτελώντας μια νοητή «συνέχεια» των διώξεων σε βάρος κατηγορουμένων ως (δήθεν) «μαγισσών της μεσαιωνικής Ευρώπης, οι δίκες μαγισσών ανήκουν στην προτεσταντική διωκτική παράδοση και το περιστατικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί έκτοτε ως γλαφυρό παράδειγμα, σε τομείς όπως η πολιτική αλλά και η λογοτεχνία, για τους κινδύνους που κρύβει ο θρησκευτικός φανατισμός, οι ψευδείς κατηγορίες και η κυβερνητική παρείσφρηση στις προσωπικές ελευθερίες του ατόμου.

    Αν και το γεγονός έχει μείνει στην ιστορία μνημονεύοντας τις μάγισσες του Σάλεμ, οι ακροαματικές διαδικασίες έλαβαν χώρα σε διαδοχικές πόλεις της επαρχίας της Μασαχουσέτης: Σάλεμ Βίλατζ, Σάλεμ Τάουν, Ίπσουιτς, Άντοβερ, Βοστώνη και Τσαρλς Τάουν.

    Προκειμένου να κατανοήσει κανείς τα γεγονότα που περιστρέφονται γύρω από το κυνήγι και τη δίκη των μαγισσών του Σάλεμ, πρέπει να δώσει προσοχή στο χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο έλαβαν χώρα οι κατηγορίες για εξάσκηση μαγείας. Κατά το 17ο αιώνα στην αποικία της Μασαχουσέτης, όπως και στις περισσότερες πουριτανικές αποικίες στο Νέο Κόσμο, υπήρχε η πεποίθηση στους κατοίκους ότι βρίσκονταν σε διαρκή μάχη με το Σατανά. Επίσης, η αντιμαχία του Σάλεμ Βίλατζ με τη γειτονική Σάλεμ Τάουν, μια πρόσφατη επιδημία ευλογιάς και ο φόβος της επίθεσης από πολεμικές φυλές ιθαγενών δημιούργησαν ένα κλίμα φόβου και καχυποψίας.




  • 480 π.Χ. Μάχη των Θερμοπυλών.
  • 295 π.Χ. — Εγκαινιάζεται στη Ρώμη ο πρώτος ναός της Βένους (Venus), ρωμαϊκής θεότητας του έρωτα, της ομορφιάς και της γονιμότητας.
  • 14- Πέθανε ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας. Υιοθετημένος γιος του Ιουλίου Καίσαρα, εγκαθίδρυσε την «Παξ Ρομάνα» και εξασφάλισε την ειρήνη σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο. (Γεν. 23/9/63 π.Χ.)
  • 1071 Πανωλεθρία των Βυζαντινών στο Μαντζικέρτ. Αύγουστος 1071: στην καθοριστικής σημασίας μάχη στο Μαντζικέρτ της Αρμενίας οι Βυζαντινοί, υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ’ Διογένη, υφίστανται πανωλεθρία από τους Σελτζούκους Τούρκους του Αρπ Ασλάν. Κατά τη διάρκεια της μάχης αιχμαλωτίζεται ο Ρωμανός, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά την πληρωμή ενός σημαντικού χρηματικού ποσού, ενώ το Βυζάντιο μετά την ήττα υποχρεώνεται να καταβάλει ετήσιο φόρο στον Αρπ Ασλάν και να απελευθερώσει όλους τους Τούρκους αιχμαλώτους.    Το Μαντζικέρτ θεωρείται από πολλούς ιστορικούς η στιγμή εκείνη κατά την οποία η παραπαίουσα, λόγω εσωτερικών κυρίως αντιθέσεων, Βυζαντινή Αυτοκρατορία υφίσταται μια άνευ προηγουμένου πανωλεθρία από τους Σελτζούκους Τούρκους, από την οποία δεν επρόκειτο να συνέλθει ποτέ.
  • 1662 Πέθανε ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ
  • 1692Μάγισσες του Σάλεμ: Στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, πέντε άνθρωποι, μία γυναίκα και τέσσερις άνδρες, συμπεριλαμβανομένου ενός κληρικού, εκτελούνται αφού καταδικάστηκαν για μαγεία.
  • 1772 – Ο Γουσταύος Γ΄ της Σουηδίας πραγματοποιεί πραξικόπημα, με το οποίο αναλαμβάνει την εξουσία.
  • 1791 Αντάτζιο και Ρόντο για γκλας αρμόνικα. Έργο του Μότσαρτ για ένα σπάνιο όργανο, την γκλας αρμόνικα (glass harmonica), γυάλινη φυσαρμόνικα ή υδροκρυσταλλόφωνο στα ελληνικά. Ο πλήρης τίτλος του είναι «Αντάτζιο και Ρόντο για γκλας αρμόνικα, φλάουτο, όμποε, βιόλα και βιολοντσέλο». Φέρει τον αριθμό 617 στην εργογραφία του σπουδαίου αυστριακού συνθέτη (Κ.617).Το «Αντάτζιο και Ρόντο για γκλας αρμόνικα» υπήρξε ένα από τα τελευταία έργα του Μότσαρτ. Το συνέθεσε τον Μάιο του 1791 (έξι μήνες πριν από τον θάνατό του) για την Μαριάνε Κιρχγκέσνερ (1769-1808), μια τυφλή βιρτουόζο του υδροκρυσταλλόφωνου. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 19 Αυγούστου του ίδιου χρόνου στη Βιέννη. Ήταν πολύ αγαπητό στον Αλβέρτο Αϊνστάιν, ο οποίος το είχε χαρακτηρίσει «ουράνιο έργο». Η γκλας αρμόνικα στην πρώτη της μορφή ήταν μια σειρά από γυάλινα κύπελλα, που μπορούσαν να κουρδιστούν σε συγκεκριμένα τονικά ύψη, με την προσθήκη νερού μέσα σε αυτά. Ο εκτελεστής είτε τα χτυπούσε σαν μικρές καμπάνες, είτε έτριβε με τα δάχτυλά του το βρεγμένο χείλος των κυπέλλων. Ο ήχος του είναι αέρινος, σχεδόν απόκοσμος. Το ιδιόφωνο αυτό όργανο έκανε την εμφάνισή του στα μέσα του 18ου αιώνα και σχεδόν εξαφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Σημαντική συμβολή στην εξέλιξή του είχε ο Αμερικανός εφευρέτης και πολιτικός Βενιαμίν Φραγκλίνος, που παρουσίασε τη δική του εκδοχή του οργάνου το 1761. Την αποτελούσαν μια σειρά γυάλινων κυπέλλων, προσαρμοσμένων σ’ ένα σιδερένιο άξονα. Έργα για γκλας αρμόνικα έγραψαν πολλοί συνθέτες, μεταξύ αυτών οι Μότσαρτ, Μπετόβεν, Χέντελ, Ντονιτσέτι, Κ.Φ.Ε. Μπαχ και Ρίχαρντ Στράους.

    VIDEO

    Wolfgang Amadeus Mozart - Adagio and Rondo in C minor, K.617

  • 1819 Πέθανε ο μηχανικός Τζέιμς Βατ, που έδωσε το όνομά του στην ομώνυμη μονάδα μέτρησης
  • 1830  Λόταρ Μάγερ, γερμανός χημικός. Ανέπτυξε ένα περιοδικό σύστημα ταξινόμησης των χημικών στοιχείων, ανεξάρτητα από τον Μεντελέγεφ. (Θαν. 11/4/1895)
  • 1839 Παρουσιάζεται στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών η νέα φωτογραφική μέθοδος του Λουί-Ζακ Νταγκέρ, γνωστή ως Νταγκεροτυπία
  • 1849 Καταστέλλεται από τις αγγλικές αρχές της Κεφαλλονιάς επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων κατά της Αγγλίας στη νήσο.
  • 1854-Μάχη του Grattan — ο πρώτος πόλεμος Sioux, μεταξύ του Στρατού των ΗΠΑ και της φυλής Lakota Sioux κατά την προεδρία του Franklin Pierce. Πραγματοποιήθηκε ανατολικά του Fort Laramie στην επικράτεια της Νεμπράσκα, σημερινή κομητεία Goshen στο Wyoming.
  • 1883 Γεννήθηκε η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ
  • 1905 Στη Ρωσία, ο Τσάρος Νικόλαος Β’ κάνει ένα μικρό βήμα προς τη συνταγματική μοναρχία, καθιερώνοντας αντιπροσωπευτική συνέλευση με το όνομα Δούμα.
  • 1906 Γεννήθηκε ο εφευρέτης της τηλεόρασης Φίλο Φάρνσουορθ
  • 1909 Η κυβέρνηση αποδέχεται έναν από τους πιο βασικούς όρους των επαναστατών και συμφωνεί στην απομάκρυνση των πριγκίπων από τον ελληνικό στρατό.
  • 1919 Το Αφγανιστάν ανεξαρτητοποιείται από τη Βρετανία.
  • 1923 Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.
  • 1923 Πεθαίνει ο Ιταλός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο
  • 1928 Ελληνικές βουλευτικές εκλογές: Η βενιζελική αστική παράταξη κατακτά την πλειοψηφία λαμβάνοντας το 46,94% των ψήφων (με το δε πλειοψηφικό σύστημα καταλαμβάνει και το 71,2% των εδρών στη νέα Βουλή). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 14.325 ψήφους (1,41%), το χαμηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα του Κόμματος της περιόδου.
  • 1931 Αποκαθίσταται η οικονομία της Γερμανίας, με την υπογραφή της συμφωνίας περί παγώματος των γερμανικών οφειλών προς τράπεζες του εξωτερικού.
  • 1931 Κλεισμένος μέσα σε μια σφαίρα ο Αύγουστος Πικάρ υψώνεται με αερόστατο σε ύψος 16.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν τον αφήνει να πάει ψηλότερα.
  • 1934 Οι Γερμανοί καλούνται σε δημοψήφισμα και ανακηρύσσουν Πρόεδρο τον Αδόλφο Χίτλερ.
  • 1936 Εκτελείται από τους φασίστες του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η δολοφονία του ήταν η ανταμοιβή στις πράξεις και τις ιδέες του ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας. Ο Λόρκα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας, μίσησε το δεσποτισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και όρθωσε το ανάστημά του σε κάθε μορφή αδικίας. Γι’ αυτό και φούντωσε το μένος των φαλαγγιτών. «Είθισται να δολοφονούνται οι ποιητές στην εποχή μας» έγραψε ο Ν. Εγγονόπουλος ή όπως κάποια στιγμή έγραψε ο Τσαρούχης «ήτανε φυσικό να πάει άδικα».
    Ο Λόρκα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας. Στις 17 Αυγούστου 1936 συνελήφθη από τους φαλαγγίτες στη Γρανάδα και το πρωί της 19ης τουφεκίστηκε στο Βιθνάρ. Έτσι έκλεισε ο σύντομος κύκλος της ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας.
  • 1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιδρομή της Διέππης. Η 2η Καναδική Μεραρχία Πεζικού ηγείται αμφίβιας επίθεσης των συμμαχικών δυνάμεων στη Διέππη της Γαλλίας και αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να αιχμαλωτιστούν πολλοί Καναδοί. Η επιχείρηση είχε σκοπό να αναπτύξει και να δοκιμάσει νέες τακτικές αμφίβιας απόβασης για την επερχόμενη πλήρη απόβαση στη Νορμανδία.
  • 1942 Διαλύονται Βουλή και Γερουσία στην Ελλάδα. Οι εκλογές των δυο σωμάτων προκηρύσσονται για τις 25 Σεπτεμβρίου.
  • 1944 Στο Παρίσι ξεσπά λαϊκή εξέγερση, η οποία καταλήγει νικηφόρα με την παράδοση των Γερμανικών αρχών κατοχής στις 25 Αυγούστου.
  • 1945 Παλλαϊκή εξέγερση με επικεφαλής τους Βιέτ Μινχ πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ. Στις 25/8 ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτείται από τον θρόνο και το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.
  • 1945-Γεννήθηκε ο Ίαν Γκίλαν κιθαρίστας των “Deep Purple”
  • 1946-Γεννήθηκε ο Μπιλ Κλίντον, 42ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1993–2001)
  • 1949-Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος
  • 1952  «Σουίτα Εστάνσια» Μπαλέτο και ορχηστρική σουίτα του αργεντίνου συνθέτη Αλμπέρτο Χιναστέρα, ενός από τους κορυφαίους συνθέτες λόγιας μουσικής που ανέδειξε η Νότια Αμερική. Το 1942 το αμερικανικό μπαλέτο «Κάραβαν» παρήγγειλε στον συνθέτη ένα έργο με τοπικό χρώμα. Ο Χιναστέρα έγραψε το μπαλέτο «Εστάνσια» (Estancia), που στα ισπανικά σημαίνει «ράντσο», με ήρωα ένα νεαρό της πόλης που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αγροτική ζωή. Όμως, το συγκρότημα διαλύθηκε το 1943 και το έργο έμεινε στο συρτάρι του Χιναστέρα έως το 1952, οπότε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μπουένος Άιρες στις 19 Αυγούστου.  Αντ’ αυτού, ο συνθέτης παρουσίασε μία ορχηστρική σουίτα με τα τέσσερα κυριότερα επεισόδια του μπαλέτου, που έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 12 Μαίου 1943 στο Μπουένος Άιρες.

    Η «Σουίτα Εστάνσια», έργο 8α, διαρκεί γύρω στα 12 λεπτά και αποτελείται από τέσσερα μέρη:

    1. «Los trabajadores agricolas» («Οι Αγρεργάτες»)
    2. «Danza del trigo» («Ο χορός του σιταριού»)
    3. «Los peones de hacienda» («Οι γελαδάρηδες»)
    4. «Danza final (Malambo)» («Τελικός χορός: Μαλαμπό»)

    Ο Αργεντίνος συνθέτης Αλμπέρτο Χιναστέρα έδρασε και δημιούργησε τον 20ο αιώνα και μαζί με τον βραζιλιάνο Εϊτόρ Βίλα Λόμπος (1887-1959) θεωρούνται οι δυό σημαντικότεροι συνθέτες που ανέδειξε η Νότια Αμερική. Καταλανικής και Ιταλικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1916 στο Μπουένος Άιρες και πέθανε το 1983 στη Γενεύη. Ο ίδιος προτιμούσε την καταλανική προφορά του ονόματός του «Τζιναστέρα» και όχι την ισπανική «Χιναστέρα».

    VIDEOS

    Σουίτα Εστάνσια

    Η πλήρης μουσική του μπαλέτου «Εστάνσια»

    Χορογραφημένη εκδοχή της σουίτας «Εστάνσια»
  • 1953 – Ψυχρός πόλεμος: Πραξικόπημα στο Ιράν. CIA & SIS (Secret Intelligence Service) ανατρέπουν την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν (παλινόρθωση του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί).
  • 1953-Γεννήθηκε ο Ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι
  • 1955- Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, μεγάλες πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Νταϊάν στοιχίζουν τη ζωή σε 200 άτομα.
  • 1958 Ξεκινά το 6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στη Στοκχόλμη.
  • 1960 Η Σοβιετική Ένωση στέλνει στο διάστημα τον Σπούτνικ 5, με επιβάτες του δύο μικρές σκυλίτσες, τη Στρέλκα και τη Μπέλκα, 40 ποντίκια, 2 αρουραίους και πολλά φυτά. Το διαστημόπλοιο επιστρέφει στη γη την επόμενη ημέρα με όλα τα ζώα σώα.
  • 1960 Το σοβιετικό δικαστήριο καταδικάζει σε δέκα χρόνια φυλάκιση τον Αμερικανό πιλότο Γκάρι Πάουερς, ο οποίος με το αεροπλάνο του πραγματοποιούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τη Σοβιετική Ένωση.
  • 1964 – Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις επανέρχονται στο ΝΑΤΟ, αλλά οι Έλληνες αξιωματικοί του στρατηγείου Σμύρνης δεν επιστρέφουν στην Τουρκία.
  • 1964 – Όπως ανακοινώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών Νικόλαος Έξαρχος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να απαγορεύσει τα παιχνίδια “φλίπερ” και “γερανός”, θεωρώντας τα “ιδιαίτερα επιβλαβή δια την διαπαιδαγώγησιν των νέων”.
  • 1964 – Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 56% των Αθηναίων έχει γεννηθεί εκτός πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, 209.000 από τους κατοίκους των Αθηνών έχουν μεταναστεύσει από την Πελοπόννησο, 139.000 από νησιά του Αιγαίου, 137.000 από τη Μικρά Ασία, 93.000 από την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, 53.000 από την Κρήτη κ.α.
  • 1966 – Σε συμφωνία καταλήγουν οι ελληνοαιγυπτιακές διαπραγματεύσεις για την καταβολή αποζημιώσεων στους Έλληνες της Αιγύπτου. Η Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία θα χορηγήσει 15.500.000 αιγυπτιακές λίρες.
  • 1968 Νικόλαος Κακλαμανάκης, έλληνας ολυμπιονίκης της ιστιοσανίδας.
  • 1969 Ολόκληρη πόλη, κατεστραμμένη και θαμμένη από έκρηξη ηφαιστείου το 1530 π.Χ., ανακαλύπτεται στη Σαντορίνη. Πολλά σπίτια είναι τελείως ανέπαφα, ενώ τα σημαντικότερα ευρήματα ρίχνουν φως στον Μινωικό πολιτισμό.
  • 1973 Ο χουντικός Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Ελλάδας μετά την κατάργηση της μοναρχίας και αίρει το στρατιωτικό νόμο που ήταν σε ισχύ από το 1967.
  • 1974 Ένα μήνα μετά την τουρκική εισβολή, δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις. Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα μιας και είχε αναλάβει να παραπλανεί το καθεστώς της χούντας στην Αθήνα για τους πραγματικούς σκοπούς της Τουρκίας.
  • 1975 Χριστόφορος Θεοφίλου, γνωστός ως Τζιμ Λόντος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη (κατς) από το 1930 έως το 1946. (Γεν. 2/1/1897)
    Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/1908

    © SanSimera.gr
  • 1960  Η Ελλάδα επανέρχεται στο ΝΑΤΟ, με ανοικτό το θέμα του Αιγαίου.
  • 1988 Ιράν και Ιράκ συνάπτουν κατάπαυση του πυρός, μετά τον οκταετή μεταξύ τους πόλεμο.
  • 1989 – Εκατοντάδες Ανατολικογερμανοί διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Αυστρίας.
  • 1991 – Πραξικόπημα με πρωταγωνιστές σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές ανατρέπει τον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
  • 1994 Στην Αλγερία, 159 είναι οι νεκροί και 10.000 οι άστεγοι, από το σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την πόλη Μασκάρα.
  • 1994 Πέθανε ο χημικός Λίνους Πόλινγκ, τιμημένος δύο φορές με βραβείο Νόμπελ.
  • 1997 Η οργάνωση “Επαναστατικοί Πυρήνες” αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη βόμβα που εξερράγη στο γραφείο του πρώην υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή.
  • 1999 – Στο Βελιγράδι, δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι συγκεντρώνονται για να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
  • 2001 Η Εθνική Εφήβων στο πόλο κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κερδίζοντας 8–7 την Κροατία στον τελικό της διοργάνωσης, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
  • 2001 Με τη νίκη του στο Grand Prix της Ουγγαρίας, ο Michael Schumacher εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Alain Prost με 51 νίκες σε Grand Prix και 4 παγκόσμιους τίτλους.
  • 2002 Ρωσικό ελικόπτερο Mi-26, που μεταφέρει στρατιώτες δέχεται επίθεση από πύραυλο Τσετσένων έξω από το Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 118 στρατιώτες.
  • 2002 – Νεκρός από σφαίρες βρίσκεται στο σπίτι του στη Βαγδάτη ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Αμπού Νιντάλ. Ο θάνατος του «άσπονδου εχθρού» του Γιασέρ Αραφάτ φαίνεται πως οφείλεται σε αυτοκτονία.
  • Σαν σήμερα 19 Αυγούστου 20222002 – Ο Περικλής Ιακωβάκης καταρρίπτει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Θανάση Καλογιάννη στα 400μ (48.80 από τις 19/7/1987) με 48.66 στο μίτινγκ του Λιντς.
  • 2004 Ξέφρενοι πανηγυρισμοί για τα χρυσά πανιά της Αιμιλίας Τσουλφά και της Σοφίας Μπεκατώρου, που κατακτούν την πρώτη θέση στην κλάση 470 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
  • 2010: Τελειώνει ο πόλεμος του Ιράκ, καθώς οι τελευταίες δυνάμεις των ΗΠΑ διασχίζουν τα σύνορα στο Κουβέιτ.
  • 2012: Αεροπλάνο συντρίβεται στο Σουδάν, με απολογισμό 32 νεκρούς.
  • 2016  Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του επί κοντώ γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο με επίδοση 4,85 μ.
  • 2016  Ντόναλντ Χέντερσον, αμερικανός επιδημιολόγος, πρώην επικεφαλής της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εξάλειψε την ευλογιά, ασθένεια από την οποία πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο. (Γεν. 7/9/1928)
  • 2020: Χιλιάδες άνθρωποι στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά από αρκετές πυρκαγιές που κινούνται γρήγορα και που προφανώς προκλήθηκαν από κεραυνούς και καύσωνα, οι οποίες σαρώνουν την περιοχή. Περίπου 50 κτίσματα έχουν καεί και άλλα 50 έχουν υποστεί ζημιές στο Vacaville.
  • 2020: Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν 95 καφέ νάνους κοντά στον Ήλιο μέσω του προγράμματος Backyard Worlds.
  • 2021: Βροχή πέφτει στην κορυφή της Γροιλανδίας για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η βροχή έριξε πάνω από 7 δισεκατομμύρια τόνους νερού στο στρώμα πάγου.


Γεννήσεις
Θάνατοι
Επέτειοι





 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου